Bali – 10 sfaturi de calatorie
Pentru mine, vacanta in Bali, a fost o incursiune in paradis, m-am simtit extraordinar si doresc sa ma intorc in curand. Dar, sunt cateva chestii practice pe care mi-as fi dorit sa le fi stiut dinainte, pentru a imi eficientiza timpul si experienta.
1. Traficul ! Toate drumurile principale sunt foarte aglomerate
Inainte sa ajungem in Bali, ca o pasionata de travel, am creat un itinerariu pe zile, planificand sa vizitam cel putin doua atractii pe zi. Sunt extrem de multe de vazut si de facut in acel loc. Asa ca, am rezervat o masina pentru fiecare zi, am pus toate punctele pe o harta in google drive si doar apoi am stat linistita, inainte de plecarea din Romania. In prima zi acolo, mi-am dat sema ca lucrurile nu or sa stea asa cum am crezut, atunci cand drumul de la aeroport spre vila, un drum de 25 de km, l-am facut in 2 ore. Cam horror nu?:)) Ei bine, da, cam asa stau lucrurile in Bali in ceea ce priveste traficul. Aglomeratia cea mai mare, este intre partea de Sud si Centrul insulei. Toate planurile mi s-au dat peste cap, nu mai puteam ajunge la toate atractiile, plus ca nu multi doreau sa isi petreaca 3 ore in masina pentru a vizita un templu pentru jumatate de ora. Daca te uiti pe google, ti se spune ca insula are in lungime ( pe verticala) 100 de km si ca o parcurgi in maxim 2 ore. Cine s-ar fi gandit ca de fapt parcurgi acei 100 de km in aproximativ 4-5 ore. Dupa ce a doua zi am stat majoritatea timpului in masina, ca sa ajungem pana in Kuta, am luat hotararea de a renunta la sofer si de a inchiria scutere:)
2. Scuterul, prietenul tau cel mai bun in Bali
Am inchiriat un scuter cu 50 de dolari pentru 10 zile. Era destul de nou pot spune. Din fericire, prietenul meu mai condusese unul si in Romania. Traficul este dupa cum v-am spus cam intens, 90 % din drumurile principale au cate o banda pe sens, complet blocata de masinile care stau in coada, iar pe marginea drumului, printre masini, intre benzi si pe trotuare, sunt scuteristii care avanseaza glorios:) Toti sunt imbracati din cap pana in picioare, in ciuda caldurii de afara, pentru a nu ii arde soarele. Deci daca ai mai condus un scuter si te obisnuiesti cu haosul prin care trebuie sa te descurci, este varianta perfecta pentru a te deplasa. Este de asemenea si o experienta autentica, esti parca de-al locului, simti pe pielea ta toate energiile prin care treci, simti mirosuri de mancare si de betisoare si localnicii care sunt la cativa centimetrii de tine, iti zambesc cu caldura. Ca si strain, nu este legal sa conduci acolo, chiar daca in Romania ai permis pentru categoria A. Dar se rezolva cu 10 dolari. Noi am fost opriti in sir, eram 6 persoane pe 3 scutere, un prieten s-a dus la politist si i-a dat 10 dolari (pentru tori), politistul i-a zambit si l-a intrebat de unde am invatat noi sa facem asa ceva :)) Benzina este foarte ieftina si o gasesti la benzinarii sau pe marginea drumului in sticle de Absolut Vodka:P
3. Schimbul banilor il faceti cel mai bine la casele de schimb BMC Money Changer, Pt Bali Money Changer, sau la banca
Acestea sunt cele mai safe variante, toate casele de schimb no name din statiuni sau mai rau, cei care stau la colt de strada si te intreaba daca doresti exchange, sunt nistre variante nesigure. Sunt tot felul de trick-uri care se practica pentru a fura, de exemplu in momentul in care iti numara banii in fata, arunca cateva bancnote sub tejghea. Cursul de asemenea este foarte diferit, de la locatie la locatie. Daca cumva cumprei direct cu dolari, pierzi foarte mult. Cel mai bine este sa cautati casele de schimb BMC si daca gasiti un curs bun, schimbati mai multi bani.
4. Aproape totul se negociaza
Inafara de benzinarii , farmacii si magazine oficiale, oriunde poti negocia. Si datorita culturii lor, sunt niste oameni cu care este chiar foarte usor sa faci asta, nu am dat de nici unul care sa se tiganeasca sau sa faca urat:) Ba din contra, dupa ce ca totul este ieftin, ei zic un pret, tu scazi la jumatate si ei accepta, direct. Mi s-a intamplat sa nu doresc sa mai negociez deoarece stiam ca ei vor lasa la pretul care deja mi se parea mic,pentru munca investita in creatia lor, lucrul acesta mi s-a intamplat in Ubud, atunci cand am cumparat un tablou de la un cuplu de batranei draguti. Eu cele mai multe suveniruri, le-am cumparat de la tarabele de la Tanah Lot, mai ales intr-o zi in care nu erau turisti si preturile erau mult mai mici.
5. Viza pentru Bali
Se obtine la sosirea in aeroport si costa 35 de dolari. La plecarea din Bali, in aeroport, se achita taxa de aeroport,in valoare de aprox 18 dolari dar atentie, la ghiseu primesc doar indonesian rupiah ( 200.000 rp).
6. Dupa parerea mea, nu este necesar nici un vaccin pentru Bali
Legal, nu este necesar. Eu m-am documentat inainte si online gasiti multe pareri,majoritatea spunand ca nu exista motive intemeiate pentru care ar trebui sa iti faci vaccin pentru aceasta destinatie. Este un loc foarte turistic, curat, chiar daca este sarac. Atata timp cat nu consumi apa nepotabila, veti fi safe:) Deci stati linistiti, nu va duceti la capatul Pamantului 🙂
7. Totul este ieftin in Bali, inafara de alcool:)
Da, asa este. Alcoolul are acelasi pret ca in Romania sau chiar putin mai scump. Avand in vedere restul preturilor, o sa vi se para cam mult. Berea are un pret ok fata de alte tipuri de bautura. Cele mai bune preturi totusi sunt in supermarket-uri.
8. Valuri foooarte mari
Curenti foarte puternici. Paradisul surferilor. Tocmai de aceea in multe locuri nu ai voie sa faci baie in ocean, deoarece este foarte periculos. Cel mai bine va interesati atunci cand doriti sa va stabiliti intr-o anumita zona. De exemplu, eu am stat langa Tanah Lot, am avut plaja la 20 de metrii dar nu am putut face baie decat in piscina. Plajele comerciale sunt safe pentru innotat, depinzand totusi de marimea valurilor. Eu una nu am mai vazut o apa atat de imprevizibila dar in acelasi timp plina de personalitateJ
9. Perioada perfecta de mers in Bali este din Aprilie pana la sfarsitul lui Septembrie
Deci opusul majoritatii tarilor exotice. Nu va duceti iarna deoarece sunt multe sanse sa va ploua destul de mult.
10. In ce zona sa mergem?
Bali-ul are doua zone principale de interes, oarecum opuse. Daca iti doresti sa mergi la plaja, surf, statiunile comerciale sau mai chic, trebuie sa alegi partea de S-V a insulei, Kuta, Seminyak, Canggu. Daca doresti sa stai in mijlocul orezariilor si al junglei , trebuie sa mergi in Ubud, localizat in centru,unde vei gasi centrul spiritual si artistic al insulei. Acolo gasesti studiouri de yoga, spa-uri, muzee, padurea maimutelor, orezarii, etc. Acolo nu este plaja. desigur ca poti ajunge in 2-3 ore dintr-un loc in celalalt dar conteaza unde vrei sa fii cazat.
Daca plecati in Bali, bucurati-va de fiecare moment acolo.