UTIL

„NAMASTE INDIA” – Festivalul culturii indiene în România / eveniment

„NAMASTE INDIA” – Festivalul culturii indiene în România / eveniment

„NAMASTE INDIA” – Festivalul culturii indiene în România

Ediţia a IX-a, 12 – 25 iunie 2017, Culorile Indiei, culorile lumii

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” vă invită la cea de-a IX-a ediție a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”, care va avea loc în perioada 12 – 25 iunie 2017, în multiple locaţii din Bucureşti, printre care Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Institutul Francez și Hermitage. Urban Spiritual Hub.

Festivalul “Namaste India” își propune să devină anul acesta o punte de legătură între cultura indiană şi alte culturi ale lumii – română, franceză, engleză, pakistaneză, africană – prin spectacole, proiecţii de film, expoziţii, ateliere, workshop-uri şi întâlniri. Ediţia din 2017 a festivalului va explora dimensiuni importante ale culturii naționale și internaționale în cadrul mondial actual, aflat sub semnul globalizării şi al migraţiilor: ideea de identitate naţională, valori culturale, tradiţie şi continuitate, revalorizare culturală, colaborări interculturale, apartenenţă şi rădăcini, incluziune socială. Activităţile din festival oferă participanţilor șansa de a descoperi cultura indiană, valorizând în acelaşi timp propria noastră cultură, perioada aleasă pentru desfăşurarea evenimentului incluzând două zile importante pentru identitatea naţională a fiecăreia din cele două ţări:

  • Ziua Internaţională Yoga, recunoscută oficial de ONU în 2014 (21 iunie) şi celebrată la nivel mondial, şi
  • Ziua Internaţională a Iei (24 iunie), sărbătorită cu mult entuziasm în ţară şi în comunităţile de români din diaspora.

Timp de două săptămâni, împreună cu partenerii noștri noi sau de lungă durată, vă invităm să participați la activităţi interdisciplinare dintr-un spectru larg de domenii care aparțin patrimoniului cultural material și imaterial: film, design vestimentar, artizanat, muzică, dans, filosofie, literatură, pictură, fotografie, artă gastronomică, turism.

PROGRAM

12-14 iunie – la Institutul Francez, vor avea loc proiecții de film indian și concerte de muzică indiană clasică:

  • 12 iunie: proiecția unui film despre copilărie, Fortăreața / Killa, al cărui acțiune se petrece în timpul musonului, în Goa, și a două filme documentare etnografice despre locuri mai puțin cunoscute din India.
  • 13 iunie 2017: Muzica indiană, de la Gange la Rhône,atelier / masterclass de muzică clasică indiană, colaborare dintre francezul Nicolas Delaigue (sitar) și indianul stabilit în Franța, Nihar Mehta (tabla), care pune în evidență experiențele personale privind semnificația muzicii clasice indiene în context internațional. În continuare, va avea loc proiecția filmului Legende pentru viață / The fallurmată de Q&A cu actrița Catinca Untaru, interpreta rolului fetiței Alexandria, și Andreea Diana Tănăsescu, directorul de casting al filmului.
  • 14 iunie 2017: concert de muzică clasicăRASA – Saveurs musicales de l’Inde, cu
    Nicolas Delaigue (sitar), Bhaskar Das (bansuri), Nihar Mehta (tabla)

16 și 18 iunie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, partenerul tradițional și gazda festivalului în aer liber dedicat culturii indiene, deschide spaţiul satului românesc dialogului cu civilizația Indiei. Târgul de produse artizanale, artizanii cu țesături specifice regiunii Gujarat, spectacolele de muzică şi dans, lansările de carte, pictura cu henna, cursurile de yoga, consultațiile medicale oferite de un specialist în Ayurveda, cursurile de limba hindi și sanscrită, atelierele de creație pentru copii și adulți, precum si degustările de produse gastronomice aromat-condimentate vor aduce vara indiană în satul românesc.

  • Pe 17 iunie, la ora 15:00, vă invităm la vernisajul expozițiilor de fotografie”Sacred India” & „Archiva” ale artistului Amit Pasricha, organizate cu susținerea ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale). Începând cu ora 16:30, puteți participa la o ceremonie oficială în prezența Excelenței sale, Dr. A.V.S. Ramesh Chandra, Ambasadorul Indiei în România, urmată de spectacolul dedans clasic „Kathak&Amour”, prezentat de Namrrta Raai și concertul susținut de Side Partition, trupă britanică de pop-rock fusion, formată din tineri indieni, pakistanezi și englezi.
  • Pe data de 18 iunie, India întâlnește Africa, într-un concert de bansuri și djembe. Vaurma la scenă Kalbeliya, un spectacol de muzică și dansuri specifice comunităților de nomazi din zona deșertică a ținutului Rajasthan. Dansurile clasice vor încheia programul de la Muzeul Satului prin lansarea traducerii în limba română a tratatului sanscrit de dramaturgie, Natyashastra, urmată de un spectacol de dans clasic Kathak intitulat Sounds of Nature. Love for Divine”, concept și coregrafie Carmen Pesantez & Centrul de Artă Euterpe.

21 iunie – sărbătorim Ziua Internaționala Yoga, printr-o serie de evenimente organizate sub egida Ambasadei Indiei la București. Practică fizică, mentală și spirituală veche de 5.000 de ani, yoga îşi are originile în India, la data de 11 decembrie 2014, Adunarea Generală a O.N.U. a recunoscut valoarea universală a acestei tradiţii, declarând 21 iunie drept Ziua Internațională Yoga. Pe toată perioada festivalului vom fi onorați să îl avem alături de noi pe Swami Ananda Saraswati, călugăr în tradiția hindusă, Maestru Yoga și Vedanta, care vine la București din Ashramul Yoga Vidya Gurukulam, aflat pe malul fluviului Gange. Una din întâlnirile cu el va fi lansarea cărții „Yoga Vidya. Manual de yoga tradițională” pe21 iunie, ora 19:00, la sediul Ambasadei Indiei.

24 iunie – Ziua Internaționale a iei, ocazie să aducem împreună India și România într-un concert cu instrumente de suflat din India și România: Suflet din Carpați și Himalaya. Veți putea asculta, în egală măsură, cavalul ciobănesc, shehnaiul festiv, doine de drag și dor la fluier și bansuri. Prezintă artiștii indieni Ashwani Shankar (shehnai), Bhaskar Das (bansuri), Udhai Mazumdar (tabla) și artiști români cu instrumente tradiționale.

 25 iunie – ziua de final a festivalului, va fi marcată printr-un eveniment prilejuit de Ziua Internațională Yoga, găzduit de Stejarii Country Club, urmat de o prezentare de costume tradiționale din India și România, în cadrul unui eveniment privat organizat la India House, Reședința Ambasadorului.

Organizatori: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, Ambasada Indiei în România

Cu sprijinul: Incredible India (Oficiul de Turism Frankfurt).

Locații: Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Institutul Francez – Cinema Elvire Popesco, Hermitage Urban Spiritual Hub, Eden Spa.

(494 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

UTIL

More in UTIL

Cand vom putea pleca in croaziere din nou?

Mihai Luca25/05/2020

TAROM reia zborurile pe Milano si Roma din 26 Mai 2020

Mihai Luca24/05/2020

JAPONIA – din iulie 2020 am putea calatori cu pana la 50% mai ieftin

Mihai Luca24/05/2020

2019 in meseria de calator

Mihai Luca29/12/2019

2018 – un an hai hui pe meridiane

Mihai Luca30/12/2018

Modificare termen valabilitate pasapoarte

Mihai Luca17/10/2018

Hotel Beethoven Vienna

Mihai Luca31/07/2018

Blue Air 15% reducere pe toate rutele interne

Mihai Luca09/03/2018

ADRIA AIRWAYS la Bucuresti

Mihai Luca27/02/2018