KUALA LUMPUR – capitala exotica
KUALA LUMPUR este unul dintre orasele exotice ale Asiei de Sud Est in care ai sanse maxime sa pasesti daca esti un fan al regiunii. De ce? Simplu: Kuala Lumpur este un hub aeronautic important in care ajungi din Europa si apoi de acolo poti sa zbori regional in insulele din Thailanda, Malaysia, Vietnam sau inspre nord in Coreea de Sud si Taipei.
Orasul are 1,7 milioane de locuitori si este asezat intr-o depresiune inconjurata de munti acoperiti cu o jungla tropicala.
Malaysia este o tara musulmana iar ceea ce am vazut acolo mie mi-a placut foarte mult : lume linistita, orase curate, mancare extraordinara si o infrastructura pe care rareori o vezi si in Europa. In orase, in special mall-urile si strazile de shopping nu te lasa sa crezi ca esti intr-o tara unde exista anumite restrictii religioase. Chiar deloc! Exceptand locurile de rugaciune, in rest poti sa faci si sa te manifesti cum vrei. Acest lucru deriva din multiculturalitatea tarii: chinezi, indieni, malay, thai … Mai multe despre Malaysia am povestit AICI.
Dar sa revenim la Kuala Lumpur, orasul simbol al tarii din punct de vedere al modernismului si al infrastructurii.
Cand mergi in Kuala Lumpur e bine sa zbori cu Malaysia Airlines, pentru a te introduce deja in atmosfera locala inca de la plecare. Am zburat cu ei din Istanbul, un zbor de 10 ore si jumtatate, Malaysia Airlines fiind la acea vreme o companie de 5*. Odata ajuns pe Aeroportul International Kuala Lumpur (KLIA) te simti deja intr-o tara tropicala: in interiorul aeroportului exista o gradina cu plante tropicale iar design-ul si facilitatile sunt bine incadrate in atmosfera locului.
Aeroportul este la o distanta maricica de oras – 55 de km si pentru usurinta transferului cel mai bine este sa folosesti logistica de trenuri metropolitane ce include si KLIA EXPRESS – rezervari online AICI. Distanta o parcurgi in 28 minute iar cu masina intr-o ora. Statia KLIA Express este chiar in centru orasului iar trenul este foarte modern si ofera toate facilitatile. Este bine de amintit ca pentru intoarcere daca doresti sa vii la aeroport tot cu KLIA Express, poti sa faci check in-ul pentru zbor in statia din centrul orasului.
-
Si am ajuns in oras. Este bine de stiut de la inceput ca Kuala Lumpur nu este un oras „mare”, putand sa-l parcurgi lejer pe jos catre toate punctele pe care vrei sa le vezi. Daca mai pui la socoteala ca exista si o linie de metrou suspendat (pe care poti sa-l folosesti doar pentru experienta) ieftina, orasul este al tau. La iesirea din statia KL Express dai deja piept cu forfota: sute de motociclisti in orice parte te-ai uita, taxiuri, liniile de metrou suspendate si norii fiorosi plini cu ploaie tropicala ce se varsa de 2-3 ori pe zi (in special dupa masa). Tunetele si fulgerele tropicale printre zgaraie nori vin sa completeze peisajul. In Kuala Lumpur ploua „adevarat” si sunt 28-30 de grade tot timpul anului, asa ca asigura-te ca ai umbrela la tine. Oricum vei primi umbrela de la hotel.
Orasul are o oferta bogata de locuri de vizitat: centrul de business si comercial, parcuri cu animale si pasari tropicale, turnuri in care sa urci 🙂 , mall-uri, strazi de shopping, piete traditionale, strazi cu mancare traditionala, chinatown …
Orasul si-a inceput existenta la confluenta raurilor Klang si Gombak (Sungai Lumpur), numele Kuala Lumpur insemnand „confluenta de ape noroioase”. Moscheea Jamek a fost ridicata in 1909 chiar la acea intersectie de ape, fiind astazi una dintre cele mai vechi moschei din Malaezia.
In imediata apropiere se afla Merdeka Square (Piata Independentei) aici aflandu-se cladiri istorice importante: Sultan Abdul Samad (construita in 1897, este cladirea unde a fost sediul Guvernului si incanta privirea prin arhitectura cu influente maure si cu turnul de 41 de metri cu ceas poreclit si „big ben”, Royal Selangor Club (fostul loc de intalnire si socializare al aristocratiei britanice si locale, dotat cu teren de cricket si loc pentru cursele de cai) si Muzeul National de Istorie.
In piata se poate vedea steagul Malaeziei ridicat pe un suport de 100 de metri.
Triunghiul de Aur (Golden Triangle) este zona centrala unde se afla situate majoritatea zgaraie norilor cu cladiri de birouri, hoteluri importante si bineinteles … turnurile Petronas. Zona este cea mai scumpa din punct de vedere rezidential din Kuala Lumpur si tot aici si pe cateva dintre strazile adiacente gasesti cele mai sofisticate locuri de shopping din oras.
Cand te apropii de Golden Triangle, din orice parte ai face-o, Turnurile Petronas iti atrag privirea. Construite intre 1994-1999 turnurile au detinut locul 1 in lume in topul celor mai inalte cladiri pana in 2004. Au 452 de metri inaltime si 88 de etaje dar ce le face deosebite sunt arhitectura cu o puternica influenta locala, folosind forme geometrice din traditia si religia Malaieziei. Vizitarea turnurilor este unul dintre lucrurile ce trebuie sa le faci daca esti aici. Biletele trebuie luate la fata locului dar atentie la cozile imense. Trebuie sa fii norocos sa nu-ti consumi jumatate de zi pentru o vizita de jumatate de ora. Vizita consta in urcarea cu lifturi rapide la podul suspendat aflat la 170 m de unde poti privi panorama orasului.
La baza turnurilor se afla mall-ul KLCC Suria , unul dintre cele mai mari din oras, cu peste 400 de magazine.
In spatele mall-ului si a turnurilor au fost construite parcuri, piscine si zone de recreere. Populate in special de localnicii ce vin aici sa se racoreasca, este un loc bun unde poti sa interactionezi cu ei si sa-i … studiezi 🙂
In noaptea de revelion, intreaga zona din jur imprejurul turnurilor este plina cu localnici si turisti ce vin sa asiste la focurile de artificii lansate de pe turnuri si la jocul de lasere si lumini.
Strazile din Kuala Lumpur sunt un spectacol si o nebunie in special daca esti acolo in perioade de sarbatori. Chiar daca este tara musulmana, spiritul comercial a invins si este o placere sa iesi pe strazi si sa vezi lumea distrandu-se, asistand la spectacole si concerte de strada, sa vezi mosi craciuni, reclame cu „Merry Christmas”, terase si cluburi unde lumea petrece … si multa veselie si culoare. Bineinteles, nu lipsesc artificiile si pocnitorile.
Cel mai mare mall din Kuala Lumpur este Berjaya Time Square. Este situat pe Jalan Imbi, in partea de sud vest a orasului, are 700,000 de metri patrati si face parte dintr-un complex de hoteluri de 48 de etaje. Mall-ul are in interior si un roller coaster.
Turnul Kuala Lumpur (Menara Kuala Lumpur in malay) este alt punct central unde poti sa urci 🙂 Are o inaltime de 421 metri si este utilizat pentru comunicatii. Biletele le iei de la baza turnului iar lifturile te vor duce la terasa rotitoare de unde poti vedea orasul printre nori, in special Turnurile Petronas.
La baza turnului este amenajata o expozitie muzeu unde poti unde sunt expuse lucrari si obiecte legate de traditia malay.
China Town este zona unde comunitatea de chinezi isi exprima cel mai bine ceea ce stie sa faca: comert. Intreaga viata comerciala se invarte in jurul strazii Petaling, aici fiind amenajate mii de chioscuri unde poti sa cumperi orice dar nu uita sa negociezi.
Tot aici daca vrei sa incerci retetele traditionale chinezesti si malay poti sa gusti preparatele preparate in strada. De fapt bucataria malaeziana este un amestec de chinezesc, indian si thailandez.
Little India, dupa cum ii spune si numele, este zona rezidentiala a capitalei populata in principal de comunitatea de indieni si unde acestia au dezvoltat de-a lungul timpului pe langa case de locuit o adevarata retea comerciala de magazine si restaurante. Zona se mai numeste si Brickfields si este una dintre cele mai vechi asezari de indieni din tara. Intre timp, cartierul a devenit si o destinatie turistica datorita ofertei bogate de culoare, mancare si spectacol al strazii.
Parcurile cu pasari, fluturi si gradinile cu orhidee sunt situate in imediata apropiere a China Town, in partea de vest a orasului. Pe locul respectiv a fost in trecut o jungla tropicala (ca de altfel in mare parte din oras) ce a fost „modelata” si amenajata de primarie pentru a deveni loc de recreere. Parcurile sunt foarte intinse (acopera cam 20% din suprafata orasului) dar e o placere sa te plimbi pe alei printre plante tropicale si lacuri si sa intri in zonele amenajate unde poti vedea sute de specii de pasari si fluturi tropicali. Rezervatia cu zburatoare este acoperita cu o plasa pentru a-i tine in interior. Iti ia cel putin o zi sa vizitezi acea zona, mai ales ca in imediata apropiere se afla si Muzeul de Arta Islamica si Moscheea Nationala (Masjid Negara).
Moscheea Nationala a Malaeziei este cea mai mare moschee din tara si poate gazdui pana la 15.000 de vizitatori. Emblema sa este data de minaretul de 73 de metri inaltime si de acoperisul in forma de stea. Moscheea a fost construita in 1965 pe locul unei biserici. Lacasul este inconjurat de peste 5 hectare de gradini si parcuri.
Ca turist poti intra dar trebuie sa te supui regulilor care aici sunt stricte: fara pantofi, batic pe cap femeile si un halat daca ai pantaloni si tricou. Spatiul interior este simplu, nu vei vedea bogatia ornamentala a unei moschei din orientul mijlociu, dar impune prin rigiditatea arhitecturii si … raceala miilor de metri patrati de marmura.
Ca sa poti sa vezi mare parte din ceea ce ofera orasul si sa te si relaxezi in tot acest timp ar trebui sa-ti planifici cel putin patru zile. Kuala Lumpur este un oras al contrastelor, ca orice capitala: lux, stralucire, otel si sticla dar si locuri in care oamenii isi traiesc traditiile, balciuri, mancare stradala, toate contribuind la farmecul locului. Este un oras care mi-a placut la fiecare vizita, de fiecare data gasind ceva nou de facut.