Myanmar. PINDAYA caves – pestera de aur (IV)
Unul dintre locurile pe care trebuie neaparat sa le vizitezi daca pe traseul tau se afla Inle lake sunt pesterile Pindaya de langa oraselul cu acelasi nume. Situata in statul Shane, foarte aproape de Lacul Inle si la doar 45 de minute cu masina de la Aeroportul Heho, pestera este localizata in interiorul unui deal de calcar. Vizitarea pesterii inseamna mai mult decat a bifa inca un lacas budist deoarece peisajele sunt superbe iar de sus de la intrare se pot vedea imprejurimile cu orasul, manastirea Pindaya si lacul.
Legenda locala spune ca sapte printese surori se relaxau in pestera cand un paianjen urias a inchis intrarea, blocand printesele inauntru. Acestea au tipat dupa ajutor si, din fericire, un print a auzit tipetele printeselor cerand ajutor. S-a apropiat de pestera blocata si, cea mai mare si mai agera dintre printese i-a promis printului ca acesta va putea alege de sotie pe oricare din cele sapte printese daca le salveaza. Acesta a tras cu arcul cu sageata in paianjenul monstruos si l-a ucis, eliberand printesele si strigand “pingu-ya”, adica “paianjenul este mort”. De atunci, numele pesterii a ramas … Pindaya. La final, in ciuda traditiei regale conform careia printesele se casatoreau in ordinea varstei, printul salvator a ales de sotie cea mai tanara printesa.
Din parcare, o alee de nici 200 de metri te poarta printre o piata “ad-hoc”, ca peste tot in Asia de Sud-Est, intesata cu marfuri textile specifice locului, suveniruri si produse locale agricole. Nu am putut sa nu remarc avocado uriasi.
La intrarea in pestera, se pot vedea, spre deliciul si pofta de fotografii a vizitatorilor, o statue mare cu paianjenul urias si printul trangand cu arcul cu sageti, marcand cu success legenda. De la poarta de intrare in templu, acolo unde sunt statuile paianjenului si a printului cu arc, accesul in pestera se poate face pe scari sau utilizand unul din cele doua lifturi laterale.
Dealul are trei pesteri, insa doar o sectiune este deschisa publicului. Pestera are o lungime de 150 de metri si contine peste 9000 de statui Buddha, din bronz, alabastru, marmura, lemn de tec, inghesuite una langa alta si de jos in sus pana in tavan. Statuile cele mai vechi dateaza de la mijlocul secolului 18 si sunt donatii facute de diverse persoane inca de pe vremea cand acest sit a devenit un loc de venerare. Multe statui din pestera poarta numele persoanei care a donat-o.
Odata ce ai patruns in interior esti pur si simplu inconjurat de mii de statui infatisandu-l pe Buddha, de toate marimile, formele, in diferite pozitii cunoscute in religia buddhista si asa cum spuneam mai sus, facute din diferite materiale. Fiind un spatiu mic, acestea au fost dispuse pe diverse nivele, suprapuse, astfel incat, oricum privesti, de la stanga la dreapta, de jos in sus, peste tot esti coplesit de mii de statui aurite venerand acelasi profet, Buddha.
Pestera Pindaya este recunoscuta ca cel mai importat loc de pelerinaj pentru buddhistii din Burma, atragand ca un magnet turistii prin originalitate si numarul mare de statui Buddha, nemaifiind intalnite in acest numar mare in nici un alt templu Buddhist.
Mi-a placut foarte mult acest loc nu atat pentru ceea ce reprezinta din punct de vedere religios ci pentru ingeniozitatea cu care a fost fructificata generozitatea naturii din zona.