Arhipeleagul HELSINKI – croaziere
Cum un oras asezat la margine de ape si pe ape este cel mai bine sa-l vizitezi pentru a-l intelege folosind apa, nu m-am abatut de la regula nici aici. Deoarece istoria orasului HELSINKI s-a scris inclusiv pe cateva dintre cele 315 insule care alcatuiesc Arhipeleagul Helsinki, pe unele insule pot fi admirate zone rezidentiale exclusiviste iar pe altele se desfasoara diverse activitati recreative, iata inca cateva motive care m-au determinat sa plec … pe ape.
Vizitarea arhipeleagului se poate face in mai multe moduri: luand parte la cateva croaziere de 1.5 ore – 2 ore cu un traseu si o tematica data sau pur si simplu sa folosesti transportul public sau privat cu ferry-boat pentru a ajunge in anumite insule, in acest fel putand sa stai acolo cat timp vrei. Este recomandabil sa mergi prima data in croaziere pentru o imagine de ansamblu iar mai apoi sa vizitezi punctual locurile care ti-au placut mai mult.
Toate croazierele si ferry-boat-urile au punctul de imbarcare situate in docurile din Marina Square iar chioscurile de unde se pot lua bilete sunt vizibile, toate companiile impartind acelasi acoperis 🙂 . Este mai recomandabil sa ai cardurile CityPass si Helsinkicard deoarece acestea au incluse tot felul de croaziere precum si transport individual nelimitat intre si catre insule.
Prima vizita am facut-o luand parte la croaziera „SIGHTSEEING” operata de Royal Line si care este inclusa in cardul CityPass de la www.citytour.fi . Croaziera dureaza 1,5 ore si este o combinatie intre locuri istorice, observare a orasului de pe mare si natura. Un mix perfect.
La plecare din port, in timp ce te indepartezi de docurile din Marina square, privelistea este wow. Ca si la o vizita prin oras, este bine ca si aici sa fii pregatit pentru fotografii deoarece de fiecare data skyline-ul orasului este colorat si luminat diferit. De la departare poti vedea perfect la orizont cladirile din piata: Primaria, Ambasada Suediei, Palatul Regal, obeliscul si in linia a doua catedrala Luterana, biserica Uspenski si centrul Sallas cu roata Sky Wheel.
In timp ce iesi din port vaporasul trece pe langa terminalele de pasageri unde acosteaza vasele mari de croaziera.
Prima insula pe langa care se trece este LONNA – mica si uitata pana in anul 2014 – de cand a devenit „frecventabila”. In prezent aici au loc diverse evenimente, spectacole si este un popular loc de intalnire pentru tineri. Pe insula se poate ajunge usor si cu ferry-boat.
Urmeaza insula KLIPPAN cu renumita sa vila din lemn construita in anul 1898, unde in prezent este restaurantul Saaristo cu mancare traditionala finlandeza.
De aici, vaporasul se apropie de linia de coasta pentru a o observa mai bine: trecem pe langa plaja Eira, parcul Kaivopuisto si cladirile „art nouveau” de pe tarm (despre acestea am vorbit in articolul „Helsinki downtown – ghid de vizitare„)
Tot aici se poate observa o veche si haioasa dar practica indeletnicire a locuitorilor: spalatul carpetelor in mare 🙂 . Este amenajat un doc special cu mese si uscatoare unde se freaca si se usuca covoarele.
In timp ce pe o parte ii vezi pe cei ce-si spala covoarele, pe partea cealalta treci pe langa SIRPALESSARI (sunt doar cateva cladiri industriale) si PIHLAJASAARI (renumita pentru plajele sale).
Urmeaza cele cinci insule care formeaza arhipeleagul unde a fost construita fortareata SUOMENLINNA. Chiar daca au propriile nume, conventional toate insulele poarta numele fortaretei. Deoarece in timpul croazierei vaporul nu opreste pe nici o insula, am vizitat fortareata in alta zi, venind aici cu ferry-boat-ul.
Suomenlinna este un loc perfect unde se pot petrece cateva ore: ai natura, istorie, culori si … mare. Fortareata a fost construita in 1748 pe cand Finlanda era parte din Regatul Suediei iar din 1750 poarta acest nume (Sveaborg – in suedeza). Suomenlinna a avut rol de aparare inca de la inceput si mai ales in perioada 1788-1808 in timpul razboiului naval dintre Rusia si Suedia, sfarsind prin a fi cedata la sfarsitul razboiului armatei ruse. Fortareata a mai fost folosita si ca inchisoare pentru prizonierii din timpul razboiului civil din Finlanda (1918) si ca baza pentru artilerie in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din 1973 a fost preluata de la armata de catre Ministerul Culturii iar din 1991 este inclusa pe lista UNESCO.
In timp ce inconjuram insulele, sunt vizibile: Academia Militara Navala, biserica Suomenlinna, submarinul Vesikko, Poarta Regelui si bineinteles … zidurile fortaretei. Mai multe detalii despre vizita facuta separat doar pe Suomenlinna, AICI.
Urmatoare insula pe langa care se trece este VALLISAARI. Insula este rezervatie naturala si a fost deschisa vizitatorilor deabia in 2016 deoarece aici au existat baze militare ale armatei finlandeze. Si in prezent insula nu poate fi vizitata in totalitate, fiind cateva restrictii de access. Deoarece vasul de croaziera nu opreste aici, am venit ulterior cu un ferry-boat pentru a o vizita.
Pe insula sunt 2 trasee care pot fi facute si care sunt bine marcate: traseul Alexander (3 km) si traseul Kuninkaansaari (2.5 km). Insula abunda in depozite militate si hangare ramase de la armata si camuflate in peisaj. Tot pe insula mai este o fortareata asezata pe tarmul stancos si care ofera o priveliste deosebita asupra marii si orasului.
La intoarcere se mai trece pe langa VASIKKASAARI – unde sunt doar cabane de vara, aici putandu-se ajunge doar pe cont propriu (nu exista ferry-boat). Alta insula „interesanta”este SAUNASAARI – dupa cum ii spune si numele este insula cu saune. Este un binecunoscut loc de relaxare si de intalnire (se stie ca in Finlanda au loc multe evenimente sociale si de afaceri la sauna). Pe insula sunt si trei saune cu fum, eu experimentand una in zona rurala.
Inainte de a ajunge in port intalnim insula KORKEASAARI – unde este amenajata gradina zoologica Helsinki.
La intrarea in port se pot admira spargatoarele de gheata … care acum someaza … si care sunt foarte utile incepand cu luna Noiembrie pentru a face loc in special vaselor mari de croaziera. Vasele mici, care fac plimbari prin arhipeleag nu opereaza in perioada Septembrie-Aprilie.
O alta croaziera pe care m-am imbarcat a fost „THE BEAUTIFUL CANAL ROUTE” operata de Helsinki Sightseeing si care este inclusa in HelsinkiCard.
Croaziera dezvaluie timp de 1,5 ore arhipeleagul Helsinki din alte perspective: natura, cartierele rezidentiale de lux si bineinteles … canalele dintre insule.
Traseul acopera partea de sud si est a arhipeleagului. La inceput se trece rapid pe langa SUOMENLINNA si VALLISAARI, timp in care se explica istoria insulei si cladirile vizibile de pe mare, iar mai apoi se apropie de LAAJASALO si VARTIOSAARI pentru a putea vedea cabanele si vilele de lux.
O experienta inedita este parcurgerea canalului Degero pentru a ajunge la KULOSAARI – una dintre suburbiile insulare ale Helsinki.
Inainte de ajunge in port se poate vedea din nou gradina zoologica de pe KORKEASAARI, spargatoarele de gheata si … intrarea in port.
Experienta oferita de croaziere prin arhipeleag este foarta importanta deoarece te ajuta sa intelegi mai bine orasul si regiunea. Daca stai mai multe zile in oras, este mai bine ca la inceput sa iei o croaziera care iti ofera o imagine de ansamblu iar mai apoi cu ferry-boat sa mergi pe insulele pe care vrei sa le cunosti indeaproape.
La intoarcerea in port, cerul a fost diferit. V-am spus la inceput! 🙂