ASIA

Busan. Coreea de Sud (V)

Busan. Coreea de Sud (V)

Prima data am vazut orasul Busan din departare, in timp ce ne apropiam de Aeroportul Gimhae pentru a lua avionul catre Jeju. Imaginea cu care am ramas pana cand ne-am intors din Jeju si l-am vizitat a fost cea a unei metropole care se sufoca si care a „umplut” fiecare coltisor de pamant liber dintre munte si mare. Prima impresie s-a dovedit a fi adevarata …. partial ! 🙂

Busan are peste 3,6 milioane de locuitori (este al doilea oras ca marime din Coreea de Sud) si este un important centru industrial. Pe langa fabricile de masini (Samsung Renault, Kia), orasul este dominat la propriu de imensul port pe care-l gazduieste, unul dintre cele mai mari din Asia. Tot in Busan am vazut si sediul central al Bursei Coreene. In toate statisticile economice, Busan „duduie”, competitionand pe primele locuri impreuna cu Tokyo si Singapore.

La intoarcerea din Jeju, am ajuns dimineata in Busan, numai bine sa luam in piept traficul sufocant al metropolei. Ca asezare, Busan este destul de bine impartit in doua zone majore: partea veche care include centrul vechi si vechiul port si santier naval (Gwangbok-dong, Nampo-dong si Jungang-dong) si partea noua – Centum (in apropierea plajei Haeundae).

BUSAN - STREET VIEW OLD TOWN BUSAN - STREET VIEW OLD TOWN

Cazarea am avut-o in partea veche a orasului, intr-un hotel de 5* cu arhitectura si decoratiuni traditionale si strategic asezat in varful unui deal care oferea o priveliste wow asupra portului si cartierelor din zona – Commodore Hotel.

BUSAN - COMMODORE HOTEL BUSAN

Fiind ora pranzului si avand docurile pescaresti aproape, normal ca meniul de pranz a avut in principal peste si fructe de mare. Inainte insa de a intra intr-un dintre restaurantele locale unde fiecare isi gateste pe plita de pe masa, am facut un tur prin piata de peste Jagalchi.

Fish market - Jagalchi

Piata de peste Jagalchi este cea mai mare piata de acest gen din Coreea de Sud iar spectacolul oferit de vietatile marine de toate culorile si marimile este absolut. Iti trebuie cu tine un atlas zoologic pentru a identifica sutele de specii intinse pe tarabe sau prin ligheane.

Busan fish market - Jagalchi Busan fish market - Jagalchi

Busan fish market - Jagalchi Busan fish market - Jagalchi

La cateva sute de metri de piata de peste Jagalchi este o zona pietonala unde incepe un paienjenis de stradute. Aici se vinde orice. Aceasta este zona veche comerciala a orasului.

Busan - old town Busan - old town

Busan - old town

Busan tower & Parcul Yongdusan alcatuiesc de fapt un complex de obiective asezate in varful unui deal unde cel mai vizibil este Turnul Busan cu cei 120 de metri ai sai. Numele parcului se traduce prin „muntele dragonului”, lucru evidentiat chiar la intrare, printr-o statuie cu un dragon. Pe platforma din fata turnului este statuia Amiralului Yi Sun-sin, clopotul poporului si un ceas amenajat din flori.

Yongdusan park - dragon Yongdusan park - Busan Tower

 Yongdusan park - Citizens Bell Amiral Yi Sun-sin statue

Privelistea pe care o ai din parc asupra orasului este si ea spectaculoasa:

Yongdusan park

Observatorul Taejongdae este situat in varful celui mai inalt deal (250 m) din parcul cu acelasi nume. Taejongdae este faimos in special pentru tarmurile abrupte, stancoase si padurile de pini. Este o legenda care spune ca pe una dintre stancile de sub observator (Sinseon) veneau zei si zeite pentru a se relaxa. Pentru a ajunge la observator, se ia din parcare un trenulet care te duce pana in varf. Aici este amenajata o platforma de observare si am aflat de la ghid ca in zilele fara ceata se poate vedea chiar si insula japoneza Tsushima.

Taejongdae observatory Taejongdae observatory

Taejongdae observatory Taejongdae observatory

Catre sfarsitul zilei ne-am indreptat inspre zona noua a orasului – Centum pentru un apus pe vestita plaja Haeundae. Orasul vechi este legat de Centum printr-o retea de poduri si autostrazi suspendate din care se remarca Podul Gwangandaegyo de 7,4 km – cel mai lung pod din Coreea de Sud. „Transferul” intre cele doua zone ale orasului este spectaculos si seamana cu un salt in timp.

Busan - highway to Centum Busan - highway to Centum

Busan - Centum Busan - Centum

Centum este un mega proiect rezidential inceput in urma cu 20 de ani, numele acestuia venind de la latinescul „cent” deoarece in proiectul initial era prevazuta construirea a 100 de cladiri. Cartierul este construit pe terenul vechiului aeroport Suyeong. Bulevardele galagioase, cu magazine si reclame colorate din centrul vechi sunt inlocuite aici cu zgaraie nori si unele dintre cele mai luxoase magazine din Coreea de Sud din care nu lipsesc mall-urile Lotte si Shinsegae.

Busan - Centum

Ultimele momente ale zilei le-am petrecut pe plaja Haeundae care se intinde intre zgaraie norii din Centum si ocean si vine sa dea un aer pamantesc peisajului urban futuristic care se desfasoara in spate.

Busan - Haeundae beach Busan - Haeundae beach

Templul Haedong Yonggung  se afla la jumatate de ora de mers cu masina catre nord din Busan. Datorita asezarii sale pe tarmul oceanului, acest lucru il face sa fie in topul preferintelor turistilor si al localnicilor. Templul a fost construit in 1376 de invatatul Naong, in timpul dinastiei Goryeo – dinastie de la care vine si numele de Coreea.

Haedong Yonggung temple

Templul este foarte popular printre localnici in special in timpul sarbatorilor marcate de ziua de nastere a lui Buddha (craciunul buddhist) cand intreg complexul este luminat cu lampioane colorate din hartie. Locatia este cautata atat de credinciosi cat si de cei care doresc relaxare intr-un cadru deosebit, pe malul marii. Oricare ar fi scopul calatoriei tale acolo (relaxare sau sa-l invoci pe Buddha pentru indeplinirea dorintelor), la iesirea din templu se poate urma o carare spre un punct de unde ai priveliste de ansamblu asupra templului. Mai multe detalii AICI.

Chiar daca sederea in Busan a fost scurta, orasul mi-a lasat o impresie placuta. O fi fost amestecul dintre orasul vechi cu miros de peste, vapoare si forfota si bulevardele din Centum cu cladiri rezidentiale si mall-uri de lux? … Sau o fi fost asezarea orasului pe malul oceanului – cui nu-i place o asezare langa ape? Oricare ar fi motivul, conteaza faptul ca personal situez urbea la egalitate cu Seoul din toate punctele de vedere.

(428 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

ASIA

More in ASIA

TIGER NEST Bhutan – ghid de vizitare

Mihai Luca05/05/2020

Top 10 BHUTAN. Obiective & experiente.

Mihai Luca30/04/2020

LADAKH – pe acoperisul Indiei

Mihai Luca21/04/2020
Moscheea Omar Ali Saifuddien

Sultanatul BRUNEI – ghid de vizitare

Adina Luca12/04/2020

TAJ MAHAL – ghid de vizitare

Mihai Luca06/04/2020

Orangutanii din BORNEO

Adina Luca04/04/2020

KERALA – God’s own country

Mihai Luca03/04/2020

LIBAN – top experiente

Adina Luca12/01/2020

BEIRUT – ghid de vizitare

Mihai Luca08/01/2020