PHUKET – impresii de calatorie
Daca nu-ti regasesti propria imagine pe care o aveai despre paradisul tropical in insulele risipite de-a lungul coastei vestice a Thailandei, nu cred ca ai cautat cum trebuie. Este cu siguranta acolo, printre puzderia de insule din Marea Andaman iar un bun exemplu este PHUKET.
Phuket este cea mai mare insula si statiune turistica din Thailanda cu o lungime de 50 de km si o latime de 21 km. Nu este nici mare nici mica, este doar buna pentru o vacanta in care sa nu te plictisesti si in care poti sa experimentezi de la viata vibranta de noapte pana la natura si pentru iubitori … relaxare. Insula mai este numita si „Perla Marii Andaman”.
Ca sa ajungi in Phuket combinatiile de zbor sunt nelimitate: din Singapore, Kuala Lumpur si …. bineinteles Bangkok. Am ajuns in Phuket venind din Kuala Lumpur cu Malaysia Airlines. Pentru noi Phuket a fost partea de relaxare a vacantei (intotdeauna gandesc o vacanta din doua parti: circuit si relax) dupa o „scufundare” in uimitoarea Cambodgia si dupa o revedere placuta cu Kuala Lumpur.
Insula de 810 km patrati (cea mai mare din Thailanda) se bucura de un relief variat: plajele sunt fie intinderi superbe de nisip alb si umbrite de palmieri fie sunt situate in golfuri stancoase. Interiorul insulei este un amalgam de dealuri acoperite de paduri tropicale, stanci de calcar si plantatii de cocotieri si arbori de cauciuc.
Aeroportul insulei este mare si comercial si datorita traficului ridicat si-a pierdut din exotism. Insula are un trafic infernal si pentru cateva ore te intrebi unde-i paradisul tropical pentru care ai venit aici 🙂 Phuket este inconjurata in mare parte de o autostrada cu 4 benzi si traversata de asemenea de sosele ce vin sa mai diminueze din atmosfera exotica a peisajului … din pacate.
Ne-am indreptat catre Patong Beach aflata in localitatea cu acelasi nume. Zona este atat de dezvoltata turistic incat asezarile de coasta in mare parte se contopesc, dand senzatia unei statiuni fara sfarsit. Pe alocuri insa natura a mai pus un stop acestei dezvoltari, prin tarmul stancos unde muntele se termina direct in mare …. in rest nici o plaja nu a fost „iertata”. Soferul ce ne-a transferat la hotel chiar ne-a povestit despre „invazia” banilor din Peninsula Araba, terenurile de coasta fiind cumparate si apoi dezvoltate haotic cu cladiri ce nu-si au locul acolo.
Daca va amintiti, plaja Patong a fost lovita din plin de tsunami-ul din 2004, in prezent zona fiind refacuta complet si singurul lucru ce a ramas si care ne aminteste de puterea naturii sunt indicatoarele afisate la fiecare pas, aratand directia de mers spre locurile inalte… in caz de tsunami.
Pe plaja Patong, chiar daca are aproape 5 km, hotelurile sunt destul de inghesuite si despartite de plaja printr-o sosea pe care tuk tuk-urile si motocicletele nu se mai sfarsesc. Plaja ofera de toate: mancare gatita pe loc de catre vanzatorii ambulanti, activitati sportive si nisip 🙂 Pot sa spun ca plaja Patong nu este locul cel mai indicat pentru cei doritori de liniste, aer curat si apa nepoluata de benzina si uleiul de la ambarcatiuni.
Trebuie sa incerci aici gustoasele clatite cu banane si ciocolata, frigarui de pui si peste inmuiate in sos chili si asortate cu delicioasa salata de papaya, chilli, rosii, castraveti, lime si varza.
Cu toatea acestea, hotelul unde am stat – Patong Beach a fost oaza de natural pe care am gasit-o: o gradina tropicala bine ingrijita, facilitati foarte bune … si eram in buricul targului.
Patong este un oras in toata puterea cuvantului … din pacate: blocuri de 4-8 etaje cu apartamente de inchiriat, hoteluri, strazi comerciale si multa multa agitatie si poluare. Intradevar, am nimerit acolo chiar de sfarsit de an (am zis de atatea ori ca nu mai fac „greseala” aceasta … dar omul uita repede) si am luat din plin hoardele vestice venite sa se relaxeze prin betie, droguri, clubbing si prostitutie. Spectacolul oferit de strazile din Patong, in special in serile dinainte de revelion si de revelion au cam intrecut orice inchipuire … si am ceva experienta 🙂
Nu a lipsit iesitul pe plaja noaptea si lansare de lampione, nu inainte de a ne pune dorinte pentru noul an.
In seara de revelion toata lumea defila pe strazi intr-un singur sens de mers, urmand ca mai tarziu sa se aseze in cluburi. A fost pentru prima data cand am experimentat ce inseamna sa fii efectiv luat pe sus de o masa de oameni imensa in miscare si sa inteleg de ce la anumite evenimente se pot intampla accidente. Efectiv esti coplesit.
Strada era o adunatura de funny si socant: transexuali, turisti si turiste cu un nivel al alcoolului in sange ce-i facea simpatici, cluburi cu nelipsitele fete de vanzare ce-si asteaptau clientii, confeti si petarde (la propriu).
Nu vreau sa creez impresia totusi ca Phuket este in totalitate ca in descrierea de mai sus. Intr-o excursie de o zi am reusit sa descoperim si cateva plaje si locuri mai ascunse. Majoritatea plajelor sunt situate pe partea vestica a insulei scaldata de Marea Andaman.
Daca cobori spre sud pe Plaja Rawai vei asista la niste apusuri de neuitat. Tot aici se afla si plaja Nai Harn – o plaja inconjurata de promontorii inalte si verzi si marginita de arbori casuarina. Inspre nord, dupa 10 km ajungi la Kata – considerata a fi in top 3 centre turistice de pe insula. Plaja este inconjurata de dealuri iar in apropiere se vede Insula Ko Phu ce intregeste frumusetea peisajului. Mai la nord ajungi la plaja Karon, o plaja aflata chiar inainte de Patong. Dupa ce treci de Patong ajungi in Surin populata in special cu localnici. Mai jos este plaja Kata vazuta de pe sosea.
Daca esti in Thailanda si in special in insule trebuie sa calaresti elefantii, cel putin de distractie, sa te joci un pic cu maimutele – dar nu prea mult pentru ca pot fi periculoase si sa asisti la spectacole. Toate aceste activitati de jumatate de zi le poti lua de la una dintre sutele de agentii de turism locale.
O excursie de o zi am facut-o in insulele situate in partea de sud vest a insulei ce a inclus vizitarea arhipeleagul Phi Phi. Pentru acesta trebuie sa traversezi insula inspre orasul Phuket si de acolo vei fi imbarcat intr-o barca de mare viteza inspre palcul de insule. Merita! Scena este ireala: apa turquoise si insulitele impadurite ce ies din apa creeaza o imagine de vis. Excursia este gandita ca un circuit printre si pe cele mai importante insule din regiune, toate fiind de-a lungul timpului folosite ca scene din filme.
Drumul pe mare pana la prima oprire – Koh Phi Phi Lee a durat in jur de o ora iar viteza barcii si valurile cam marisoare ne-au facut sa ne simtim ca intr-un roller coaster. Pe aceasta insula se afla golful Maya unde a fost turnat filmul The Beach cu Leonardo di Caprio. Insulita, ce face parte din arhipeleagul Phi Phi, te lasa fara cuvinte dar avand in vedere varful de sezon in care am vizitat-o, ne-a lasat fara un loc unde sa putem face o poza privata 🙂
A urmat oprirea la Pestera Vikingilor, o caverna imensa unde contrastul dintre stanci si culoarea apei este fenomenal.
Insula principala Koh Phi Phi este cea mai mare din arhipeleag, are o plaja intinsa si este singura insula din zona unde exista facilitati pentru turisti … poate chiar prea multe. Aici poti lua si masa daca vrei la una dintre terasele de pe plaja, pranzul fiind inclus de majoritatea circuitelor. Spre deosebire de celelalte insulite, Koh Phi Phi este in mare parte plata fapt ce a permis dezvoltarea turistica.
Dupa masa, la intoarcere spre Phuket am mai facut o oprire pe Khai Nok – Insula Paradisului. Si aici, in acelasi timp au oprit zeci de vase cu mii de turisti … rezultatul, mai jos 🙂
Am dat un ocol insulitei, ce are de fapt o plaja cu nisip alb superba (cand e nepopulata), am stat cateva minute la terasele incropite la cativa zeci de metri de apa si am inotat in apa de o culoare unica. A urmat intoarcerea in Phuket dupa o zi plina, cu mult soare, apa, sarituri in barca si experiente.
Am venit in Phuket sa gasim paradisul dar a trebuit sa cautam dupa el pana l-am gasit. Am parasit Phuket cu sentimente „amestecate” cauzate de prea multe lucruri de care ar trebui tinut cont in viitor daca mai ajung acolo: de evitat perioadele de varf, de evitat Patong daca vrei exotism, pregateste-te sa nu mai intalnesti aici renumitul zambet thailandez ce a cam disparut datorita banilor din belsug pompati de turisti, fapt ce influenteaza serviciile si amabilitatea, preturile europene la fructe exotice …. sa mai continui? Si totusi, Phuket este o forma de paradis 🙂