OMAN, obiective de vizitat
OMAN este sultanatul din varful Peninsulei Arabe unde gasim un „altceva” pe care modernismul si globalizarea l-au alterat in alte parti. Fie ca il vizitezi impreuna cu orasele cosmopolite vecine din UAE sau nu, Oman este o destinatie din care nu ar trebui sa lipseasca intr-o vizita obiectivele de mai jos:
MUSCAT
Capitala a sultanatului Oman, orasul privit din departare este de un alb stralucitor punctat din loc in loc de cupolele aurite ale minaretelor si avand in spate, ca un decor, muntii Arabiei ce curg inspre Marea cu acelasi nume. Muscat mai este numit si „Perla Arabiei”, fiind un amestec de vechi si nou din punct de vedere arhitectonic. Orasul este verde (atat cat poate fi un oras din desert) iar strazile sunt bine intretinute, cu zone verzi si palmieri pe margini si iarna cu flori. Muscat pastreaza in arhitectura sa un sarm si farmec aparte, dat de multitudinea de forturi, castele, moschei si minarete ce rasar deasupra orasului. Nu trebuie ratate la o plimbare prin Muscat forturile Jalali si Mirani ce flancheaza Palatul Alam; zona de promenada de pe malul marii; vechiul bazar din zona – Muttrah si cartierele de locuinte unde se poate admira arhitectura islamica.
MOSCHEEA SULTANULUI QABOOS
Construita intre 1995 si 2001 si avand o suprafata constuita de 41 hectare, moscheea este o dovada a orgoliului si intr-o oarecare masura a dorintei sultanului de a avea o „mare moschee” in Oman. Moscheea a fost construita cu ocazia aniversarii a 30 de ani de domnie a sultanului. Este singura moschee din tara ce poate fi vizitata si de cei ce nu sunt musulmani si are a doua carpeta din lume ca marime (60×70 metri). Carpeta a fost tesuta de mesteri din Iran (400 de persoane au lucrat timp de 4 ani) si contine modele traditionale din Tabriz si Isfahan. Locul de rugaciune pote primi 20,000 de credinciosi.
SUR
Sur este situat la 200 de km de Muscat, in sud-estul tarii si se considera a fi orasul lui Sinbad Marinarul. Este un oras de coasta unde sunt mai vizibile ca oriunde asezarile si modul de viata traditionale, fiind in acelasi timp cel mai mare oras din estul tarii. Soseaua care leaga orasul de Muscat, chiar daca este prin desert, nu plictiseste privirea deoarece isi face drum prin canioane si Muntii Hajar. Alta varianta de traseu este sa urmezi linia de coasta (trecand prin oraselul Quriyat), aici peisajul fiind diferit: apa turquoise, stanci si plaje albe presarate cu scoici multicolore. Strazile din Sur sunt asemeni unor labirinturi marginite de case cu usi cioplite in lemn si ferestre in stil arabesc. In apropiere de Sur se afla plajele R’as Al Hadd si R’as Al Junayz unde in fiecare an 30.000 de testoase vin sa-si depuna ouale.
NIZWA
MUNTII HAJAR
TRECATOAREA SUMAIL
Pentru iubitorii de natura si istorie, trecatoarea Sumail este destinatia perfecta dintr-un circuit in Oman. Natura – pentru ca impresioneaza prin maretie si istorie – datorita faptului ca pe aici treceau vechile caravane de pe o „ramura” din Drumul Matasii. Tot aici, orase ca Bid Bid, Sumail si Al Khobar, fiecare cu fortificatiile si castelele lor, sunt locuri unde se poate opri pentru o scurta vizita. Drumurile prin trecatoare sunt marginite cu piete volante unde poti opri sa gusti fructe locale si in special rodii, lamai dulci si smochine.
La capatul trecatorii dai peste orasul Izki, un oras asezat intr-o mare de plantatii de bananieri. Privit de sus iti da impresia unui ocean verde.
SOHAR
DESERTUL WAHIBA
Marele desert Wahiba are dune ce s-au format pe directia nord-sud (longitudinale), cu o lungime de pana la 200 km, o latime de 100 km si inaltimi de pana la 150 metri. Aici poti sa dai peste tabere de beduini asezate de-a lungul drumurilor principale, interesante de observat si poate daca ai noroc de un ghid bun si sa le vizitezi. Orasele din desert – Rawdah, Samad Ash Shan, Al Akdar si Lizq , sunt asezari unde poti vedea vechi forturi si traditii mestesugaresti, in special tesaturi.