AFRICA

MAROC – orase imperiale si natura

MAROC – orase imperiale si natura

Marocul este o tara ce poate fi declarata monument deoarece atrage mii de turisti prin arhitectura sa deosebita, bazarele pline de agitatie, dar mai ales prin peisajul magnific unde muntii, padurile, cascadele, desertul si plajele minunate dau o nota romantica bogatiei orientale plina de exotism si mister. In timpul circuitului in Maroc veti fi invaluiti de un amestec fantastic de oameni, mirosuri, culori si sunete in vechile sau actualele capitale ale Marocului: Casablanca, Marrakesh, Fez sau Rabat.

Maroc ofera o imagine sugestiva, foarte bine conservata, a civilizatiei arabe din nordul Africii, in toata splendoarea ei, incadrata fericit de spatiul mediteranean in care s-a nascut si a inflorit, punandu-si apoi amprenta binefacatoare, timp de aproape sapte secole si asupra civilizatiilor din zona de sud-vest a Europei.

CASABLANCA

Casablanca este capitala economica a Marocului, oras care se bucura de o binecuvantata asezare intr-un minunat golf al Oceanului Atlantic. In cochetele cafenele din oras, parca se mai simte inca parfumul inefabil a lui Ingrid Bergman, invaluit de fumul tigarilor lui Humphrey Bogart. La inceput vom face un tur de oras, ocazie cu care vom avea prilejul de a admira Piata Mohamed al V-lea – inima orasului, flancata de o splendida arhitectura coloniala franceza; Primaria; Catedrala Sacre Coeur – o lucrare fascinanta a arhitecturii in stil neo-gotic, cu influente Art Deco si marocane, construita in anul 1930 cand Marocul era inca sub conducerea Frantei; Parcul Ligii ArabeNoua MedinaMoscheea Hassan al II-lea – a treia ca marime din lume, cu turnul sau de 210 m inaltime. La sfarsit ne vom plimba pe bulevardul de pe faleza, numit ca in toate tarile mediteraneene, La Corniche.

maroc casablanca 1

RABAT

Rabat este capitala politica a Marocului si resedinta regala situata pe malul Oceanului Atlantic, la gura de varsare a raului Bou Regreg. Vom incepe vizita in Rabat prin intrarea strajuita de cele cinci porti decorate cu arcuri gigantice, ghirlande si arabescuri florale. In timpul turului panoramic de oras vom vedea fortareata Mechouar – care adaposteste Palatul RegalTurnul Hassan – unul dintre simbolurile orasului, construit in perioada regelui Almohadic in sec. al XII-lea; Kasbahul Oudaya si Mausoleul – o minunata lucrare din marmura alba, unde se afla mormintele regilor Mohamed al V-lea si Hassan al II-lea.

maroc rabat 1

VOLUBILIS – MEKNES – FES

Dimineata vom pleca spre Fes, cu o scurta oprire pentru a vizita situl arheologic Volubilis, oras inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1997, unde vom admira cele mai bine conservate ruine romane din nordul Africii si unele dintre cele mai bine conservate Mozaicuri Romane. In continuare plecam spre Meknes, o alta capitala imperiala a Maghrebului, unde vom resimti din plin maretia cu care s-au inconjurat suveranii dinastiei Alauita, care a cunoscut perioada de glorie in timpul Sultanului Mulay Ismail, contemporan cu Ludovic al XIV-lea al Frantei, sultan care a dorit sa transforme orasul intr-un regat, ordonand constructia numeroaselor palate, moschei, lacuri si gradini, insa din pacate, nici dupa 50 de ani, constructiile nu erau terminate si nici nu au mai fost vreodata. In Meknes vom vizita depozitele de grane ale Sultanului Moulay Ismail, vom admira zidurile de aparare Hari Souani, El Hedim, Poarta Bab Mansour, mormantul Sultanului Moulay Ismail si vechea Medina.

maroc meknes 1

FES

Fes este capitala intelectuala si centrul religios al Marocului, perla lumii arabe, considerat a fi cel mai vechi si cel mai conservatorist oras al lumii islamice, aici aflandu-se cele mai vechi universitati din lume: universitatea Al-Karaouine, fondata in anul 859 – cea mai veche universitate araba din lume si cea mai importanta institutie de invatamant superior Islamic.

Intreaga zi este dedicata explorarii orasului Fes, prilej cu care vom intra in atmosfera plina de culoare si mister pe care o degaja stradutele inguste si intortochiate din labirintul Medinei Vechi. Orasul este impartit in trei parti: orasul nou – construit in anul 1912 pe vremea cand Marocul era colonie franceza, orasul medieval – construit pe vremea imperiului Meridines in sec. al XIII-lea si orasul vechi – pe atunci Fez el Bali, construit pe vremea imperiului Idriss, oras care a fost descoperit in anul 809. Vom descoperi in continuare Medresa Attarine – locatia unei frumoase scoli islamice, care dateaza din sec. al XIV-lea; Medresa Bou Inania – exemplificare a artei arhitecturale islamice, atelierele mestesugarilor, artistilor si tabacarilor; Scoala Coranica; Moscheea Qaraouiyine – una dintre cele mai vechi universitati islamice; Mausoleul Mulai Idriss; Souk Nejjarine – renumita piata unde se poate vedea si fantana cu acelasi nume si cartierul evreiesc Mellah.

maroc fes 1

IFRANE – MIDELT – ERFOUD

Itinerarul de astazi este superb. Drumul trece prin paduri dense de pini si cedrii, ferme terasate si sate de berberi Arzou, cunoscuti pentru obiectele manuale artizanale si ca experti in tesutul covoarelor. Vom opri in localitatea linistita Midelt, aflata la poalele Muntilor Atlas, pe parcurs trecand si prin Ifrane, o statiune incantatoare de schi din regiunea Muntilor Atlas Mijlocii care s-a dezvoltat in timpul administratiei franceze, avand astfel un stil inconfundabil european, asemanator unui sat alpin. Seara vom sosi in Erfoud, un mic orasel din estul Marocului, destinatie populara mai ales pentru peisajele pe care le ofera Desertul Sahara.

maroc erfoud 1

TINGHIR – TODRA – OUARZAZATE

Dimineata plecam spre Ouarzazate trecand prin Boumalne si Tinghir. Vom ajunge la faimosul Canion Todra, strajuit de roci monolit cu o inaltime de aprox. 300 m, unde vom face o oprire pentru a admira si a fotografia peisajul mirific. Vom ajunge apoi la Ouarzazate, situat pe un platou desertic la o altitudine de 1.600 m, dincolo de care se intinde la nesfarsit Desertul Sahara. Ridicat in anul 1928, Ouarzazate este renumit pentru trandafirii sai si reprezinta astazi punctul de plecare spre oaze si spre satele fortificate din sudul Marocului. Orasul a fost ridicat de berberi, care au construit proeminentele “kasbahs”, asezari fortificate terasate, un fel de medine, care ofera o priveliste de neuitat.

Region of Ouarzazate, Tineghir

AIT BEN HADDOU

Traseul de astazi se va indrepta catre Ait Benhaddou, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, acesta fiind una dintre cele mai importante asezari fortificate de-a lungul vechiului drum de caravane dintre Sahara si Marrakech, pe care erau transportati in trecut, sclavii, aurul, fildesul si sarea. Vom vizita in continuare “Atlas Studios”, unde au fost filmate numeroase filme celebre, precum, Lawrence – Printul Arabiei, Iisus din Nazareth, Razboiul Stelelor, Gladiatorul, Mumia etc. Vom traversa pitorescul pas Tizi n’Tichka, aflat la o altitudine de 2.260 m, de unde vom putea admira numeroasele asezari berbere, cu casele lor tipice de pamant care adapostesc familii numeroase si care sunt raspandite prin vaile adanci ale muntilor.

maroc ait ben 1

MARRAKECH

Marrakech este al doilea oras imperial ca vechime supranumit si “Perla Sudului”. Istoria spune ca in anul 1062, nomadul Almoravides, calugarul-soldat, a trecut muntii si descoperind acest tinut de vis, nu l-a mai putut parasi. Putin mai tarziu, Marrakech devenea capitala unui mare imperiu, recunoscut din Andaluzia pana in Sudan. Cuvantul Marrakech provine din limba berberilor si inseamna “Asezarea lui Dumnezeu”.

Intreaga zi este dedicata explorarii “orasului rosu”, numit astfel datorita culorii solului, prilej cu care vom admira Moscheea Koutoubia –  o capodopera a artei maure construita in anul 1158 de catre Sultanul Abdelmoumen Al Mouahidi, cunoscuta si ca Moscheea Librarilor, datorita numeroaselor magazine care o inconjurau si in care se vindeau manuscrise; Gradinile Menara – construite in sec. al XII-lea de catre califul berber Abd al-Almohad Mu’min, mare parte a gradinii fiind ocupata de livezi de maslini, chiparosi si alti pomi fructiferi; Mormintele Sultanilor Saadieni – o gradina-cimitir in care se odihnesc peste 150 de printi si membrii ai familiei regale; Palatul Bahia – care a servit drept palat rezidential al vizirului Marrakech-ului;  Bab Agnau – cea mai veche poarta care face parte din zidul care inconjoara orasul; bazarul orasului si celebra piata Jamaa-El Fna – cea mai pitoreasca atractie a orasului, unde spectacolul oferit de oamenii si obiceiurile locului este unic.

maroc marrakesh 1

(1.577 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

AFRICA

More in AFRICA

Dinarobin Beachcomber Mauritius – eleganta tropicala

Adina Luca26/01/2020

REUNION – ghid de vizitare

Adina Luca03/01/2020

TUNISIA – top experiente

Mihai Luca15/11/2018

10 motive sa vizitezi Africa de Sud

Mihai Luca15/06/2017

MADAGASCAR: Ifaty, plaja si baobabi (VI)

Mihai Luca21/12/2016

MADAGASCAR: rezervatia Isalo (V)

Mihai Luca20/12/2016

MADAGASCAR: Ambalavao si Valea Tasaranoro (IV)

Mihai Luca19/12/2016

Vacanta in Madagascar: de la Antsirabe la Fianarantsoa (III)

Mihai Luca18/12/2016

Vacanta in Madagascar: rezervatia Andasibe (II)

Mihai Luca17/12/2016