Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
NORMANDIA - Mont Saint Michel - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
15778
post-template-default,single,single-post,postid-15778,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / NORMANDIA – Mont Saint Michel
28 oct.

NORMANDIA – Mont Saint Michel

Pe coasta de nord vest a Frantei, la granita dintre Bretania si Normandia, gasim cea mai spectaculoasa insulita din Europa, Mont Saint Michel. Normanzii sunt foarte mandri de „comoara” lor, lucru pe care l-am observat adesesori atunci cand intreband localnicii despre „cui apartine Mont Saint Michel?”, raspunsul era invariabil „bien sûr, Normandie!” 🙂

La un kilometru de tarm, o stanca de granit care se inalta 80 de metri din apele marii tocmai acolo unde raul Couesnon se varsa in Marea Manecii si mareele puternice care dezvelesc fundul oceanului, fac ca acest peisaj sa fie unul inedit. Si nu oricum, stanca adaposteste si cel mai emblematic monument istoric al Frantei, cunoscut sub numele de Abatia Mont Saint Michel. Landmark-ul Normandiei, Mont Saint Michel a fost inclus in Patrimoniul Mondial Unesco incepand cu anul 1979, fiind un obiectiv turistic vizitat anual de peste 3 mil de turisti.

Mont Saint Michel vazut de pe puntea de acces

Mont Saint Michel vazut de pe puntea de acces

Mont Saint Michel are reputatia de singura insula care nu a putut fi cucerita de englezi in timpul „Razboiului de 100 de ani”.

CUM AJUNGEM AICI?

Fie ca esti pentru cateva zile in Paris si vrei sa iti rezervi o zi sa „dai o fuga” pentru a vizita Mont Saint Michel, fie esti intr-un circuit prin Normandia & Bretania si ai in program aceasta destinatie, ai cateva optiuni foarte facile prin care sa ajungi aici:

  • Din Paris cu masina pe autostrazi (A11 sau A13), traseul fiind de aproximativ 4 ore si jumatate sau cu trenul pana in oraselul Pontorson, de unde exista shuttle bus pana la Mont Saint Michel. Durata calatoriei cu trenul fiind de 4 ore si jumatate.
  • Daca esti in circuit prin Normandia si Bretania, ajungi aici cu masina din oricare dintre orasele vizitate anterior: Caen, Rennes, Saint Malo, in functie de traseul ales.

Noi am inchiriat masina din aeroport din Paris si am inceput turul din Rouen, capitala Normandiei. Am ajuns in Mont Saint Michel intr-o dupa amiaza, venind de la Rennes.

Cum te apropii de oraselul Beauvoir, poarta de intrare catre insula, vei identifica in zare silueta arhicunoscuta a stancii si manastirea inchinata Arhanghelului Mihail cu turla inalta pana la 170 m inaltime. Daca ai noroc de o zi insorita, dupa amiaza se poate lasa cu un apus superb in spatele monumentului.

Mont Saint Michel vazut din Beauvoair

Mont Saint Michel vazut din Beauvoair

Sfat: Din experienta, va recomandam sa petreceti aici minim o zi si o noapte pentru a va bucura de panorama insulei pe apus, o cina romantica si linistita la unul dintre localurile din zona, iar ziua urmatoare sa o aloci pentru vizitarea abatiei Mont Saint Michel Abbey.

UNDE NE CAZAM?

Turismul in masa din ultimii ani a condus la o dezvoltare a infrastructurii turistice in zona, avand multiple optiuni de cazare si restaurante atat in oraselul Beauvoir, situat la aproximativ 1,5 km de Centrul de informare turistica Mont Saint Michel, cat si pe insula, in oraselul cu acelasi nume construit in jurul Manastirii dedicate Arhanghelului Mihail.

Exista numeroase pensiuni private care iti ofera cazare B&B in imediata vecinatate a Centrului de Informare turistica de unde se pleaca catre insula pe jos sau cu autobuze. Unele sunt chiar langa Centru, iar altele la doar cateva sute de metri distanta. Avantajul este acela ca ai parcarea asigurata si poti sa ajungi la Centrul de informare turistica pe jos, fara sa mai achiti taxa de parcare zilnica de 14,2 € / zi. In rest, daca vii cu masina de la o distanta mai mare, obligatoriu trebuie sa intri si sa platesti in parcarea organizata.

Beauvoair

Beauvoair

Sfat: Este indicata alegerea unei pensiuni situata la maxim 1-2 km de parcarea centrala.

ACCESUL PE INSULA MONT SAINT MICHEL

De la Centrul de Informare Turistica opereaza o linie de shuttle bus pentru traseul care pleaca din parcare pana in fata insulei. Traseul are 3 km si se parcurge cam in 5 minute cu shuttle bus sau 35 de minute daca alegi sa mergi pe jos. Sunt avantaje si dezavantaje in ambele cazuri, in functie de timpul de care dispui si de conditia fizica.

Parcarea si shuttle bus

Parcarea si shuttle bus

De cum cobori din shuttle bus in fata insulei esti deja fermecat de imaginea care ti se arata in fata ochilor. O stanca inalta inconjurata de ape si pe care se inalta maiestuoasa catedrala Sf. Mihail cu turnul in varful caruia se afla amplasata o statuie a Arhanghelului Mihail (170 m deasupra nivelulul marii).

Mont Saint Michel vazut de pe puntea de acces

Mont Saint Michel vazut de pe puntea de acces

Mont Saint Michel este insula in timpul fluxului, moment in care este inconjurata de ape, si peninsula, ca o limba de pamant in continuarea tarmului, pe timpul refluxului. De aceea, pentru a facilita accesul „terestru” pe insula, autoritatile au construit o pasarela de 3 km care pleaca din parcarea Centrului de informare turistica pana la intrarea pe insula. Pasarela deserveste atat masinile private ale rezidentilor insulei si shuttle bus-ul cu turisti, cat si pe cei care doresc sa mearga pe jos pana pe insula. Chiar si asa, exista momente in an cand care fluxul este atat de mare incat sunt acoperite portiuni din aceasta pasarela, accesul fiind posibil doar cu barca.

Mont Saint Michel - imprejurimile la reflux. Vedere din cetate.

Mont Saint Michel – imprejurimile la reflux. Vedere din cetate.

MONT SAINT MICHEL ABBEY (Abatia)

Saint Michel Abbey este o capodopera arhitecturala din perioada medievala imbinand cel mai bine stilul religios cu cel militar.

Mont Saint Michel Abbey - vedere din fata catedralei

Mont Saint Michel Abbey – vedere din fata catedralei

Mont Saint Michel Abbey - vedere din cetate

Mont Saint Michel Abbey – vedere din cetate

Mont Saint Michel Abbey - vedere din cetate

Mont Saint Michel Abbey – vedere din cetate

Istoria (pe scurt) a acestui monument incepe din sec.VIII, mai precis in anul 708 atunci cand episcopul Aubert din orasul Avranches a avut mai multe vise in care ii aparea Arhanghelul Mihail poruncindu-i sa construiasca un sanctuar pe muntele Tomba din mijlocul golfului (actualul Munte Saint Michel). Ca sa fie mai credibil, in ultimul vis, Sf. Arhanghel Mihail si-a pus degetul pe capul episcopului Aubert provocand o arsura care a ramas semn pentru totdeauna.

Manastirea a fost construita incepand din sec.VIII pana in secolele XII – XIV. Intre 867 si 933, Muntele a apartinut Ducelui Bretaniei, ca urmare a invaziei vikingilor. Insa, dupa 933, noul Duce al Normandiei a anexat insula regiunii dupa invingerea lui Conan al II-lea Duce de Bretania.

„Mont St. Michel era poreclit in Evul Mediu „Orasul cartilor”

Incepand cu anul 966, Richard, Duce de Normandia a trimis aici calugari benedicteni care au format o comunitate care colecta si copiau carti inainte sa se inventeze tiparirea. Micuta asezare situata intr-unul dintre cele mai neobisnuite locuri a devenit un important loc de pelerinaj pentru crestini si un centru al culturii medievale.

„Mont St. Michel Abbey – maiestrie & ingeniozitate arhitectonica de-a lungul a 1300 de ani”

Renumitul arhitect italian, Willian de Volpiano a fost angajat de Regele Richard al II-lea pentru proiectarea bisericii romanice de la abatie si a plasat transeptul in partea de sus a muntelui. Astfel, pentru a contra balansa a trebuit sa construiasca mai multe capele si cripte in subteran. Cladirile ulterioare care au fost adaugate manastirii in secolele XII – XIV au fost construite folosind cele mai avansate tehnici de arhitectura ale vremii: bolti, arcuri si contraforturi pentru a sustine intreaga cladire dar si pentru a crea ferestre care sa permite lumina naturala in anumite incaperi.

Mont Saint Michel Abbey - interior Catedrala

Mont Saint Michel Abbey – interior Catedrala

Mont Saint Michel Abbey - interiorul abatiei

Mont Saint Michel Abbey – interiorul abatiei

Mont Saint Michel Abbey - interiorul abatiei

Mont Saint Michel Abbey – interiorul abatiei

Mont Saint Michel Abbey - interiorul abatiei

Mont Saint Michel Abbey – interiorul abatiei

Mont Saint Michel Abbey - interiorul abatiei

Mont Saint Michel Abbey – interiorul abatiei

Mont Saint Michel Abbey - cloisterul manastirii

Mont Saint Michel Abbey – cloisterul manastirii

VIZITAREA MONUMENTULUI

Perioada de vizitare incepe la ora 9:30 dimineata si dureaza pana la ora 18:30 seara pe timp de vara, respectiv pana la ora 18:00 pe timp de iarna. Durata unui tur este cuprinsa intre 30 de minute si o ora si jumatate. Depinde de fiecare cat doreste sa zaboveasca si sa admire aceasta capodopera romanica. Sunt tururi individuale, fara ghid, insa poti sa iti procuri un audio ghid, pentru un extra cost de 3 €, dar sunt si tururi cu ghid care costa ceva mai mult. Obligatoriu, biletele se cumpara online. Detalii despre program, costuri si durata tururilor, le puteti consulta in link-ul de AICI.

Ca recomandare, este important sa stiti ca autoritatile locale de pe Mont Saint Michel sunt foarte stricte cu programul de vizitare, prin urmare trebuie sa ajungeti acolo cu 10 minute inainte de ora la care aveti biletul. Cu transferul de la hotel / pensiune plus shuttle bus / plimbare pe jos 3 km, un interval de o ora ar fi rezonabil pentru a avea siguranta ca va incadrati pentru vizitarea Abbey Mont Saint Michel.

Evident, vizita pe Mont Saint Michel va fi completata cu o plimbare prin satul de sub abatie, admirand casele care s-au ridicat si s-au dezvoltat in acelasi timp cu manastirea. Daca la inceput de secol 20, aici locuiau peste 200 de suflete, in prezent, rezidentii insulei sunt sub 50, mai precis 31. Strada principala este intesata in prezent cu diverse magazine de suveniruri dar si restaurante ale caror terase au vedere la golf. Tot aici, prin prisma pelerinajelor organizate la manastire de-a lungul vremii, s-a dezvoltat si o retea, ce-i drept modesta, de mici hoteluri si pensiuni pentru cazarea pelerinilor. Astazi, aceste spatii de cazare pot fi folosite cu incredere de catre turistii care vin aici in vizita. Preturile la cazare sunt ceva mai ridicate decat la pensiunile din apropierea insulei insa experienta de a sta, fie si pentru o noapte, intr-o cetate medievala cum este Mont Saint Michel merita toti banii.

Strazile din cetate noaptea

Strazile din cetate noaptea

Strazile din cetate noaptea

Strazile din cetate noaptea

Strazile din cetate ziua

Strazile din cetate ziua

Strazile din cetate ziua

Strazile din cetate ziua

La final, cateva recomandari:

  • Rezerva-ti cel putin o zi intreaga, inclusiv o noapte de cazare, la Mont Saint Michel
  • Asigura-te ca ajungi acolo, seara inainte de apus
  • Cazeaza-te la una dintre pensiunile private cochete de-a lungul Couesnon River pentru a admira din departare silueta insulei care se distinge ca un castel din poveste.
  • Spre seara, ia shuttle bus-ul de la Centrul de informare turistica si mergi sa savurezi apusul din spatele insulei de pe platforma pietonala din fata. Vei surprinde imagini de carte postala.
  • Ia un prim contact cu satul si Abatia pe inserate, interactionand cu localnicii pe stradutele pietruite din sat si in magazinele de suveniruri.
  • Ia cina pe insula cu vedere la golf
  • Asigura-te ca ai cumparat online biletele care iti permit accesul in Abatia Mont Saint Michel la prima ora de vizitare de dimineata.
  • Asigura-te ca ai plecat cu o ora mai devreme de la pensiune pentru a ajunge la timp la intrarea in manastire. Nu se accepta reprogramare de tur daca nu ai ajuns la timp.
  • Procura-ti si un audio guide daca faci turul individual. Este foarte util pentru a afla cat mai multe informatii despre istoria locului.
  • La plecare de pe insula, nu uita sa zabovesti cateva minute la o cafea pe terasele localurilor, de vorba cu pescarusii prietenosi si sa iei, eventual, si un souvenir care sa iti aminteasca de acest loc plin de istorie si cultura.
Vedere de pe zidurile cetatii

Vedere de pe zidurile cetatii

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.