Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
TIGER NEST Bhutan - ghid de vizitare - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
15346
post-template-default,single,single-post,postid-15346,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / TIGER NEST Bhutan – ghid de vizitare
5 mai

TIGER NEST Bhutan – ghid de vizitare

„Taktsang Lhakhang” sau mai bine zis „Tiger Nest” – cuibul tigrului – este cel mai popular si cunoscut obiectiv din Bhutan. Observati ca nu am spus si „vizitat” 🙂 deoarece nu este prea accesibil turismului de masa si grupurilor mari. Chiar daca cararile care duc catre varful muntelui unde sta cocotata manastirea sunt destul de aglomerate, statisticile spun ca mai putin de 30% dintre cei care viziteaza tara, se incumeta si la aceasta experienta.

„Tiger Nest inseamna totul pentru Bhutan: Machu Picchu, Taj Mahal, Tour Eiffel … Totul.”

CUM AJUNGEM LA TIGER NEST?

Tiger Nest se afla in vestul Bhutanului, in varful uneia dintre stancile care marginesc Valea Paro, fiind situat la 10 km pe sosea de Paro plus inca 6 km de mers pe jos din locul de parcare.

Paro este singurul oras din Bhutan care gazduieste un aeroport international, aici operand doua companii aeriene: Drukair si Bhutan Airlines, care asigura legaturi directe cu Bangkok, Kathmandu, New Delhi, Calcutta, Dhaka, Yangoon si Singapore. Mai multe detali despre cum ajungem in Bhutan, AICI.

INAINTE DE CALATORIE

  • Este recomandat sa ajungeti in locul de parcare si sa incepeti urcusul in jurul orei 8-8.30 AM, aceasta insemnand sa plecati de la hotel la 7-7.30 AM.
  • Diferenta de temperatura intre punctul de plecare si varf este de 5-6 grade. Chiar in lunile de vara, cand in Paro (la 2.200 metri) sunt 20-25 de grade, odata ajuns sus, cu siguranta iti trebuie o protectie impotriva vantului.
  • Traseul are o dificultate un pic peste medie. Am vazut o multime de oameni urcand si care nu aveau deloc o conditie fizica buna. Secretul este simplu: un efort moderat inca de la inceput, fara multe pauze si fara … bravuri 🙂
  • Asigura-te ca ai rezerve de apa, un mic snack si … crema de soare.
  • Este recomandata o imbracaminte usoara, din bumbac, o geaca subtire si incaltaminte cu buna aderenta la pietris, nisip si pamant spalat de suvoaie.
  • Este recomandat ca micul dejun sa fie unul usor.
  • Pentru a avea o lumina buna la fotografiat, este indicat sa te apropii de varful versantului in jurul orei 11-11.30 AM, altfel vei avea manastirea in umbra muntelui, cu soarele in fata.

TRASEUL SPRE TIGER NEST IN CIFRE

  • Altitudinea punctului de plecare, respectiv parcarea de masini: 2.600 metri.
  • Altitudinea la care se afla Manastirea Tiger Nest: 3.120 metri.
  • Se urca in timpul drumetiei, aproximativ 500-600 metri in altitudine.
  • Lungimea traseului: 6 km.
  • Timpul necesar parcurgerii drumului pana la Tiger Nest: 5.5 – 6 ore. Daca se doreste urcarea a inca 200 de metri in altitudine, pana la Manastirea Zangdok, mai trebuie adaugata inca o ora dus intors de la poteca principala care duce spre Tiger Nest.

DRUMETIA

Pornirea in drumetie incepe din parcarea masinilor unde mai este amenajata o mica piata cu tot felul de suveniruri si obiecte traditionale lucrate manual. Tot aici, sunt asezate si cateva mese unde se poate lua un pranz-picnic la intoarcerea de pe munte. Nu sunt restaurante sau magazine in zona, asadar agentia care ti-a organizat circuitul in Bhutan se poate ingriji sa-ti aduca pranzul acolo pentru a-l avea in momentul in care cobori de pe munte.

Pentru doritori se pot inchiria si cai pentru a urca jumatate din traseu.

Locul de unde se pot inchiria caii

Locul de unde se pot inchiria caii

Urcarea la templu, calare

Urcarea la templu … calare

Exista doua carari care duc la manastire: una cu o panta mai mica si cat de cat amenajata si alta facuta mai mult din scurtaturi, nerecomandata turistilor. Am vazut ca cea de-a doua varianta este folosita in special de calugari sau cei care se ocupa de aprovizionarea manastirilor din munti.

Poteca poarta impropriu acest nume, ea fiind in mare parte doar o urma pe unde au curs suvoaie de apa si pietris in timpul anotimpului ploios. Pe drum esti insotit de multicolorele steaguri buddhiste „prayer flags” si din loc in loc de cate un adapost cu banci si roti de rugaciune „prayer wheels”.

Drumul catre Manastire - prayer flags

Drumul catre Manastire – prayer flags

Drumul catre Manastire - prayer flags

Drumul catre Manastire – prayer flags

La jumatatea drumului dai peste o binemeritata terasa  – Taktsang cafeteria – cu un mic bar de unde poti sa servesti un ceai, cafea si cateva snacks-uri. Din acest punct, manastirea incepe sa fie din ce in ce mai vizibila.

Popas pe drumul catre Manastire

Popas pe drumul catre Manastire

Popas pe drumul catre Manastire

Popas pe drumul catre Manastire

Tiger Nest. Vedere de pe traseu.

Tiger Nest. Vedere de pe traseu.

In partea finala a traseului, panta nu mai este atat de abrupta iar poteca este mai bine amenajata, fiind chiar pavata pe alocuri cu piatra.

Poteca in ultima parte a traseului

Poteca din ultima parte a traseului

Cu jumatate de ora inainte de a ajunge la manastire vei intalni o bifurcatie de unde pleaca spre stanga o poteca care duce la Templul Zangdok Pelri, aflat la vreo 150 de metri deasupra Tiger Nest. Pana la templu, drumul este mult mai dificil (chiar periculos pe alocuri) dar merita sa-ti prelungesti traseul cu inca o ora.

Templul Zangdok Pelri

Templul Zangdok Pelri

Templul Zangdok Pelri. Poarta de intrare.

Templul Zangdok Pelri. Poarta de intrare.

Privelistea de sus este spectaculoasa. Ai efectiv la picioarele tale Tiger Nest si intreaga vale Paro.

Tiger Nest. Vedere de la Templul Zangdok Pelri

Tiger Nest. Vedere de la Templul Zangdok Pelri

Coborarea de la Templu pana ajungi din nou la poteca care duce spre Tiger Nest este destul de dificila, cararea nefiind amenajata si pe alocuri sunt chiar alunecari de teren. Odata ajuns din nou pe poteca principala, manastirea iti apare din ce in ce mai aproape:

„Tiger Nest” este traducerea din limba Dzongkha a „Taktsang Lhakhang” si este fara tagada topul experientelor pe care le poti avea in Bhutan. Chiar daca drumetia pana aici a fost solicitanta, a meritat pentru a ajunge in locul ales de Guru Rinpoche pentru meditatie, el sosind aici calare pe un tigru zburator. Templul a fost construit in anul 1692 langa pestera unde Guru Padmasambhava (cel care a introdus buddhismul in Bhutan) a meditat 3 luni 3 saptamani si 3 zile in secolul VIII.

Complexul este format din patru cladiri cu temple si chilii, adaptate perfect reliefului stancos si pesterilor din zona. Dintre cele 8 pesteri din zona, 4 pot fi vizitate destul de usor. Pestera unde Padmasmabhava a intrat pentru prima data calarind tigrul se numeste ‘Tholu Phuk’ si pestera unde a meditat este ‘Pel Phuk’.

Toate cladirile sunt interconectate prin scari sapate in stanca si cateva podete din lemn. Fiecare cladire are un balcon care ofera o priveliste superba asupra vaii Paro.

In interiorul manastirii este total interzisa fotografierea.

Cele 6-7 ore petrecute pe munte sunt atat de pline incat la intoarcere ti se vor fi parut 2 zile. Dincolo de ceea ce monumentul reprezinta din punct de vedere religios, ramai in principal cu aventura de a ajunge pana acolo, peisajele superbe si bineinteles cu multumirea de a fi atins unul dintre cele mai minunate locuri de pe planeta.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.