DESTINATII

Lauterbrunnen – valea celor 72 de cascade

Lauterbrunnen – valea celor 72 de cascade

 

La vreo 70 de km sud est de capitala Elvetiei – Berna, în Alpii Elvețieni, se desfasoara Valea Lauterbrunnen, despre care se spune ca este cea mai frumoasa vale din Europa. Are o latime de un km si este marginita de stânci gigantice și vârfuri semețe ale muntilor dimprejur: Eiger, Monch și Jungfrau – ce sunt orientati catre satucul-statiune  Lauterbrunnen. Valea a rezultat ca urmare a topirii ghetarilor in epoci indepartate, de mult apuse, iar numele ei inseamna in traducere libera ”multe primaveri” si deriva de la cele 72 de cascade care se pravalesc pe stancile inconjuratoare, unele dintre ele avand cateva sute de metri înăltime. Cea mai cunoscuta dintre ele este Staubbach, cu o inaltime de 300 m, fapt care o face sa fie una dintre cele mai inalte cascade din Europa.

 

Europe, Switzerland, Lauterbrunnen, view of village (Photo by: JTB Photo/UIG via Getty Images)

Lauterbrunnen este una dintre cele mai impresionante vai pe care Alpii si geologia le-au putut creat vreoadata!

In aceasta vale, pitit in verdeata varfurilor muntoase ce se ridica amenintatori de o parte si de alta, se afla satul ce poarta acelasi nume cu valea: Lauterbrunnen.

Vara este cel mai bun moment sa vizitezi aceasta vale deoarece in acest anotimp cele 72 de cascade au cel mai mare debit de apa. Ca sa intri si mai bine in atmosfera locului, poti sa iei un funicular subteran ce te va duce la cascada Trummelbach – o cascada uimitoare cu numeroase cai de access, tunele si platforme de unde poti sa faci poze memorabile.

01 Januar 2004

Lauterbrunnen and Staubbach Falls at dusk

Cascada Trümmelbach,  de fapt cascadele – si voi explica de ce la plural, sunt ascunse in spatele unui munte, un manunchi de zece caderi de apa care aduna la un loc 20.000 de litri  pe secunda, la o înălțime de 200 m. Ele au sapat dealtfel, in muntele de calcar, o strâmtoare in forma de tirbuson. Cascadele au fost invizibile pană in anul 1877, cand a fost construit un tunel prin munte. Astazi, pe timpul verii, turiștii pot lua un funicular subteran care îi duce până la cascade.

De asemenea, vizitatorii pot sa faca diverse trasee si circuite montane din zona, sa deguste o cafea la cabanele pe care le intalnesti in cale sau doar sa priveasca de pe terasele acestora incarcate cu flori peisajele superbe. Valea este considerata a fi una dintre cele ma mari zone naturale conservate din Elvetia.

Peisajele superbe oferite de stancile si cascadele din Lauterbrunnen au inspirat multi oameni de arta si cultura, unul dintre ei fiind Johann Goethe, care le-a descris in poemul ”Cantecul spiritului cascadelor”, transpus ulterior pe muzica de către Franz Schubert. In filme, Muntii Cetosi descrisi de J.R.R. Tolkien in Hobitul sunt inspirati de asemenea de Lauterbrunnen, loc care a fost inclus in patrimoniul UNESCO in 2001.

lauterbrunnen 5 lauterbrunnen 6 lauterbrunnen 7

 

(1.323 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

DESTINATII

More in DESTINATII