Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Prin CHARYN Canyon - Kazakhstan - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
9213
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-9213,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Prin CHARYN Canyon – Kazakhstan
6 mai

Prin CHARYN Canyon – Kazakhstan

Almaty este pozitionat perfect pentru a face excursii de o zi prin parcurile nationale din sudul tarii. Unul dintre acestea, unic in Asia Centrala,  este – CHARYN CANYON – fratele mai mic al lui Grand Canyon din vestul SUA.

CHARYN Canyon este situat in parcul national cu acelasi nume, la vreo 3 ore (230 km) distanta de Almaty si de-a lungul raului Charyn pe care il insoteste pe o distanta de 80 km. Drumul pana acolo este si cu bune si cu rele dar perfect pentru a plonja in ceea ce caracterizeaza Kazakhstanul: stepa, infinita stepa, muntii, viata traditionala de la tara si asezarile nomade cu iurte. La drum! …

Iesirea din Almaty se face pe soseaua ce merge catre estul tarii, o sosea bine intretinuta dar care nu prea face fata traficului intens. Se trece pe langa Halyk Arena – un stadion cu 3000 de locuri amenajat pentru diverse sporturi pe gheata si unde va avea loc Universiada de Iarna 2017.

Pe mai mult de jumatate din drum, pe partea dreapta suntem insotiti de Muntii Ile Alatau si nu te poti abtine sa rogi soferul sa traga pe dreapta pentru a face poze.

La un moment dat se paraseste soseaua principala si se urmeaza un drum care trece prin sate. Asezarile rurale sunt asemanatoare  satelor din Baragan de la noi: case joase, acoperisuri din tabla, parcari si bodegi unde parca timpul a stat in loc. Am mancat intr-un astfel de popas pranzul la pachet pe care l-am primit la plecarea din Almaty. Deoarece am nimerit in cea mai buna perioada a anului din punct de vedere climatic, nu am putut decat sa-mi imaginez dogoarea soarelui de stepa la +35 sau viscolele iernii la -35 🙂

Dupa alti cativa zeci de kilometri si dupa ce a disparut orice urma de localitate de pe soseaua peticita care parca mergea catre nicaieri … din nou la dreapta. A urmat traversarea unui pas iar apoi din nou s-a deschis campia in fata noastra. Ultima portiune a traseului (15 km zdruncinati) pana la intrarea in parcul national a fost un drum de pamant.

In aceasta perioada a anului lalelele salbatice sunt la apogeul fazei de inflorire.  Lalele, nori, galben, albastru, verde si senzatia de infinit. O oprire pentru a admira amestecul simplu de culori este obligatorie. Nu va imaginati o abundenta de vegetatie – vorbim totusi de stepa si esti norocos daca pe o raza de cateva sute de metri dai peste un palc de lalele galbene.

Intrarea in parc este modesta, marcata de o bariera neprietenoasa si autoritara 🙂 si o cosmelie unde se elibereaza permisele de intrare. Am luat-o in gluma si am trecut mai departe.

Dupa trecerea barierei urmeaza o zona numita „conventional” parcare … oricum mai departe nu poti merge cu masina datorita peisajului abrupt. Locul este recomandat si pentru doritorii de fotografii de ansamblu si de la inaltime deoarece canionul vazut de aici este spectaculos. Sunt anumite trasee unde se poate ajunge doar cu 4×4 dar pentru a le face iti trebuie un permis special.

Canionul propriu-zis este de fapt in zona prin care curge raul Charyn si catre care converg alte canioane prin care odata erau cursuri de apa. Am inteles de la ghid ca si in prezent aceste vai uscate mai sunt inundate din cand in cand. Cel mai spectaculos si vizitat traseu este Valea Castelelor, traseu pe care l-am parcurs si noi. Privelisti .. fara cuvinte. Pe o distanta de 3 km de la locul de parcare si pana la punctul in care am ajuns la rau, peisajul rosiatic din gresie erodata de vant si ploaie lasa loc imaginatiei umane ca fiecare sa vada ce vrea. Culoarea gresiei se schimba de la ora la ora in functie de modul cum cade lumina solara. In prima parte a zilei canionul este de un roz sters si devine din ce in ce mai rosiatic si caramiziu odata cu apropierea apusului.

Dupa 3 km parcursi relativ usor (drumul coboara) am ajuns la baza canionului, respectiv la raul Charyn.

In locul in care Valea Castelelor ajunge la rau este amenajata o lodgie cu iurte traditionale si un restaurant modest cu preturi de 5* 🙂 . Pretul unei iurte este de 45 eur/bucata/noapte si pot dormi inauntru cati incap.

Drumul inapoi catre locul unde erau parcate masinile l-am facut inghesuiti intr-un jeep inchiriat de la proprietarul lodgiei. Se incalzise deja prea mult, drumul este in panta (usor de parcurs la venire) si dupa o bere ….

Canyonul Charyn este unul dintre locurile naturale care trebuie neaparat vazute daca esti pentru cateva zile in Kzakhstan. Daca mai pui ca pe drumul pana acolo mai poti vedea si cateva mici bucatele (dar relevante) din ceea ce defineste aceasta tara imensa ca si suprafata .. merita. In fond, ramai cu o zi plina petrecuta in mod util.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.