DESTINATII

Castelele de pe Valea Loirei

Castelele de pe Valea Loirei

O intrebare fireasca … ?. De ce sa merg pe Valea Loirei? Raspunsurile pot fi multiple dar toate se concentreaza pe cateva idei principale: castelele sunt monumente cu adevarat maiestuoase facute cu rolul de a impresiona; in orice colt al cladirilor emana istoria locului, cu intrigi, politici si adultere; esti martor la modul de viata a nobilimii vremurilor trecute si … de ce nu .. te simti bine si in alta lume cel putin pentru zilele pe care decizi sa le petreci acolo.

Valea Loirei din Franta este unica in lume, fiind un loc de pelerinaj pentru cei care iubesc frumosul. Mai jos vedeti pe harta asezarea castelelor si o descriere a celor mai importante.

valea loirei map

 1. Chambord

Situat in mijlocul unuia dintre cel mai mare parc ingradit din Europa (cu un zid de 32 km), castelul reprezinta visul unui rege tanar si este o minunatie a perioadei Renascentiste. Este cel mai mare castel din Valea Loirei, locatia incluzand un parc de vanatoare, o gradina, ambele fiind incluse in patrimoniul national al monumentelor istorice.

In 1516, Francois I – regele Frantei, s-a intors din Italia impreuna cu Leonardo Da Vinci cu dorinta de a crea o structura masiva in stilul renascentist Italian. Intreaga arhitectura scoate in evidenta doua dintre pasiunile sale: vanatoarea si arhitectura. Inainte de a ajunge la castel, vizitatorii trebuie sa strabata un parc cu o padure deasa, urmand ca apoi sa li se dezvaluie ochilor comoara: castelul.

Ambitiile regelui au fost mari. El si-a dorit ca prin aceasta opera sa capete numele de ”printul arhitect” si sa includa constructia in topul ”minunile lumii”.

Marimea cladirii este colosala: o fatada de 156 metri, 426 camere, 77 scari, 282 camine cu focuri si 800 de coloane sculptate. Forma este asemanatoare cu a unei cruci ortodoxe, asemanatoarea cu a basilicii Sf Petru – Vatican.

Daca decizi sa opresti, nu ocoli:

 • fatada de nord a castelului
 • museul de vanatoare si natura
 • diverse colectii de mobilier, tesaturi, picturi.

Biletul de intrare este 11 EUR.

valea loirei chambord 1 valea loirei chambord 2

2. Castelul d’Amboise

Superbul castel d’Amboise are vedere asupra Vaii Loarei fiind situat in inima regiunii Touraine. Castelul este reprezentativ pentru Renasterea Franceza si a fost resedinta pentru mai multi regi ai Frantei. Impresionant si lucrat cu finete, castelul este asezat pe un deal de la marginea vaii astfel incat sa aiba o vedere de ansamblu asupra peisajului ce il inconjoara. Pe langa faptul ca a fost resedinta regala, castelul mai este cunoscut si pentru ca adaposteste lacasul de cult Saint Hubert – o piesa de arta a arhitecturii gotice, unde se afla mormantul lui Leonardo da Vinci.

Castelul este pentru privitori o lectie de arhitectura si o calatorie prin secole, cu fortificatiile sale, cu turnurile impresionante (Minimes si Heurtault), cu stilul sau gotic si renascentist pe care il gasim in designul ferestrelor.

Avand o vedere mareata asupra vaii, cladirea principala, balcoanele si gradinile creaza o atmosferade maretie si incurajeaza privitorul la contemplare si relaxare.

Castelul a fost asociat regalitatii din 1434, pana atunci locatia apartinand Casei de Amboise pentru 400 de ani.  In timpul Renasterii, aici a fost resedinta mai multor regi (fiul lui Louis XI, Charles VII).

Biletul de intrare este 10,70 EUR.

valea loirei amboise 1

3. Castelul d’Azay-le-Rideau

Situat in inima regiunii Touraine, castelul d’Azay-le-Rideau este construit pe o insula in mijlocul raului Indre. Aceasta bijuterie a Renasterii Franceze a fost construita sub domnia regelui Francis I. Fiind inconjurat de raul Indre, castelul a fost construit intre 1518-1523 si datorita superbului peisaj in care se gaseste si a arhitecturii sale a fost numit de catre Balzac ”un diamant cioplit asezat intr-un tablou ale carui rame sunt raul Indre”.

Cladirea principala nu este masiva ca la celelalte, dar ce impresioneaza aici pe lanaga fatadele sculptate in piatra si care se reflecta in apa impreuna cu gradinile inconjuratoare, este intrarea monumentala – casa scarii ce se intinde pe 3 etaje si ce reuseste intr-un mod deosebit sa interconecteze arhitectural ferestre, podele, mezanin si etaj. Un alt lucru de remarcat aici sunt decoratiunile de pe casa scarii, toate inspirate din Italia: stalpi, pilastri, scoici si medalioane. Intrarea este inspirata de arcele triumfale romane.

Revenind la exterior, gradinile au fost redecorate in sec 19 in stilul britanic de catre proprietarii castelului de atunci. Gasim doua oglinzi de apa, in sud si vest, unde se reflecta fatadele cladirii.

valea loirei d'Azay-le-Rideau 1

4. Castelul Blois

Castelul este situat in Blois, un oras mare situat pe malurile raului Loire, la jumatatea distantei dintre Tours si Orleans. Initial castelul a fost resedinta puternicilor Conti de Blois si a lui Charles d Orleans, a devenit apoi resedinta regala favorita pentru regii Frantei pentru mai mult de un secol incepand cu Louis XII.
Castelul de Blois este locul ideal de unde sa incepi sa vizitezi Valea Loirei deoarece cladirea sintetizeaza esenta arhitecturii si a istoriei castelelor din Vale.

Ca resedinta a 7 regi si 10 regine consoarte, locul evoca puterea si viata de la curtea regala din timpul Renasterii, reflectata in apartamentele regale bogat ornamentate si decorate. Castelul se remarca de asemenea prin fatadele sale din caramida rosie si piatra alba, o caracteristica comuna a stilului gotic Franco-Flamand.

O alta piesa de rezistenta a castelului este reprezentata de scarile monumentale: spiralate si in forma octogonala, cu trei parti fiind incastrate in ziduri si impodobite cu piese de arta italiene (statui, candelabre, banistere si embleme regale).

Castelul a fost renovat in 1845 si a servit ca model ulterior pentru munca de restaurare in cazul altor castele. Cateva lucruri pe care trebuie neaparat sa le vezi daca esti aici:

 • apartamentele regale
 • sala capitaniei garzilor reginei
 • galeriile reginei consoarte
 • studioul reginei Marie de Medicis
 • camera regelui

Biletul de intrare este 9,80 EUR.

valea loirei blois 1

5. Castelul Chenonceau

Proprietate a Coroanei si resedinta regala, castelul Chenonceau  – unule dintre cele mai faimoase castele din Vale, poarta cu el marturia unui stil de viata boem si sofisticat, vizibil prin design, bogatia colectiilor si a decoratiunilor.

Facandu-si aparitia ca de nicaieri in Cher, cu cele cinci arce ale sale ce se intind peste rau, Castelul pentru care s-au dus atatea lupte, atat de stimat si iubit de regine si regi, astazi te intampina cu pace si iti ofera o marturie a farmecului regiunii Touraine si a epocii Renascentiste.

Langa structura cu arce, cladirea principala este compusa dintr-o structura centrala cu patru turnuri, construita pe fundatia de piatra a unei vechi mori de apa.

Castelul a fost construit in 1513 de catre Katherine Briconnet si apoi adaugate diverse aripi si au facute renovari de catre  alte femei importante din istoria Frantei, fapt ce i-a adus si numele de ”Castelul Doamnelor”. Acest spirit ”feminin” al castelului i-a adus noroc, protejandu-l de razboaie si transformandu-l intr-un loc plin de liniste. Datorita decoratiunilor rare cu tapiserii si picturi antice, a gradinilor superbe, a parcului ce-l inconjoara si a vinotecii pe care o adaposteste, castelul a devenit cel mai vizitat loc privat ce apartine istoriei Frantei .

Ce trebuie neaparat sa vezi aici:

 • colectiile de picturi de Murillo, Le Tintoret, Rubens, Van Loo
 • dormitorul Dianei de Poitiers
 • gradinile castelului
 • gradinile Catherinei de Medici
 • marea alee ce conduce catre castel, inconjurata de arbori seculari

Biletul de intrare este 12,50 EUR.

valea loirei chenonceau 1 valea loirei chenonceau 2

 6. Castelul Villandry

Castelul de Villandry este unul dintre cele mai mari castele construite de-a lungul Loirei fiind recunoscut mai ales pentru cele 6 gradini ale sale. Aleile lungi marginite de tei, siluetele delicate ale arborilor tisa, flori, mirosuri, savoare, calmitate si energie in acelasi timp, efervescenta … acestea sunt lucrurile ce definesc castelul Villandry.

Cladirea a fost terminata in 1536, si dupa cum ziceam, este una dintre cele mai mari construite pe malurile Loirei in timpul Renasterii. Gradinile castelui au fost construite avand ca model gradinile franceze ale sec 14. Gradinile sunt impartite in 4 terase: una superioara cu Gradina Soarelui, urmeaza Terasa cu Apa inconjurata de tei, apoi terasa cu broderii facute din arbusti si flori si ultima si cea mai de jos este terasa cu legume decorative asezate si ele in diverse modele geometrice.

valea loirei villandry 1 valea loirei villandry 2

7. Castelul Valencay

Castelul Valencay se afla in comuna cu acelasi nume din zona Indre si reprezinta un adevarat monument arhitectural, pastrandu-si farmecul de odinioara de-a lungul secolelor.
Originea numelui Valençay pare a fi cuvantul Valens denumind un domeniu care cuprindea ateliere si constructii grupate, din secolele III-IV. La sfarsitul secolului al X-lea si inceputul celui de al XI-lea s-a construit aici un donjon masiv de piatra dar abia in secolul al XIII-lea apare seniorul de Valençay caruia i se atribuie constructia primului castel feudal revenind prin casatorie familiei Chalon-Tonnerre. Constructia a fost largita, iar sistemul de aparare mult imbunatatit. Din perioada respectiva dateaza o sala cu bolti aflata sub „Curtea de Onoare”. Numita „Sala Garzilor” ea masoara 9 metri lungime si 5,5 metri latime si pastreaza semineul de odinioara. De aici se poate patrunde prin subsol in actualul castel.

Edificiul impresioneaza in special prin arhitectura sa ce aminteste placut de perioada renascentista. La fel de impresionante ca exteriorul dar si saloanele castelului sunt gradinile formale tipic franceze, acestea fiind amenajate la inceputul secolului XX.

valea loirei valencay

8. Castelul Meung

Chateau Meung sur Loire este unul dintre cele mai mari ai mai vechi castele de pe Valea Loirei. De cand a fost construit in sec XII-lea si pana la revolutia franceza a fost resedinta episcopilor din Orleans. Dupa ce acestia au parasit castelul, a fost folosit ca inchisoare mai multi ani.

Mai este numit si castelul cu doua fete. Dinspre oras este vizibila partea castelului cu fortareata medievala din sec al XIII lea careia i-au mai fost ulterior ridicate 2 turnuri, apoi inca un turn in sec XIV-lea, ca ulterior sa se mai construiasca in sec XVIII-lea fațadele din interior.

valea loirei meung

(2.672 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

DESTINATII

More in DESTINATII