AFRICA

Circuit in Maroc: FEZ, intoarcere in timp (IV)

Circuit in Maroc: FEZ, intoarcere in timp (IV)

FEZ este unul dintre orasele emblema ale Marocului si a jucat un rol important de-a lungul timpului in viata culturala si politica a tarii. Fez este cel mai vechi oras imperial din Maroc si a fost fondat in jurul anului 789 de catre Moulay Idriss I si dezvoltat in continuare de fiul sau – Moulay Idris al II-lea. Orasul si-a continuat cresterea si in timpul dinastiei almoravide in timpul secolului al XI-lea, ajungand sa fie recunoscut ca un important oras islamic si politic in Africa de Nord. Apogeul sau a fost atins in anul 1269 cand sultanul din dinastia merenida a hotarat ca Fez sa devina noua lor capitala.

Timp de 400 de ani de-a lungul a 6 perioade si dinastii, aici a fost centrul politic, cultural si religios al imperiului, lucru evident si astazi daca vizitezi Universitatea Al Quaraouiyine si medina … dar voi reveni. Ultima perioada cand orasul a fost capitala este intre 1727-1912, incetand odata cu instaurarea protectoratului francez.

Orasul are peste 1,1 milioane de locuitori si este unicul oras imperial din Maroc ce are trei parti: Fes el Bali (orasul vechi, medina), Fes Jdid (noul Fes) si Ville Nouvelle (orasul nou francez). Orasul este asezat pe un teren accidentat: un platou, doua dealuri si o vale, iar cele trei parti ale sale se desfasoara pe un relief in terase. Inainte de a intra in oras cel mai bine este sa mergi la unul dintre cele doua fortarete asezate pe directia nord-sud si sa privesti: vei intelege mai bine orasul 🙂

maroc fez 2 maroc fez 3

Vizitarea orasului este bine sa se faca incepand cu partea noua a orasului (Fes Jdid) aceasta fiind si cea mai inalta zona. Bulevarde sunt largi, marginite cu palcuri de foioase si au o zona larga de promenada pe mijloc cu palmieri. Cladirile (atat cele rezidentiale cat si cele comerciale) sunt moderne, majoritatea fiind construite in ultimii 15 ani. Nu este mare lucru de vazut aici dar merita un ocol cu masina prin cartierele noi.

maroc fez 1

Mai jos este orasul nou francez (Ville Nouvelle) construit in timpul protectoratului francez deoarece nu s-a dorit distrugerea medinei istorice.

Si ultima parte si cea mai joasa (din punct de vedere al reliefului) este medina. Medina din Fez este considerata a fi cea mai mare si veche zona urbana locuita si … fara masini din lume, un oras in oras, incercuit cu un zid de 8 km si unde locuiesc peste 400.000 oameni. Medina este un loc incredibil, un mix de cladiri istorice construite din evul mediu (moschei, palate, fantani) si cladiri rezidentiale la fel de vechi.

maroc fez 5 (2)

In ultimii ani, datorita programelor finantate de UNESCO pentru restaurare, multe cladiri vechi au fost consolidate si transformate in pensiuni ce pot fi inchiriate de turistii ce vor sa experimenteze viata din secolul al IX-lea dar in confortul secolului XXI.

Stradutele inguste si intortocheate din medina nu lasa loc decat pentru ca oamenii sa se deplaseze in sir indian pe o parte iar pe cealalta sa treaca magari, catari sau cate un carucior-bicicleta. Oricum, pentru a evita „accidente” de genul „calcat de magar” posesorii acestora striga in gura mare „balak!” adica atentie.

maroc fez 7

Medina este toata un bazar, structurat pe tipuri de marfuri, meserii si ateliere. La intrare te asteapta bazarul cu alimente unde apa de trandafiri si trandafirii isi amesteca mirosul cu carnea de camila (reclama la aceasta este un cap taiat de camila) si cu mirosul intepator de masline :).

maroc fez 4 maroc fez 5

Nu lipsesc nici gainile „live” printre zecile de mirodenii, care de care mai colorate si mai mirositoare.

La iesirea din bazarul de alimente faci cativa pasi la rand cu magarusii si ajungi intr-o piateta de secolul X unde cu aceleasi unelte ca acum 1000 de ani se bate alama si alte metale maleabile din care ies farfurii, tavi si vaze colorate si impodobite cu os de camila.

maroc fez 6

Punctul central al vizitei in bazar este argasatoria si vopsitoria de piei. Pentru a indulci mirosul acru de piele murata 🙁 ti se inmaneaza la intrare frunze de menta cu care fiecare face ce vrea: le bagi in nas sau te freci pe la nas 🙂 Atelierul este cel mai mare de acest tip din Maroc si acolo lucreaza mestesugari din peste 600 de familii ce isi pun in comun resursele pentru a produce obiecte din piele. In prezent intreaga fabricuta este restaurata din fonduri UNESCO asa ca momentan au cam lipsit culorile 🙂

maroc fez 8

De la zona comert drumurile duc spre scolile religioase, numite in lumea araba „medresa” sau „madrasa”. O medrasa este mai mult decat o simpla scoala, avand un rol social si religios foarte puternic in societatea locala. Doua medrase din Fez si-au castigat o buna reputatie printre marocani: Attarine si Bou Inania.

Medrasa Attarine a fost construita in 1325 de Abu Said si la inceput a avut un „rol de anexa” pe langa renumita universitate Kairaouine.  In curtea centrala se pot vedea forme si modele traditionale merenide cu placi de ceramica, sculpturi in gips si nelipsitul tavan de cedru. Doua coloane din onix sunt asezate deoparte si de alta a mihrabului. Din punct de vedere educational, in scoala nu se preda doar religie ci si astronomie, matematica si medicina.

maroc fez 10

maroc fez 11 maroc fez 12

In imediata apropiere a medrasei Attarine este renumitul complex universitar-religios Kairaouine ce adaposteste a doua moschee ca marime din Maroc dupa Hassan al II-lea si cea mai veche universitate din lume ce functioneaza si astazi. Moscheea a fost construita in 857 de catre Fatima al – Fihri – fata unui bogatas refugiat din Tunisia si a fost restaurata in secolul al XII-lea in timpul dinastiei almoravide. Moscheea nu poate fi vizitata de cei ce nu sunt musulmani.  Din 1963 Universitatea Kairaouine a devenit universitate de stat.

maroc fez 15

Mausoleul lui Moulai Idriss al II-lea este dedicat fondatorului si patronului spiritual al acestui oras istoric si este cel mai venerat loc de pelerinaj din Maroc. Mausoleul dateaza din 1440 si a redecorat in secolul al XVII-lea. Aproape de intrarea principala este o fantana si o „mzara” (nisa pe exteriorul unui zid) si este bogat decorata. Strazile din fata mausoleului iti indica ca esti la un loc de pelerinaj deoarece abunda magazinele cu lumanari, mosc si uleiuri.

maroc fez 13 maroc fez 14

Unul dintre cele mai fotografiate obiective din Fez este vestitat Poarta Albastra (pe exterior este decorata cu ceramica albastra iar pe interior cu verde). Albastru este si culoarea definitorie a orasului si este prezenta in mozaicurile de pe porti si minarete. Poarta a fost construita in 1913 in apropierea vechiului loc de unde se distribuia apa in medina inca din secolul XI. Din acel loc pleca o retea de conducte de ceramica ce distribuiau apa catre moschei, madrese, hamamuri si fantani.

maroc fez 16

Toate obiectivele descrise mai sus sunt foarte aproape unele de altele, intreg traseul putand fi facut la pas in maxim 2 ore.

Dupa o zi intreaga petrecuta in soarele african din Fez, printre atatea locuri 100% autentic marocane pot sa spun ca orasul isi merita renumele. Mi-a placut autenticitatea locului si modul in care au fost pastrate stilul de viata traditional.

(509 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

AFRICA

More in AFRICA

Dinarobin Beachcomber Mauritius – eleganta tropicala

Adina Luca26/01/2020

REUNION – ghid de vizitare

Adina Luca03/01/2020

TUNISIA – top experiente

Mihai Luca15/11/2018

10 motive sa vizitezi Africa de Sud

Mihai Luca15/06/2017

MADAGASCAR: Ifaty, plaja si baobabi (VI)

Mihai Luca21/12/2016

MADAGASCAR: rezervatia Isalo (V)

Mihai Luca20/12/2016

MADAGASCAR: Ambalavao si Valea Tasaranoro (IV)

Mihai Luca19/12/2016

Vacanta in Madagascar: de la Antsirabe la Fianarantsoa (III)

Mihai Luca18/12/2016

Vacanta in Madagascar: rezervatia Andasibe (II)

Mihai Luca17/12/2016