AMERICA DE SUD

PERU – o zi prin Valea Sacra (IX)

PERU – o zi prin Valea Sacra (IX)

O zi in Valea Sacra (de fapt Valea Urubamba) este o alta experienta pentru cei ce aleg sa stea mai multe zile in Cusco, pe langa vizitarea orasului si Machu Picchu.

Ca sa intri in Valea Sacra trebuie sa parasesti valea in care este situat Cusco, drumul plin cu serpentine si view point-urile din varf ajutandu-te sa intelegi mai bine geografia locului. Valea a fost aleasa de catre Incasi pentru a fi populata cu asezari si cetati datorita facilitatilor de aparare naturale pe care le oferea, climei si usurintei cu care se putea practica agricultura aici.

Pisac, Yucay, Urubamba, Ollantaytambo si Chinchero sunt cateva dintre localitatile de pe traseu unde te intalnesti cu traditiile locale, istorie si targuri traditionale de unde se pot cumpara suveniruri. Dupa multi istorici si … ghizi locali, valea sacra incepe cu Pisac si se termina in Ollantaytambo.

Situat la aproximativ 30 de km de Cusco, CHINCHERO este un loc bun de unde sa-ti incepi vizita. Satul este recunoscut si inclus in rutele turistice mai ales datorita atelierelor mestesugaresti de unde poti cumpara diverse obiecte de imbracaminte facute din lana de lama si alpaca. Am facut o vizita la „Expo Andina” – un atelier – expozitie unde o mana de femei haioase foc ne-au prezentat totul de la modul de obtinere al culorilor naturale pana la tors si tesut.

Dupa plecarea din Chincero, de pe fundul vaii, trebuie facuta o oprire la mirador pentru a observa imprejurimile si cele doua varfuri Chicon si Veronica acoperite de zapada. Locul unde este amenajat acest mirador este adeseori folosit de cei ce practica saltul cu parapanta.

OLLANTAYTAMBO este asezarea cea mai importanta din Valea Sacra, fiind identificata de catre toata lumea prin complexul cu functiuni religioase, de aparare si agricol pe care incasii l-au construit aici la mijlocul secolului XV. Situata la 100 de km de Cusco, Ollantaytambo este punctul unde Valea Sacra se termina. Asezarea din zilele noastre este micuta si comerciala iar cele cateva stradute cu cladiri coloniale care-l strabat te fac sa te simti in alte veacuri. Vatra satului a ramas intacta de pe vremea incasilor, multe dintre casele din prezent fiind mostenite de la inaintasii lor … bineinteles, cu mici imbunatatiri ulterioare.

Cetatea a fost construita utilizand la maxim avantajele oferite de cei doi munti din apropiere: de aparare si ca sursa de piatra de constructie. Intrarea in cetate se face prin poarta masiva din piatra Punku Punku.

Complexul arheologic este foarte bine pastrat iar ca importanta in lumea incasilor concureaza cu Machu Picchu. Situl are mai multe parti: Templul Soarelui construit pe dealul din fata teraselor, terasele pe care se facea agricultura, depozitele de grane construite in varf pentru o mai buna aerisire si temperaturi mai joase si carierele de piatra de unde se extragea materia prima pentru constructii.

Pe drumul de intoarcere catre Cusco o alta oprire este in PISAC. Orasul este renumit prin bazarul cu suveniruri amenajat in piata centrala. Bazarul este „inundat” de ponchos si carpete de toate culorile si modelele, bijuterii din argint si tot felul de haine crosetate. Stradutele asezarii sunt inguste iar casele coloniale adapostesc la parter o puzderie de ateliere mestesugaresti si magazine cu suveniruri. Piata centrala este inconjurata de cladiri coloniale si de aici pornesc radial stradute in toate directile. Tot aici, in fiecare joi si duminica se tine targul de obiecte mestesugaresti ocazie cu care orasul este vizitat de producatori si comercianti din imprejurimi.

In apropierea orasului este situl arheologic Pisac, situl cu cel mai bun sistem de terasare construit de incasi in Anzi. Bineinteles ca de aici nu lipsesc templele religioase – Templul Soarelui („Intihuatana”), observatorul astronomic si fortaretele de aparare.

O zi prin Valea Sacra este o zi plina, acesta fiind singurul loc din Peru unde mare parte din traditiile incase au fost pastrate.

(342 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

AMERICA DE SUD

More in AMERICA DE SUD

Wine tasting in CHILE

Adina Luca22/04/2020

Salvador de Bahia – top atractii

Adina Luca02/02/2020

Iguazu falls – minunea naturala a lumii

Adina Luca27/08/2019

Top 10 Rio de Janeiro – Cida de Maravilhosa

Adina Luca23/06/2019

CARTAGENA – Columbia. Perla Caraibelor

Adina Luca18/04/2019

Medellin – orasul primaverii eterne

Adina Luca28/03/2019

SAN AGUSTIN – Columbia. Misterul statuilor precolumbiene.

Adina Luca16/03/2019

ARMENIA – Regiunea cafelei din Columbia

Adina Luca13/03/2019

PUNTA ARENAS si stramtoarea MAGELLAN. Chile.

Mihai Luca07/03/2018