TORRES DEL PAINE. Chile.
In toate cartile de dezvoltare personala scrie ca este suficient sa iti doresti un lucru foarte mult si apoi universul va lucra intens la dorinta ta transformand-o in realitate 🙂 Am aplicat acest lucru dupa ce am vazut mai multe imagini cu Torres del Paine, Parcul National din Patagonia chiliana votat de peste 5 mil de turisti pe site-ul Virtualtourist.com ca a opta minune naturala a lumii. Rezultatul a fost cel asteptat si iata-ma in zborul de Santiago de Chile pentru o experienta care bineinteles va include Patagonia si celebrul munte.
Ca parte a unui circuit complet de vizitare a tarii de la nord la sud am rezervat pentru Patagonia chiliana 4 zile pline care au inclus: Punta Arenas si o croaziera in Stramtoarea Magellan, Puerto Natales si o croaziera la principalii ghetari din Parcul National O’Higgins – Serrano si Balmaceda iar ultima zi fiind rezervata pentru “cireasa de pe tort” a Patagoniei, Torres del Paine.
Parcul National Torres del Paine este situat in zona Magellan din Patagonia Chiliana, la aproximativ 140 de km nord de orasul Puerto Natales. Suprafata parcului se intinde pe 2.420 km² si are pe teritoriul sau lacuri de un albastru ireal, munti cu inaltimi de pana la 3000 m altitudine, ghetari, cascade, flora si fauna variata. In traducere, Torres del Paine inseamna “Turnurile Albastre”, „paine” fiind un cuvant vechi indigen care inseamna „albastru”. Evident, varfurile muntoase – „turnurile”, nu sunt albastre insa nuantele de turquoise si albastru ale lacurilor din apropiere, de o culoare ireal de frumoasa, au dat numele intregului parc.
Parcul este recunoscut pentru iubitorii de drumetii, in parc fiind indicate mai multe circuite de facut. Cel mai popular este „circuitul W” de pe traseul caruia se pot admira Ascensio Valley cu renumitele Torres del Paine, cele trei turnuri din granit, imagine iconica a parcului, French Valley de unde se pot admira ghetari si piscuri si Grey Valley de unde se pot admira lacul Grey si ghetarul cu acelasi nume.
Intregul circuit dureaza 4 sau chiar 5 zile si trebuie sa fii pregatit ca doar cu un rucsac in spinare sa infrunti capriciile vremii atat de schimbatoare si pe alocuri agressive in parc. Din experienta va spun ca intr-o singura zi cat am avut la dispozitie sa vizitam parcul, am avut parte de toate experientele climatic posibile: soare, nori, vant, ploaie, grindina, insa, dintre toate, vantul este un “accesoriu” permanent al unei zile in parc.
Pentru a beneficia de cat mai multe zile in parc, poti opta pentru o cazare la unul dintre hotelurile de lux sau hostelurile din parc. Preturile nu sunt tocmai accesibile, insa inconvenientul principal ar fi vremea care prin natura ei capricioasa ar putea sa iti creeze o surpriza neplacuta si locatia respectiva sa fie inchisa in perioada in care ti-ai facut rezervare sau mai rau ai putea ramane blocat pentru mai multe zile daca evacuarea nu este posibila in ziua check out-ului tau. Ca un exemplu, in ziua in care noi am fost in parc am fost anuntati ca doar un hotel este deschis motivul fiind nivelului ridicat al apei lacurilor cauzat de topirea intensa a ghetarilor. Din acelasi motiv, accesul in parc se putea face doar prin poarta “Laguna Amarga”, celelalte trei fiind inchise (Laguna Azul, Lago Sarmiento si intrarea Serrano).
Alternativa este sa te cazezi la un hotel sau hostel la preturi mult mai accesibile in oraselul Puerto Natales, un orasel de munte cu iesire la ocean, sau mai bine zis la fiordul Ultima Esperanza – asa cum l-a numit Magellan in cautarea unei iesiri la Oceanul Pacific (by the way, Magellan detine “dreptul de autor” pentru denumirea Oceanului “Pacific” in anul 1520 cand a iesit “cu success” din fiordul Ultima Esperanza in marele ocean).
Din Puerto Natales mai parcurgi aproximativ o ora si jumatate cu masina pana la intrarea in parc. Soseaua poarta denumirea sugestiva de „Ruta del Fin del Mundo” si leaga Punta Arenas de localitatea Torres del Paine.
Pe drum, in timp ce te apropii de intrarea in parc sunt cateva locuri unde se poate opri pentru a fotografia parcul din departare sau turmele de guanaco de pe marginea drumului. Traseul de la Puerto Natales este incadrat de peisaje pitoresti – campiile intinse ale Patagoniei, Anzii, Fiordul Ultima Esperanza, piscurile turnurilor si Cornurilor din Torres del Paine si lagune de un albastru turquoise ireal.
Dar sa revin la programul nostru de o zi in Torres del Paine. Asa cum am spus, avand doar o zi la dispozitie a trebuit sa utilizam eficient fiecare minut petrecut in parc. Am discutat cu ghidul nostru sa ne propuna diverse trasee care sa includa atat activitati recreative cat si vizionarea a cat mai multe “view point-uri”, atat de iconice pentru acest colt de Paradis.
Am admirat privelistea catre “Cuernos del Paine” din dreptul lacului Nordernskjoeld. Lacul poarta numele celui care l-a descoperit la inceputul secolului 20 – suedezul Otto Nordernskjoeld. Am continuat apoi cu o drumetie pe langa laguna Larga, un luciu de apa montan populat cu flamingos si am urcat la un view point pentru a admira un peisaj extrem de frumos – aceleasi Cuernos del Paine, lagune si lacul Nordernskjoeld – dar dintr-un alt unghi. Vazute de aici, toate erau invaluite intr-o ceata gri si nori albi agatati pe un cer perfect albastru.
Pranzul l-am luat in mijlocul lacului Pehoe la hosteria Pehoe. In acest loc se poate servi un pranz decent (majoritatea turistilor mananca aici) si este cam singura locatie protejata de inundatii. Lacul Pehoe este un “landmark” din Torres del Paine pentru ca ofera cea mai buna combinatie de culori in cea priveliste varfurile muntoase si lacurile. Turquoise-ul apei avand in fundal cenusiul „nins” al muntilor si dealurile verzi din imprejur, arata wow.
Au urmat alte trasee pentru a vedea cele doua cascade din zona: Salto Chico si Salto Grande. Salto Chico se afla pe cataractele lacului Pehoe in apropierea varsarii acestuia in Lago el Toro. Pentru a ajunge la cascada se merge pe o poteca din lemn de-a lungul lacului Pehoe. Drumul dureaza cam 15 minute iar combinatia de culori este fenomenala: apa turquoise a lacului incadrat de dealurile cu vegetatie bogata si variat colorata. In apropiere se afla hotelul de lux Explora, avand vedere chiar la cascada.
Nu departe de aici, urmand un alt traseu se ajunge la Cascada Salto Grande aflata pe cataractele din nordul lacului, traseu pe care daca am fi continuat sa mergem inca o ora am fi ajuns in apropierea Cuernos del Paine. Din pacate un vant „incisiv” asortat cu o grindina „agresiva” ne-a “convins” sa ne reintoarcem la masina cu sufletul plin de frumuseti naturale.
Dupa experienta avuta aici, cu siguranta recomand ca Torres del Paine sa fie explorat in mai multe zile si voi explica de ce. In stabilirea programului trebuie tinut cont atat de durata drumetiilor (unele putand ajunge chiar la 6-8 ore) cat si de capriciile climatice care ar putea sa te incurce in anumite zile si sa treci prin patru anotimpuri in aceeasi zi. Cazarea de asemenea ar fi mai bine sa fie aleasa in afara parcului pentru a evita posibile inundatii. Avand la indemana o marja de 1-2 zile cu siguranta cresc sansele ca ceea ce ti-ai propus sa poata fi „bifat”.
Cu putin noroc de vreme buna am reusit sa trecem intr-o zi cam prin toate punctele esentiale ale parcului . Experienta in acest colt de lume a fost uimitoare si mi-am propus cu siguranta o reintoarcere.