Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 95 de tari vizitate pe parcursul a peste 15 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.

Latest News

    No posts were found.

Top
PERU - Cusco (VII) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10282
post-template-default,single,single-post,postid-10282,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.0,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
8 oct.

PERU – Cusco (VII)

Am ajuns si in CUSCO, ultima destinatie de pe traseul peruvian prin care am reusit sa intelegem in mare parte istoria si obiceiurile oamenilor de pe aceste taramuri. Orasul are peste 450.000 de locuitori si este asezat in valea Urubamba, ceea ce a „fortat” cartierele marginase sa se inghesuie si sa se catare pana sus pe dealurile inconjuratoare. Este situat la 3.400 de metri altitudine, dar avand in vedere de la ce inaltimi am coborat … aveam antrenamentul facut.

Orasul a fost locuit de catre populatia „killke” cu mult inaintea sosirii incasilor , astfel ca la venirea acestora in secolul XIII au gasit aici o asezare bine organizata, temple religioase si chiar apeducte. Cusco a fost si capitala Imperiului Inca pana in 1532. Multe dintre templele incasilor au fost construite ulterior pe ruinelor templelor „killke”.

Partea centrala a orasului este usor de „inteles” si de parcurs la pas fie pentru a vedea obiectivele turistice sau doar pentru cumparaturi. Doua bulevarde mari: Avenue el Sol si Avenue Tullumayo, ambele ducand catre Plaza de Armas, sunt arterele principale din centrul orasului unde se petrece cam toata viata economica, culturala si sociala. Tot in jurul acestor doua bulevarde ar fi ideala alegerea hotelului pentru cei care doresc sa petreaca aici cateva zile. Am avut cazare la hotel Jose Antonio 4*, la 15 minute de mers pe jos de centrul istoric si 5 pesos cu taxi.

PLAZA de ARMAS si imprejurimile

Inima orasului bate in Plaza de Armas – ca in orice oras din Peru si din lumea latina. Piata „sta” exact pe locul unde pe vremuri era Marea Piata Inca „HaukaypataEste impresionanta atat ca intindere, arhitectura cat si prin obiectivele de pe laturile sale sau din vecinatate. Locul este plin la orice ora de localnici si turisti, o buna oportunitate de a observa oamenii. Tot aici se tin si renumitele festivaluri ale soarelui cu origini incase si festivalul catolic Corpus Christi.

In mijlocul pietei, facand parte dintr-un ansamblu cu o fantana arteziana, se inalta statuia lui Pachacuti – conducatorul regatului Cusco si ulterior devenit imparat al Imperiului Inca.

De jur imprejur sunt cladiri coloniale varuite in diverse culori, cu balcoane din lemn si care gazduiesc acum restaurante, cafenele si magazine. Seara, piata se umple de oameni si … lumini.

Indubitabil, piesele de rezistenta din piata sunt: Catedrala Cusco (biserica „Adormirii Maicii Domnului”), Biserica „Compania de Jesus”, Manastirea Santo Domingo si Templul Soarelui „Qorikancha”. Mai jos, dintr-un colt am reusit o vedere panoramica a celor doua monumente din piata.

Catedrala a inceput sa fie construita in 1560 iar lucrarile au durat aproape 100 de ani. Mixul dintre decoratiunile baroce si gotice fac din acest lacas una dintre constructiile coloniale de top din punct de vedere arhitectural. Este cunoscut faptul ca in acele vremuri de „invazie culturala spaniola” si de adaptare al catolicismului la traditiile incase, a fost dezvoltat propriul stil de pictura numit „scoala Cusco”. Rezultatele amestecului de culturi sunt tabloul „Cina cea de Taina” in care Isus impreuna cu cei 12 apostoli mananca porcusori de guineea si statuia cu un Isus negru crucificat „Señor de los Temblores„.

Pe lateralele catedralei, in interior, sunt 14 capele decorate cu sculpturi in lemn acoperite cu foite de aur si picturi murale, iar in exterior este flancata de Biserica Sagrada Familia construita in 1723 (stanga) si Biserica Triunfo construita de spanioli in dreapta, pe locul templului Inca Santurhuasi.

Biserica „Compania de Jesus” a fost construita de jezuiti in 1576 pe ruinele palatului Amarucanchaor al regelui Inca Wayna Qhapaq, in stil arhitectonic baroc. Legenda spune ca jezuitii doreau sa faca ca acest lacas sa fie cel mai impunator din Cusco, depasind Catedrala, motiv pentru care archbishop-ul de Cusco s-a suparat si a facut o plangere Papei. Dupa certuri si decizii contestate, Papa a hotarat in favoarea Catedralei dar pana cand hotararea acestuia a ajuns in Peru, Biserica a fost terminata … 🙂  Fatada este sculptata in piatra iar altarul este facut din lemn sculptat si acoperit cu foita de aur.

Manastirea Santo Domingo & Templul Soarelui Qorikancha impreuna cu gradinile templului sunt vizibile de pe Avenue el Sol, la cateva sute de metri inainte de a ajunge in Plaza de Armas. Templul Soarelui a fost unul dintre cele mai importante temple din viata imperiului si era conectat cu Templele Lunii, al lui Venus si al Stelelor, Chuki Illapa (fulgerelor) si K’uychi (curcubeul). Templul a fost distrus de spanioli iar pe ruinele sale ordinul Santo Domingo care a sosit aici in 1534 a decis construirea manastirii de astazi. Stilul arhitectonic este renascentist si interioarele sunt decorate cu picturi din „scoala cusco”. Tot in interiorul manastirii pot fi observare ruinele vechiului templu al soarelui.

In imediata apropiere a manastirii, pe calle Loreta, se afla Atelierele Scolii de Arta Cusco („Taller  Artesano”). Merita o vizita aici pentru a cumpara suveniruri si pentru a sustine material eforturile localnicilor care lucreaza in artizanat. In curte se poate asista la spectacolul oferit de locuitorii din munti care fac incantatii utilizand instrumente muzicale incase.

Cartierul SAN BLAS

La scurta distanta de piata centrala, in partea de nord – nord est a catedralei, daca se urca pe una dintre stradutele care strapung acea latura a pietei se ajunge in cartierul San Blas – construit de spanioli dupa caderea Imperiului Inca. Aici si-au construit case coloniale spaniolii noi veniti, devenind un fel de zona exclusivista a acestora. Straduta pietruita Hathunrumiyoc care urca din Plaza de Armas este reprezentativa pentru arhitectura zonei. In prezent cartierul mai este cunoscut sub numele de „cartierul artizanilor”, fiind un fel de „zona de hipsteri”. Restaurante „chic”, magazine si ateliere cu suveniruri, cafenele … fac din acest cartier o atractie pentru localnici si turisti. Centrul cartierului este marcat prin Plaza San Blas si Biserica San Blas.

Pentru cei care au conditie fizica buna, daca se mai urca aproximativ 1 km se ajunge la panorama unde se afla Catedrala San Cristobal. Privelistea este wow, se pot observa stradutele pietruite care coboara catre Plaza de Armas iar daca atmosfera este curata se pot zari si cele mai indepartare cartiere cocotate pe dealurile care marginesc orasul.

Templul SACSAYHUAMAN

Este situat la 2 km de centrul orasului si are origini care se trag din timpul populatiei „killke”. Ulterior, incepand cu secolul XIII, site-ul a fost preluat de catre Incasi. Complexul cuprinde o zona centrala asemanatoare unei piete folosita pentru ceremonii si ritualuri si ziduri construite in trei terase. Cel mai lung zid are 400 de metri si 6 metri inaltime. Fiind situat in varful unui deal deasupra orasului, templul mai este cunoscut si cu numele de „fortareata„. Numele s-a dovedit a fi corect ales deoarece a avut un rol important in timpul asediului spaniolilor asupra orasului in anul 1536. In secolele care au urmat, mare parte din piatra din ziduri a fost luata si  folosita in epoca coloniala la construirea orasului … In prezent, in piata din mijlocul fortaretei si in care incap cateva mii de oameni, se sarbatoreste pe 24 Iunie solstitiul de iarna.

Sederea in Cusco, orasul care a fost odata inima Imperiului Inca, nu este doar un simplu popas in drumurile pe care le faci prin Valea Sacra si Machu Picchu. Orasul este generos cu cei care il viziteaza, este relaxant si ofera experiente inedite la tot pasul.

Mihai Luca

Nu sunt comentarii

Scrie-ne comentariul tau: