DESTINATII

Madeira, perla atlanticului

Madeira, perla atlanticului

Madeira, Madeira …. si numele ii suna frumos ….. Nu e nevoie sa mergi in Hawaii, Madeira este trei sferturi Hawaii …

O sa va „plictisesc” la inceput cu niste vorbe generale, apoi trecem la fapte, ce-unde-cum sa faci in Madeira.

Descriere generala

Madeira (in portugheza „madeira” inseamna lemn) este un grup de insule portugheze situate in jumatatea nordica a oceanului Atlantic. Arhipeleagul consta din doua insule locuite (Madeira si Porto Santo) si trei insule nelocuite si formeaza impreuna cu Ilhas Selvagens (Insulele Salbatice) Regiunea Autonoma Madeira cu capitala la Funchal.

Arhipelagul este situat la aproximativ 580 km de coasta africana si la 860 km de Lisabona, capitala Portugaliei.
Insulele erau cunoscute in trecut sub numele de Al Aghnam („Insulele animalelor mici”). In urma unei furtuni in 1418, ajung pe insule navigatorii portughezi João Gonçalves Zarco si Tristão Vaz Teixeira.Insula cea mare, ce poarta acest nume, era initial acoperita de paduri seculare, care au fost defrisate si arse, pentru a face loc plantatiilor si culturilor de cereale. Gonçalves, care a pus bazele orasului-port Funchal, este inmormantat in catedrala Santa Clara din acelasi oras. Cristofor Columb a locuit pe insula Porto Santo timp de 12 ani, inainte de a pleca in calatoriile sale istorice peste ocean. Insulele s-au aflat, temporar, sub ocupatie engleza in 1801 si intre 1802-1814.
Arhipelagul Madeira face parte din Macaronesia, o regiune de orgine vulcanica, alaturi de insulele Capul Verde, Azore, Selvagens si Canare. Cea mai mare insula din cadrul arhipeleagului, Madeira, cu o suprafata de 741 km², are un relief predominant muntos cu inaltimea maxima de 1861 m (varful Pico Ruivo). Țarmul nordic este abrupt si salbatic.
Amplasarea geografica si relieful muntos determina un climat bland, cu temperaturi medii situate intre 22 °C vara si 16 °C iarna. Clima subtropicala este favorabila culturilor de vita de vie (cu renumitul vin de Madeira), trestie de zahar, bananieri, portocali, lamai.
Funchal, cel mai mare oras din Madeira, este situat pe coasta sudica a insulei principale, la 32°37’45 de latitudine nordica si 16°55’20 longitudine vestica. Pe langa capitala mai exista alte cateva orase importante, si anume Porto Santo, Machico, Cámara de Lobos, Santa Cruz das Flores si Santana.
Padurea de lauri (dafini) „Laurisilva” de pe insula Madeira a fost inscrisa in anul 1999 pe lista patrimoniului cultural si natural mondial al UNESCO.
Insulele din arhipeleagul Madeira sunt faimoase pentru vinul de Madeira, precum si pentru vegetatia si fructele subtropicale.
Populatia de 250.000 de locuitori (conform estimarilor din 1991), de origine portugheza, se ocupa cu agricultura, pescuitul si turismul. Densitatea populatiei este de 337 loc/km². Portughezii care au colonizat insulele proveneau, in cea mai mare parte, din regiunile Algarve si Miño.

Ce sa faci in Madeira

1. Aterizeaza pe aeroportul din Funchal

Oricum esti obligat sa o faci …. altfel… Aeroportul din Funchal este in top 10 aeroporturi periculoase din lume. O mare parte din pista este sustinuta de piloni montati in ocean. Aterizare usoara!

madeira 2

2. Gusta vinul de Madeira

Fie că e alb, demisec, parfumat, “de masă” sau de o culoare inchisa (gen bitter suedez), dulce, licoros, tradițional și faimos, vinul produs în Madeira te cucereste iremediabil.

madeira 3 madeira 4

3. Plimba-te pe strazile pavate din Madeira

O combinație de granit, calcar și forme ce variază de la o stradă la alta. Portughezii au făcut din asta o artă și e incredibil cât de mult poate să înfrumusețeze un loc un trotuar facut cu pasiune.

madeira 5

4. Urca-te in saniile din Monte

Au fost inventate de un nobil ce avea casa în Monte, biroul în Funchal și dorinta de a ajunge de acasă la birou cât mai repede. Săniile din Monte sunt precum gondolele din Veneția: doar pentru turiști și ușor scumpe. Dar experiența e distractivă.

madeira 6

5. Viziteaza strada Santa Maria din Funcha si admira-i casele colorate

Rua Santa Maria este o stradă îngustă, lungă, plină de restaurante, tratorii, pub-uri, cafenele cu prețuri acceptabile sau piperate și uși pictate de artiști. Spectacol de culori!

madeira 7 madeira 8

6. Praça do Município

Pe piaţa ornată cu pavaj din piatră albă şi neagră, se află trei dintre clădirile importante din Funchal. Acestea sunt Primăria, Universitatea şi Palatul Episcopal.

madeira 9

7. Piata de peste Mercado dos Lavradores

Câți dintre voi ați văzut un ton? Sau mai mulți? Sau cârligele cu care prinzi pește spadă? Și care e procesul prin care ajunge file-ul suculent în farfuria noastră?

Tonul din Atlantic (cu aripioară albastră) poate ajunge la 4.5 m și la 680 de kg. Cei pe care i-am văzut noi aveau în jur de 1.5 – 2 m și părea că e nevoie de 2 oameni să îi ridice de jos. Piața de pește e un spectacol și o să fiți impresionați (de bine sau nu).

madeira 11madeira 10

8. Viziteaza gradinile din Funchal

Grădinile botanice se află printre obiectivele preferate ale oraşului. Dintre acestea, trei grădini mai mari merită să fie vizitate, acestea sunt Jardim Botanico, Jardim Orquidea şi Blandy’s Garden. În cadrul grădinilor botanice pot fi observate plante şi păsări rare.

madeira 12

9. Relieful muntos

Inchiriaza o masina si strabate-i dealurile si muntii. Colinele insulei sunt acoperite viță de vie terasată. Dacă nu te uiți atent la terase, la casele cocoțate sus de tot, ai impresia că sunt pictate și că pictorul a făcut o treabă al naibii de bună ca să sugereze diferența de nivel.

madeira 15madeira 13 madeira 14

10. Plimba-te pe plaja cu nisip negru

Plajele cu nisip negru sunt la tot pasul pe insula. Madeira fiind o insulă vulcanică, existența acestor plaje este justificata. Negru de bazalt și de granit, negru cu irizații roșii, argintii și albastre. Pe cât de negru era nisipul, pe atât de turquoise este apa!!!

madeira 16

11. Priveste delfinii

Mici, mari sau cu pete? În delfinariu sau în larg? Se poate merge cu barca în larg pentru a vedea delfini și balene.

madeira 17

12. Piscinele vulcanice din Porto Moniz

Acestea sunt unele dintre cele mai cool experiente pe care le poti avea pe insula. Piscine la propriu, sapate in roca vulcanica.

madeira 18 (1) madeira 18 (2)

13. Telegondola

Telegondola porneşte către munţi de pe ţărm. Traseul telegondolei trece direct deasupra oraşului şi oferă o vedere minunată asupra oraşului, oceanului şi asupra munţilor desigur. Traseul de 3173 m lungime este parcurs în 15 minute şi se ridică la o altitudine de 560 m deasupra nivelului oceanului.
Funcţionează zilnic între orele 9:30 – 17:45. Informaţii suplimentare pot fi obţinute de pe:
http://www.madeiracablecar.com/index_UK.html

14. Canalele Levada

Levada sunt canale de irigaţie, care împânzesc întreaga insulă Madeira. Prin intermediul levadalor este drenată apa pentru irigaţii, de pe terenurile nordice cu precipitaţii abundente către terenurile agricole sudice. Iniţial au fost construite pentru irigarea culturilor de trestie de zahăr, dar în zilele noastre servesc culturile de banane. Canalele Levada alcătuiesc o reţea lungă de 1400 km. Pe suprafaţa insulei şi dealungul canalelor se află pretutindeni poteci înguste, care constituie trasee turistice minunate pentru vizitatori.

madeira 19

Madeira, perla atlanticului – isi merita pe deplin numele. Oricand ma gandesc la aceasta destinatie cu mare placere si dorinta de revedere.

(1.641 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in DESTINATII

HAMBURG – ghid de vizitare

Mihai Luca20/05/2020

TIGER NEST Bhutan – ghid de vizitare

Mihai Luca05/05/2020

Top 10 BHUTAN. Obiective & experiente.

Mihai Luca30/04/2020

Wine tasting in CHILE

Adina Luca22/04/2020

LADAKH – pe acoperisul Indiei

Mihai Luca21/04/2020
Moscheea Omar Ali Saifuddien

Sultanatul BRUNEI – ghid de vizitare

Adina Luca12/04/2020

TAJ MAHAL – ghid de vizitare

Mihai Luca06/04/2020

Orangutanii din BORNEO

Adina Luca04/04/2020

KERALA – God’s own country

Mihai Luca03/04/2020