Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
MALE, capitala paradisului Maldive - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
6808
post-template-default,single,single-post,postid-6808,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / MALE, capitala paradisului Maldive
14 feb.

MALE, capitala paradisului Maldive

O tara unica pe glob nu poate avea decat o capitala pe masura: MALEcapitala cat o insula!

Ca Insulele Maldive sunt o destinatie originala si „de o data in viata” nu mai trebuie sa demonstrezi: este deja stiut de toata lumea si sunt recunoscute prin plajele unice, geografia si modul de formare ce in ultimul timp ne spun „sa le vizitam pana ce nu se scufunda” si prin oamenii ce traiesc acolo. Da, traiesc si oameni 🙂 pe insulele ce se ridica la doar 1-2 metri de la suprafata oceanului. Maldive este tara cu cea mai „scunda” altitudine maxima – 2,4 metri!

MALE este locul cel mai bun unde poti vedea adaptabilitatea omului la mediu si spatiu. Dintre miile de insule de corali ce compun arhipeleagul, una a fost rezervata pentru capitala si este folosita la maximum, neexistand un coltisor liber.

Male are 5.8 km patrati si 155.000 de locuitori (jumatate din populatia Maldive) si ca orice oras capitala detine tot ceea ce ii trebuie: aeroport, insemnele puterii statale, institutii guvernamentale centrale si … o viata de zi cu zi inghesuita si …. foarte scumpa, cel putin pentru turisti. Am scris in detaliu despre viata de turist din atolii resort, si in special despre resortul Medhufushi, AICI.

Cand te apropii la aterizare, Male se zareste ca o pata colorata in verdele – turquois al Oceanului Indian. De la mare distanta parca vezi un Manhattan, dar imediat realizezi ca regimul de inaltime maxim nu depaseste 8-10 etaje.

male 1.1

Pentru a vizita orasul nu iti trebuie o planificare deosebita, jumatate de zi fiind suficienta. Vizita o poti face fie la sosire fie la plecare deoarece ai sanse maxime sa apara timpi de asteptare intre ora la care esti adus din resorturi cu barca sau hidroavionul si ora de plecare catre casa. Este valabil si la venire deoarece multe curse sosesc seara iar dupa ora 3pm nu mai au loc transferuri catre atoli. Noi am vizitat Male la plecare deoarece cursa catre Dubai pleca noaptea iar transferul atol – Male l-am avut la pranz.

Dar hai sa incepem … cu inceputul. Am ajuns in Male via Dubai dimineata devreme. Aeroportul seamana a aeroport 🙂 si chiar este ok. Pista de aterizare a fost construita in ocean prin extinderea artificiala a atolului Male, nu este in top piste periculoase din lume dar avionul trebuie sa aiba franele bune 🙂

Untitled

male 2

Sala de sosire/plecare este una … ecuatoriala … si pare o terasa de vara dar are facilitati de prima necesitate: mici magazine, reprezentante a companiilor de telefonie si birouri ale marilor firme de turism si a hotelurilor resort. Este util la sosire sa-ti faci aprovizionarea cu cartele de internet deoarece in resorturi preturile sunt extreme. Daca le cumperi din aeroport sunt ok ca si pret (noi am „supravietuit” 9 zile cu 12 EUR, accesand doar emailuri text si uneori pagini cu stiri).

male 5male 3

Odata ajuns la sosiri ai doua variante: daca transferul catre atol il ai cu barca trebuie sa mergi catre docuri iar daca il ai cu hidroavionul esti indreptat catre checkin-ul pentru hidroavioane. Noi am avut varianta a doua deoarece atolul Medhufushi este la 150 km departare. Principala linie ce efectueaza transferuri intre Male si atoli este Transmaldivian si opereaza avioane DeHavilland Twin Otter cu 18 locuri, pilotate de piloti in uniforma cu slapi si pantaloni scurti 🙂

male 21

male 4 male 6

Dar sa revenim la Male. Dupa cum ziceam la inceput, am avut timp pentru vizitat orasul la intoarcere deoarece ultimrle zboruri intre atoli se termina in jurul orelor 15-16 iar zborul catre Dubai era noaptea. La sosirea de pe atol poti sa-ti lasi bagajele la serviciul de depozitare (costa 5 usd/bagaj) si apoi esti intampinat de o multime de baieti ce-si ofera serviciile de ghid de oras. Din aeroport iei o barca catre oras pentru cateva rupii / persoana. Odata ajuns in regiunea de docuri a orasului poti sa spui ca ai pus piciorul in Male.

Peste tot pescari, barci si peste cat cuprinde si primul lucru observat a fost faptul ca in apa nu se arunca gunoaie, pet-uri si alte materiale plastice. Am inteles ca amenzile sunt drastice si apoi exista si o constientizare a populatiei in sensul nepoluarii mediului, deoarece cum ar arata o plaja din Maldive cu pet-uri si pungi?

male 15

Pentru a vizita orasul poti sa-ti alegi mai multe trasee, dar cel mai usor este sa-l inconjori iar pentru a vizita punctele de interes din interior (in cazul in care nu sunt pe margine) te abati de la „strada de centura”.

Obiectivele pe care le vezi se incadreaza in categoriile religie si autoritate deoarece Maldive este un stat islamic condus de un Presedinte ce are si rol executiv de Prim Ministru.

Centrul Islamic este piesa de rezistenta arhitectonica a orasului si este foarte vizitat de turisti si datorita apropierii de aeroport. Construit in 1984, centrul include si Grand Friday Mosque (Marea Moschee de Vineri) – cea mai mare moschee din Maldive si una dintre cele mai mari din Asia, putand primi 5.000 de oameni. Zidurile interioare sunt frumos pictate si au numeroase sculpturi in lemn din caligrafia araba.

male 12

Cimitirul orasului este si el adaptat spatiului de pe insula.

male 9

Palatul Muliaage este resedinta oficiala a Presedintelui, constructia acestuia incepand in 1914 si finalizandu-se in 1919. Arhitectura are un aer colonial, diferit de cel al altor cladiri oficiale.

male 10 male 19

Piata Republicii (sau a Independentei) este alt obiectiv prin care treci vrand nevrand si este situata in partea de nord a insulei. Este cel mai popular loc pentru localnici si este recomandat sa-l vizitezi daca vrei sa observi viata sociala a locuitorilor. Piata are in centru cel mai mare si inalt steag din tara si este inconjurata de: docurile presidentiale folosite doar de catre presedinte si guvern atunci cand acestia pleaca spre diversi atoli sau primesc vizite oficiale, Centru Islamic, Serviciile de Securitate Nationale si sediul central al politiei.

male 14 male 13

Piata orasului este un alt loc plin de culoare si miros 🙂 Fructele tropicale (majoritatea importate din Sri Lanka) si pestele local populeaza tarabele.

male 17 male 18

Viata comerciala a tarii se intampla si se traieste aici, in Male. Banci, hoteluri de oras, magazine, depozite cu bunuri importate, totul este aici. Sunt si restaurante la tot pasul dar la niste preturi ametitoare … ma rog, incearca sa tina pasul cu preturile celor din resorturi dar calitatea este inferioara.

male 7 male 16

Cam acestea sunt obiectivele pe langa care treci in vizitarea orasului si unde merita sa-ti petreci o jumatate de zi libera intre zboruri. Personal, nu m-am asteptat la un oras atat de dezvoltat pe o limba de pamant in mijlocul Oceanului Indian .. dar mi-am amintit repede ca suntem in secolul 21 si locurile de pe glob ramase „neglobalizate” sunt foarte putine … din pacate.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.