Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
IRAN - Shiraz, Persepolis, Pasargad (partea II) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
5562
post-template-default,single,single-post,postid-5562,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / IRAN – Shiraz, Persepolis, Pasargad (partea II)
25 oct.

IRAN – Shiraz, Persepolis, Pasargad (partea II)

SHIRAZ a fost primul contact cu Iran si a fost o intalnire nocturna. Am ajuns pe aeroportul international Shiraz la 1.30 am cu un zbor al Turkish Airlines din Istanbul. Pe aeroport inca un avion, parcat, si al nostru. Liniste si pace, chiar prea multa. Debarcarea si transferul in hangarul de sosiri cu nume de aeroport 🙂 s-a facut cu autobuzul. La coborarea din autobuz – surpriza: usa aeroportului purta un lacat mare si cam ruginit. Un baiat de la „security” a venit dupa vreo 5 minute sa deschida usa aeroportului unde 3 lucratori de la politia de frontiera ne asteptau. Cum viza o aveam deja, totul a mers destul de repede.

iran 44 iran 45

Shiraz este situat in partea central-sudica a tarii, fiind unul dintre cele mai vechi orase persane. Primele evidente ale existentei sale il situeaza undeva la peste 2.000 I.C. A fost capitala Iranului in timpul Dinastiei Zand (1750-1781) dar ce-l face faimos si original este faptul ca acolo au trait si creat renumitii poeti nationali Saadi si Hafez. Cei doi nu puteau gasi un loc mai prolific si potrivit pentru a crea, Shiraz fiind orasul gradinilor si al florilor iar oamenii calzi, chiar cu un romantism vizibil pe strada (nu uitati ca suntem intr-o tara musulmana) vin sa completeze peisajul placut.

Orasul are in jur de 1.5 milioane de locuitori, fiind unul din orasele mari din Iran, si este inconjurat de munti. Munti de o culoare galbui-rosiatica ce iti amintesc tot timpul ca te afli in desert. Pe orice bulevard mergi, la capatul acestuia se vad muntii ce inconjoara orasul. Datorita climei si solului zona este foarte cunoscuta pentru cultivarea vitei de vie.

iran 35

Dupa cum ziceam, daca esti in Shiraz nu poti sa nu vizitezi monumentele ridicate in cinstea celor doi poeti nationali. Aici vreau sa fac o paranteza: in urma cu 40 de ani, pe la inceputul Revolutiei Islamice, s-a implementat un program national prin care s-a realizat refacerea sau construirea de noi monumente pentru simbolurile nationale (poeti, doctori, oameni de stiinta, oameni politici). Un lucru bun.

Monumentul poetului Saadi (1210-1292) evoca  una dintre figurile proeminente ale literaturii persane. Cele doua opera ale sale Golestan (Gradina florilor) și Bustan (Livada / Gradina fructelor) sunt de referinta in literatura iraniana si universala. Scrierile sale pun accent pe viata sociala de zi cu zi, iubire si relatii interumane.

Monumentul este impunator fiind asezat la capatul unei gradini frumos amenajate, cu un canal de apa pe toata lungimea sa iar in fata mausoleului a fost construit inca un bazin cu apa ce vine sa amplifice starea de bine si liniste. Mormantul poetului este asezat in partea stanga a mausoleului.

iran 42iran 15 iran 16 iran 17

Monumentul poetului Hafez (1325-1389) aduce un omagiu creatorului poeziei persane cu influente filozofice si care a lasat mostenire poporului persan numeroase proverbe si zicatori. Poetul a pus in versuri iubirea sa pentru viata si vin dar si a criticat ipocrizia celor religiosi. Din nou, intregul complex este in primul rand un parc frumos amenajat unde merita sa petreci cateva ore.

iran 40iran 18 iran 19 iran 20

Moscheea Habin Bin Hamzeh (Ali Ibn Hamze) este un alt punct de referinta pe harta Shirazului datorita interiorului acestui monument religios. Moscheea ce are in interior mormantul lui Habin Bin Hamzeh este unica prin decoratiunile sale interioare din sticla. Peretii si tavanul sunt acoperiti cu sute de mii de bucati de sticla ce creeaza in interior o atmosfera ireala. Habin Bin Hamzeh este nepotul imamului Reza – descendent direct al Profetului Mohamed si este cunoscut in lumea musulmana pentru invataturile si scrierile sale si pentru viata sa dedicata Profetului.

iran 13

iran 41

iran 14 iran 43

In interiorul curtii interne a moscheei se pot vedea mormintele unora dintre persoanele religioase importante din regiune cat si a unor oameni de vaza din Shiraz. Locurile sunt marcate prin placi simple in pavaj, fara vreun simbol exterior foarte evident.

Daca vrei sa iei parte la un joc de culori, lumina si vitralii – Moscheea Nasir ol Molk este locul perfect. Moscheea mai poarta si porecla de „Moscheea Roz” datorita placutelor decorative interioare.

iran 8

iran 39

iran 9 iran 10 iran 11 iran 12

Centrul civic al orasului se invarte in jurul pietei centrale unde se afla Primaria, bazarul cu partea sa centrala Sarei Moshir si castelul Karim Khan.

iran 36 iran 37

Este interesant sa vizitezi zona in special seara deoarece atunci prinde viata si culorile sunt altfel. Bulevardele si trotuarele din jurul pietei centrale se schimba total la lasarea serii: intreaga zona devine o piata volanta „cu de toate”. De nicaieri dar peste tot apar vanzatori ambulanti ce-si lauda marfa chinezeasca.

iran 23 iran 22 iran 21

Fiecare turist ce viziteaza Shiraz recunoaste in final ca scopul vizitei sale in acest oras este PERSEPOLIS – vechea capitala a Imperiului Ahemenid (550-330 I.C.). Vizitarea zonei arheologice de la Persepolis este de fapt o excursie de o zi din Shiraz, fiind situat la 60 de km de oras. La iesirea din Shiraz nu poti sa nu remarci portile orasului – Quran. In trecut. cei ce paraseau orasul treceau prin aceste porti cu credinta ca drumul lor va si in siguranta si vor fi paziti de rele iar la intoarcere treceau din nou pentru a multumi. In prezent, datorita traficului si a autostrazii de 8 benzi acest lucru nu mai este posibil iar autostrada ocoleste portile. Dar daca vrei poti sa opresti si sa treci la pas pe sub porti. Am facut acest lucru mai ales ca peisajul este superb putand sa vezi tot orasul Shiraz de pe acea colina.

iran 33 iran 34

Si am ajuns la Persepolis ….. asezarea, maretia, clima si parfumul locului mi-a amintit inca din prima clipa de Egipt si templele sale. Constructorii minunatiei de la Persepolis au fost Cirus cel Mare (despre care se crede ca a ales locul capitalei), Darius I (a inceput construirea sistemului de terase si palatul) iar finalizarea a fost facuta in timpul lui Xerxes .

La inceput pasesti pe Drumul Civilizatiilor – o cale impunatore ce duce direct la Palat. In trecut era folosit pentru procesiuni. Intri apoi prin Poarta Natiunilor – o poarta formata din 4 coloane cu o inaltime de 25 de metri si avand patru basoreliefuri: o pereche de tauri avand cap de om de o parte a portii si de cealalta aceeasi tauri dar inaripati. Poarta are o inscriptie in 3 limbi prin care se informeaza trecatorul ca Xerxes a fost cel care a construit acel loc si sunt aduse elogii puterii acestuia.

iran 24 iran 25 iran 26 iran 27

Urmeaza intrarea in Palatul Apadana (construit de Darius I). Nu s-au pastrat foarte multe din maretia acestuia dar prin basoreliefurile ce inca exista se poate vedea o parte din ceea ce a insemnat Imperiul Ahemenid. Peste tot sunt evocate spiritul de egalitate si colaborare dintre cele 28 de provincii ce alcatuiau imperiul la apogeul sau, sunt prezentate viata la curte, organizarea administrativa, a procesiunilor si a armatei.

iran 28

iran 29 iran 30

In partea stanga este Palatul celor 100 de Coloane ce contine si sala tronului. Locatia era folosita pentru primirea comandantilor armatei. Urmeaza Palatul Tchara construit de Darius I si Trezoreria acesta fiind locul unde erau pastrate bogatiile si darurile primite.

La intoarcere in oras se viziteaza mormintele regilor ahemeniti Darius II, Artaxerxes I, Darius I si Xerxes I sapate in stanca la Naqsh-e Rustam. Fiecare mormant este situat in centru unei cruci (coincidenta, deoarece crestinismul a aparut 500 de ani mai tarziu 🙂 ) si are forma unei cavitati in care era depus sarcofagul cu corpul. Grinda orizontala de deasupra fiecarui mormant prezinta un basorelief in care este prezentata intrarea in Palatul Apadana.

iran 31 iran 32

La 135 km de Shiraz pe drumul catre Yazd se afla vechea capitala PASARGAD – capitala Imperiului Ahemenid pe timpul lui Cirus cel Mare. Aici se afla si mormantul sau. Locatia a fost jefuita de armata lui Alexandru cel Mare cand a cucerit Persia si l-a infrant pe Darius III. Se spune ca Alexandru cel Mare a avut un mare respect fata de Cirus, astfel ca atunci cand a auzit ca mormantul acestuia a fost pradat de armata sa a ordonat ca cei vinovati sa fie pedepsiti si lucrurile puse la locul lor.

iran 38

Shiraz este un oras ce impresioneaza prin bogatia sa culturala, istorie si oamenii prietenosi. Pe oriunde am trecut, dupa ce am plecat spre nord inevitabil gradul de comparatie era Shiraz.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.