Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
XIAN - orasul soldatilor de teracota - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
5214
post-template-default,single,single-post,postid-5214,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / XIAN – orasul soldatilor de teracota
23 sept.

XIAN – orasul soldatilor de teracota

Din Beijing am plecat cu trenul de mare viteza ”bullet train” spre legendarul XIAN, oras capitala de imperiu pe o perioada mult mai mare decat a fost vreodata Beijing. 1200 de km parcursi in 4 ore intr-un tren comfortabil si foarte curat. 9 milioane de suflete traiesc in acest oras cu un parfum misterios, un oras unde convietuiesc budisti, musulmani, crestini si hindusi.

xian 2 xian 3

Venerabilul si eternul oras Xian este unul dintre marile orase de provincie cu o mare diversitate etnica si unde toti traiesc intr-o comuniune perfecta. Orasul este considerat un Monument al Chinei.

Xian era punctul de plecare pe Drumul Matasii inspre vest si a fost mentionat documentar de catre invatatii chinezi ca un ”oras infloritor la inceputurile civilizatiei chineze”. Acestui lucru i se datoreaza marea diversitate culturala si etnica a acestui loc, schimburile pe drumul matasii neavand un singur sens ci se faceau in ambele sensuri. Drumul Matasii a fost cel ce a facilitat patruderea musulmanilor in China, astfel ca in Xian traiesc peste 650,000 de musulmani, iar stilul lor de viata si obiceiurile sunt o incantare pentru vizitatori.

Ce ar fi Xian fara Cartierul Musulman, fara bazar, fara Marea si vechea Moschee …. ? Nu ar mai fi acelasi.

Inca de la intrarea in oras te frapeaza schimbarea peisajului cu care erai obisnuit in imensul Beijing. Strazi curate, cu verdeata, multe flori, cladiri cu bun gust si o complementaritate reusita intre arhitectura noua si veche.

xian 21

ZIDURILE ORASULUI

Unul dintre simbolurile asezarii este zidul lung de 14 km, inalt de 12 metri si lat la baza de 15-18 metri. Doar vederea lui si faptul ca in traseul tau prin oras inevitabil intri si iesi prin portile sale legendare iti da un aer boem, medieval. E o schimbare. Este o alta China.

Zidul ”musca” din oras miezul sau, cartierul incadrat de zid numindu-se si ”intre ziduri” 🙂

Zidul are peste 6,000 de creneluri si un sant de aparare plin cu apa. In prezent, seara Zidul si portile sale sunt iluminate magnific iar in anumite zone din apropierea sa se dau spectacole in aer liber si lumea danseaza.

xian 20

xian 31

PAGODA MARII GASTE SALBATICE

Cu cele 7 etaje ale sale ce merita ”catarate” pentru o priveliste de sus, pagoda este una dintre cladirile ce a rezistat cel mai bine la cutremure si intemperii. Usor inclinata in directia est-vest (asa fost proiectata initial iar apoi inclinarea s-a accentuat in urma unui cutremur), pagoda este un simbol al orasului si a fost construita in 652 de Imparatul Gao Zong (Dinastia Tang) in cinstea mamei sale.

Initial, pagoda a avut ca si destinatie pastrarea unor manuscrise budiste sanscrite (scripturi) aduse din India de catre Xuanzang – un preot budist renumit al vremurilor. La inceput a fost construita din noroi si paie si la scurt timp s-a daramat. Refacerea ei in forma actuala s-a facut in anul 704 …. si de atunci, cu mici retusuri, scruteaza zarile orasului Xian.

xian 6 xian 7

MUZEUL DE ISTORIE

Muzeul de istorie Shaanxi nu este foarte mare dar este foarte bogat in exponate, bine organizate si care scot in evidenta istoria regiunii. La intrare o pereche de soldati de teracota te invita sa te pozezi cu ei … ar fi bine sa o faci deoarece mai tarziu la gropile cu soldati va fi mai dificil 🙂

Piesele de ceramica din timpul Dinastiei Han si o colectie superba de vase de bronz din timpul Dinastiei Shang dezvaluie maiestria lucratorilor din acele vremuri.

Zona centrala a orasului ”intre ziduri” este foarte densa in obiective de vizitat, poate si datorita distantelor mai ”prietenoase” in comparatie cu Beijing: Turnurile Tobei si Clopotului, Bazarul si Marea Moschee.

xian 4

TURNURILE TOBEI SI CLOPOTULUI

Asezate chiar in inima orasului si separate printr-un parc frumos si colorat amenajat, turnurile au stat de veghe si au anuntat prin cele 2 mijloace: toba si clopotul ori de cate ori orasul si locuitorii sai au fost in primejdie.

xian 16 xian 17

Turnul Clopotului cu o inaltime de 40 de metri, a fost construit in 1384 in timpul Dinastiei Ming. Exista o legenda conform careia in acele vremuri se credea ca numeroasele cutremure din zona erau cauzate de un dragon ce locuia sub oras. Un preot a avut o viziune ca trebuie construit un lant imens care sa imobilizeze dragonul sub pamant iar lantul sa fie legat de un turn … si asa a aparut turnul 🙂

xian 19

 Turnul Tobei a fost construit in 1380 in timpul Dinastiei Ming si are in varf o toba imensa ce era folosita atunci cand se dorea sa se anunte diverse lucruri sau cand se atragea atentia locuitorilor asupra unor potentiale pericole (invadatori, foc, inundatii).

xian 15

MAREA MOSCHEE

Asezata in inima cartierului musulman, este locul de rugaciune frecventat de comunitatea musulmana numeroasa din oras. Moscheea a fost proiectata in stilul unui templu chinezesc si este cea mai veche si mai cunoscuta moschee din China. Construita in anul 742 in timpul Dinastiei Tang, moscheea ocupa o suprafata de 12,000 mp si are patru curti interioare. Sala de rugaciuni din capatul gradinii este inaccesibila vizitatorilor ce nu sunt musulmani.

xian 10

Curtile interioare sunt un loc de liniste si pace pentru vizitatorul ce ajunge aici, mai ales dupa ce strabate forfota din bazar. De fapt, intrarea in moschee se face prin bazar si trebuie sa te uiti bine ca sa o gasesti. Interiorul complexului iti da senzatia oarecum a unui loc nu foarte ingrijit dar poate ca acest lucru contribuie la misterul si farmecul sau.

xian 11

xian 9xian 12 xian 13 xian 14

BAZARUL

Este locul care te socheaza inca de la intrare. Pentru un spectacol total trebuie sa ajungi acolo pe inserat, cand toti vanzatorii dau drumul la gratare si cazane cu fierturi pentru a pregati cina. Un amestec de abur, fum de gratar, culori, carne de toate felurile si vanzatori ce se intrec in a te convinge sa iei masa la taraba lor amplifica exotismul.

Bazarul are un aer arabesc dar cu mancare preponderent asiatica, aici putand sa gasesti orice iti imaginezi.

xian 36

xian 32 xian 33 xian 34xian 35

SOLDATII DE TERACOTA

Chiar daca i-am asezat ultimii, vrem sau nu sa recunoastem, ei sunt motivul principal pentru care orice turist merge in Xian. Descoperirea lor a fost motorul ce a propulsat Xian pe harta turismului mondial.

In momentul in care esti in fata lor simti o emotie puternica ce creeaza o punte peste timp deoarece privesti de fapt direct in fata trecutul, reprezentat intr-o forma ce atinge perfectiunea.

Armata soldatilor de teracota, veche de 2000 de ani si descoperita intamplator de niste tarani ce sapau un put in 1974, este o marturie fascinanta a realizarilor artistice si a puterii imperiale. Imparatul Qinshi (Dinastia Qin) a unit China pentru prima data si a fost mentorul unor proiecte uriase: Marele Zid si Soldatii de Teracota.

xian 24

Miile de soldati de ceramica (cel mai inalt are 1,80 metri) stau in picioare in interiorul a trei gropi. Initial, gropile au fost acoperite cu lemn dar ulterior acoperisurile s-au prabusit astfel ca soldatii s-au amestcat cu pamant si noroi, ducand la sfaramarea si amestecarea lor. In prezent, munca de recuperare si recostructie a lor inseamna de fapt identificarea partilor de corp ce apartin fiecarui soldat, potrivirea si lipirea lor. O munca pentru cei cu ”rabdare de chinez” 🙂

Inainte de a patrunde in complex este bine sa vizitezi atelierul-fabrica unde se produc astazi soldatii de teracota de toate dimensiunile. Aici poti sa vezi procesul de la A la Z, matritele, cuptoarele de ardere si munca migaloasa a celor ce lucreaza acolo. Am vazut in lucru si soldati de teracota cu fetele unor turisti ce au vrut sa-si faca statuie. Daca va intereseaza, transportul este gratis 🙂 Trimiteti o poza cu fata si se rezolva.

xian 22 xian 23

Sa revenim acum la cei ingropati si dezgropati 🙂 …. Folosind sisteme moderne de analiza a solului cu raze X au fost identificate trei gropi cu soldati, apoi deasupra lor au fost construite hangare imense si a inceput munca de recuperare.

Este uimitor detaliul cu care au fost lucrati, astfel ca nici o fata nu seamana cu alta. Fiecare soldat apartine unui rang militar identificat prin imbracaminte, toti sunt inzestrati cu arme de bronz (sabii, arcuri), cai, trasuri si sunt pictati … din pacate culorile initiale nu s-au mai prea pastrat.

xian 29

Cea mai veche si ”exploatata” este groapa 1 unde au fost identificati peste 7,000 de soldati (deschisa publicului in 1980), groapa 2 cu 1,400 de soldati (deschisa publicului in 1994) si groapa 3 cu 110 soldati. In fiecare groapa mai exista inca zone nedecopertate si este interesant sa urmaresti procesul migalos de recuperare si identificare.

xian 25

xian 26 xian 27

Pe langa soldatii de teracota, in complex au fost descoperite si numeroase obiecte din bronz, dintre care cele doua trasuri de bronz trase de cai sunt adevarate piese de arta. Este uimitor detaliul cu care au fost lucrate.

xian 1

Unul dintre cele mai fotografiate exponate este soldatul ingenunchiat, fiind singurul soldat gasit intact.

xian 28

XIAN este orasul ce trebuie pus neaparat pe lista oricarui circuit. La tot pasul intalnesti punti intre trecut si prezent armonios incadrate in viata de zi cu zi. Xian este un oras in care forfota zilnica este estompata pe alocuri de istorie fapt ce induce vizitatorului o stare de bine si multumire.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.