Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
IORDANIA, Petra minunea lumii (partea III) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
7915
post-template-default,single,single-post,postid-7915,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / IORDANIA, Petra minunea lumii (partea III)
27 oct.

IORDANIA, Petra minunea lumii (partea III)

Se poate Iordania fara Petra? Nu prea cred … Orice am spune, fiecare individ care viziteaza Iordania se gandeste la Petra. Ca pe durata calatoriei descoperi de fapt ca aceasta tara are mult mai multe de oferit este o surpriza placuta dar ai si farmecul intorcerii acasa cu sentimentul depasirii asteptarilor.  Asadar, hai la Petra.

Accesul este usor, sit-ul arheologic fiind in apropierea Autostrazii Regilor (35) care strabate tara de la nord la sud, la 240 km de Amman si 126 km de Aqaba, asadar convenabil de ajuns din orice parte ai veni. Am inclus vizitarea Petrei in periplul nostru de la nord la sud, in ziua urmatoare dupa ce am terminat de vizitat locurile de pelerinaj crestine, despre care am scris AICI.

iordania-63

Petra se afla foarte aproape de oraselul Wadi Musa („Musa” inseamna”Moise” in araba) asadar facilitatile de cazare sunt multiple si pentru toate buzunarele. Este bine sa ajungi in zona de seara, din mai multe motive: poti dimineata sa incepi vizita cat timp este mai racoare si te obisnuiesti cu peisajul muntos imaginandu-ti ce se ascunde in vaile acestuia.

iordania-72

Am ajuns pe inserat in Wadi Musa si pentru cateva minute am oprit la izvorul lui Moise – un izvor despre care se spune ca a fost creat de Moise, cand vizitand acesti munti desertici a lovit cu toiagul piatra si a tasnit apa din acel loc. Apa de la acest izvor a fost folosita inclusiv de catre nabateeni pentru a alimenta Petra printr-un sistem sofisticat de canale subterane. Monumentul este simplu, la marginea soselei iar daca nu stii locatia poti trece usor fara sa bagi de seama. In prezent, localnicii folosesc apa pentru treburile lor zilnice. Numele actual al izvorului este „Ain Musa„.

iordania-64

Cazarea am avut-o la Marriott Petra, in afara orasului la 8 km, hotelul fiind situat pe un deal de unde am avut o priveliste perfecta asupra Muntelui Hor in vaile caruia a fost construita Petra. Apusul si rasaritul de pe marginea piscinei hotelului privind desfasurarea muntoasa din fata a fost de nota 10.

iordania-66 iordania-65

Dimineata am plecat de la hotel  in asa fel incat sa fim la casa de bilete la ora deschiderii (9AM). Centru de Informare Turistica si casele de bilete sunt in centrul orasului Wadi Musa iar dupa formalitati si verificari de bilete am intrat in sit-ul arheologic. Ce a urmat, a fost unic.

iordania-67

UN PIC DE ISTORIE …

Petra a fost inclusa pe lista celor „7 noi minuni ale lumii” incepand cu 2007, motivele fiind numeroase. Complexul Petra este una dintre cele mai de pret comori a arheologiei, fiind un important vestigiu din perioada Regatului Nabateean. In antichitate orasul Petra se numea „Rekem” si se presupune ca a fost construit incepand cu secolul al VI-lea i.e.n. fiind capitala nabateenilor pana in anul 106 e.n. cand a fost cucerit de Romani.

In perioada Imperiului Roman orasul s-a dezvoltat in continuare inca un secol apoi a intrat in declin si a fost  abandonat si distrus in anul 363 de un cutremur. Ruinele au fost o curiozitate si in Evul Mediu, fiind vizitate si mentionate de sultanul Baibars al Egiptului in secolul al XIII-lea. Primul european care le-a redescoperit si descris a fost exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt in anul 1812.

TRASEUL

Petra este un … oras cu tot ceea ce inseamna acest lucru: acces, rezervoare de apa, monumente funerare, strazi, cladiri, palate, locuri religioase …Construirea acestuia a fost adaptata reliefului, respectiv urmeaza liniar cursul canionului Siq cu vai ce se desprind in stanga si dreapta iar toate structurile au fost sapate in stanca roz – rosiatica. Drumul care trebuie parcurs este impartit in 4 sectoare: de la intrare pana la baraj (coincide cu intrarea in canionul Siq) are 800 metri, canionul pana la „Trezorerie” are 1,2 km, Trezorerie – Muzeu inca 2 km si Muzeu – Manstire (cel mai dificil) are 2 km si 900 de trepte. In total sunt 6 km pentru care ar trebui alocate cam 6 ore. Mai jos este harta sit-ului arheologic.

iordania-71-copy

De la intrare, pe o distanta de 800 de metri drumul este larg, cu pietris, fiind amenajate doua cai: una pentru mersul pe jos si alta pentru cei ce doresc sa calareasca sau sa foloseasca caruta. Atentie la bacsisuri la coborarea de pe cal, nu trebuie platit mai mult de 3-5 dinari. Calaritul se poate folosi pentru experienta si .. poze 🙂 dar nu ofera un mare avantaj fata de cei ce merg pe jos deoarece se merge la pas, cu proprietarul calului in fata.

iordania-69-copy iordania-68-copy

La inceput drumul trece pe langa mormintele locuitorilor obisnuiti ai vechii Petre, cel mai evident fiind MORMANTUL OBELISK („Bab al Siq„). Monumentele funerare au fost asezate inainte de intrarea in oras pentru a fi vizibile celor ce veneau spre intrare. Mormintele au forma paralelipipedica si au sapate in ele cavitati unde erau depuse corpurile.

iordania-70-copy

Punctul de intrare in canionul Siq il reprezinta „BARAJUL” folosit de nabateeni pentru alimentarea cu apa si pentru a proteja canionul de eventuale inundatii.

iordania-73

Din acest punct se intra in CANIONUL SIQ. Canionul natural sapat in piatra moale (un fel de gresie) este colorat in 11 nuante naturale. Orasul din interior era protejat ca de o fortareata, fiind inchis intre turnurile naturale de roca si un curs permanent de apa.  Datorita asezarii strategice si protectiei naturale, Petra detinea controlul asupra principalelelo rute comerciale care se indreptau spre Gaza in vest , Bosra si Damasc in Nord , Aqapa si Leuce Come spre Marea Moarta si partea desertica spre Golful Persic.

iordania-77 iordania-75 iordania-74 iordania-80

iordania-78

Pe distanta de 1,2 km natura s-a jucat in forme, culori si lumini. Imaginatia iti este pusa la incercare cand privind opera vantului si a apei iti apar in cale diverse forme care pot fi interpretate dupa ingeniozitatea fiecaruia.

iordania-79

Prima structura sapata de mana omului care iti apare in cale este TREZORERIA sau Comoara („Al Khazna„), situata in luminisul de la capatul canionului si care este vizibila cu doar putin timp inainte de a ajunge acolo datorita unduirii vaii. Structura are 40 de metri inaltime si 2 etaje si este decorata cu coloane corintiene, frize si statui. In varf, asemeni unei coroane, este sapata o urna funerara si care conform legendelor era folosita pentru a ascunde comoara faraonului. Trezoreria are 3 camere asezate in linie in partea din fata.

iordania-76

La primele ore ale diminetii monumentul este in umbra, luminozitatea cea mai buna fiind in jurul pranzului. Mai tarziu deoarece soarele este in spatele acesteia este dificil de fotografiat. Asadar, incercati sa fiti acolo inainte de pranz.

iordania-82

In fata Trezoreriei este amenajat un loc de popas unde se poate servi o cafea sau un snack. Tot aici, pentru doritori sunt camile si magarusi care isi asteapta clientii pentru a-i duce mai departe.

iordania-83 iordania-84 iordania-85

De aici drumul se largeste si peste cateva sute de metri se ajunge in partea centrala a orasului. La capatul canionului intalnim Monumentele funerare regale nabateene sapate in stanca si care datorita sculpturilor de pe fatade formeaza ceea ce mai este numita si STRADA CU DECORATIUNI.

iordania-86 iordania-87

Urmeaza STRADA COLOANELOR care dateaza din vremea nabateenilor, fiind ulterior largita la 6 metri si pavata de catre romani. Este considerata a fi strada principala comerciala din vechea Petra.

iordania-81

La inceputul strazii, pe partea dreapta, putem vedea FANTANILE („The Nymphaeum„) care au forma semi circulara si care erau alimetate cu apa dintr-un rezervor din partea opusa a vaii.

In partea stanga a strazii sunt scari care urca spre o platforma numita „Piata„, considerata a fi „inima” orasului si unde avea loc activitati comerciale, intalniri si diverse manifestari.

La capatul strazii apare o poarta tripla care duce inspre TEMPLUL QASR Al-BINT – important loc pentru procesiuni religioase si pentru adus ofrande. Templul a fost construit in secolul I si a fost reamenajat de catre romani in secolul II.

iordania-92

Tot aici, pe partea dreapta pe un deal mic, a fost amenajat un mic muzeu unde sunt expuse artefacte gasite in urma excavatiilor iar in imediata apropiere este BISERICA. Biserica a fost construita in anul 446 e.n.  prin transformarea unui mormant. Podeaua a fost decorata cu mozaicuri ce reprezinta diverse forme din lumea animala, geometrice si desene stilizate ce reprezinta cele 4 anotimpuri impreuna cu zeii marii si pamantului.

Aici se termina 2/3 din traseul de vizitat. Este partea usoara si doar cei mai curajosi pleaca mai departe, trebuind sa urce aproape 2 km si 900 de trepte pentru a ajunge la MANASTIRE „El Deir”. Manastirea este cel mai insemnat monument din Petra, aceasta dateaza din secolului I i.c. constructia fiind dedicata regelui Obodas I. Manastirea este monumentul cu cea mai larga fatada din intreaga vale a orasului Petra, masurand o latime de 50 de metri si o inaltime de 45 de metri iar usa monumentului masoara 26 de metri in inaltime.

Drumul pana sus este dificil, in unele locuri sunt mici trepte iar in altele doar pietris sau bucati mari de piatra. Pe drum, din loc in loc localnicii ce parca apar de nicaieri isi intind covoarele pe care expun suveniruri iar alaturi un foc mic incalzeste un ceainic pentru clientii ce sa opresc sa targuiasca. Totul este un dinar 🙂

iordania-93 iordania-96

O alta omniprezenta sunt magarusii. Te impiedici de ei pe cararea ce urca catre manastire si te uimesc cu dexteritatea cu care pasesc printre stanci.

iordania-94 iordania-95

Pe stanci si printre magarusi … ajungi intr-un final la manastire. In imediata apropiere a fost construita o terasa unde te poti racori, poti bea ceva sau doar sa stai si sa privesti.

iordania-89

Si de aici, mai ai de mers daca vrei sa ai privelistea perfecta. Dupa cateva sute de metri si o panta abrupta ajungi in varful cel mai inalt din zona, marcat cu steagul Iordaniei, de unde poti vedea intr-o parte vaile si canionul intr-un peisaj martian, manastirea undeva jos  iar pe partea cealalta se poate vedea valea Iordanului. Ajuns aici, am avut un sentiment de multumire si liniste.

iordania-88

iordania-90 iordania-91

Daca ar fi sa apreciez aceasta ultima parte a drumetiei, cea de la muzeu pana la manastire, pot sa spun cu responsabilitate ca a fost experienta suprema din tot ceea ce am trait la Petra. Asadar 13 km si 6 ore, locuri unice in lume si oameni frumosi.

Parcurgand inapoi spre iesire cei 6 km si revazand pas cu pas ceea ce a facut acest popor ingenios la Petra am avut acea satisfactie si emotie ce apare atunci cand ai avut sansa de a fi martorul la ceva maret. Seara s-a incheiat la Marriott Petra urmarind de data aceasta apusul in spatele muntilor ce ascund orasul Petra.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.