Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
OMAN, obiective de vizitat - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
6844
post-template-default,single,single-post,postid-6844,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
21 feb.

OMAN, obiective de vizitat

OMAN este sultanatul din varful Peninsulei Arabe unde gasim un „altceva” pe care modernismul si globalizarea l-au alterat in alte parti. Fie ca il vizitezi impreuna cu orasele cosmopolite vecine din UAE sau nu, Oman este o destinatie din care nu ar trebui sa lipseasca intr-o vizita obiectivele de mai jos:

MUSCAT

Capitala a sultanatului Oman, orasul privit din departare este de un alb stralucitor punctat din loc in loc de cupolele aurite ale minaretelor si avand in spate, ca un decor, muntii Arabiei ce curg inspre Marea cu acelasi nume. Muscat mai este numit si „Perla Arabiei”, fiind un amestec de vechi si nou din punct de vedere arhitectonic. Orasul este verde (atat cat poate fi un oras din desert) iar strazile sunt bine intretinute, cu zone verzi si palmieri pe margini si iarna cu flori. Muscat pastreaza in arhitectura sa un sarm si farmec aparte, dat de multitudinea de forturi, castele, moschei si minarete ce rasar deasupra orasului. Nu trebuie ratate la o plimbare prin Muscat forturile Jalali si Mirani ce flancheaza Palatul Alam; zona de promenada de pe malul marii; vechiul bazar din zona – Muttrah si cartierele de locuinte unde se poate admira arhitectura islamica.

oman muscat 1

MOSCHEEA SULTANULUI QABOOS

Construita intre 1995 si 2001 si avand o suprafata constuita de 41 hectare, moscheea este o dovada a orgoliului si intr-o oarecare masura a dorintei sultanului de a avea o „mare moschee” in Oman. Moscheea a fost construita cu ocazia aniversarii a 30 de ani de domnie a sultanului. Este singura moschee din tara ce poate fi vizitata si de cei ce nu sunt musulmani si are a doua carpeta din lume ca marime (60×70 metri). Carpeta a fost tesuta de mesteri din Iran (400 de persoane au lucrat timp de 4 ani) si contine modele traditionale din Tabriz si Isfahan. Locul de rugaciune pote primi 20,000 de credinciosi.

oman great mosche 1

SUR

Sur este situat la 200 de km  de Muscat, in sud-estul tarii si se considera a fi orasul lui Sinbad Marinarul. Este un oras de coasta unde sunt mai vizibile ca oriunde asezarile si modul de viata traditionale, fiind in acelasi timp cel mai mare oras din estul tarii. Soseaua care leaga orasul de Muscat, chiar daca este prin desert, nu plictiseste privirea deoarece isi face drum prin canioane si Muntii Hajar. Alta varianta de traseu este sa urmezi linia de coasta (trecand prin oraselul Quriyat), aici peisajul fiind diferit: apa turquoise, stanci si plaje albe presarate cu scoici multicolore. Strazile din Sur sunt asemeni unor labirinturi marginite de case cu usi cioplite in lemn si ferestre in stil arabesc. In apropiere de Sur se afla plajele R’as Al Hadd si R’as Al Junayz unde in fiecare an 30.000 de testoase vin sa-si depuna ouale.

oman sur 2

NIZWA

Nizwa este „orasul oaza” al Omanului si este fosta capitala a sultanatului intre secolele 6 si 7. Este unul dintre cele mai vechi orase din tara si recunoscut drept centru educational si artistic inca din cele mai vechi timpuri. Fiind asezat strategic la intersectia rutelor comerciale intre vestul Muntilor Hajar, Muscat, Buraimi si Dhofar, acest lucru i-a permis o dezvoltare si o orientare in principal catre activitati comerciale. O vizita prin Nizwa te conduce inevitabil prin: bazarurile unde abunda produsele artizanale; fortul Nizwa construit in 1650 si care este astazi cel mai vizitat monument din Oman si moscheea Sultanului Qaboos, una dintre cele mai vechi din Oman.
La cativa kilometri de Nizwa se afla orasul Bahla – oras plin de mituri si legende unde poti gasi printre cele mai minunate lucrari de ceramica din tara. Tot aici se poate vizita fortul Bahla cu un zid de 12 km lungime si care este cel mai vechi fort din tara si castelul Jabreen construit in 1600 in timpul dinastiei Al Ya’ruba. Castelul incanta privirea cu sculpturile in lemn si picturile murale.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MUNTII HAJAR

Hajar sunt cei mai cunoscuti munti ai Omanului si se ridica la peste 2.000 de metri inaltime. Dramatismul peisajului montan este accentuat aici de numeroasele wadi-uri ce au sapat de-a lungul timpului canioane in care s-au format mici campii fertile cultivate de locuitorii zonei numiti shuwawis (oamenii muntelui). Acestia, de-a lungul timpului s-au adaptat la un stil de viata dur sub soarele tropical, fiind „stapanii” absoluti ai zonei. O trecere prin munti te va duce pe la izvoarele de apa Wadi Tanuf si prin orasul Al Hamra cu ale sale case de cirpici ce au peste 400 de ani vechime. Una dintre minunatiile naturii in zona este reprezentata de pesterile Falahi-Hoti si oaza Misfah al Abreen, locuri ce trebuie vizitate neaparat.
oman hajar 1

TRECATOAREA SUMAIL

Pentru iubitorii de natura si istorie, trecatoarea Sumail este destinatia perfecta dintr-un circuit in Oman. Natura – pentru ca impresioneaza prin maretie si istorie – datorita faptului ca pe aici treceau vechile caravane de pe o „ramura” din Drumul Matasii. Tot aici, orase ca Bid Bid, Sumail si Al Khobar, fiecare cu fortificatiile si castelele lor, sunt locuri unde se poate opri pentru o scurta vizita. Drumurile prin trecatoare sunt marginite cu piete volante unde poti opri sa gusti fructe locale si in special rodii, lamai dulci si smochine.

La capatul trecatorii dai peste orasul Izki, un oras asezat intr-o mare de plantatii de bananieri. Privit de sus iti da impresia unui ocean verde.

Sumail Fort

SOHAR

Sohar este un oras la malul Marii Arabiei si a fost capitala tarii in trecut. Numele sau a fost dat dupa numele nepotului lui Noe (din Biblie). Initial orasul s-a numit Majan (in traducere insemnand loc unde se construiesc vapoare). Orasul este asezat pe tarmul fertil din regiunea Batinah si este fara tagada cel mai verde oras din Oman. De fapt, tot drumul din Muscat pana aici trece printre plantatii de mango, lamai, bananieri si campuri cu cereale. Sohar are si …. un fort cu 5 turnuri impresionante, construit in secolul 1 si este unul dintre obiectivele principal ce se viziteaza aici.
oman sohar 1

DESERTUL WAHIBA

Marele desert Wahiba are dune ce s-au format pe directia nord-sud (longitudinale), cu o lungime de pana la 200 km, o latime de 100 km si inaltimi de pana la 150 metri. Aici poti sa dai peste tabere de beduini asezate de-a lungul drumurilor principale, interesante de observat si poate daca ai noroc de un ghid bun si sa le vizitezi. Orasele din desert – Rawdah, Samad Ash Shan, Al Akdar si  Lizq , sunt asezari unde poti vedea vechi forturi si traditii mestesugaresti, in special tesaturi.

Morning light on the dunes of the Wahiba Sands, Sultanate of Oman

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.