AMERICA DE SUD

PERU – Arequipa, orasul alb (III)

PERU – Arequipa, orasul alb (III)

Nazca a fost ultima localitate aflata la o altitudine joasa, pe care am vizitat-o si in care am fost cazati peste noapte. Ce va urma de acum inainte va fi doar „la inaltime” pentru tot restul circuitului.

La drum! 10 ore pana in AREQUIPA

La 21 de km distanta de Nazca se paraseste soseaua principala urmand indicatorul catre stanga pentru a ajunge la vechiul cimitir al localitatii Chauchilla. Drumul de 7 km din soseaua principala pana la necropola este facut din sare (asemeni celui din Rezervatia Paracas) si intra adanc in inima desertului (atentie la vant si soare deoarece esti intr-un pustiu „desavarsit”). Asadar, pentru amatorii de mumii ghemuite vopsite cu rasini, invelite in bumbac si etalandu-si podoaba capilara de 1 metru (asa era moda atunci) … aici este locul. Mumiile sunt prezentate exact in locurile in care au fost descoperite (gropi zidite din caramida), fiind protejate de soare prin copertine de lemn. Clima desertica de aici a fost de mare ajutor conservarii acestora pe parcursul celor peste o mie de ani. Satul Chauchilla de care apartine vechiul cimitir exista de pe vremea civilizatiilor Ica-Chincha. Mormintele sunt protejate doar din 1997, pana atunci fiind la mana libera a hotilor de artefacte si bijuterii. Un indiciu ca zona a fost indelung „cercetata” este faptul ca de jur imprejurul cimitirului calci pe ghemotoace de bumbac provenite de la mumii 🙂

Drumul de la Nazca pana la Arequipa este cea mai lunga portiune din traseul peruan (570 km si dureaza aproape 10 ore cu opriri) dar impresionanta ca peisaje. Cea mai mare parte din drum este pe malul oceanului (tot pe Pan America) printre dunele de nisip care pe alocuri invadeaza soseaua sau pe marginea tarmului stancos si abrupt. Localitatile sunt putine, saracacioase dar spiritul antreprenorial a facut sa apara cantine cu mancare traditionala servita in regim de bufet. In aceste locuri am avut printre cele mai gustoase experiente culinare din Peru: simplu, ieftin (10 usd), rapid si bun.

Intr-una dintre aceste asezari am oprit pentru a degusta mierea din flori de maslini. In acelasi loc se vindeau si masline de toate felurile, atat intregi cat si ca pasta.

Hello AREQUIPA!

Incet, incet inspre finalul calatoriei am parasit zona de coasta si in ultimele doua ore am inceput sa urcam. Era indiciul ca ne apropiam de Arequipa. Cand am ajuns era deja intuneric dar tot ceea ce zaream confirma ce stiam deja: Arequipa este un oras foarte intins asezat la poalele a trei vulcani, are peste 850.000 de locuitori, fiind al doilea oras ca marime din Peru. Intre 1835-1883 a fost chiar capitala tarii.

Cazarea am avut-o la 10 minute de centrul istoric la un boutique hotel de 5* – Cabildo Hotel, o locatie superba care isi merita „stelele” si pe care am vazut-o mai bine a doua zi dimineata.

Am avut o zi intreaga pentru a cunoaste orasul si pe oamenii sai iar de la primul pas facut mi-a placut ceea ce am experimentat. Orasul concureaza cu succes ca arhitectura si importanta istorica cu Lima. Oamenii total diferiti de ceea ce intalnisem pana acum, cu un aer aristocrat si sofisticat, sunt foarte mandri de urbea lor considerand ca cei care ii viziteaza au nevoie de un alt fel de pasaport pentru a vizita orasul. Republica Arequipa 🙂 Oferta si experientele turistice sunt variate asa ca voi prezenta cateva pe care consider ca nu ar trebui sa lipseasca din orice lista de calator:

Carmen Alto 

Este locul perfect pentru a avea o vedere de ansamblu asupra orasului si pentru un scurt popas de fotografii. Situat langa raul Chili care strabate orasul, aici a fost amenajata o platforma de unde se poate vedea orizontul urban  si cei trei vulcani din apropiere care de multe ori au creat probleme (cutremurul din 2001 de exemplu, a produs multe pagube): Chachani, Misty si Pichu Pichu.

Strazile din centrul istoric

O plimbare fara un scop anume pe strazile din centru te transpune automat in atmosfera coloniala a orasului si iti aminteste de ce Arequipa se mai numeste si „orasul alb”. Mai toate strazile din centru sunt drepte si converg catre Plaza de Armas. Pe unele se gasesc restaurante bine cotate (unele chiar cu stele michelin) si magazine de lux cu haine din lana de alpaca, vicuna si lama. Exista si un restaurant romanesc, se numeste „Dobre’s restaurant” si este la cativa pasi de piata centrala pe strada San Francisco. Am trecut pe acolo doar din curiozitate dar era inchis. Data viitoare!

Cartierul Yanahuara

Vechiul cartier cu stradute inguste si pietruite este la cateva sute de metri distanta de Plaza de Armas si merita facuta o scurta escapada pana aici pentru a scapa de vanzoleala din centru. Locul este insa cunoscut pentru piata centrala care gazduieste Biserica San Juan de Yanahuara (1750) – una dintre cele mai importante lacasuri de cult in stil baroc din Arequipa si punctul de observatie cu arce „mirador” care a fost amenajat in secolul XIX. De aici, din nou se pot vedea vulcanii si o parte din oras. O poza cu „Misty” de pe mirador este un „must” aici.

Plaza de Armas

Este piata centrala a orasului si numele sau se traduce prin „piata armelor” sau mai bine i s-ar potrivi „piata paradelor” deoarece in acest loc se desfasoara toate evenimentele sociale importante ale urbei. Ca si in celelalte orase din Peru, piata centrala poarta acelasi nume: Plaza de Armas. Locul este considerat a fi piata cea mai frumoasa si impunatoare din Peru. Avand pe latura dinspre nord-est Catedrala, in fata Primaria si pe celelalte doua laturi cladiri cu portaluri la parter iar la etaj cu balcoane unde sunt amenajate restaurante si hoteluri, piata este locul perfect unde trebuie sa experimentezi un „pisco” – renumita bautura peruana, in timp ce privesti ce se intampla acolo.

Cladirile de pe laterala pietei adapostesc magazine, bazaruri si hoteluri. Din piata, pleaca radial strazi cu cladiri coloniale unde pot fi gasite diverse restaurante si magazine.

Biserica Iezuita (Iglesia de La Compañía)

Asezata la capatul laturii pietei din fata Catedralei, lacasul parca se ascunde de impunatoarea Catedrala. Proiectata in 1573 si apoi distrusa complet in 1584 de un cutremur, ceea ce vedem acum dateaza din 1660. Fatada are decoratiuni baroce sculptate in piatra iar in interior se remarca capela Sf. Ignacio cu picturi  murale inspirate din lumea animalelor. Privita din fata, biserica are o fatada greoaie, incarcata si rece dar odata ce intri inauntru imaginea se schimba.

Catedrala

Monumentul arhitectonic si religios copleseste piata, oricum si de oriunde ai privi-o. Singurul lucru care o face sa fie „mica” este silueta vulcanului Misty din spatele sau si care creaza un efect spectaculos atunci cand o fotografiezi dintr-un anumit unghi.

Fundatia primei cladirii a fost pusa in 1656, a fost distrusa de incendii in 1844 si apoi de un cutremur puternic in 1868. In 2001 cutremurul a daramat din nou unul dintre turnuri … Interiorul este luminos si foarte simplu, cele 12 coloane simbolizand pe cei 12 apostoli si altarul sunt facute din marmura italiana. Alte lucrari de arta importate din Europa sunt candelabrul din bronz adus din Spania si strana din Franta. In ansamblu, cladirea este cel mai important edificiu construit in stil neoclasic din Peru.

Manastirea Santa Catalina

Manastirea Santa Catalina este obiectivul care nu trebuie „sarit” sub nici o forma. Complexul asezamantului (un labirint bine organizat avand 3 curti interioare cu cloistere, stradute, chilii si cladiri administrative) ocupa 2 hectare si privindu-i zidurile imense din afara pare o cetate in oras. Manastirea a fost fondata in 1580 de o vaduva bogata – dona Maria de Guzman.

Interiorul, asa cum spuneam, este un labirint bine gandit si organizat si pe care cel mai indicat ar fi sa-l cunosti impreuna cu un ghid (contra cost se poate apela la ghizii manastirii de la intrare). Poti sa incerci si singur sa o intelegi dar este dificil. Noi am beneficiat de serviciile ghidului de grup si am constatat valoarea adaugata adusa de acesta.

Prima curte este cea a „novicilor” – „Novice cloister„, cu un arbore de cauciuc in mijloc. Aici erau aduse la inceput, trecand pe sub arcul „silencio”, calugaritele noi si trebuiau sa stea 4 ani. Dupa aceasta perioada aveau de ales intre a-si continua viata in manastire sau sa o paraseasca. De mentionat sunt costurile ridicate pe care parintii le plateau manastirii pentru a-si tine copii aici.

A doua curte este „Orange cloister„, numita astfel dupa portocalul din mijloc si care simbolizeaza innoirea si viata eterna. De aici se poate vizita „profundis room” – o camera mortuara unde erau jelite calugaritele decedate. Pe pereti sunt pictate portrete ale acestora. Cum era interzis sa faci portretul unei calugarite in timpul vietii, pictorilor li se dadea un termen de 24 de ore pentru a picta portretul celei decedate.

A treia curte „Great cloister” are pe una dintre laturi o capela si o galerie de arta – fost dormitor comun.

 Farmecul manastirii este dat de stradutele care te duc dintr-o curte in alta, purtand nume ca: Cordova, Toledo, Burgos … si jocul de culori albastru – caramiziu in care sunt pictate majoritatea cladirilor din complex. Pe Cordova sunt asezate chiliile (care seamana mai mult cu apartamente) unde stateau calugaritele si servitorii acestora. Fiecare calugarita avea un numar de ajutoare, in functie de posibilitatile materiale.

Dupa terminarea turului, iesind direct in strada din labirintul colorat, parca te trezesti dintr-o poveste.

Muzeul Juanitei

Situat la 100 de metri de Plaza de Armas, muzeul a fost construit in jurul povestii Juanitei – o fetita de 12 ani, sacrificata ca ofranda in 1450 pe muntele Ampato. Corpul inghetat a fost descoperit in 1995 fiind conservat foarte bine. In muzeu este pastrata intr-un frigider. Se poate vizita muzeul fie individual fie insotit de un student la teologie deoarece in aceeasi cladire functioneaza si o scoala religioasa.

Experiente culinare

Arequipa este considerata capitala gastronomica a tarii. Oferta culinara este uimitoare iar pasiunea si inventivitatea bucatarilor este apreciata in multe publicatii de profil. Merita incercat  aici rocoto relleno (ardei mici rosii umpluti), chupe de camarones (tocana de creveti), ocopa (tocana de cartofi in supa crema picanta), cuy (porcusor de guineea la gratar), nelipsitul ceviche (fructe de mare si peste marinate si amestecate cu ceapa, ghimbir si coriandru), carne de alpaca si lama la gratar, lomo saltado (o influenta a bucatariei chineze – legume si carne pregatite in wok).

Scurta vizita in Arequipa – orasul care concureaza Lima din toate punctele de vedere, ne-a a aratat o fata diferita (culturala, sociala, arhitectura) a ceea ce am vazut pana acum … de fapt in orice calatorie aceasta este si ideea: experiente inedite.

(109 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

AMERICA DE SUD

More in AMERICA DE SUD