Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Insula JEJU - taramul zeilor. Coreea de Sud (II) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
11477
post-template-default,single,single-post,postid-11477,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Insula JEJU – taramul zeilor. Coreea de Sud (II)
11 mai

Insula JEJU – taramul zeilor. Coreea de Sud (II)

Stiati ca in jurul Coreei de Sud sunt peste 3000 de insulite … mai exact 3358. Pun pariu ca nu! 🙂 … si ca 90% din acestea sunt vulcanice? Oricum, printre cifre si statistici, ramane o realitate care trebuie experimentata daca tot zbori 1/3 de glob pana in Coreea de Sud: Insula JEJU. Mai sunt inca cateva insule care merita atentie dar Insula Jeju are pe langa frumusetea naturala si acel „vino incoa” dat de traditiile locului, cultura locala, clima placuta si legende. Si cum tuturor ne plac povestile … haideti in Jeju – una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii.

Insula Jeju are forma unui ou, vreo 70 de km lungime si 40 latime, este in mare parte muntoasa dar strabatuta de o retea rutiera buna. Capitala insulei este Jeju – city, aici traiesc 450,000 din cei 650,000 de locuitori ai insulei.

Cel mai eficient mod de a ajunge in Jeju este pe calea aerului. Zborul dureaza 45 de minute din Busan iar ruta este operata atat de Korean Airlines cat si de numeroase linii de low cost locale. Am zburat cu Jeju Airlines iar la intoarcere cu Easter Jet, ambele cu plecare/sosire de pe aeroportul Gimhae – Busan.  Un zbor un pic intarziat, inghesuit, plin si incomod … dar ce mai conta avand in vedere destinatia.

Am ajuns pe aeroportul din Jeju spre seara si la coborarea din avion ne-a intampinat un aer caldut si umed, aproape tropical, diferit de cel de unde veneam …Clima placuta tot timpul anului este unul dintre atuurile care au facut ca insula Jeju sa fie numita si Insula Primaverilor Eterne. Deoarece a doua zi programul era foarte incarcat si pentru a folosi la maxim cat a mai ramas din ziua, inainte de a ne caza la hotel in Jeju City am dat o fuga pana la parcul Love Land.

Love Land – insula Jeju

Situat la 10 km de oras, inspre sud, parcul este deschis pana la ora 24 … tocmai bine ca sa ne umplem timpul ramas din acea zi. Asa ca .. de la aeroport, direct la … Love Land – parcul erotic in care, pe o suprafata de 4 hectare treci pe langa 140 de statui cu pozitii sexuale explicite, unele haioase dar si unele care iti pun la lucru imaginatia.

Aici totul este „sexual”. Usile de la parc si toalete au manere adaptate locului 🙂 iar robinetele vor sa para altceva.

Parcul a fost deschis in 2004 si candideaza cu succes pentru „cel mai kinky parc din lume”. Vizitarea lui pe timpul noptii a avut un farmec aparte (detalii explicite in pozele de mai sus 🙂 ). La iesire exista o expozitie – muzeu de unde doritorii cu imaginatia deja stimulata pot sa-si ia acasa cateva amintiri.

Jeju city

A doua zi, dimineata devreme ne-am trezit in zgomotul si forfota orasului, avand hotelul asezat in centrul comercial al urbei. Chiar daca seara vazusem ca de fapt „paradisul insular” este cam aglomerat si galagios, dimineata totul a capatat o si mai mare amploare: bulevarde largi, trafic, comert … doar cate un palmier din loc in loc amintea ca suntem in Jeju. A trebuit sa iesim afara din oras pentru a regasi natura insulei. „A iesi” din oras este relativ deoarece 75% din populatia insulei locuieste aici iar suburbiile se intind pe o mare parte din nordul insulei.

Seara orasul se lumineaza brusc si viata de noapte prinde contur. In zona centrala sunt doua strazi pietonale – un paradis pentru „shopping-ari”, unde la fiecare trei magazine unul este specializat in renumitele cosmetice coreene pe baza de ginseng, extract de melci si perle.

Dupa ce am parasit orasul, prima oprire a fost in estul insulei pentru a vizita coloanele de lava pietrificata de la Jusangjeolli.

Jusangjeolli – insula Jeju

Din parcare se urmeaza o carare prin padurea de pini catre tarmul abrupt al oceanului pentru a ajunge la formatiunile de lava pietrificata. In aceasta parte a insulei coasta se numeste „Jisatgae” iar coloanele de lava, de forma perfecta hexagonala, par sculptate de cineva. Lava care le-a format provine din eruptiile vulcanului Hallasan din apropiere. De-a lungul coastei este amenajata o poteca din lemn astfel ca se pot surprinde imagini din diverse unghiuri cu peisajul. In unele locuri coloanele ating si 25 de metri inaltime si devin si mai spectaculoase la flux atunci cand mareea formeaza valuri uriase care se sparg de ele.

In apropierea parcarii sunt cateva terase ambulante unde pescarii si pescaritele iti pregatesc si gatesc „in direct” renumitul „sashimi” – peste crud si fructe de mare cu sosuri. Scoicile si alte moluste sunt curatate, taiate in felii subtiri si servite cu un mix de sos de soia si pasta wasabi. N-am avut indrazneala sa iau o portie intreaga dar niste localnici care se delectau la o farfurie cu sashimi ne-au dat sa gustam cateva bucatele.

Urmatorul punct in care am oprit este in sudul insulei, la cascadele Cheonjiyeon.

Cascada Cheonjiyeon

Cascada este renumita in special pentru asezarea sa spectaculoasa in interiorul unei vai in munte. Pana la cascada sunt cam 500 de metri din parcare si drumul este presarat cu renumitele statui Jeju „hareubang”. Statuile sunt facute din tuf vulcanic si reprezinta un om in varsta. Numele lor traditinale este „hareubang” – „bunicutul” si asezarea lor pe alei si la intrari in diverse locuri protejeaza de spiritele rele. In prezent ele se gasesc peste tot in insula dar prima data au fost descoperite in sudul insulei si se presupune ca au fost aduse de primii oameni care au navigat aici. Alte teorii le leaga de cele din insula Pastelui iar unele chiar mai indraznete le asimileaza celor mongole, aduse odata cu invazia mongola din nord.

Numele cascadei se traduce prin „apa care leaga cerul si pamantul”. Cascada are 22 de metri inaltime si 12 metri largime. La baza cascadei este un lac artificial de 20 de metri adancime format prin ridicarea a doua baraj in aval. De-a lungul aleii de pe marginea lacului  sunt amenajate cateva view-point-uri pentru a face poze. In functie de anotimp, debitul apei poate fi mai mare sau mai mic.

In punctul cel mai estic al insulei, la cateva zeci de minute de cascada Cheonjiyeon, este craterul „rasaritului” cu care se pot face cateva fotografii reusite de pe soseaua care inconjoara insula.

Parcul Seongsan si varful rasaritului

„Varful rasaritului” – „Seongsan Ilchulbong Peak” este un con vulcanic format prin eruptia unui vulcan din ocean cu 100.000 de ani in urma. Craterul are 600 de metri in diametru si o inaltime de 90 de metri. Este spectaculos din departare si este o experienta unica daca il vei urca pe scarile amenajate pe marginea craterului. Se poate urca si calare. Urcusul dureaza in medie 2 ore si majoritatea celor care urca o fac pentru a surprinde rasaritul.  Asadar, plecarea de la hotel trebuie pregatita in jurul orei 2AM.

Dupa un pranz delicios din care nu au lipsit scoicile „abalone”, ciuperci si muguri de fasole … ne-am indreptat catre cele ale caror abilitati de scufundare au fost inscrise in patrioniul UNESCO al traditiilor. Da, am mers sa intalnim renumitele femei-scafandru Haenyeo.

Ciocolata „de Jeju” este un alt produs unic din Coreea. Este la mare cautare ciocolata Jeju facuta din „tangerine” – acele mandarine originare din china care au o mica umflatura in zona cozii.

Femeile scafandru Haenyeo

Pescuitul scoicilor, indiferent de anotimp si purtand doar a simpla masca si un costum de cauciuc, este una dintre traditiile care de 1600 de ani sunt prezente in viata de zi cu zi a celor care traiesc aici in zona de coasta. De cateva sute de ani, femeile si-au revendicat aceasta practica devenita cu timpul o meserie. Cele experimentate pot sta sub apa pana la 4-5 minute si coboara pana la 15 m. De ce femeile? Raspunsurile sunt multe, meritand atentia doua: au fost multe accidente in care au murit marinari, femeile luandu-le locul ca pescari sau … corpul feminin are un strat de grasime care il protejeaza mai bine termic la contactul cu apa rece.  In timpul ocupatiei japoneze, aceasta traditie a fost incurajata, aducand o sursa importanta de venit celor care locuiesc aici. Oricare ar fi motivul si istoria, in prezent aceasta traditie este inclusa in patrimoniul UNESCO si este unica in lume. Se pescuieste orice dar in special moluste si scoici de pe fundul marii, gustoasele scoici „abalone” fiind cele mai cautate.

Comunitatea femeilor haenyeo este una cu reguli stricte si multa disciplina, trasaturi induse de viata aspra dusa de catre acestea. Comunicarea si atitudinea prietenoasa nu este tocmai punctul lor forte … dar cine ar fi altfel atunci cand dupa cateva ore de pescuit in oceanul rece, dupa sesiuni de scufundari, tragand dupa tine cosurile cu peste si fructe de mare esti intampinat la sosire de grupuri de turisti care mai si vor cate o poza individuala cu tine 🙂 .

Ne-am continuat apoi drumul catre vest, spre Hallim park, unul dintre cele mai populare puncte de pe insula.

Hallim park

Parcul a fost deschis in 1971 pe un teren virgin, fiind aduse si plantate aici plante tropicale si sute de bonsai (unii avand peste 300 de ani). Parcul se intinde pe 10 hectare si este impartit in mai multe sectiuni: aleea cu palmieri, pietrele din Jeju, gradina cu bonsai – numita si „secret garden”, gradina cu lacuri, gradina cu plante tropicale, un sat traditional si o mini rezervatie cu struti si pauni. Traseul din parc cuprinde si doua pesteri.

In apropiere sunt doua plaje renumite: Hyeopjae si Geumneung. O zi in care am strabatut insula inspre toate cele patru puncte cardinale nu putea fi incheiata decat cu un apus pe plaja cu Hyeopjae.

In cele doua zile petrecute pe Insula Jeju am cunoscut o lume „departe” si „aparte”. Am aflat ca zeii si simpaticele statui hareubang protejeaza insula, am vazut cum se scufunda femeile scafandru Haenyeo, am incercat mancare traditionala, i-am calcat plajele nisipoase si i-am privit tarmurile stancoase. Din pacate, insula a ajuns la un punct critic din punct de vedere al popularii si aglomeratiei. In speranta ca insulei i se va pregati un viitor mai linistit si ecologic, totusi Jeju ramane un loc de vizitat „o data in viata”.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.