Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Myanmar. BAGAN - din caruta in balon (II) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10764
post-template-default,single,single-post,postid-10764,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Myanmar. BAGAN – din caruta in balon (II)
17 ian.

Myanmar. BAGAN – din caruta in balon (II)

La doar o ora si douazeci de minute cu avionul din Yangon – metropola cu „pagode aurite” se afla unul dintre cele mai romantice locuri din Asia de Sud Est: Bagan. Am zburat din Yangon cu Air Kbz, o companie destul de „primenita” printre cele 8-10 companii aeriene private din tara, care apar si dispar de pe piata ca ciupercile dupa ploaie. A fost ok, dar sunt sigur ca nici una dintre cele 4 companii cu care am zburat local nu ar primi drept de zbor in Europa 🙂

Asezat strategic in mijlocul tarii si veti vedea de ce, Bagan a fost ridicat intr-o regiune care pare rupta de zona geografica in care se afla: peisajul este uscat, desertic pe alocuri, iar vegetatia nu prea are multe in comun cu Asia de Sud Est. Chiar dupa plecarea din aeroport, in drum spre primul templu pe care urma sa-l vizitam in acea zi, am urcat pe un deal de unde am reusit sa ne formam o imagine asupra zonei.

Bagan este numit de unii „Angkor-ul Birmaniei si pe buna dreptate. Pentru cei care au vizitat Cambodgia si Angkor Wat deja vor retrai intoarcerea in timp si vor avea un „deja vu” cu modul in care trecerea vremii a macinat de-a lungul veacurilor templele. Daca la Angkor Wat ceea ce a lasat omul a fost inghitit treptat de natura si astazi parca te vezi intr-un episod din cartea junglei, in Bagan eroziunea a fost ajutata de vant si apa, dezvelind monumentele pana la rosiaticul caramizilor, culoare care le da atata farmec in apus.

Fluviul Irrawaddy, unul dintre cele mai mari din Asia de Sud Est, care strabate regiunea, a fost atat prieten cat si dusman acestor locuri, mai mult de jumatate din pagode fiind distruse de-a lungul secolelor de revarsarea sa.

Perioada de avant maxim a regiunii Bagan a fost pe la mijlocul secolului 9, atunci cand regele Anawratha a reusit unirea teritoriilor sub umbrela curentului budist Theravada. In acele vremuri, pe o suprafata de 42 de km patrati, se estimeaza ca existau peste 13.000 de temple construite majoritatea intre secolele 11-13. Multe au fost construite din orgoliu, fiecare rege sau om important si cu dare de mana dorind sa lase in urma lui ceva care sa aminteasca trecerea lui prin lume (acestea sunt in special pagodele). Altele insa au avut rol de templu religios si au fost construite tot de catre marii regi ai veacurilor respective, reusind sa imbine subtil utilitatea religioasa a monumentului cu numele lor pentru eternitate.

Regiunea Bagan a intrat pe o panta descendenta in 1287, atunci cand regatul a fost invadat de mongoli. Populatia din acele vremuri a fost decimata si obligata sa ocupe un teritoriu de marimea unui sat. In 1998, „Vechiul Bagan” a fost mutat fortat intr-o noua vatra – „Noul Bagan„.

In prezent mai sunt in jur de 2.000 de pagode si temple … suficient pentru cei doritori de asa ceva dar un pic complicat deoarece in 2-3 zile trebuie facute alegeri despre ce si cum vei vizita. Orice vei alege, du-te sa vezi templele in doua moduri pe care nu le vei uita: dintr-o plimbare cu caruta si din balon 🙂 … ambele sunt experiente unice.

Baganul in prezent este o aglomerare de sate si satulete asezate de-a lungul fluviului amintit, cel mai „rasarit” fiind New Bagan. Am stat intr-un hotel-resort („Zfreeti Hotel”) intr-o localitatea al carei nume nu spune nimic (Nyaung), la nord de Old Bagan, dar aproape de ceea ce urma sa vizitam. Dar sa revenim la experiente … Am vazut apusul din caruta si dintr-o barca pe fluviul Irrawaddy si am asteptat rasaritul din balon.

Cand esti la Roma fii roman, cand esti in Bagan plimba-te cu caruta. O plimbare cu sareta in cautarea apusului perfect printre templele si pagodele care isi amplifica in acest moment al zilei caramiziul zidurilor impovarate de trecerea vremii este reteta pentru un final de zi perfect. Plimbarea cu sareta a durat aproape o ora si a avut ca final un templu unde este permis sa urci pentru a vedea imprejurimile. Trebuie amintit ca este interzisa catararea pe monumente atat pentru a nu le distruge cat si datorita faptului ca unele sunt instabile, inregistrandu-se si accidente in trecut. Totusi exista cateva locuri, ad-hoc acceptate si alese de cei care fac turism in zona si pe care se poate urca.

Plimbarea cu balonul este aventura de top si daca nu ai facut-o pana acum pe deasupra savanelor africane sau prin Cappadocia … pregateste-te sa-ti scuturi binisor buzunarele in Bagan 🙂 . Dar merita. Chiar daca pretul este nejustificat de mare (315-350 usd/pers) fiind aproape dublu fata de locatiile amintite, experienta este inedita. Plecarea este dimineata devreme, in jur de 5.30 si esti luat de la hotel de masina companiei de zbor. Odata ajuns la locul „decolarii” esti servit cu o cafea in timp ce privesti cum din  camioane sunt descarcate nacelele si cum incet incet incep sa fie umflate baloanele. Nacela este destul de incomoda, 16 persoane fiind inghesuite in patru compartimente. Spectacolul in sine este wow atat datorita peisajului de jos cat si faptului ca faci parte dintr-un nor de baloane care se ridica si plutesc in asteptarea rasaritului. La aterizare, dupa zdruncinatura de rigoare esti servit cu un pahar de sampanie si ti se inmaneaza un certificat de participare. Printre companiile care ofera zbor cu balonul, pot aminti: www.balloonsoverbagan.com , www.orientalballooning.com si www.goldeneagleballooning.com .

Printre cele  2.000 de temple si pagode care mai exista in prezent, am ales cateva reprezentative si care spun ceva in legatura cu istoria locului:

Shwezigon pagoda

La vremea construirii ei, a fost gandita sa fie cel mai important lacas religios pentru promovarea noii religii Thervada pe care regele Anawarahta a adus-o in Bagan. Este foarte aproape de satul in care am stat (Nyaung). Constructia a fost insa terminata prin anul 1113 de alt rege (Kyanzittha) care a vrut sa-si construiasca apoi si un palat in apropiere. Pagoda adaposteste unul dintre cele patru copii ale dintelui lui Buddha aflat in Kandy, Sri Lanka. Alte trei copii ale dintelui sunt prin alte pagode din apropiere si legenda spune ca cei care reusesc sa viziteze toate cele patru locuri intr-o zi vor avea noroc si prosperitate. Lacasul este foarte cautat de budisti, la orice ora fiind plin de cei care depun ofrande.

Forma de clopot a pagodei a fost o sursa de inspiratie pentru constructiile religioase ulterioare. Pagoda aurita sta pe trei terase si are la baza gravuri si picturi cu scene din viata lui Buddha.  In cele patru colturi corespunzatoare punctelor cardinale sunt patru altare ce adapostesc fiecare o statuie de bronz a lui Buddha de patru metri.

Pe langa faptul ca este considerata una dintre cele mai vechi pagode din Bagan, aici este locul unde stateau cele 37 de spirite („nat”) din religia pre-budista si sunt vizibile sub un sopron in partea de sud-est a paltformei pagodei. Tot aici poate fi vazuta statuia lui Thagyamin – regele spiritelor, fiind cea mai veche statuie de acest fel in Myanmar.

Templul Htilominlo

Templul poarta numele regelui care l-a construit in 1218. Ansamblul are trei etaje si o inaltime de 46 de metri. Templul are patru intrari, dupa punctele cardinale si la capatul fiecarui culoar de acces te asteapta cate o statuie a lui Buddha. Culoarele au pe ziduri incastrate arce si nise in care stau mici statuete.

Legenda spune ca templul a fost construit pe locul unde a fost ales ca succesor la tron regele Htilominlo. Acesta mai avea patru frati iar cand tatal lor si-a ales urmasul la tron i-a pus sa stea pe toti intr-un cerc si a asezat o umbrela in mijloc. Alesul a fost cel catre care s-a inclinat umbrela.

Templul Ananda

Templul a fost construit in 1105 de catre regele Kyanzittha si exista si aici o legenda in acest sens. Se spune ca la curtea regelui au sosit odata 8 calugari cautand ofrande. Ei au inceput sa-i povesteasca despre pesterile in care traiau in Himalaya. Uzand de puterea magiei si a meditatiei calugarii au reusit sa-i prezinte atat de frumos locurile din care veneau incat acesta a hotarat construirea unui templu racoros in mijlocul campiei baganului care sa semene imaginilor induse mental de calugari. Dupa terminarea constructiei, arhitectii au fost ucisi pentru a nu mai construi ceva asemanator in alta parte.

Partea superioara a templului a fost aurita in 1990 cu ocazia aniversarii a 900 de ani de la finalizarea constructiei iar celelalte parti sunt varuite in alb din cand in cand.

Interiorul cladirii are doua coridoare concentrice in mijloc fiind altarul central. Cele doua coridoare comunica intre ele si formeaza o retea.

Incastrate in peretii coridorului exterior sunt peste 1500 de statuete care descriu episoade din viata lui Buddha. De asemenea, in exterior sunt peste 2.500 de placute din teracota cu  decoratiuni ce descriu povesti din cartile jataka in care sunt prezentate episoade din reincarnarile anterioare ale lui Buddha.

Templul Thatbyinnyu 

Numele acestuia se traduce prin „atotcunoasterea budista” si a fost construit de regele Alaungsithu in 1163. Arhitectonic, constructia face o tranzitie intre stilul timpuriu folosit la templul Ananda si modelele mai tarzii folosite la templul Gawdawpalin. Planul interior seamana foarte mult cu templul Ananda: 4 intrari cu portic si culoare concentrice. Fiecare din cele doua etaje au la inceput cate trei terase ornamentate cu creneluri si cate o stupa la fiecare colt.

Stupa centrala se ridica pana la 61 de metri si confera intregului ansamblu un aspect suplu, de inaltime, ajutat fiind si de liniile verticale simple ale ornamentelor.

In orice mod ai alege sa vizitezi si sa descoperi ceea ce are de oferit Bagan cu siguranta ca vei fi placut surprins la final. Fiind atat de intins, vizita se transforma intr-o explorare si o descoperire continua. Asa cum spuneam si la inceput, Bagan ramane in topul celor mai romantice locuri vazute in Asia de Sud Est. Si ca un exemplu de romantism 🙂 , o alta zi in Bagan trebuie sa se incheie in apus cu o barca pe fluviul Irrawaddy sau cu o cina romantica pe dunele de nisip ale acestuia.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.