AMERICA DE SUD

PERU – de la 4910 metri prin Altiplano, in canionul Colca (IV)

PERU – de la 4910 metri prin Altiplano, in canionul Colca (IV)

Urmatoarele doua zile care au urmat dupa plecarea din Arequipa catre Puno am experimentat din plin maretia Anzilor impreuna cu aerul rarefiat … si efectele sale.  Inarmati cu frunze de coca, ceai de coca preparat de la hotel si bomboane de coca … ne pregateam pentru punctul culminant al acelei zile: cum respiram si ne miscam la 4910 metri? 🙂

Traseul parcurs in aceste doua zile a fost ca intr-un roller coaster: am urcat de la cei 2335 metri altitudine unde este Arquipa catre campiile inalte care depasesc 4.000 de metri, spre seara am coborat pe fundul canionului Colca iar apoi dimineata am urcat din nou pe platou pentru a vedea condorii si pentru a pleca mai departe catre Puno.

Cum sa mestecam coca

Pare simplu dar nu este iar daca nu se respecta regulile probate de milenii … nu obtii beneficiile maxime 🙂 In primul rand frunzele de coca nu se mesteca pur si simplu ci mai intai sunt curatate de nervurile mai mari iar apoi se impacheteaza punand in mijloc un catalizator care grabeste extragerea substantelor alcaloide din frunze. Pentru acesta este folosita o cenusa obtinuta din frunze de ejia amestecata cu uleiuri parfumate si dulci si care prin dizolvare in saliva grabeste dizolvarea substantelor din frunzele de coca. „Pachetul” astfel obtinut nu se mesteca ci este pus la baza gingiilor. Dupa 10-15 minute se simte gustul dulceag al catalizatorului din frunze si mai apoi efectele coca 🙂 Bonus de la alcaloidele din frunzele de coca iti mai amorteste si gingia.

Despre lame, alpace, vigunii si … lana lor

Iesirea din Arequipa a durat aproape o ora, asa ca am simtit pe „propriul timp” nebunia din trafic si cartierele periferice care pareau ca nu se mai termina. Dupa ce intr-un final am lasat in urma si ultima casa din periferiile Arequipei am intrat in Rezervatia Salinas – Aguada, acesta fiind primul contact cu biosfera campiilor inalte de la 4.000 de metri – Altiplano.  Prin indicatoarele rutiere eram avertizati ca ne aflam deja pe teritoriul unor vietati noi: lame, alpace, guanago si vigunii.

Toate fac parte din familia „camelidelor” si se considera ca provin din America de Nord, gasindu-se dovezi ale existentei lor acolo din urma cu 40 de milioane de ani. Odata cu schimbarea climatica din nord, acum 3 milioane de ani, au inceput sa migreze spre sud si incet incet sa dispara din America de Nord.

Lamele sunt cele mai populare si numeroase, fiind crescute asemeni oilor de la noi, in turme. Lana lor nu este la nivelul calitativ al celorlalte dar sunt folosite si pentru carne si lapte. O clasa mai superioara din punct de vedere al lanii sunt alpacele.  Alpacele sunt recunoscute in special prin lana lor lunga (sunt si o specie cu lana scurta – huacaya) si au o mare varietate de culori. Viguniile sunt … in top. Sunt cele mai mici si mai dragalase dintre camelide si traiesc in salbaticie. Avand lana cea mai fina din lume au fost vanate pana la extinctie, devenind in prezent o specie protejata. Pentru a obtine lana lor sunt prinse in salbaticie, tunse si apoi eliberate.

Ca preturi, daca un fular din lana de lama costa 50$ – 60$, cele din vigunii sar de o mie.

Din loc in loc, de pe sosea se vad turmele de lame si alpace si se poate opri pentru cateva poze cu pastoritele si cu mieii.

La inaltime …

In regiunea Patahuasi se poate opri pe marginea drumului la o bodega numita „Chinitos Patahuasi” unde turistii isi pot reface rezervele de ceai de coca sau pentru a manca. Tot de aici, in timp ce servesti un ceai, se pot admira inca vulcanii de langa Arequipa: Misty, Pichu Pichu si Chachani.

Soseaua este intr-o ascensiune continua iar daca ai la indemana un aparat cu GPS este interesant de urmarit cum mai urci cate 100 de metri. Punctul cel mai inalt de pe acest traseu este „Mirador de Los Andes” – Panorama Anzilor aflata la 4910 metri altitudine. La aceasta inaltime corpul fiecaruia reactioneaza diferit (ameteli, respiratie grea, pierderea echilibrului). Daca in ultima ora de mers in  care depasisem deja 4.000 de metri, in timp ce eram in autocar nu prea se simteau efectele altitudinii, odata ce am coborat pentru poze la punctul de panorama amintit senzatiile hipoxiei s-au facut simtite. Eu personal am experimentat pierderea usoara a echilibrului dar m-a ajutat coca.

Canionul Colca

Dupa ce ne-am verificat la ultima oprire limitele fizice si modul cum reactionam la miscarea facuta la inaltime, au urmat inca 25 de km plini de peisaje uimitoare, curbe, sosele care taie dealurile,  pana la marginea canionului. Am oprit cateva minute din nou la un „mirador” pentru a vedea valea canionului si una dintre cele mai mari localitati din zona: Chivay.

Canionul Colca cu cei 3.270 metri adancime este printre cele mai adanci din lume, este al doilea din Peru dupa canionul Cotahuasi si are o adancime dubla fata de Grand Canyon din SUA.

Drumul pana in Chivay, orasul aflat pe fundul canionului, a fost plin de serpentine. Odata ajunsi jos am experimentat din nou un pranz traditional la un restaurant cu meniu bufet, restaurant la care opresc majoritatea vizitatorilor care ajung in zona. Chivay este intr-un fel punctul de plecare pentru cei care viziteaza canionul, tot aici fiind si majoritatea locatiilor de cazare. Noi am sosit cu autocarul nu cu tuk-tuk-ul 🙂

Cazarea am avut-o la Colca Lodge Spa & Hot Springs 4*, situata la 13 km de Chivay, pe malul raului Colca. Lodgia beneficiaza de izvoarele cu apa termala din apropiere, acestea fiind captate pentru a fi folosite apele fierbinti la piscine si pentru incalzirea prin podea a bungalow-urilor. Apa din piscine are intre 30-40 de grade celsius dar exista o piscina acoperita care este alimentata direct cu apa din izvorul termal si are 80 de grade. Design-ul bungalow-urilor se incadreaza in peisaj, fiind construite in sir la baza peretului canionului si cu fata la raul Colca.

Lodgia are o mini ferma de lame si alpace unde pot fi observate de aproape si un mic punct de informare pentru a afla mai multe despre aceste camelide.

Dupa o noapte racoroasa (iarna – in iulie, august, aici temperatura scade noaptea la 3-4 grade) petrecuta in Colca, dimineata am plecat devreme pentru a surprinde condorii ridicandu-se din canion. Momentul optim este intre ora 8-9 dimineata, atunci cand aerul de la baza canionului, incalzit de soare, incepe sa se ridice … si odata cu el condorii. Aerul cald in ascensiune este asteptat in fiecare dimineata de condori pentru a-si incepe ascensiunea catre varf si pentru a-si incepe vanatoarea. In apropiere sunt stiute locurile in care condorii prefera sa planeze pe curentii de aer cald, asa ca inghesuiala turistilor in acele puncte este maxima.

Cel mai cautat loc de observare este „Mirador Cruz del Condor” – Crucea Condorului. Locul este impresionant cu sau fara condori si iti ofera o lectie despre maretia naturii.

Drumul pana aici plecand de la lodgie este plin de curbe si se desfasoara pe marginea abrupta a canionului.

In drum sunt cateva sate unde merita oprit pentru a observa viata localnicilor. Micile asezari sunt apreciate mai ales prin modul in care au pastrat traditiile nealterate, locuitorii acestora fiind descedentii comunitatilor pre-Inca Collaguas si Cabanas. Prima localitate in care am oprit a fost Achoma, unde am fost martorii unui spectacol de dansuri traditionale dat de localnici in piata centrala pentru turistii care poposesc acolo in drum catre condori.

Alta localitate a fost Maca, renumita prin biserica veche, piata centrala cu statuile haioase si piata cu obiecte traditionale. Nu poti sa nu remarci palariile colorate brodate si dantelate ale femeilor, total diferite fata de ce am vazut pana aici.

Dupa o dimineata plina cu vai adanci, curbe, condori si cu ceea ce am vazut in cele doua sate, am plecat mai departe catre Puno. Odata ce am parasit marginea canionului Colca, am intrat din nou in zona „Altiplano„, a campiilor inalte. Peisajul nu prea dadea de inteles inaltimea la care eram dar noroc cu cate un indicator care ne amintea din loc in loc acest lucru. Seara am ajuns in Puno.

(91 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in AMERICA DE SUD