DESTINATII

Praga autentica

Praga autentica

Am trecut de multe ori prin Praga, de fiecare dată doar cu treabă, în grabă sau să schimb avioane. Niciodată nu am avut timp să o respir și să văd pe bune dacă ce e în poze pe net este și în realitate 🙂 . Anul trecut calendarul a fost prietenul nostru deoarece sărbătorile legale s-au nimerit tare bine, fie lunea sau marțea fie vinerea, de puteai să faci niște city break-uri frumușele.

Și unul a fost PRAGA 🙂

Biletul de avion l-am luat cu mult timp înainte, cu TAROM, că doar suntem români, Tarom-ul având în ultimii ani oferte foarte frumoase pe destinațiile unde poți să-ți faci un city break. Și iată-ne în Praga.

Am ajuns vinerea dimineața, și chiar dacă era zi lucrătoare, traficul pe ruta transferului a fost foarte ok. De la aeroport sunt linii de autobuz ale primăriei care te duc unde vrei și … ieftin. Pe site-ul acesta găsești tot ce vrei în materie de transport. Noi am luat o linie ce trecea exact pe lângă Castel deoarece cazarea noastră a fost în acea zonă.

Referitor la zona în care să te cazezi în Praga, eu nu mi-aș bate capul prea tare deoarece orașul este mic, închegat, bine legat prin rețele de transport …. care pe deasupra mai sunt și ieftine. Dar dacă tot ții să vrei la centru, alege un boutique hotel, merită deoarece te face să te simți special. Noi am stat la Hoffmeister Hotel, o locație foarte drăguță și ”homy”. Hotelul este chiar la picioarele castelului.

praga

Sunt multe locuri de văzut în Praga, dar ele fiind relativ apropiate eu nu mi-aș face mari planuri și programări pe ore și zile … încearcă să te simți bine, să lași orașul să curgă pe lângă tine și să bei o bere sau o masă delicioasă în sutele de bodegi și restaurante …. iar dacă nu ai probleme cu ”street food”, să servești câte un hotdog pur praghez la orice colț de stradă.

Pentru mâncare poți alege orice locație, mai puțin din zona castelului deoarece plătești ce nu merită, noi am mers în special la braseriile deținute de Staropramen pentru prânz iar pentru cină … unde ne făcea cu ochiul. Oricum, merită să încerci toate felurile de mâncare deoarece sunt foarte delicioase. Uită că e coadă de vită, ureche de porc sau orice altceva, modul în care este gătit și sosurile puse deasupra, fac meniul extrem de gustos.

Să revenim la subiect …. și anume ce să vedem printre mese delicioase și câte o bere ….

1. Castelul din Praga este ușor accesibil fiind situat de cealaltă parte a râului Vltava față de centru vechi, numeroase poduri de care voi vorbi mai târziu fac traversarea ușoară din orice punct. Intrarea în castel se poate face din două părți.

Priveliștea pe care o ai asupra orașului când începi să urci și când ajungi sus merită toată osteneala.

DSC_4289

DSC_4297

Zidurile Castelului mărginesc o suprafață destul de mare (vreo 7 terenuri de fotbal), așa că îti va lua ceva timp să-i vezi toate cotloanele, galeriile, muzeele și piațetele. Fiind aproape de castel, noi l-am vizitat în două jumătăți de zi deoarece am vrut să-l surprindem în momente diferite. Încearcă totuși dimineața la prima oră deoarece mai târziu e foarte mare înghesuială. Pentru vizitare rentează să-ți iei un museum pass, noi nu l-am luat ”cu de toate” deoarece nu ne-au interesat toate muzeele. Pass-ul se cumpără chiar de la intrarea în castel.

Cel mai impresionant obiectiv de aici este Catedrala St. Vitius. Este un adevărat monument ce trebuie admirat.

DSC_4335

DSC_4340

Odată ajuns în castel, merită să te plimbi pe străduțele și aleile pietruite, să explorezi cotloanele ascunse și să admiri clădirile ce compun castelul. Tot aici mai poți vedea: Palatul Regal; sediul Președintelui țării; Golden Lane – o alee mărginită de numeroase muzee tematice mici, case viu colorate, dar pe gustul meu un pic prea comercială și biserica Sf George.

Foto: Palatul Presedintelui si Palatul Regal

DSC_4338

DSC_4351

Foto: Biserica Sf George

praga 1

Foto: Golden Lane

DSC_4314

DSC_4319

Dacă ești în zonă nu rata de asemenea schimbarea gărzilor de la castel. Se întâmplă la fiecare oră fixă din intervalul 5-23.

DSC_4375

DSC_4379

La ieșirea din castel am văzut că în piața din fața Palatului Regal era organizată o expoziție cu mașini de epocă, doritorii putând să le și închirieze.

DSC_4381

2. Dealul și Turnul Petrin. E adevărat că mie îmi place să mă cațăr în toate turnurile și să urc toate scările posibile și imposibile, dar aici chiar a meritat. Drumul de la castel până pe coama dealului, priveliștea de pe drum și orașul văzut din turn au fost de nota 10.

DSC_4589

DSC_4601

DSC_4602

DSC_4592

3. Biserica Sf. Laurentiu se poate vedea în drum spre Turnul Petrin, imediat ce ieși din castel. După ce începi să urci dealul Petrin dai de Mănăstirea Strahov, interioarele mănăstirii, biblioteca impresionantă și picturile de pe holurile acesteia fiind minunate.

Foto: Biserica Sf Laurentiu

DSC_4564

Foto: Mănăstirea Strahov – biblioteca

DSC_4578 DSC_4576

4. Podurile de peste Vltava sunt un adevărat spectacol de arhitectură și spectacol stradal. La orice oră din zi și din noapte, podurile sunt pline de oameni ce se îndreaptă spre ceva de undeva …. sau poate doar se bucură de plăcerea de a trece pe ele.

Podul lui Charles este cel mai reprezentativ. Construit de Regele Charles al IV-lea în anul 1357, este cel mai impresionant pod din Praga, are 16 arcade și 30 de statuete baroce ilustrând figuri religioase. Podul are o lungime de 621 metri si este acoperit cu piatra cubica. În fiecare dupa-amiază, pictorii și vânzători de suveniruri se luptă pentru spațiu cu grupurile masive de turiști care se înghesuie aici pentru a vedea cele mai frumoase privelisti ale râului Vltava.

DSC_4748

5. Piața centrală din orașul vechi si turnul cu ceas astronomic sunt la concurență ca atracție turistică cu castelul. Piața din Orașul Vechi din Praga a fost construită în secolul 10, ea păstrându-și în mare parte aspectul până în zilele noastre. La orice oră vei găsi în zona o mare de turiști ce se adună să mănânce în aer liber și să privească celebrul ceas atronomic, în timp ce admiră amestecul de stiluri arhitecturale – printre care Palatul în stil rococo Kinsky, Catedrala gotică Tyn și Biserica baroca a Sf. Nicolae, pentru a enumera numai cateva dintre ele. Muzicieni, protestanți, trupe de dans, punkeri și vânzători umplu piața de culoare. Ca să faci poze faine, trebuie să urci neaparat în turnul cu ceas.

DSC_4489

DSC_4492 DSC_4788 DSC_4793 DSC_4795

6. Cartierul și vechiul cimitir evreiesc, merită vizitate pentru arhitectura lor, opulență și autenticitate. Majoritatea clădirilor construite pe bulevardele din cartier sunt art nouveau și găzduiesc la parter magazine luxoase și restaurante.

DSC_4690 DSC_4692 DSC_4694

7. O plimbare pe malurile Vltavei merită orice! Pe oricare dintre maluri și în orice direcție o vei lua, spectacolul este garantat. Peisaje și clădiri superbe se amestecă cu vaporașele ce înoată prin râu.

DSC_4421

DSC_4441 DSC_4679 DSC_4827 DSC_4829

8. Hoinărește pe străduțele orașului din zona Mala Strana, în apropierea castelului. Nu se poate ca la orice pas să nu întorci capul sau să găsești ceva de fotografiat: casa unde a stat Mihai Viteazul, Ambasada României, strada cu blazoane unde fiecare casă poartă la intrare blazonul proprietarului (blazonul e legat în general de meseria acestuia).

DSC_4629 DSC_4555 DSC_4557 DSC_4635

9. Din centrul vechi, la o aruncătura de băț ajungi în Piața Wenceslas, zona cea mai fierbinte și cea mai comercială a orașului. De-a lungul bulevardului ce dă înspre această piață sunt clădiri de afaceri, hoteluri, iar la capăt se înalță pe o mică colină Muzeul Național.

10. Orice ai face în Praga după masa, spre seară trebuie să te îndrepți către un loc bun pentru a face poze cu apusul având castelul în background.

DSC_4877

11. Clădirile ”dansatoare” sunt un alt punct de atracție căutat de turiștii ce se perindă prin oraș. Arhitecții ce le-au proiectat au fost foarte inspirați în alegerea mesajului transmis.

DSC_4824

12. Casa Municipală, construită în 1912 este cel mai bun exemplu al stilului art nouveau din Praga. În prezent, clădirea adăpostește evenimente culturale și concerte.

DSC_4473

13. Zidul lui Lennon si podul cu lacăte sunt alte două locuri de vizitat. Sunt aproape una de alta și se află în cartierul Mala Strana, în sudul acestuia.

DSC_4655

DSC_4658

Cele patru zile în Praga au fost zile pline. Nu ne-a interesat prea mult nici muzeele comunismului (am trait live așa ceva in Romania) și nici alte lucruri asemănătoare post comuniste, din care avem din belșug acasă. Am vrut să descoperim Praga autentică, Praga de zi cu zi, chiar dacă în unele locuri a fost destul de greu datorită spiritului comercial turistic și al promovării simbolurilor orașului. Poate ar trebui să învățăm și noi câte ceva de la praghezi din acest punct de vedere și să încercăm să ne vindem mai bine marfa.

(778 afisari din care 1 vizite astazi)
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in DESTINATII

HAMBURG – ghid de vizitare

Mihai Luca20/05/2020

TIGER NEST Bhutan – ghid de vizitare

Mihai Luca05/05/2020

Top 10 BHUTAN. Obiective & experiente.

Mihai Luca30/04/2020

Wine tasting in CHILE

Adina Luca22/04/2020

LADAKH – pe acoperisul Indiei

Mihai Luca21/04/2020
Moscheea Omar Ali Saifuddien

Sultanatul BRUNEI – ghid de vizitare

Adina Luca12/04/2020

TAJ MAHAL – ghid de vizitare

Mihai Luca06/04/2020

Orangutanii din BORNEO

Adina Luca04/04/2020

KERALA – God’s own country

Mihai Luca03/04/2020