Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
O zi la Curtea Domneasca Targoviste - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
15546
post-template-default,single,single-post,postid-15546,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / ROMANIA  / O zi la Curtea Domneasca Targoviste
4 aug.

O zi la Curtea Domneasca Targoviste

Targoviste – oras, capitala de judet, situat la doar 80 de km de Bucuresti, poate fi o optiune de calatorie daca vrei sa „evadezi” intr-o zi de weekend. Ai oportunitatea sa cunosti o parte importanta din istoria Romaniei, sa admiri palatele, bisericile si fortificatiile construite de-a lungul secolelor de mai multi domnitori ai Tarii Romanesti.

Calatoria pana la Targoviste dureaza aproximativ o ora si jumatate iar pe traseu se poate opri pentru a gusta si cumpara diverse produse agroalimentare de la producatorii locali din zona. Odata intrat in Targoviste, in doar doi km ajungi in centru unde se afla si Curtea Domneasca.

Cu o istorie de secole, Curtea Domneasca de la Targoviste este un complex de cladiri si fortificatii medievale, care a avut rolul de a gazdui mai multi voievozi ai Tarii Romanesti timp de peste 300 de ani. Totul a inceput cu Mircea cel Batran in anii 1386 – 1418, continuand apoi cu Vlad Dracul sau Vlad Tepes, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul pana la Matei Basarab intre anii 1632 – 1654 si incheind cu Constantin Brancoveanu intre anii 1688 -1714. Acesta a fost ultimul domnitor al Tarii Romanesti care a avut resedinta la Curtea Domneasca din Targoviste.

O incursiune de jumatate de zi prin complexul de la Curtea Domneasca ne ofera o lectie importanta din istoria si arta medievala a Romaniei.

Programul de vizitare este de Marti pana Duminica, intre orele 9-13 si 14-18.30 (program de vara) si 9-17 (program de iarna). Pretul unui bilet de intrare adult este de 12 lei, fiind aplicate reduceri de 50% pentru elevi, studenti si pensionari. Intrarea este gratis pentru prescolari. Mai multe detalii, AICI.

Haideti sa vedem ce obiective avem de vizitat odata ce am intrat in Curtea Domneasca:

1. POARTA DIN SUD

Pe aici se face accesul in Curte. Turnul cu clopotnita sub care este arcada a fost construit in sec.XVI, complementar bisericii, deoarece aceasta nu a putut gazdui clopotele in turlele proprii. A fost refacut in timpul domniilor lui Matei Basarab si Constantin Brancoveanu, in secolele XVII – XVIII. Este interesant de observat in tunelul creat de poarta si turnul cu clopotnita, o placa cu numele si anii de domnie ai tuturor domnitorilor care au fost aici.

Intrarea prin Poarta din Sud

Intrarea prin Poarta din Sud

Voievozii care au domnit in Targoviste

Voievozii care au domnit in Targoviste

2. BISERICA MARE DOMNEASCA

Biserica poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului” si a fost construita in anul 1585, in acelasi timp cu Casa Domneasca. Este ctitorie a lui Petru Cercel

Lacasul a impresionat in acea perioada prin dimensiune, partea dreptunghiulara a bisericii avand dimensiunile amprentei la sol de de 14 m x 30 m.

Biserica este considerata nu doar un monument istoric dar si unul de arhitectura, picturile murale din biserica fiind considerate o capodopera a epocii prin varietatea temelor iconografice, armonizarea culorilor si bogatia de detalii.

Biserica mai gazduieste cea mai mare galerie a unor chipuri de domnitori munteni, tablourile fiind pastrate in pronausul bisericii: Matei Basarab, Neagoe Basarab, Petru Cercel (ctitor al bisericii infatisat tinand macheta bisericii), Mihai Viteazul, Serban Cantacuzino si altii.

Biserica Mare Domneasca - vedere exterioara

Biserica Mare Domneasca – vedere exterioara

Biserica Mare Domneasca - altarul

Biserica Mare Domneasca – altarul

Biserica Mare Domneasca - interior

Biserica Mare Domneasca – interior

3. TURNUL CHINDIA

Fara tagada, Turnul Chindia este emblema orasului Targoviste. Vizibil inca de la intrarea pe Poarta de Sud, turnul strajuieste intregul ansamblu de monumente de aici.

Inalt de 27 de metri, la baza are forma de trunchi de piramida din care se inalta un turn cilindric din caramida a carui diametru este de 9 metri. Turnul se intinde pe 3 etaje avand balcoane exterioare la ultimele doua etaje, unde poti sa faci o pauza de unde sa admiri intreg complexul si chiar orasul Targoviste care ofera o panorama frumoasa de sus.

Turnul a fost construit in sec. XV pe timpul domniei lui Vlad Tepes, initial fiind o cladire cu doua etaje, aspectul actual fiind dat de domnitorul Gheorghe Bibescu care a ordonat restaurarea lui in anul 1847.

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei

Vedere din Turn peste Curtea Domneasca

Vedere din Turn peste Curtea Domneasca

4. CASA DOMNEASCA

Casa Domneasca a fost prima data construita in sec. XIV de catre Mircea cel Batran. Este prima casa din piatra nu doar din Curtea Domneasca dar si din orasul Targoviste. In prezent, se mai pastreaza, sub casa construita in sec. XV, doar laturile beciului din bolovani cu dimensiunile de 15 x 6 metri.

A doua Casa Domneasca ridicata in sec. XV peste prima casa, are forma dreptunghiulara si o pivnita pe toata suprafata. La parter este o sala mare, folosita pentru ceremonii sau chiar pentru adunarile sfatului domnesc si cateva incaperi destinate locuintei domnitorului si familiei sale. Desi astazi se vad doar ruinele, cu putina imaginatie poti sa iti inchipui cum arata odinioara resedinta domnitorilor Tarii Romanesti.

Exista si a treia Casa Domneasca care a fost construita separat de cele doua, cum spuneam mai sus, in  acelasi timp cu Biserica Mare Domeasca de catre Petru Cercel (anul 1584). Este considerata „un palat mic, dar frumos si maret”. Se poate vizita atat pivnitele, care pastreaza si astazi aspectul initial, dar si parterul.

Casa Domneasca

Casa Domneasca

Casa Domneasca

Casa Domneasca

5. CASA DOAMNEI BALASA

Este situata langa Biserica Sfanta Vineri. A fost construita in anul 1656 de catre Doamnana Balasa, sotia lui Constantin Serban. Se spune ca aceasta casa a fost destinata „….ca sa fie de odihna crestinilor care cad la nevoie…”

6. MUZEUL TIPARULUI SI AL VECHII CARTI DOMNESTI

Daca ne intoarcem la Biserica Mare Domneasca, o alee paralela cu biserica ne conduce catre Muzeul Tiparului si Vechii Carti Romanesti, situat in „Casa Arama” sau „Casa Dionisie Lupu”. Este interesanta si originala vizitarea acestui muzeu, expozitiile din interior ne dezvaluie primele forme si ustensile de scriere. De asemenea, tot aici aflam despre momentul inventarii tiparului cu litere mobile si raspandirea lui in Europa. Un interes deosebit il prezinta si expozitia de ornamente tipografice, inele sigilare, xilogravuri si piesa de rezistenta a expozitiei, tiparnita din sec. XVIII.

Muzeul Tiparului

Muzeul Tiparului

Muzeul Tiparului

Muzeul Tiparului

 

Muzeul Tiparului

Muzeul Tiparului

7. BISERICA SF. VINERI

In apropiere, avem si Biserica Sf. Vineri, cunoscuta si sub numele de Biserica Mica Domneasca. Este singurul monument cunoscut in arhitectura Tarii Romanesti din sec.XV care s-a pastrat in forma sa initiala pana in zilele noastre.

8. FORTIFICATIILE CURTII DOMNESTI

Originar din 1584 si avand o lungime de 250 de metri, fortificatiile au fost dublate la exterior, dupa 1640, de catre Matei Basarab cu un alt zid care a fost strapuns de cinci turnuri de intrare si corpuri de garda.

Recomandari:

Pentru a reusi sa captezi mai bine ceea ce are de oferit orasul istoric Targovste, iti facem cateva recomandari:

  • Este bine sa incepi vizita sitului de la primele ore ale diminetii cand inca nu au sosit multi vizitatori si ai timp si spatiu pentru o vizita in liniste;
  • Incepe vizita cu Biserica Mare Domneasca, vei fi impresionat de interiorul foarte bine pastrat si de pictura din interior;
  • Urca in Turnul Chindiei pentru o panorama frumoasa asupra orasului dar si asupra intregii Curti Domnesti;
  • Opreste la cele doua balcoane exterioare de la ultimele doua etaje din Turnul Chindiei si admira peisajul. Vei avea la picioare intreaga curte domneasca;
  • Coboara in pivnita Casei Domnesti;
  • Plimba-te prin gradina domneasca pana la Muzeul Tiparului si al Vechii Carti Romanesti. Vei avea o surprisa placuta sa descoperi colectiile interesante din muzeu;
  • Opreste la Casa Balasa si la Biserica Sf. Vineri din apropiere pentru a admira un monument din sec. XV preservat in starea sa initiala.

Alte locuri de vizitat in apropiere de Targoviste:

  • Viziteaza centrul vechi si stradutele cu restaurante si cafenele din inima orasului, din apropierea Primariei Targoviste, Parcul Primariei si monumentul Voievodului Martir;
  • La doar 20 km spre nord se afla statiunea balneo Pucioasa iar peste inca 50 de km, inspre Sinaia, Lacul Bulboci;
  • Vizita la Targoviste poate fi incheiata cu un pranz delicios intr-una dintre cramele roamanesti de pe Drumul Vinului Prahovean. Ce poate sa fie mai frumos si mai tentant ca, dupa ce te incarci cu istorie si arta medievala sa savurezi un pranz intr-un cadru natural pitoresc, autentic, cu „iesire” la plantatiile de vita de vie si „stropit” cu un vin bun, dupa plac.
Parcul Primariei Targviste

Parcul Primariei Targviste

Centrul vechi Targoviste

Centrul vechi Targoviste

Conacul Vinalia Ceptura

Conacul Vinalia Ceptura

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.