Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Shopping si plaja in DUBAI - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
5069
post-template-default,single,single-post,postid-5069,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
5 sept.

Shopping si plaja in DUBAI

Situat la 4 ore si jumatate de zbor cu avionul din Romania, DUBAI este emiratul emblema si model de reusita pentru Emiratele Arabe Unite. Evolutia sa spectaculoasa, de la un sat de pescari si de oameni nomazi la ceea ce se intampla astazi acolo a insemnat mai mult decat petrol, fiind nevoie si de viziune si intiativa. Si totul s-a schimbat in doar 35 de ani.

In prezent, orasul mai ”traieste” din petrol intr-o proportie foarte mica (de fapt rezervele sale au fost aproape epuizate), in schimb a devenit unul dintre cele mai mari hub-uri de tranzactii comerciale din lume, o intersectie majora intre est si vest.

Din Romania avem zboruri directe catre Dubai, Tarom, Fly Dubai si Wizz Air concurandu-se reciproc 🙂 . Pretul unui bilet variaza in jurul a 400 de euro dar in zilele bune Tarom are oferte si la 250 de euro.Trebuie doar sa fiti pe faza.

Haideti acum sa vedem cam cu ce iti poti umple timpul in Dubai 6-7 zile:

1. BURJ KHALIFA

Burj Khalifa a devenit cladirea emblema a localitatii (pana la inaugurarea acesteia fiind Burj al Arab) cu o inaltime de 890 metri si este cea mai inalta cladire din lume. La etajul 124 al cladirii exista o zona de vizitare unde se ajunge cu un lift ultra rapid si de unde ai o priveliste de neuitat asupra Dubai Marina si asupra orasului. Daca ajungi aici spre seara pentru a astepta apusul si aprinderea luminilor orasului vei avea parte de un spectacol garantat.

Tot de sus ai o imagine completa asupra celor 3 zone rezidentiale construite pe teren artificial: The World, Palm Jumeirah si Palm Jebel Ali.

Zona din fata si imprejurimile turnului poarta numele de lacul Burj Khalifa  si este noua zona rezidentiala si de birouri a orasului. Canale si golfulete artificiale, mici insule si multe parcuri vin sa completeze si sa antagonizeze cu ideea de desert. Cireasa de pe tort este reprezentata de fantana muzicala ce imita fantana Bellagio din Las Vegas si care este cea mai inalta fantana din lume.

dubai 5

Marina Bay Walk

dubai

2. MUZEUL DUBAI

Muzeul este gazduit de fortul Al-Fahidi ce a fost construit in 1787 pentru apararea canalului Dubai. Modul de constructie al acestui fort este unul original: au fost folosite caramizi din coral iar ca material de umplutura calcar si mortar din calcar. Etajul superior este sustinut din stalpi de lemn iar podeaua etajului este facuta din lemn de palmier, noroi si tencuiala. De-a lungul timpului fortul a avut mai multe utilizari: resedinta pentru diverse familii ce au fost la putere, resedinta pentru guvern, garnizoana, inchisoare si … muzeu. Cladirea a fost restaurata prima data in 1971 si apoi in 1995, astazi fiind principalul muzeu al orasului. La intrare sunt expozitii si harti ce arata boomul pe care l-a avut orasul si regiunea datorita petrolului, scene din viata nomada si a vechilor locuitori.

In curtea muzeului se afla expuse cateva barci traditionale, o casa facuta din frunze de palmier si un turn de vant specific zonei desertice. Tot aici, in camera din stanga sunt expuse arme vechi iar in cea din stanga instrumente muzicale. In spatiile de sub pamant sunt expuse diverse diorame si filme despre viata vechilor locuitori (culesul perlelor, pescuitul).

dubai 6

3. CANALUL DUBAI

Am amintit de el mai sus iar canalul mai este numit si Dubai Creek. Canalul separa orasul in doua: Deira spre nord si Bur Dubai spre sud. Canalul a fost un magnet ce a atras locuitorii pe acest teritoriu pentru pescuit si culesul de perle. Incet, incet, numarul satelor de-a lungul garlei a crescut incepand sa se consolideze asezarea de astazi. Exista dovezi arheologice ca aici au fost asezari umane inca in urma cu 4,000 de ani. Epoca moderna este considerata a incepe in anul 1830 atunci cand triburile Bani Yas s-au asezat in zona.  Este interesant sa vezi cum inca mai functioneaza vechile docuri, de peste 100 de ani, ce gazduiesc barcile micilor comercianti numite ”dhows”. O vizita aici te va intoarce in timp si totodata este interesant sa vezi cum se incarca/descarca aproape manual barcile si viata traditionala a marinarilor. Barcile de aici deservesc zone cum ar fi Kuwait, Oman, Ira, India si pana la cornul Africii.

O alta experienta in zona este sa traversezi canalul cu dhows restaurate ca si vaporase de croaziera pentru turisti. Exista mai multe puncte de oprire pe ambele maluri.

dubai 7 dubai 9

4. MOSCHEEA JUMEIRAH

Aceasta moschee este considerata de multi a fi cea mai frumoasa moschee din Dubai. Este copia lacasului Al-Azhar Mosque din Egipt …. doar ca de 8 ori mai mare si este un exemplu bun al minunatei arhitecturi Islamice. Cladirea este in totalitate construita din piatra si este ridicata in stilul arhitectonic medieval-fatimid cu 2 minarete ce au pe ele decoratiuni cioplite in piatra. Seara, moscheea este foarte bine si inspirat luminata pentru a-i pune in evidenta formele.  Ajuns aici, oti lua un tur organizat de Sheikh Mohammed Bin Rashid Centre for Cultural Understanding pentru a intelege mai bine simbolurile credintei musulmane.

dubai 8

5. BAZARUL DEIRA

DEIRA, dupa cum spuneam este localizata pe tarmul nordic al canalului Dubai iar strazile din acest cartier vechi ce gazduieste si bazarul cu acelasi nume adapostesc oameni veniti aici din diverse tari in cautarea unui nou camin. Malul canalului din Deira este un amestec intre vechi si nou: vezi barcile dhows traditionale ce isi descarca marfurile iar la cativa zeci de metri se ridica zgaraie nori de sticla. Deira este renumita pentru bazarul sau unde vanzatori si vizitatori sunt intr-o forfota continua zi si noapte. Bazarul cu aur numit si ”orasul de aur” trebuie neaparat vazut daca esti in zona. Odata intrat aici iti vei schimba filozofia despre ”valoare” 🙂

O alta sectiune a bazarului este cea cu mirodenii. Aici gasesti tot ceea ce iti poti sau nu imagina in materie de mirosuri si mirodenii (tamaie, chimion, chilli, sofran, menta, lemn special, apa de trandafiri …..). Piata a fost construita in 1830 in mare parte din lemn iar elementele de arhitectura (turnuri de vant si alei cu tavane arcuite) sunt specifice zonei.

Tot in Deira functioneaza si bazarul de peste. Trebuie vizitat pentru experienta … si miros 🙂

dubai 10

6. BULEVARDUL SHEIKH ZAYED

Bulevardul Sheikh Zayed este principala artera rutiera ce taie orasul chiar prin centrul de business, cu zeci de zgaraie nori si cladiri rezidentiale. Bulevardul are 8 benzi si este marginit de cladiri inalte de sticla si otel pe toata lungimea sa. Printre cladirile ce se fac remarcate as putea aminti: Courtyard Gallery unde tot timpul exista expozitii de arta contemporana ale artistilor arabi si Dubai World Trade Tower cu vestitul sau punct de observatie ce ofera o priveliste panoramica. Tot aici se afla si Muzeul Aurului si Diamantului ce gazduieste sub acelasi acoperis peste 30 de magazine si 118 producatori din domeniu. In cadrul muzeului se poate vedea istoria productiei de bijuterii in Dubai.

dubai 11 dubai 12

7. DUBAI MALL

Dubai Mall este cel mai mare mall din Dubai si din lume si comunica direct cu Burj Khalifa si Acvariul. Cateva cifre pentru a vedea de ce este cel mai cel: 5,9 milioane mp suprafata interna totala; 3,77 milioane mp suprafata inchiriabila; 22 cinematografe; 120 restaurante; 14.000 locuri de parcare ….. 🙂 ca sa va faceti o idee.

Trebuie sa fii aici in lunile Ianuarie si Februarie a fiecarui an pentru a participa la Dubai Shopping Festival si Dubai Summer Surprises.

dubai 13

dubai 14

8. BURJ AL ARAB

Burj al Arab este cel mai inalt hotel din lume (321 metri) si a fost ridicat pe o insula artificiala la cateva sute de metri in largul coastei. Designul sau deosebit ce seamana cu o panza de vas umflata de vant a fost emblema Dubaiului mult timp pana la construirea Burj Khalifa. Interiorul incarcat cu aur, marmura si lemn pretios poate fi considerat orice de la ”decadent” pana la ”kitchios” fiind cel mai scump hotel din lume.

Cladirea mai are cateva puncte de interes in afara de ea insasi 🙂 : restaurantul Al Mahara sub nivelul marii, cu pereti de sticla ce iti permit sa vezi ”life” viata marina si barul Skyview de la etajul 27 unde daca stai la o racoritoare asisti la o priveliste deosebita.

dubai 16

9. PLAJA JUMEIRACH

Acest loc este in topul locurilor preferate pentru cei ce fac si plaja in Dubai … pe langa shopping. Marginita de numeroase hoteluri printre care amintim vestitul hotel Jumeirach, aceasta fisie alba de nisip este un popas foarte cautat dupa o zi de plimbare prin oras. Plaja are facilitati excelente, cu sezlonguri, restaurante si activitati sportive.

In apropierea plajei se afla si parcul acvatic de distractii WILD WADI. Informatii despre orele de functionare si preturi, AICI.

dubai 17

10. MALLUL EMIRATES

Acest mall este unul dintre cele mai faimoase mall-uri din lume nu atat datorita dimensiunilor sale (fiind depasit de Mall Dubai) cat prin existenta in interior a facilitatilor pentru iubitorii de ski 🙂 Partia de ski este dotata cu telescaune si in apropiere exista chiar si o curte cu pinguini. Temperatura in interior nu depaseste -4 grade celsius.

Dupa ski, oportunitatile de shopping si o masa delicioasa la zecile de resturante din mall ar fi in mod normal urmatorul pas.

dubai 18

11. AQUA PARC – THE PALM 

Situat in capatul complexului rezidential Palm Jumeirach, pe insulele artificiale construite in largul coastei, parcul este un loc unde trebuie neaparat sa mergi. Avand in apropiere hotelul Atlantis (copia celui din Bahamas), insule artificiale unde au fost construite numeroase complexuri rezidentiale, canale, parcuri si la cateva zeci de metri Golful Persic, locatia este de nota 10. In cadrul parcului pe langa distractia cu pe apa ai si un bazin cu delfini unde poti interactiona direct cu acestia, spa-ul Shuiqi  si acvariul ”Lost Chambers”. Informatii despre orele de functionare si preturi, AICI.

dubai 19

12. CASA SHEIKH SAEED AL MAKTOUM

Sheikh Saeed Al Maktoum a fost conducatorul emiratului Dubai din 1921 pana in 1958 si bunicul actualului Sheikh. Casa in care el a locuit a fost reconstruita si redecorata ca muzeu , un exemplu de arhitectura specific araba. Casa originala a fost construita in 1896 de tatal Sheikh-ului Saeed in zona de docuri pentru a observa mai bine activitatea portuara din balconul sau. Actuala cladire este o copie fidela a celei originale, pastrand usile decorate si masive din lemn de tek, ferestrele cu zabrele din lemn si sistemele de ventilatie traditionale. Casa are 30 de camere asezate in jurul unei curti centrale si bineinteles un turn de vant in stil arab in varf.

Inauntru mai functioneaza si Muzeul de Fotografii Istorice si Documente ce pastreaza fotografii cu orasul din perioada 1948-1953.

dubai 20

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.