DESTINATII

Albi, bijuteria de pe Tarn

Albi, bijuteria de pe Tarn

In afara de pasionatii de istorie a Frantei, putina lume stie despre orasul Albi din sudul Frantei, Provence. Acest lucru poate aduce avantaje neasteptate calatorului prin:

 • preturile care tind sa fie usor mai mici si aglomeratia care tinde sa lipseasca, chiar in full sezon;
 • oamenii sunt mai degraba prietenosi nefiind inca saturati de hoarde de turisti.

albi 2

Orasul este situat pe raul Tarn, sudul frantei, in regiunea Midi-Pyrenee. Aici s-au desfasurat unele dintre cele mai sangeroase episoade ale conflictelor religioase care au marcat Franta in secolele 12-13, si anume prigoana catharilor, cu o influenta semnificativa in dezvoltarea ulterioara a ceea ce denumim astazi statul francez.

Istoria e istorie, dar ce poate sa vada calatorul modern?

albi 1albi 3

Catedrala Sf. Cecilia, o bijuterie a arhitecturii gotice, este o catedrala fortificata construtita mai putin cu dragostea de Dumnezeu in minte si mai mult ca o cladire militaro-religioasa destinata sa afirme dominatia catolica in fata „paganilor” cathari. Datorita lipsei rocilor potrivite in zona s-a ales solutia constructiei din caramida, rezultand cea mai mare cladire din caramida din lume, inca functionala.

Supriza pealbi 7 care o veti simti insa este cand veti intra in interior, bogatia picturilor murale si a decoratiilor este cu adevarat coplesitoare, fiorul estetic facandu-si simtita prezenta din primele secunde.

In plus, orasul Albi ofera turistului cu aplecare culturala muzeul Toulouse-Lautrec, situat in palatul episcopal construit in secolul al 13-lea. Muzeul contine piese extrem de interesante ce documenteaza un artist profund original ce si-a lasat o amprenta semnificativa pe arta moderna (de exemplu Toulouse-Lautrec a fost cel care a inventat afisul artistic fiind precursor al art-pub-ului modern)

Orasul in sine este organizat in jurul cladirii iconice a catedralei, ceea ce nu inseamna ca nu exista si multe alte exemple interesante de arhitectura medievala, biserici si catedrale, podul de pe Tarn. Exista cel putin 6-7  restaurante foarte bune, personal

recomand pitorescul le Robinson, ascuns in vegetatia de pe maul raului Tarn.

Accesul cel mai ieftin se poate face cu avionul la Paris si de acolo cu trenul sau se poate include Albi intr-un tur al zonei cu o masina inchiriata. Cel mai apropiat oras mare este Toulouse. O durata rezonabila a sederii ar fi 2 zile, poate 3 daca vreti sa degustati excelentul vin de Gaillac si gustoasele produse de ferma.

Includeti Albi, bijuteria de pe Tarn in traseul vacantei din sudul Frantei si cu siguranta nu veti regreta!

albi 4albi 6

(535 afisari din care 1 vizite astazi)
View Comments (2)

2 Comments

 1. Cris

  09/03/2015 at 12:19 pm

  Bravo Mihai! Ce bine ti se potriveste acest site!
  Recomand si restaurantul „La table du sommelier” din Albi, unde poti comanda meniul de vinuri la care se asorteaza manacarea 🙂
  Piata de duminica este un spectacol!

  • Mihai Luca

   09/03/2015 at 1:42 pm

   Multumesc pt informatie. Poate scriem si despre el …Daca mai ai idei si experiente care merita facute cunoscute, te rog sa mi zici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in DESTINATII