Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
O saptamana in SARDINIA - lux si legenda - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
6962
post-template-default,single,single-post,postid-6962,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / O saptamana in SARDINIA – lux si legenda
3 apr.

O saptamana in SARDINIA – lux si legenda

Multa lume spune ca Sardinia este considerata a fi cea mai frumoasa insula din Marea Mediterana. Datorita frumusetilor naturale cu care a fost inzestrata si numeroaselor obiective turistice pe care le gazduieste Sardinia este o destinatie care atrage o multime de turisti anual. Acestia se pot bucura de plajele inconjurate de o apa verzui cristalina, de o vegetatie cu plante inflorite, palmieri, maslini, lamai si multa istorie.

Sardinia este cunoscuta in special ca o capitala a turismului de top, aici avandu-si locul „de refugiu” lumea ce prefera discretia si luxul. Mai jos sunt cateva puncte pe care nu trebuie sa le omiti intr-o vizita pe aceasta insula.

sardinia map 1

1. COASTA SMERALDA

Coasta Smeralda (Coasta de Smarald) isi merita numele cu prisosinta. Intinzandu-se intre oraselul port Olbia si Capo de Testa, linia de tarm are unele dintre cele mai frumoase zone de coasta din Mediterana. Particularitatea tarmului este data de nenumaratele pesteri sapate in stanca si spalate de apele verzui, de unde ii vine si numele. Incepand cu anii ’60 in zona s-au construit unele dintre cele mai luxoase si exclusiviste hoteluri-resort din lume – un alt motiv pentru care aceasta zona isi merita numele de piatra pretioasa. Punctul central si exclusivist al regiunii este orasul-statiune Porto Cervo, un oras port de mare clasa cu port pentru yachturile private. Exista si zone mai putin scumpe, de exemplu Cannigione situat in golful Arzachena.

sardinia costa smeralda 1

 2. ALGHERO

Uneori turistii sunt suprinsi cand ajung in aceasta parte a insulei la auzul accentului folosit de localnici – un accent ce amesteca italiana cu un pic de spaniola. De asemenea, poti vedea indicatoare, semne si firme scrise in spaniola. Explicatia se gaseste … in istorie: in secolul 14 Papa a cedat Sardinia Regelui din Aragon in speranta ca o va salva de sub controlul regatului Pisa si Genova.  Tot atunci, Papa a facilitat si invitat relocarea a peste 400 de familii din Aragon si Catalonia pentru a se amesteca cu populatia locala si pentru a crea o comuniune mai puternica cu provinciile spaniole. Semnele acestei „invazii” controlate sunt vizibile si astazi: slujbele in biserica se tin in Catalana iar catedrala construita in secolul 14 are arhitectura gotica-spaniola. Localitatea este linistita, numai buna de o plimbare seara dupa o cina la una dintre terasele de pe malul marii.

sardinia alghero 1

3. NUORO SI GENNARGENTU

Nuoro – ale carei strazi se catara pe pantele stancoase ale muntilor din apropiere, este un bun punct de plecare si observatie pentru intreaga regiune. Catedrala Santa Maria della Neve din Nuoro insasi este cocotata pe o stanca iar mica piateta din fata ei este cam singurul teren plat din orasel.

Asa cum spuneam, din Nuoro este usor sa-ti stabilesti trasee pentru a vizita zona muntoasa Gennargentu, o regiune abrupta, salbatica si bogata in fauna. Tot de aici, ajungi repede si in satul Mamoida ce pare neatins de ceea ce a adus secolul 20 in materie de civilizatie si tehnologie. Intreaga regiune este strabatuta de sosele inguste, cu pante mari, asa ca este recomandat sa-ti inchiriezi o masina cat mai mica daca vrei sa vezi punctele de interes.

sardinia nuoro 1

4. BOSA

Fondata in secolul 9 i.c., localitatea este asezata la gura de varsare a singurului rau navigabil din insula. Oraselul este o incalcitura de stradute medievale ce serpuiesc printre poduri de piatra si cladiri pictate in culori pastelate, ce se reflecta in apele raului ce strabate orasul – Fiume Temo. Majoritatea stradutelor te conduc catre varful dealului unde se afla Castelul Malaspina. La castel poti ajunge si cu masina dar este mai recomandat sa faci drumul pe jos prin cartierele unde casele mici se amesteca cu vilele nobiliare din epoca medievala. Una dintre cele mai bine pastrate vile – Casa Deriu – este deschisa astazi ca si muzeu unde poti vedea stilul de viata din trecut. Odata ajuns la castel, in interiorul curtii exista o capela din secolul 13 cu fresce.

sardinia bosa 1

5. CASTELSARDO

Castelsardo este un orasel pescaresc plin de viata si unde doua stiluri arhitectonice te imbie la plimbare: casele vopsite colorat si insirate pe drumurile ce duc catre dealul din mijlocul localitatii si orasul vechi medieval aflat in interiorul zidurilor cetatii din varful dealului. Cetatea a fost construita in secolul 12 si are in interior un muzeu de arte mestesugaresti, traditia impletitului cosurilor si a obiectelor din paie fiind la loc de cinste aici. Odata ajuns pana in varful dealului, unde se afla cetatea, vei putea observa in departare Corsica. Catedrala – Dom din piata centrala este una dintre piesele de arhitectura fina rare din Sardinia, cu sculpturile sale interioare in lemn si cripta. Turnul domului a fost construit initial cu rol de far maritim.

sardinia castelasardo 1

6. CAGLIARI

Situat in sudul insulei, Cagliari si zonele inconjuratoare coaguleaza intr-o zona relativ mica diversitatea si bogatia culturala a insulei. Orasul vechi, incadrat intre zidurile cetatii ce din loc in loc au bastioane de aparare ce se ridica langa tarm, este partea preferata de turistii ce viziteaza orasul. Nu departe de acestea se afla ruinele vechiului oras Nora – unde fenicieni, cartageni si romani si-au construit oficii postale si locuri pentru schimbul marfurilor. La cateva minute de mers cu masina spre est vei fi uimit de superbele plaje ce fac din Sardinia o destinatie de vara favorita.
sardinia cagliari 1

7. NURAGHE SU NURAXI

Asemenea pietre sunt imprastiate peste tot pe teritoriul insulei, dar acestea sunt cele mai bine pastrate si asezarea initiala in mare parte nemodificata de intemperii sau oameni. Situl arheologic este sub protectia UNESCO. Prin datarea cu carbon a lemnului folosit in constructia zidurilor de piatra a rezultat ca site-ul are o vechime de peste 3500 de ani. Se poate urca in turnul central pana sus si de unde poti avea o priveliste buna asupra site-ului construit doar din piatra si fara mortar. Scarile interioare in spirala se rotesc in jurul unui zid de 1.8 m metri grosime si se poate observa grija pentru detalii a constructorului. Dupa vizitarea ruinelor se poate face o vizita la Muzeul Zapata situat in satul din apropiere si unde sunt expuse obiecte gasite cu ocazia excavarilor arheologice.
sardinia nuraghe 1

8. SANTA CRISTINA NURAGHE SI FANTANA SFANTA

Nu departe de orasul Oristano, spre nord, se afla una dintre cele mai neobisnuite atractii arheologice de pe insula – o fantana considerata a fi facatoare de minuni, ce include si un templu construit in secolul 11-12 i.c. Locul este inca vizitat de pelerini si calugari ce vin aici pentru procesiuni religioase in Mai si Octombrie.
Numele de „nuraghe” vine de la stilul arhitectonic al templelor megalitice construite in timpul dinastiei Nuragice, intre anii 1.900-730 i.c. Sunt specifice doar Sardiniei si de-a lungul timpului au fost descoperite peste 7.000 de astfel de constructii.
sardinia santa cristina 1

9. THARROS

O plimbare printre ruinele vechiului oras ce inca pastreaza vestigii din perioada feniciana, cartaginiana si romana te poarta in trecut, prin istoria bogata a insulei. Coloanele din baile publice sunt inca in picioare, impreuna cu apeducte si temple. Nu poate lipsi amfiteatrul roman aflat pe tarmul marii si care iti ofera o priveliste minunata asupra liniei de coasta. Pe dealul din apropiere s-a pastrat o necropola feniciana (650 i.c.).
Obiectele gasite (sculpturi, urne funerare, ceramica) cu ocazia sapaturilor arheologice sunt expuse la Museul Giovanni Marongiu in orasul Cabras si la muzeul Antiquarium Arborense in Oristano.
sardinia tharros 1

10. SASSARI

Sassari este al doilea oras ca marime din insula, centru universitar si cultural si se lauda cu unele din cele mai frumoase cladiri construite in stil gotic, baroc si neoclasic. O plimbare pe Corso Vittorio Emanuele II ce trece prin inima orasului te va intoarce in urma cu 500 de ani, printre cladirile din perioada stapanirii spaniole. Unul dintre cele mai importante muzee din Sardinia este tot aici – Muzeul National Sanna – unde poti vedea o colectie de figurine de bronz din perioada dinastiei Nuragice, bijuterii si artefacte romane. Nu poti sa nu observi Domul din piata centrala, a carui fatada este un amestec de sculpturi din secolul 17 create de artisti din Milano.
La 12 km spre sud se afla biserica Santissima Trinità di Saccargia – cea mai fina opera arhitectonica ramasa din timpul influentei regatului din Pisa. Cladirea sare in evidenta prin culoarea gri si vargata cu fasii albe din loc in loc. In interior pot fi vazute fresce din secolul 13.
sardinia sassari 1
Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.