AFRICA

Invitatie in … MAROC. Sfaturi utile inainte de a ajunge acolo (I)

Invitatie in … MAROC. Sfaturi utile inainte de a ajunge acolo (I)

De ce Maroc …. 

Daca vrei o destinatie cu iz nord-african tipic si original, du-te in Maroc. Vrei parfum si romanta, tot Maroc. Aer mediteraneean de parca ai fi prin Nisa, Marocul il are. Nebunie de bazar si vanzoleala ca in tarile arabe, fii sigur ca tot in Maroc gasesti. Berberi mandri de originea si cultura lor, normal ca tot in Maroc. Natura cu peisaje uimitoare, o Sahara unica si oaze imense, tot in Maroc. Sa mai amintesc de istorie, povesti cu sultani si haremuri … Maroc 🙂

maroc map 2

Cum sa-l vizitezi

Marocul este o tara nici mare nici mica. Avand 446,000 km patrati (fara Sahara de Vest care are 274,000 km patrati), si o infrastructura de invidiat (autostrazi intre marile orase si in rest drumuri nationale prin desert si Muntii Atlas unde lejer „scoti” o medie de 70km/ora) este usor de vizitat.

Marocul turistic poate fi impartit „in mai multe parti”: orase imperiale (Casablanca, Rabat, Meknes, Fes), munti si desert (inspre est pana la Erfoud si Ouazarzate) si experientele „din desert” la sud de Agadir. Am ales un circuit ce le-a cuprins in mare parte pe toate, astfel ca dupa 2.300 km parcursi pe coasta, Muntii Atlas si Sahara pot spune ca am cunoscut si inteles mare parte din aceasta tara a contrastelor.

Perioada optima de vizitat este primavara, respectiv luna Mai. Am avut turisti in grup ce au vizitat Marocul in Septembrie iar acum nu le-a venit sa creada schimbarea dramatica in verde a peisajului. Exceptand zonele de Pre Sahara si anumite parti din Muntii Atlas, totul este verde si … irigat. Apropo de irigatii, Hassan al II-lea a stabilit prin anii 70 ca in fiecare an sa se construiasca cate un baraj de acumulare in Muntii Atlas pt a utiliza apa in irigatii. Proiectul continua si in prezent cu succes.

Spuneam mai sus de Sahara de Vest. Este un subiect delicat si in functie de cine povesteste sau scrie istoria, parerile sunt un pic impartite 🙂 Ideea este ca daca esti acolo e o jignire sa spui sau macar sa sugerezi ca Sahara de Vest nu apartine Marocului. Regiunea a ramas in fierbere si disputa dupa plecarea „colonialistilor” spanioli si francezi si care in stilul binecunoscut au reusit sa creeze disensiuni intre Maroc si Algeria pe aceasta tema. Oricum, de cate ori vreo publicatie sau emisiune din strainatate prezinta harta Marocului despartit de Sahara de Vest printr-o linie punctata, apare un scandal la nivel de autoritati si ministere de externe.

Istorie si oameni

Istoria, povestile si monumentele recente redau perioade din timpul lui Mohamed al V-lea, al fiului sau Hassan al II-lea si actualul Rege Mohamed al VI-lea. Dupa moartea lui Hassan al II-lea in 1999, fiul sau Mohamed al VI-lea a schimbat total macazul politicii si orientarii externe a tarii. Daca Hassan al II-lea era considerat „sfatuitorul de taina” al lui Clinton pe probleme nord africane, fiul sau si actualul rege merge mai mult spre Rusia si China.

maroc 2

Istoria de dinainte de Hassan al II-lea este puternic marcata in fiecare oras imperial de palatele regale construite, madrase, scoli coranice, moschei si bineinteles … medine sau mdine (ambele forme sunt corecte in araba) unde de fapt se afla toate obiectivele enumerate mai inainte. Le voi descrie pe larg in fiecare oras vizitat.

Populatia de 34 milioane locuitori este in majoritate de origine berbera si a fost „islamizata” in mai multe etape : incepand cu secolul VII (invazia araba), sosirea beduinilor in sec XI si invazia refugiatilor andaluzieni intre secolele XV si XVII. Berberii sunt acea ramura a tuaregilor ce si-au gasit un loc, o vatra unde sa se aseze si sa-si construiasca localitati. In prezent mai exista triburi nomade de tuaregi (peste 30 si fiecare avand in medie 20.000 de membri), conduse de un lider de trib prin intermediul caruia se fac toate comunicarile de la autoritati (legi, decizii), inscrieri in evidenta populatiei (moarte, nastere) si vot.

Limbile oficiale sunt berbera impreuna cu un dialect arab marocan cunoscut sub numele de „Darija”. Franceza vorbeste toata lumea 🙂 dar de cand politica tarii a cunoscut o indepartare de EU si SUA, odata cu venirea la putere a Regelui Mohamed al VI -lea nu i se mai da importanta, fiind studiata ca limba straina.

In anul 2011 a fost adusa o importanta modificare in Constitutie prin care scrierile oficiale in araba vor fi inlocuite treptat cu scrierea berbera, caligrafie ce seamana foarte mult cu …. greaca.

maroc 3

Religia este in majoritate covarsitoare islamul (99%) pe langa care convietuiesc fara probleme cativa zeci de mii de catolici si practicantii religiei iudaice. Doar 60% din populatie este practicanta a islamismului cu tot ceea ce inseamna acest lucru. Practicantii iudaismului sunt de fapt berberii/tuaregii ce au scapat tavalugului islamic ce a venit aici incepand cu secolul al VII-lea.

Banutii

In Maroc totul se negociaza: dur, cu rabdare si „discounturi” ce merg pana la 75% 🙂 si atentie la calitatea produselor: este recomandat daca doresti sa cumperi ceva de calitate sa vizitezi magazinele specializate in produsele respective si mai putin bazarurile.

Moneda este „dirhamul” – simbol MAD si are o paritate medie de 9 MAD la 1 USD si 10 MAD la 1 EUR.

Marocul este o destinatie relativ ieftina din punct de vedere al preturilor platite pentru mancare si bunuri de consum: 1,5 l de apa – 0.6 eur, un fel principal de mancare intre 4-7 eur, o bere intre 3-6 eur, 250 ml suc de portocale stors in fata ta 0.7 eur, o cafea 1.5 eur ….

In urmatoarele articole voi detalia traseul parcurs cu accente pe locurile vazute, obiceiuri si oamenii intalniti. Fiti relaxati daca doriti sa vedeti Marocul deoarece acolo timpul are o alta valoare gratie vestitului inshallah”. Oricum nu ai nici o sansa sa fii altfel si chiar din a doua zi vei spune la fel: inshallah 🙂

(754 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

AFRICA

More in AFRICA

Dinarobin Beachcomber Mauritius – eleganta tropicala

Adina Luca26/01/2020

REUNION – ghid de vizitare

Adina Luca03/01/2020

TUNISIA – top experiente

Mihai Luca15/11/2018

10 motive sa vizitezi Africa de Sud

Mihai Luca15/06/2017

MADAGASCAR: Ifaty, plaja si baobabi (VI)

Mihai Luca21/12/2016

MADAGASCAR: rezervatia Isalo (V)

Mihai Luca20/12/2016

MADAGASCAR: Ambalavao si Valea Tasaranoro (IV)

Mihai Luca19/12/2016

Vacanta in Madagascar: de la Antsirabe la Fianarantsoa (III)

Mihai Luca18/12/2016

Vacanta in Madagascar: rezervatia Andasibe (II)

Mihai Luca17/12/2016