Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Parcul National Mulu - Borneo - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
14258
post-template-default,single,single-post,postid-14258,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Parcul National Mulu – Borneo
5 sept.

Parcul National Mulu – Borneo

„Mulu este cea mai „studiata” regiune carstica tropicala din lume”

Parcul National Gunung Mulu, cu numele complet „Parcul National Gunung Mulu”, din statul Malaysian Sarawak si situat in Borneo, este cea mai „studiata” regiune carstica tropicala din lume si a fost inclusa in Patrimoniul Mondial Unesco din anul 2000.

Cu siguranta, o vacanta pe insula malaysiana Borneo este 99% o aventura in sine. Parcurse temeinic de la vest pana in estul extrem, cele doua state, Sarawak si Sabah, sunt acoperite cu o jungla ecuatoriala presarata cu pesteri, cascade, cu o flora si fauna extrem de bogate si protejate prin crearea parcurilor nationale si a multor asezaminte de crestere si protectie a speciilor rare de animale.

Borneo este fabulos, insa dupa aproape trei saptamani de hoinarit pot sa marturisesc ca highlight-ul excursiei prin insula Borneo este Parcul National Gunung Mulu. Parcul este considerat ca fiind una dintre destinatiile in natura unice din lume, deoarece cuprinde mai multe pesteri si formatiuni carstice intr-un peisaj montan, jungla si padure ecuatoriala, toate la un loc.

Transportul cu barca nu a lipsit in nici o zi

Fiind o destinatie protejata, autoritatile nu au deranjat natura prin crearea unei infrastructuri rutiere care sa permita accesul in aceasta zona cu mijloace de transport terestre.

Cum ajungem in Mulu?

Sunt doua variante sa ajungi in Parcul National Gunung Mulu:

  • Pe calea aerului, sunt cateva zboruri saptamanale din Kutching catre Mulu sau zboruri zilnice din Miri si Kota Kinabalu. Zborurile sunt deservite de compania locala Maswings cu ATR-uri moderne de 72 de locuri.
  • Pe calea apei, cu barca, insa aceasta varianta este mai lunga si mai anevoioasa si iti ia intre 8 si 10 ore sa ajungi din Miri.

Noi am ajuns in Mulu cu compania aeriana Maswings dupa un zbor direct de aproximativ o ora din Kutching. Imediat dupa ce am parasit linia de coasta, indreptandu-ne spre centrul insulei, a disparut orice urma de civilizatie si poluare urbana (de care Borneo nu prea duce lipsa – cel putin in zona de litoral). In schimb privelistea junglei intretaiata de cursul sinuos al fluviului Baram si afluentii acestuia, vazuta de la 5000-6000 de metri, este spectaculoasa.

Primul semn ca incepeam sa ne apropiem de Mulu a fost aparitia „guguloaielor”  montane.  Bineinteles ca nu au lipsit intrebarile „dar noi unde aterizam?” … si in final dupa o scurta rulare pe pista care a aparut de nicaieri de dupa un munte am ajuns si pe exoticul aeroport Mulu 🙂

Mulu Airport

Mulu Airport

Optiuni de cazare in Mulu

Odata ajunsi pe aeroportul local, am fost asteptati de personalul de la Lodgia Mulu National Parc pentru a fi transferati direct in parc. Practic, cea mai eficienta optiune de cazare este lodgia din parc. Aici, asa numitele “long house”, case traditionale specifice triburilor indigene malaysiene, se contopesc perfect cu natura din parc. Dotarile camerei sunt ok si desi basic, nu iti lipseste absolut nimic. De la dimesiunea camerei, lenjerie curata, bai cu dotari full, terasa cu vedere in interiorul parcului … o sedere perfecta in jungla. Restaurantul serveste mic dejun si restul meselor in regim “a la carte”. Un alt avantaj pentru a sta aici este faptul ca excursiile pe care le faci in interiorul parcului nu mai necesita transfer, deoarece toate pornesc din fata biroului de receptie al parcului.

Lodgia Mulu National Parc – longhouse traditionala

Lodgia Mulu National Parc

Si totusi, ceva lipseste de aici, insa va fi cu siguranta in beneficiul vostru. Semnalul GSM nu functioneaza, iar reteaua WiFi, care costa 5 RM / zi (adica 5 RON) pentru 2GB date, merge si nu merge…..adica mai mult nu merge. Prin urmare, aici, in Gunung Mulu National Park vei trai zen…..drumetii in natura, pe trasee pietonale foarte bine marcate, vizitarea unora dintre cele mai spectaculoase pesteri din Asia de Sud Est, trasee cu barcutele pe raul Melinau si observarea florei si faunei bogate. Daca nu iti ajung activitatile pe timpul zilei, se pot face trasee de noapte, recomandat de a fi insotit de un ghid local altfel ai sanse sa nu observi nimic chiar daca ai la indemana cea mai performanta lanterna din mana: este vorba pana la urma de simturi si de a intelege zgomotele junglei noaptea. Tot aici ai ocazia de a interactiona cu localnicii in timpul plimbarilor de-a lungul raului si de a “stimula” piata locala de produse mestesugaresti care, pentru tine, pot fi niste suveniruri autentice si destul de ieftine, insa pentru ei, este mana cereasca.

Casa tradiitonala – Mulu

Piata de artizanat

Ce optiuni avem in Mulu National Park?

Inainte de a face planuri de sedere in Mulu, haideti sa va fac o scurta descriere despre ce inseamna Mulu National Park.

  • Se desfasoara pe o suprafata totala de 85671 hectare
  • Are 2000 de specii de plante infloritoare
  • 450 de specii de ferigi
  • 1700 de specii de muschi si viermi
  • 4000 de specii de ciuperci
  • 115 de specii de mamifere
  • 305 specii de pasari
  • Peste 200 de specii de reptile
  • 48 specii de pesti
  • Mai mult de 2000 de specii de insecte si alte nevertebrate

Odata ajuns in Mulu, principalele atractii din parc sunt urmatoarele:

  • Deer Cave & Lang Cave, pentru care ai nevoie de jumatate de zi, deoarece include la final si spectacolul oferit de exodul milioanelor de lilieci care ies seara la apus in stoluri catre jungla in cautare de hrana
  • Wind Cave & Clearwater Cave, cu navigare pe Raul Melinau
  • Drumetii prin jungla pentru observarea florei si faunei, pe trasee diverse care au intre 3 km si 6 km lungime
  • Drumetie la Cascada Paku
  • Night walk, dupa inserare, de preferat cu ghid, se fac drumetii pe intuneric pentru observarea faunei din timpul noptii
  • Mulu Skywalk, un traseu de aproximativ 2 ore pe podurile suspendate in jungla ecuatoriala din Gunung Mulu
  • Excursie de 3 zile la Pinnacles. Acestea sunt formatiuni calcaroase inalte de 45 de metri, cu forme zimtate, situate in mijlocul Parcului Mulu. Desi la o distanta nu foarte lunga de receptia parcului, drumetia si catararea presupune o excursie de 3 zile din parc, datorita gradului de dificultate al traseului.

1. Deer cave & Lang cave

Cele doua pesteri sunt total diferite chiar daca sunt adiacente si se afla la 150 de metri una fata de alta in zona muntoasa din sudul parcului. Este recomandat sa incepi cu Lang si sa termini vizita cu Deer, si vei vedea de ce.

La ora 2 pm, din fata receptiei parcului, se porneste in excursiile la cele doua pesteri. Drumetia pana la Pestera Lang este de 3 km si se merge pe platforma pietonala din interiorul parcului. Durata drumetiei este de aproximativ o ora, printr-un peisaj natural spectaculos oferit de jungla tropicala, unde ai ocazia sa observi  multitudinea de specii de ferigi, plante infloritoare, muschi de copaci, dar si pasari, mamifere, insecte  si alte specii de reptile. Drumetia are un grad de dificultate mediu si este o incantare pentru ochiul calatorului.

Lang Cave, desi este cea mai mica pestera dintre cele patru amintinte mai sus si care pot fi vizitate in Mulu, are cele mai spectaculoase forme de stalactite, stalagmite, helictite, santuri si bazine din piatra. Dezvoltarea geologica a zonei a fost influentata de actiunea apei care a erodat treptat stancile calcaroase, fapt ce poate fi observat in crestaturile de pe pereti si in tavan.

Deer Cave este nu doar cea mai mare pestera din Parcul Gunung Mulu dar este clasificata ca pestera cu tunelul cel mai amplu din lume. Un puternic rau subteran care a inundat zona odinioara, a dizolvat stancile de calcar si a creat acest imens pasaj din pestera.

Lang Cave – intrarea

Lang Cave

Lang Cave

Lang Cave

Lang Cave

Deer Cave gazduieste intre 2 si 3 milioane de lilieci, (specialistii ne-au spus ca sunt aici 12 specii de lilieci) – este singura pestera din lume cu o populatie atat de mare si de variata de lilieci. Cu exceptia zilelor ploioase, in fiecare zi intre orele 16:00 si 18:00 are loc asa numitul “Exod al liliecilor” care ies din Deer Cave si zboara in forme de spirale spre jungla in cautare de hrana. Cei doritori sa asiste la „spectacol” pot poposi la iesirea din pestera intr-un mic amfiteatru “Observatorul de lilieci”, unde asteapta exodul si admira acest spectacol inedit, unic in lume: peste 2 milioane de lilieci se aliniaza si isi iau zborul in jungla.  Din acest motiv, cele doua pesteri se viziteaza in a doua parte a zilei pentru a astepta spectacolul liliecilor la apus.

Deer cave – locul amenajat pentru observarea liliecilor

Deer cave – iesirea liliecilor din pestera

Luati in calcul ca traseul de intoarcere in parc este de 3 km si il veti face dupa sunset, deci este posibil sa fie intuneric si usor racoare.

Fiecare dintre cele doua pesteri sunt foarte usor de vizitat, au fost amenajate trasee cu platforme pietonale si podulete care sa permita calatorului sa admire frumusetea pesterilor si sa ia acasa imagini de neuitat. Durata calatoriei prin fiecare  pestera este de 45 de minute, tur ghidat plus poze 🙂

Deer cave – intrarea

Deer cave

Deer cave

Deer cave

2. Wind cave & Clearwater cave

Cele doua pesteri, sunt la cativa metri distanta una fata de alta si sunt situate in muntii calcarosi de-a lungul Raului Melinau.

Accesul se face dupa o calatorie de 20 de minute cu barca pe raul Melinau din parc pana la Wind Cave.

Cu barca spre Wind cave & Clearwater cave

Cu barca spre Wind cave & Clearwater cave

Wind Cave este renumita pentru curentul  de aer racoros care razbate inauntru pesterii. In interior se remarca urma raului care odata a curs prin interior erodand rocile calcaroase si creand formele carstice pe care le putem admira astazi in interior. Traseul este de aproximativ 900 de metri, pasajul raului secat din interior te duce pana in “Camera Regilor” care afiseaza un set spectaculos de stalagmite si coloane.

Wind cave

Wind cave

Wind cave

Wind cave

Wind cave

De aici, dupa o scurta plimbare pe o platforma amenajata intre baza muntelui si rauL Melinau ajungem la Clear Water Cave. Pentru a intra in pestera, fiti pregatiti sa urcati 200 de trepte, amenajate care te conduc pana la gura de intrare in pestera.

Clear Water Cave este considerata a fi cel mai mare sistem de pesteri  interconectat din lume dupa volum  si a opta cea mai lunga pestera din lume pana acum, avand o lungime de 222 km. Nu va speriati, pasajul pietonal din interiorul pesterii este de aproximativ 1,5 km si se poate parcurge in 45 de minute … restul de 220 km sunt pentru speologi 🙂 Cu raul sau subteran, Clear Water Cave este o pestera fascinanta. Plimbarile pe platformele amenajate, poteci si podulete suspendate, iti incanta imaginea cu privelisti carstice combinate cu cursul raului care iti taie respiratia. Daca ai o camera buna, vei scoate poze superbe din interiorul pesterii.

Clear Water Cave

Clear Water Cave

Clear Water Cave

Clear Water Cave

Clear Water Cave

Clear Water Cave

Clear Water Cave

La intoarcere, dupa coborarea celor 200 de trepte, ajungi la locul unde se serveste un picnic lunch si unde poti sa faci o baie in laguna amenajata cu apa de un azuriu perfect  care curge din raul subteran din pestera.

3. Cascada PAKU

O alta optiune in parc este drumetia prin jungla pana la Cascada Paku. Traseul este de 2 km de la receptia parcului, din care 1,3 km este un traseu marcat dar neamenajat. Este recomandat sa ai incaltaminte de drumetie, apa pentru hidratare si spray de insecte. Durata totala a drumetiei este in jur de 3 ore, si este recomandat sa iti calculezi traseul in asa fel incat sa ajungi inapoi inainte de inserare, deoarece potecile nu sunt deloc luminate, iar jungla este densa si inalta, astfel incat vei avea probleme de orientare pe timpul noptii.

Cascada Paku

Mulu – traseu amenajat

4. Mulu Skywalk

Este  un traseu de aproximativ 2 ore pe podurile suspendate in jungla ecuatoriala din Gunung Mulu. Punctul de atractie este o pasarela de 480 de metri lungime suspendata la 20 de metri deasupra junglei, printre varfurile luxuriante ale copacilor cu vedere la rau, la formele carstice si la jungla. Este considerat cel mai lung traseu de canopy walk din lume. Se accepta grupuri limitate de maxim 8 persoane, ultima plecare fiind la ora 2 pm.

5.The Pinnacles

Acestea sunt formatiuni calcaroase inalte de pana la 45 de metri, cu forme zimtate, situate in  mijlocul Parcului Mulu. Daca doriti sa va inhamati la aceasta experienta, trebuie sa va rezervati 3 zile pline doar pentru Pinnacles. Desi sunt la o distanta nu foarte lunga de receptia parcului, drumetia si catararea presupune o excursie de 3 zile din parc, datorita gradului de dificultate al traseului.

Prima etapa se parcurge cu barca pe Raul Melinau, aproximativ 1 – 2 ore pana la Kuala Berar. De aici, se face o drumetie de 7,8 km pana la Base Camp 5. Durata traseului este de aproximativ 3 ore si se merge prin jungla pe teren plat, deci cu un grad de efort mediu. Base Camp 5 este locul de campare si cazare peste noapte inainte de cea mai dificila parte, care este ascensiunea de 2,4 km pana sus la Pinnacles. Ultima sectiune din cei 2,4 km este extrem de dificila, fiind aproape verticala. Zona aceasta este  dotata cu franghii si 15 scari din aluminiu pozitionate strategic pentru a veni in ajutorul calatorilor. Odata ajunsi sus, efortul va fi rasplatit cu o vedere spectaculoasa asupra pinnacles, roci si vegetatie.

Nu uitati ca acelasi traseu se va face si la intoarcere cu o a doua noapte de cazare la Base Camp 5.

Fata de cele mai relevante obiective din parc descrise mai sus, aveti si alte optiuni de relaxare cum ar fi:

  • Drumetii pe cont propriu prin parc, ocazie cu care explorati flora si fauna locului si va relaxati in natura cat timp va face placere. Traseele sunt bine marcate, cu indicatoare din loc in loc, si plimbarile se fac pe platformele pietonle din lemn din interiorul parcului.
  • Night walk, recomandat sa luati un ranger experimentat. Durata turului este de aproximativ 2 ore si incepe la ora 20:00 de la receptia parcului.
  • Plimbari de-a lungul raului Melinau cu barcile lungi din lemn pentru a cunoaste satele din zona Mulu, obiceiurile si traditiile mestesugaresti ale localnicilor, vizita la bazarul local.
  • Vizita la scoala locala din satul situat de-a lungul raului Melinau

Scoala intr-un sat din jungla

Scoala intr-un sat din jungla

Scoala intr-un sat din jungla

Din motive de siguranta, pentru toate activitatile pe care le faceti pe cont propriu in parc este recomandat sa anuntati receptia parcului inainte de plecare si sa indicati care sunt traseele pe care intentionati sa le urmati. In cazul in care nu va intoarceti pana la ora 18:00, o echipa de interventie a parcului va porni in cautarea voastra.

In concluzie, daca nu aveti conditie fizica potrivita pentru a face excursia la Pinnacles, recomandarea mea este ca trei zile petrecute in Gunung Mulu national Park va sunt suficiente pentru a atinge restul obiectivelor enumerate. Exista si aici o mica conditie: sa va programati din timp toate activitatile in asa fel incat sa folositi la maxim timpul disponibil.

Daca, in planurile voastre intra si excursia la Pinnacles, atunci durata sederii in parc va fi de 7 zile.

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.