ASIA

Parcul National SINGALILA – pasind intre India si Nepal

Parcul National SINGALILA – pasind intre India si Nepal

In nordul Bengalului de Vest, la peste 2000 de metri altitudine, am vizitat unul dintre cele mai populare si in acelasi timp greu de atins regiuni din nordul Indiei – Parcul National SINGALILA. Popular pentru trekking si pentru view-uri spectaculoase inspre cele mai inalte varfuri din Himalaya ( Everest, Kangchenjunga, Lhotse si Makalu), Singalila mai este locul unde ai sansa sa observi micutii ursuleti Panda Rosii.

Fiind situat exact pe frontiera cu Nepalul, drumul care merge prin parc este teoretic in India (administrat fiind de statul Bengalul de Vest) si urmeaza in mare parte granita dintre cele doua tari. A afirma ca drumul „urmeaza” granita este un pic „pretentios” spus deoarece de multe ori nu mai stii in care tara te afli,  nefiind un marcaj „traditional” si vizibil de frontiera. Ajungi in unele asezari care jumatate sunt in India, jumatate in Nepal. Dar cine are nevoie de granite in aceste locuri? 🙂

Cum ajungem in Singalila

Daca ai venit pana in nordul Bengalului de Vest pentru a petrece cateva zile in Darjeeling, despre care am scris AICI, cu siguranta merita sa planifici inca o zi sau doua in plus pentru a vizita si acest loc indepartat. Din Darjeeling pana la intrarea in parc sunt 25 de km (1.5 ore) iar drumul este destul de ok … cel putin pana in localitatea Manebhanjyang.

Fiind o regiune de frontiera, inainte de a ti se permite accesul in parc trebuie bifate tot felul de formalitati: inregistrarea pasapoartelor, a aparatelor foto … Toate acestea se fac in localitatea Manebhanjyang (Mane Bhanjan) – satucul pe care granita dintre India si Nepal il taie in doua. Procedurile sunt lipsite de un aer oficial: pur si simplu opresti jeep-ul in fata unei case de pe strada centrala a asezarii, unde functioneaza un birou oficial, si te inregistrezi.

„Manebhanjyang – satul prin care trece granita dintre Nepal si India”

Micuta localitate pare o „metropola” daca este sa o compar cu ceea ce am vazut ulterior. Plina de viata si cu stradute tipice asezarilor de munte himalayene, am nimerit acolo in zi de targ. Fiecare vindea ce putea sau ce a reusit sa prinda in timpul zilei 🙂

Manebhanjyang Manebhanjyang

Manebhanjyang

Odata inregistrat in evidentele autoritatilor, ai cale libera pentru accesul in parc.

Singalila - intrarea in parc

Prima oprire pe care o poti face este in micuta localitate Chitrey (Chitre) pentru a vizita manastirea budhista Chitrey. Locul este la 3 km departare de Mane Bhanjan dar curbele si gropile il fac sa para la capatul lumii. Plina de culoare si forme, manastirea este un popas cautat de toti cei care vin in zona.

Manastirea Chitrey Manastirea Chitrey

Manastirea Chitrey Manastirea Chitrey

Urmeaza un alt palc de case – Tumling – aici am oprit pentru a vizita pensiunea Shikhar – o casa privata care ofera intr-un corp separat cateva camere pentru cazarea turistilor. Am servit pe terasa pensiunii un pranz delicios – o ciorba de cartofi si cateva gogosi nepaleze facute pe loc 🙂 Suntem in Nepal … dar nu pentru mult timp.

Pensiunea Shikhar

 Pensiunea ShikharPensiunea Shikhar

Pensiunea Shikhar Pensiunea Shikhar

Drumul serpuieste pe varful muntelui, incercand sa urmeze granita imaginara iar privelistea este superba. Pe partea stanga este Nepal iar pe dreapta India.

Urmatoarea oprire este la pensiunea Habre’s Nest. Aici se poate dormi, se poate lua masa si sunt de asemenea organizate trekking-uri si activitati pentru observarea pasarilor si animalelor (in special Red Panda). Totul este organizat de cei de acolo si inclus in pretul de 200 usd – 250 usd / noapte (functie de sezon) … un pret maricel. Camere sunt decorate „colorat” si mobilate cu strictul necesar. Dar cui ii pasa? Ai venit aici pentru natura!

Pensiunea Habre's Nest Pensiunea Habre's Nest

Plecand de la pensiune am facut o drumetie de 3 ore pe drumul care duce catre cel mai inalt varf din parc – Sandakphu (3636 m). Ne-am intors dupa masa pe acelasi drum catre Darjeeling.

O calatorie in Singalila este un bun prilej pentru a intelege viata oamenilor de la poalele Himalayei. Intr-o astfel de lume, rece si austera dar compensata in schimb de maretia naturii care te coplesteste la fiecare pas, inveti sa apreciezi lucrurile simple. Oamenii de aici sunt si ei deosebiti. Tacuti dar cu o privire patrunzatoare, odata ce-i cunosti mai bine si treci de barierele de comunicare te imprietenesti repede cu ei.

(142 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

ASIA

More in ASIA

TIGER NEST Bhutan – ghid de vizitare

Mihai Luca05/05/2020

Top 10 BHUTAN. Obiective & experiente.

Mihai Luca30/04/2020

LADAKH – pe acoperisul Indiei

Mihai Luca21/04/2020
Moscheea Omar Ali Saifuddien

Sultanatul BRUNEI – ghid de vizitare

Adina Luca12/04/2020

TAJ MAHAL – ghid de vizitare

Mihai Luca06/04/2020

Orangutanii din BORNEO

Adina Luca04/04/2020

KERALA – God’s own country

Mihai Luca03/04/2020

LIBAN – top experiente

Adina Luca12/01/2020

BEIRUT – ghid de vizitare

Mihai Luca08/01/2020