SRI LANKA. Aterizarea si Colombo cu elefantii in strada (I)
Si am ajuns si in Sri Lanka …. tara pe care parintii nostri o cunosc cu numele de Ceylon si insula careia i-au fost date porecle dintre cele mai „condimentate” dar inspirate: insula mirodeniilor, perla Oceanului Indian, lacrima Indiei, insula minunata …. Oricare dintre ele le-ai alege nu vei gresi.
Sri Lanka are cam un sfert din suprafata Romaniei, 20 milioane de locuitori si PIB-ul total e pe jumatate ca in Romania. Diferenta de fus orar este 3,5 ore. Moneda este rupia (LKR), cu o paritate de 157 LKR/EUR.
Ca sa te pregatesti de calatorie nu iti trebuie mare lucru: viza se obtine usor, electronic si costa 30 USD (am scris despre obtinerea vizei AICI , oferte de zbor ai nenumarate (Turkish Airlines, Emirates, Fly Dubai – de la preturi in perioadele bune ce pleaca si de la 400 EUR) iar pentru circuite abunda internetul cu firme ce isi ofera serviciile.
SRI LANKA este VERDE si respira PROSPETIME. Am umblat si vazut multe prin lumea aceasta, asa ca nu pot spune ca ceea ce am vazut in Sri Lanka este 100% unic … dar particularitatea insulei vine de la bogatia si varietatea vegetatiei ecuatoriale, de la culori, de la faptul ca nu este nici mica nici mare ca intindere, de la prietenia si usurinta cu care poti s-o abordezi ca turist si de la … un mix inspirat cu „de toate” ce doar acolo gasesti 🙂 Oamenii sunt cool si prietenosi, nu te hartuiesc (cum o fac cei de la nord 🙂 ), ingrijiti si chiar mandri pot sa spun. Sunt buni in servicii si muncitori, motiv pentru care sunt foarte cautati prin Maldive si Seychelles in resorturile de acolo.
14 zile am petrecut in acest paradis ecuatorial si avand atat de mult timp la dispozitie am impartit perioada de sedere intr-un circuit de 8 zile si 6 zile la plaja. Nu faceti greseala sa stati intr-un singur loc (la plaja) si de acolo sa faceti excursii de o zi: nu este fezabil ca experienta turistica, va pierdeti timpul pe drumuri dus-intors si va costa mai mult – iar drumurile, chiar daca sunt relativ bune sunt aglomerate de tuk-tuk-uri ce iti taie calea cand te astepti mai putin. Am parcurs 1.100 de km, de la nivelul marii pana la 2,ooo de metri, reusind sa cuprindem intr-o bucla cam tot ceea ce ofera aceasta tara mica.
Am zburat cu Fly Dubai, cu legaturi bunicele, asa ca iata-ne dimineata la 5.30 pe Aeroportul International Colombo – Bandaranaike. La „sosiri” era lumea si tara … dar era normal: emisfera nordica vroia la caldurica. Bucurosi ca noi „aveam viza electronica” am crezut ca scapam de cozile infernale. Gresit, dar a mers relativ „repede”, asa ca intr-o ora eram cu bagajele la noi si dadeam mana de bun venit cu soferul si ghidul nostru: Tharanga si Mendis 🙂 La iesirea din aeroport am tras concluzia ca este depasit ca infrastructura. Se pare ca dupa deschiderea tarii spre turism si in special dupa terminarea razboiului de 26 de ani cu tamilii, lumea a descoperit din ce in ce mai mult acesta destinatie.
Baietii si minibus-ul lor Toyota ne-au condus in siguranta prin cei 1,100 de km si printre masinile, tuk-tuk-urile, motocicletele si pietonii ce efectiv tasnesc de peste tot. Oricum, m-am obisnuit cu stilul de condus in care stai calm la locul tau si DOAR cand vine ceva din fata te apuci sa depasesti milimetric, sau depasiri la depasiri .. 🙂
Prima zi am stat in Colombo, numai bine sa ne acomodam cu orasul si sa-i simtim pulsul. De la aeroport pana la intrarea in oras am mers pe unica autostrada a tarii, fara gropi, ingrijita, urmand apoi vacarmul 🙂 Colombo este un oras amestecat ce se chinuie sa se ridice si sa-si schimbe fata. Este un amestec de mahala si nou, specific oraselor din Asia de Sud. Orasul isi dezvolta cartierul de afaceri si in acelasi timp „uita” ca mai are probleme de rezolvat prin mahalale … dar este curat iar pe marginea drumurilor nu prea vezi hartii si pungi. Stiati ca Sri Lanka mai este numita si Elvetia Indiei? Orasul de la etajul 22 chiar arata bine 🙂
Colombo este un amestec de colonial si nou, de simboluri ce arata eliberarea de sub tutela britanica, de traditie si religie si de ceea ce ii defineste pe sri lankezi in viata de zi cu zi – forfota, piete, plimbare pe malul oceanului. Distantele in partea centrala a orasului sunt relativ mici, astfel ca pe o raza de 2 km reusesti sa intelegi in mare parte de unde vine si incotro se indreapta … orasul 🙂
Partea centrala – rezidentiala se invarte in jurul Lacului Beira, inconjurat la randul sau de Parcul Viharamadevi – cunoscut anterior sub numele de Parcul Victoria si care a fost amenajat pe locul unei livezi de arbori de scortisoara. Acesta este motivul pentru care mai este cunoscut si sub numele de „Cinamon Garden”.
In zona, de o parte si de alta bulevardelor largi si la umbra arborilor de scortisoara se afla ambasade, vile, sedii administrative si guvernamentale … un fel de Kisselef. Tot aici se afla cele mai bune si noi hoteluri din oras, viata de noapte si mall-uri.
La o plimbare pe aleile ce inconjoara parcul, doua obiective majore iti spun ca trebuie sa le remarci: Monumentul Independentei si Primaria.
Monumentul Independentei, o cladire monumentala cu acoperis asemanator unei pagode si cu stalpi interiori specifici templelor budiste, ce vine sa reaminteasca despre castigarea independentei de sub Imperiul Britanic in 1948. In fata monumentului, in varful unei coloane se afla statuia primului presedinte al tarii, considerat a fi parintele natiunii noi sri lankeze.
Primaria orasului Colombo – impune prin marime si culoare: un alb imaculat intr-o mare de verde. Constructia a fost finalizata in 1927 iar pajistea verde ce o inconjoara si care este bine ingrijita este un loc des folosit pentru diverse evenimente sociale ale orasului.
Sri Lanka este o tara unde religiile budista, hindu, musulmana si crestina convietuiesc in armonie, lucru ce se observa si in simbolurile religioase ce definesc aceste religii si care sunt prezente peste tot. Unde poate fi mai bine sa vizitezi rapid un templu budist, un templu hindu, o moschee sau o biserica crestina mostenita de la portughezi? In Colombo!
Cel mai mare si important templu budist din oras este Templul Gangaramaya. Situat chiar in centrul orasului, la periferia zonei rezidentiale, este un templu tipic budist, poate un pic prea aglomerat: statui infatisandu-l pe Budha in toate pozitiile si facute din toate materialele, elefanti sculptati din lemn, o zona de adunare religioasa si o gradina unde te poti odihni un pic intre vizitarea a doua incaperi din templu. Templul nu este doar in loc de rugaciune ci aici activeaza si o scoala religioasa si un muzeu unde poti vedea multe relicve budhiste.
In timpul vizitei am surprins chiar o adunare religioasa in plina desfasurare, fiind interesant de observat dedicatia si atentia participantilor.
Templul Sri Kailawasanathar Swami Devasthanam Kovil este templul hindu din oras ce aduna cea mai mare parte a minoritatii hinduse din capitala. Tipic hindu, cu sculpturi de ceramica viu colorate si expresive prin imaginile lor, este mai mic si mai saracacios ca dotare comparativ cu cel budist.
Drumul prin centru orasului te duce inevitabil prin Piata Pettah – o zona haotica si efervescenta unde se negociza si se vinde totul: de la peste si legume proaspete pana la pantaloni. Merita sa treci prin piata pentru a-i cunoaste mai bine localnicii.
Spre seara tot orasul, se indreapta spre zona de promenada ce aici se numeste Galle Face Green. Am mers si noi. Este o zona de plimbare de 2 km lungime, marginita inspre oras de cartierul Fort la nord (unde sunt in constructie numeroase cladiri de birouri cu macarale ca rad in soare) si de hoteluri de 4 si 5 stele la sud si … Oceanul Indian. Mii de familii se aduna in aceasta parte a zilei aici pentru a se relaxa si pentru a lansa zmee. Plaja este aproape inexistenta dar cu toate acestea curajosii mai fac cate o baie printre bolovanii ce protejeaza tarmul de valurile mari.
Mancarea de strada este si ea prezenta aici si vanzatorii de jucarii colorate fac deliciul copiilor cu ofertele lor. Un astfel de loc este perfect pentru a cunoaste oamenii.
Dupa cum soarele incepea sa apuna, ne-am grabit catre Plaja Mount Lavinia, o plaja unde poti sa vezi un apus superb chiar daca la doar 12 km de orasul care „duduie”. Este una dintre plajele orasului, renumita pentru apusurile sale. Aici sunt cateva terase cu restaurante bune si bunicele si unde in timp ce privesti apusul poti sa servesti o cina delicioasa. Un mod perfect de a incheia o zi prin Colombo … dar nu a fost finalul 🙂
La intoarcere spre hotel, traficul era aproape paralizat datorita manifestatiilor in cinstea zilelor Poya. Poya este o sarbatoare budista importanta, sarbatorita in toata lumea si coincide cu zilele de luna plina – deci avem 12 zile Poya in fiecare an, fiecare avand nume si semnificatii diferite. Cea din Decembrie, la care am participat, se numea Unduvap Poya si marca sarbatoarea faptului ca un arbore sacru budist – BO – a fost adus in Sri Lanka tocmai din India si plantat prima data in Annuradhapura, prima capitala a Sri Lankai.
Cu ocazia sarbatorii, strazile sunt luminate cu ghirlande de becuri iar seara au loc procesiuni cu dansatori, spectacole de teatru cu teme religioase si legende. Elefantii frumos costumati si impodobiti cu becuri se misca greoi printre dansatori si fachiri.
Am ajuns la hotel dupa o zi plina, in care am cunoscut in mare capitala, a doua zi urmand sa inceapa calatoria …. Dar pentru moment, o ultima privire asupra orasului de la etajul 22 de pe marginea piscinei.