AMERICA CENTRALA

Panama: Rezervatia Chagres si indienii Embera (III)

Panama: Rezervatia Chagres si indienii Embera (III)

Unul dintre lucrurile care mi-a placut in Panama a fost diversitatea: o metropola moderna cu un peisaj urban de pus pe cartile postale, insule superbe, jungla si … indienii EMBERA.

Indienii Embera din prezent sunt ramasitele grupului de indigeni ce faceau parte din triburile Choco care traiau in Panama si Columbia. In prezent populatia lor este in jur de 30.000 de persoane, majoritatea locuiesc in rezervatii si se ocupa cu turismul sau activitati conexe acestuia.

Locul cel mai aproape de Panama City unde le poti vizita asezarile si experimenta modul de viata se afla in Parcul National Chagres, strabatut de raul cu acelasi nume.

Din Panama City se ajunge usor, drumul este pe autostrada Panama – Colon in mare parte si dupa vreo 45 de minute se ajunge la intrarea in Parcul National Chagres. Centrul de vizitatori de la intrarea in parc (de unde se cumpara si biletele) este destul de slab dotat dar totusi se pot obtine cateva informatii despre biosfera de acolo. Parcul are in jur de 1.300 kmp, este plat avand un aspect de delta si este acoperit in totalitate de jungla.

De la centrul de informare se mai merge cativa km pana se ajunge la raul Chagres si la locul de imbarcare in canoe. Raul Chagres este singurul mod prin care jungla din parc poate fi parcursa pentru a ajunge la asezarile indienilor. Odata ajunsi la rau, am fost asteptati de indienii ce se ocupa de transportul pe rau al turistilor, ne-au echipat cu vestele de salvare si ne-am imbarcat in doua canoe.  10 persoane in fiecare.

Am navigat contra curentului iar daca la inceput acest lucru nu a fost simtit deoarece raul avea o largime si adancime destul de mare (asemanatoare unei lagune), dupa vreo ora am parasit zona larga a raului si am patruns in partea superioara a acestuia. Curgerea apei, adancimea mica si bancurile de pietris a facut ca cei care conduceau barca (erau 2: unul la motor in spate si unul cu o vasla in fata) sa-si foloseasca la maxim iscusinta pentru a carmui si naviga in astfel de ape.

Prima oprire a fost dupa o ora de la imbarcare, pentru a vedea o cascada de pe unul din afluentii din zona. De la locul de unde am oprit si pana la cascada se merge pe jos, prin rau, traseul fiind destul de greu de parcurs printre bolovanii alunecosi.

Cascada nu este cea mai spectaculoasa experienta dar a meritat drumul de la oprire cel putin pentru dezmortirea picioarelor 🙂 Pentru amatori – se poate face o in baie piscina naturala din fata cascadei.

Ne-am imbarcat si din nou la drum, inspre amonte, catre satul de indieni. In zona am observat mai multe asezari ale indienilor Embera, marea lor majoritate putand sa fie vizitate ca si destinatii turistice. Noi am vizitat Embera Drua Village. Barcile au oprit dupa alta jumatate de ora langa niste bancuri de nisip pe care ne asteptau deja tanara generatie a tribului: fetite dragute cu un par incredibil de negru si ferm, cu haine colorate si diverse podoabe traditionale si flori in par. Insotiti de ele am urcat poteca catre sat.

Dupa o mica oprire la poarta de intrare in sat pentru poze, am inceput sa vedem ce si cum prin micuta asezare. Casele au fost construite in panta, toate sunt asezate pe piloni iar in interiorul lor bate vantul … la propriu 🙂 Sunt construite din lemn si acoperite cu frunze de la un palmier special folosit in constructii.

In mijlocul satului este o structura acoperita unde sunt primiti turistii. Aici ti se povesteste despre obiceiurile lor, poti interactiona cu ei sau doar sa stai si sa-i observi. Indienii Embera au statura mica (1.40-1.50 m) si sunt bine facuti. Una dintre practicile intalnite este tatuajul iar pentru doritori te poti alege cu un tatuaj care dureaza cateva zile.

A urmat pranzul traditional servit pe niste tavi din lemn acoperite cu frunze de bananier: peste prajit in ulei de palmier, acompaniat cu felii de plantain prajit (plantain este o specie de banana, care are un fruct mai mare si cu mai putine glucide). Desertul: normal ca a predominat ananasul.

Dupa pranz au urmat cateva episoade cu dansuri traditionale prin care isi exprimau trairile specifice diverselor momente din viata de zi cu zi.

Dupa pranz ne-am intors catre Panama City urmand acelasi traseu dar de data aceasta mult mai usor deoarece mergeam in aval.

Experienta avuta pe Chagres si la indienii Embera a fost interesanta. Intoarcerea pentru o jumatate de zi in salbaticia naturii, insotiti de vechii locuitori ai acelor meleaguri a fost un alt moment care a facut ca circuitul in Panama sa fie divers.

(441 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

AMERICA CENTRALA

More in AMERICA CENTRALA

Costa Rica: crocodili si rezervatia Manuel Antonio (IV)

Mihai Luca29/03/2017

Costa Rica: vulcani si cascade (III)

Mihai Luca25/03/2017

Costa Rica: rezervatia TORTUGUERO – contopirea cu natura (II)

Mihai Luca21/03/2017

Costa Rica: rezervatia CAHUITA (I)

Mihai Luca19/03/2017

Circuit in Panama: prin arhipeleagul Bocas del Toro (IV)

Mihai Luca08/03/2017

Circuit in Panama: Traversarea Canalului Panama (II)

Mihai Luca01/03/2017

Circuit in Panama: Panama City (I)

Mihai Luca27/02/2017

Nicaragua: Cu sania in sus si-n jos pe vulcanul Cerro Negro

Ileana Petrache26/04/2015

Nicaragua, Leon de Nicaragua (ziua 7)

Ileana Petrache24/04/2015