Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Myanmar. Mandalay - orasul regal (V) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10886
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-10886,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Myanmar. Mandalay – orasul regal (V)
23 ian.

Myanmar. Mandalay – orasul regal (V)

Mandalay este al doilea oras ca marime din Myanmar (are in jur de 1.5 milioane de locuitori) si este ultima capitala regala birmaneza. Daca Yangon este capitala economica a sudului, Mandalay se faleste cu acest titlu printre statele si regiunile din nord. Deoarece 20% din populatia orasului este de nationalitate chineza, diferenta fata de Yangon este vizibila de cum pasesti afara din aeroport: agitatie mai mare, esti invaluit de tuk-tuk-uri si motociclete iar comertul stradal forfoteste.

In cele doua zile petrecute in oras, in care am avut ocazia sa vizitam si imprejurimile, am vazut un amestec vizibil intre trecutul „regal” al orasului si prezentul mercantil, sufocant pe alocuri. Mandalay este centrul cultural al Myanmar si odata ajuns aici, optiunile de petrecere a timpului liber sunt multiple. Voi insirui mai jos cateva puncte reprezentative care trebuie neaparat vazute. Astfel, am experimentat: vizite la temple, manastiri, palate si street food. Am intrat in atelierele unde se fac sculpturi in lemn si am vazut cum se fabrica foitele de aur si cum se aplica pe decoratiuni si statui. Intr-o dupa amiaza am plecat intr-o croaziera pe fluviul Irrawaddy pentru a vizita Hsinbyume Pagoda si Mingun Bell, cu admirarea in final a apusului de aur de pe barca.

Palatul Mandalay

Palatul Mandalay este o cladire impozanta, fara discutie, construita fix in centrul orasului. Palatul a fost ridicat de regele Mindon in perioada 1857 – 1859, fiind ultimul palat regal al monarhiei birmeze. Acest „oras fortificat” este inconjurat pe toate laturile de un canal artificial, care contribuie la imaginea maiestuoasa pe care o are deja palatul. Din pacate, complexul a suferit pagube insemnate in timpul bombardamentelor din al doilea razboi mondial, singura cladire ramasa in forma sa initiala este manastirea din interiorul palatului care a fost dezasamblata si reconstruita in alta parte a orasului inainte de razboi. Astfel, manastirea a scapat de bombardamente deoarece Palatul a fost o tinta in timpul razboiului. Palatul Mandalay se afla in prezent in proprietatea guvernului, fiind utilizat in scopuri administrative si nu se permite vizitarea interiorului sau. Turistii au insa posibilitatea sa admire palatul si gradinile din exterior si de a face unele fotografii.

Shwenandaw Kyaung

Shwenandaw Kyaung este manastirea care a fost mutata in exteriorul Palatului, operatiuni care au durat aproximativ 3 ani. In timpul cand se afla in interiorul curtii Palatului Regal, manastirea a gazduit apartamente regale si este locul unde regele Mindon a murit. Dupa razboi, fiul regelui Mindon a decis relocarea constructiei in afara palatului si a transformat-o in manastire. Desi se numeste Manastirea Palatului de Aur, aceasta este 100% construita din lemn de tec si nu din aur, fiind incrustata cu sculpturi extrem de complexe si relevante inspirate din mitologie si budism.

Ca orice loc din Myanmar si mutarea manastirii are o poveste: dupa moartea regelui Mindon, fiul acestuia care folosea apartamentele ca loc de meditatie a devenit convins ca locul este bantuit de spiritul tatalui sau … si asa s-a ajuns la mutarea manastirii din Palatul Regal. Mutarea a avut si un efect pozitiv, fiind singura cladire regala ramasa intacta in urma bombardamentelor din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Mahamuni Pagoda

Mahamuni Pagoda este una dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Myanmar. Ea mai poarta numele si de Mahamuni Buddha Temple, deoarece vechea traditie spune ca exista doar cinci infatisari pe care Buddha le-a avut de-a lungul vietii: doua in India, doua in Rai iar a cincea este la Mahamuni Buddha in Myanmar. Pagoda a fost contruita de regele Bodawpaya in anul 1785. Statuia Mahamuni (in traducere inseamna Marea Infatisare) sta intr-o camera pe un piedestal. Pentru a aduce ofrande lui Buddha, doar barbatii au acces in aceasta incapere si doar daca lipesc pe statuie foite de aur, cumparate de la intrare. Astfel, statuia a ajuns sa fie acoperita cu un strat de 15 cm de aur, ceea ce face ca imaginea sa fie usor distorsionata. Pe cap, acesta poarta o coroana cu diamante si rubine. In fata Pagodei, ne putem bucura de putin shopping la tarabele care formeaza culoarul de la poarta pana la intrarea in pagoda.

Kuthodaw Pagoda

Kuthodaw Pagoda este situata la 5 min de mers pe jos de la Manastirea Palatului de Aur. Complexul cuprinde o pagoda aurita si mai multe pavilioane. Pagoda este recunoscuta ca fiind „cea mai mare carte din lume” deoarece este inconjurata de 729 de altare (mini stupe) fiecare adapostind o placa de marmura inscriptionata pe ambele parti cu invatamintele lui Buddha (in limba birmaneza). Deci avem o carte de piatra cu 1458 de pagini 🙂 . Monumentul in sine este unul impresionant deoarece toate aceste mini stupe albe sunt identice si aranjate in linii orizontale paralele, astfel ca ai senzatia ca te plimbi printr-un labirint cu lecturi. Pagoda a fost construita tot de catre regele Mindon, in acelasi timp cu Palatul regal.

Dealul MANDALAY

Daca urci pe dealul Mandalay vei avea parte de o priveliste de 360 de grade asupra orasului si a raului Irrawaddy, priveliste care iti taie respiratia. Cel mai recomandat moment pentru a urca in varf este la apus, atunci cand razele soarelui stralucesc pe coloanele Pagodei Sutaungpyei, in nuante de verde si auriu ametitor, unic. Insa, Mandalay Hill nu este doar un view point pentru a face fotografii la apus, este si un complex religios buddhist. Se spune ca Buddha a urcat dealul si a prezis ca la baza acestuia se va construi un oras frumos iar din acel loc invataturile sale vor fi pretuite si transmise mai departe. Accesul pe deal se poate face cu masina, insa cel mai original mod este acela de a urca pe jos, pe o carare folosita de pelerini asa cum a procedat si Buddha. Am urcat cu masina 🙂

Croaziera pe fluviul Irrawaddy

O croaziera pe fluviul Irrawaddy catre Hsinbyume Pagoda, Stupa neterminata si Mingun Bell este recomandata atat pentru recreere cat si pentru a vizita aceste obiective unice. Durata croazierei este de aproximativ 3-4 ore (se navigheaza in jur de ora pana la temple, iar acolo se sta tot cam o ora). La intoarcere vei primi bonus un apus superb vazut de pe barca.

Mingun Pahtodawgyi, sau stupa neterminata, este un templu budhist vechi de peste 200 de ani. A fost un proiect inceput in anul 1790 de catre regele Bodawpaya si a fost lasat intentionat neterminat. Regele a ajuns la concluzia ca finalizarea acestui proiect ar fi o povara financiara prea grea pentru oameni si pentru tara in general, zicand o vorba care a dainuit peste vremuri si anume „cand pagoda va fi terminata si tara va fi terminata”. Astfel ca a renuntat la constructie inainte de finalizare.

Hsinbyume Pagoda este un templu impozant varuit in alb si are „aerul” unui mausoleu. A fost construita in anul 1816 de catre printul Bagyidaw, succesor la tron al regelui Bodawpaya. Pagoda a fost dedicata primei sale sotii, Printesa Hsinbyume, al carei nume in traducere inseamna Printesa Elefant Alb. In timpul cutremurului din 1838, Pagoda a suferit unele distrugeri, insa a fost ulterior restaurata de catre regele succesor. Cele sapte terase ale pagodei simbolizeaza muntele sacru Meru din mitologia si religia Hindu si Buddhism, considerat de acestea ca fiind centrul universului spiritual.

Mingun Bell este unul dintre cele mai grele clopote functionale din lume de-a lungul timpului. Are o greutate de 91 de tone. Turnarea clopotului a inceput in 1808 pe malul opus celui unde se contruia Pagoda Mingun Pahtodawgyi si s-a finalizat in 1810 pe vremea regelui Bodawpaya, fiind destinat pentru a fi parte din Stupa neterminata. Clopotul a cazut din suportul lui la cutremurul din 1839, insa a fost reasezat in martie 1869 de catre Compania Irrawaddy Flotilla.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.