ASIA

BANGKOK – imprejurimile

BANGKOK – imprejurimile

BANGKOK este o metropola cu tot ceea ce inseamna acest lucru: bune si rele. Orasul s-a dezvoltat incepand cu anul 1768 prin unirea celor doua orase foste capitale ale Thailandei – Thonburi (1768-1782) si Rattanakosin (din 1782). Pana in 1768 capitala regatului a fost la Ayutthaya (1350-1768) dar despre acest loc va voi povesti mai incolo.

Zonele aflate la vestul si nordul capitalei si intinse pe o distanta de 100 km ofera o multime de locuri pline de cultura, istorie, experiente sociale si frumuseti naturale ce te vor tine ocupat pentru cel putin doua zile. Dupa ce le-am vazut as recomanda din punct de vedere a managementului timpului astfel: o zi pentru nord si care trebuie sa includa o croaziera pe Chao Praya pana la Ayutthaya si Palatul de Vara si alta pentru partea de vest cu vizitarea pietelor plutitoare, spectacole cu elefanti, gradini cu orhidee si trandafiri. Doua zile pline!

Haideti sa le luam pe rand:

Ayutthaya

Cel mai cool si original mod de a ajunge la Ayutthaya este sa te imbarci pe un vas (sunt cu zecile). Acesta te va „scoate” din Bangkok inspre nord catre cel mai mare centru cultural si capitala regatului intre 1350-1768.

bangkok 43

Acest romantic oras …. in ruina acum, dar inconjurat de o asezare moderna, este una dintre comorile nationale ale Thailandei. Locul este marca puterii si splendorii unui imperiu ce a dominat Asia de Sud Est pentru aproape 400 de ani. Orasul a fost distrus odata cu atacul birmanezilor, mare parte din populatie fiind ucisa si dusa in sclavie in Birmania.

Ayutthaya a servit la inceput ca avanpost militar si comercial al khmerilor si a fost transformata in capitala in 1350 de catre Ramathibodi I. In Ayutthaya au domnit 33 de regi, fiecare punandu-si amprenta pe arhitectura locului prin templele ridicate. Primii europeni ce au vizitat locul au estimat existenta a peste 1 milion de locuitori, 1.700 temple, 30.000 de preoti si peste 4.000 de statui si basoreliefuri cu Budha. Impresionant!

bangkok 27

In prezent, ce a ramas distrugerii birmanezilor sunt in jur de 50 de temple aflate si ele in reconstructie. Cateva temple ce pot fi vizitate sunt: Wat Na Phra Men – o manastire impunatoare putin vizitata de turisti; Wat Lokaya Sutharam – cunoscut prin statuia de 20 de metri a unui Budha culcat; Wat Phanan Choeng – unul dintre cele mai vechi si mari temple de aici si a fost construit in 1324 pentru a gazdui un imens Budha primit in dar de la chinezi; Wat Suwan Dararam – cunoscut pentru superbele sale picturi murale; Elephant Kraal – ultimul tarc de elefanti facut din lemn de tec, construit pentru a adaposti elefantii folositi in campanii militare.

bangkok 26

bangkok 33 bangkok 34 bangkok 35 bangkok 36

Din punct de vedere arhitectonic, palatele si templele au imprumutat de la khmeri „prang-ul” de neconfundat si din Sri Lanka „chedi” in forma de clopot.

Palatul Lop Buri

Situat la 164 km nord de Bangkok, este una dintre cele mai vechi asezari din Thailanda. Se crede ca orasul a fost initial capitala Imperiului Dvaravati. Ulterior acesta a fost cucerit de khmeri dar acestia au permis pastrarea traditiilor in oras. In final a fost lasat in uitare pana in sec al 17-lea in timpul Regatului Ayutthaya cand regele Narai il revitalizeaza. Regele a dorit transformarea vechiului palat intr-un Versailles al Siamului motiv pentru care a invitat arhitecti europeni sa renoveze cladirile. Dupa moartea sa in 1688 este lasat in paragina…..

Palatul este un mix de arhitectura khmera si europeana, principalele cladiri fiind: Phra Narai Ratchaniwet – construit in 1665 si care in prezent gazduieste muzeul Lop Buri; Wat Phra Si Rattana Mahathat – un monument uimitor al complexului. Cand ajungi acolo trebuie atentie marita la maimutele ce apar de peste tot si fura tot ceea ce pot 🙂

bangkok 37

bangkok 38 bangkok 40

Palatul de Vara Bang Pa In

Dupa modelul European in care regii isi construiau palate de vara pentru a se retrage din valtoarea capitalelor si regii siamezi a ales ca in timpul sezonului secetos si calduros sa locuiasca in Bang Pa In. Palatul este situat cam la jumatatea distantei dintre Bangkok si Ayutthaya.

Majoritatea cladirilor ce compun palatul reflecta fascinatia lui Chulalongkom pentru arhitectura europeana dar unii specialisti il considera un amestec de stil francez, gotic victorian, stil chinezesc imperial si traditionalul thailandez. Ele au fost construite intre 1872-1899. In gluma, ghizii il numesc un Disneyland al secolului al 19 – lea 🙂

Parcurile complexului sunt mult mai impresionane decat cladirile in sine. Bine ingrijite, cu arbori taiati in diverse forme, lacuri si alei cu vegetatie tropicala, sunt un loc unde poti poposi cateva minute.

bangkok 42

bangkok 31 bangkok 32

Piesa de rezistenta a complexului este pavilionul Phra Thinang Aisawan Thippa ce pare sa pluteasca in bazinul ce inconjoara complexul. Cladirea este o copie a Palatului Regal din Bangkok si un loc foarte cautat pentru fotografii 🙂

bangkok 28

O curiozitate a locului este turnul Ho Withun Thasana – un observator regal unde regele Mongkut isi petrecea serile bucurandu-se de pasiunea sa: astronomia.

bangkok 41

O alta cladire extraordinara este palatul Phra Thinang Warophat Phiman, o constructie din caramizi ridicata in stil european si amplasata intre lac si rau. Cladirea a fost ridicata de catre regele Chulalongkom pentru a inlocui cladirea rezidentiala a regelui Mongkut.

Piata plutitoare Ton Kem

Imaginea pietei plutitoare traditionale thailandeze este o emblema pentru turisti din toata lumea. Majoritatea lor se afla in jurul orasului Damnoen Saduak, la 109 km de Bangkok. Din oras pana la piata ajungi cu barci asemanatoare kayak-ului cu motor iar in timp ce navighezi cu 70 km/ora in barcuta joasa traiesti senzatii tari 🙂 si esti stropit de apa din plin.

bangkok 30

Odata ce ajungi in „piata”, locul pare ireal. Tarabele sunt chiar barcile localnicilor ce plutesc pe canalele inguste si care vand de toate: fructe, legume, supe, daca vrei ti se gateste pranzul la barca pe loc 🙂 . Vaslasii sunt femei cu palarii si camasi albastre caracteristice fermierilor. Canalul principal are un pod de unde poti privi defilarea barcilor in cautarea de clienti. Aici m-au uimit in special culorile si ingeniozitatea umana 🙂

bangkok 22

Gradina cu orhidee

Gradina se afla pe malul raului Nakom Chaisiri si este un complex intins si cu un puternic aer turistic. Locul are gradini de orhidee amenajate in jurul unui lac, un parc de pasari cu peste 350 de specii si un targ unde se pot vedea lucrari traditionale mestesugaresti. Parcul cu orhidee este educativ, aici putand sa vezi intreg procesul de ingrijire a superbelor plante.

Tot in zona poti participa si la un spectacol de dansuri, muzica si arte martiale precum si la un show cu elefanti dresati unde vei vedea cum greoaiele pachiderme joaca fotbal si picteaza. In imediata apropiere este crescatoaria de crocodili. Aici, in spatele gratiilor vezi cum micutii thailandezi isi indeasa capul intre falcile reptilelor.

bangkok 24

bangkok 25 bangkok 29

Istorie, cultura, natura si experiente in care poti cunoaste de aproape localnicii, aceasta este ceea ce castigi dupa cele doua zile petrecute in afara capitalei. Merita daca decizi sa vizitezi Bangkok sa-ti planifici cateva zile in plus pentru imprejurimi.

(535 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

ASIA

More in ASIA

TIGER NEST Bhutan – ghid de vizitare

Mihai Luca05/05/2020

Top 10 BHUTAN. Obiective & experiente.

Mihai Luca30/04/2020

LADAKH – pe acoperisul Indiei

Mihai Luca21/04/2020
Moscheea Omar Ali Saifuddien

Sultanatul BRUNEI – ghid de vizitare

Adina Luca12/04/2020

TAJ MAHAL – ghid de vizitare

Mihai Luca06/04/2020

Orangutanii din BORNEO

Adina Luca04/04/2020

KERALA – God’s own country

Mihai Luca03/04/2020

LIBAN – top experiente

Adina Luca12/01/2020

BEIRUT – ghid de vizitare

Mihai Luca08/01/2020