ARMENIA – Regiunea cafelei din Columbia
Inainte de a impartasi experiente despre Armenia – Regiunea cafelei, cate ceva despre prejudecati 🙂 Cand spui Columbia … wow, oricine se gandeste in primul rand la Pablo Escobar, la traficul de droguri si la cat de periculos ar putea fi sa calatoresti acolo. Simple prejudecati!
Am sa spulber toate aceste prejudecati, avand la indemana dovezi …. de la fata locului 🙂
- Pablo Escobar nu mai exista de peste 25 de ani iar cartelul lui a fost decimat de autoritati, armata, forte paramilitare si bineinteles cu ajutorul SUA. Pablo Escobar apartine unui trecut rusinos al tarii, amintirea lui fiind dureroasa pentru familiile celor care au suferit in acea perioada. Ultimele lui urme „materiale” sunt sterse in prezent sau transformate in simboluri care sub nici o forma nu doresc promovarea sa ci sa aduca un omagiu celor care au suferit din cauza lui;
- Medellin, orasul cel mai periculos din lume in anii 90, este complet transformat, fiind un oras elegant, curat, cu cartiere rezidentiale noi, cu viata mondena si cartiere boeme, o incantare pentru orice calator;
- Cuvantul „coca” – chiar rostit impreuna cu „frunza” face ca pe fata interlocutorului columbian sa apara grimasa unei temeri indusa de pedepsele drastice dar fara de care nu s-ar fi putut „curata” tara. In cel mai fericit caz esti ignorat cand pronunti cuvantul respectiv … si toate acestea in timp ce in Peru si Bolivia de ex. se mesteca frunze de coca la greu peste tot iar tu ca turist le poti cumpara la orice pas.
Insa ceea ce se stie mai putin despre Columbia este faptul ca aici veti gasi cea mai buna cafea si cele mai de calitate smaralde din lume.
„Columbia are cea mai buna cafea din lume”
Nu poti sa spui ca ai ajuns in Columbia fara sa fi calatorit in Regiunea Cafelei. Nu este deloc o aroganta sa spui asta deoarece zona, dincolo de vizite la plantatiile de cafea, iti ofera unele dintre cele mai spectaculoase si mai autentice experiente columbiene. Pentru acest lucru ai nevoie sa iti rezervi aici cel putin 3 zile din program.
Regiunea cafelei, numita de unii si Triunghiul cafelei, este o zona asemenea unei fasii care se inghesuie de la nord la sud intre doua siruri muntoase din Cordillera Occidental – Anzii Columbieni, munti care se intind pe toata coasta de nord-vest a Americii de Sud.
De ce cafeaua columbiana este cotata ca fiind cea mai buna cafea din lume?
Asezarea geografica a Columbiei are ca rezultat o clima perfecta pentru producerea celor mai bune boabe de cafea arabica din lume. Cafeaua creste bine pe un sol vulcanic la altitudini cuprinse intre 1200 – 1800 m, in zone fara inghet, si cu o cantitate mica de precipitatii pe an. Columbia ofera toate aceste conditii climatice in asa numitul „Triunghi al Cafelei”: regiunea cuprinsa intre orasele Pereira, Manizales si Armenia.
Tot aici am aflat ca, desi Columbia are un potential foarte mare de productie, se pune accent pe calitatea cafelei si nu pe cantitate. Columbia este a treia tara din lume daca ne luam dupa cantitatea de cafea produsa, dupa Vietnam si Brazilia.
„Intr-un cuvant, cafeaua din Columbia, este legendara”
Odata ajunsi aici, la altitudini cuprinse intre 1700 – 2500 m, ai la dispozitie cateva optiuni pentru activitati, cele mai multe dintre ele avand legatura cu natura: jungla tropicala, vaile adanci si presarate cu palmieri, orasele de munte, plantatii de cafea si nu in ultimul rand, activitati de relaxare la unul dintre resort-urile situate printre vaile cu palmieri, bananieri, mango si plantatii cu cafea. Tot aici ai ocazia sa participi la o degustare de cafea, sa experimentezi cateva meniuri locale in restaurantele pitoresti asezate la poalele colinelor si sa iti petreci serile cu muzica live si dansuri columbiene: salsa, merengue, etc.
Daca iti aloci trei zile in Armenia, mai jos sunt cateva sugestii de calatorie care vor face ca timpul petrecut acolo sa fie memorabil:
Salento – diamantul regiunii cafelei
Salento este un orasel din zona muntoasa a Armeniei care se remarca prin cladirile coloniale viu colorate, construite in secolul 19 si inceputul secolului 20. Multe dintre caracteristicile acestor case, cum ar fi usile sculptate in lemn, designul viu colorat si balcoanele uriase, sunt foarte bine conservate. Stradutele orasului sunt cochete, impanzite cu magazine de suveniruri, produse locale si cafenele. Daca nu ai facut o rezervare la o plantatie de cafea din imprejurimi, in Solento poti sa participi la o prezentare a procesului de productie a cafelei si la o degustare. In piata centrala a oraselului poate fi admirata Iglesia Nuestra Senora del Carmen.
Oraselul mai este poarta de intrare catre una dintre cele mai spectaculoase zone montane din Colombia, Valea Cocora.
Valea Cocora – printesa regiunii cafelei
Valea Cocora, sau valea cu cei mai inalti palmieri din lume, este situata in Muntii Anzi, departamentul Quindio al Columbiei la o altitudine intre 1800 – 2400 m. Palma de cera sau palmierul de ceara este arborele national al Columbiei si poate atinge la maturitate pana la 60 m inaltime dar are o radacina de doar….. 40 cm!! Palmierii de ceara pot trai pana la 120 de ani, au o tulpina cilindrica care este acoperita cu ceara. „Cocora” provine de la numele unei printese din triburile Quimbaya, fiica sefului de trib local, Acaime, si inseamna “steaua apei”.
O drumetie de aproximativ 2 ore prin vaile largi si pe alocuri abrupte, insa usor de abordat cu un efort fizic mediu, iti ofera o multitudine de imagini spectaculoase, care iti taie respiratia. Fara sa mai mentionez ca, la finalul drumetiei, te vei simti mai in forma decat oricand 🙂 si cu un palmares cu fotografii de invidiat.
Prin vale se pot face mai multe tipuri de trasee cu grade diferite de dificultate, calarie sau o plimbare cu jeep-ul.
Excursia la Valea Cocora se poate organiza fie din Armenia sau resortul de unde stai in afara orasului, fie direct din Salento daca ai ales o cazare la unul dintre hostelurile din fermecatorul orasel montan.
Armenia
Armenia, orasul „capitala” al departamentului Quindio – visul iubitorilor de cafea, nu reprezinta o destinatie turistica in sine, fiind mai mult un oras de tranzit prin Regiunea Cafelei.
Cele mai populare locuri de vizitat in oras sunt situate in Piata Bolivar: Catedrala, Primaria si Monumentul Efortului „The Monument to Effort”. O zona mai linistita este Parcul vietii (Parque de la Vida) unde se pot face plimbari pe langa lac sau pe arena cu role. Adiacent de Piata Bolivar se gaseste zona de shopping a orasului, o matrice cu strazi pietonale unde poti sa te pierzi pentru cateva ore pentru a cauta cafenele, magazine cu smaralde si alte suveniruri columbiene.
Gradina botanica Quindio
La 15 km sud de Armenia se poate vizita Quindio Botanical Garden & Butterfly house. Un tur cu ghid de specialitate care dureaza aproximativ 2 ore te plimba prin jungla tropicala, de unde nu lipsesc diverse specii de palmieri, bambusi si ferigi unice, din familia palmierilor. In parc traversezi si un pod suspendat pentru a ajunge la zona de observare a pasarilor unde se pot urmari in mediul lor natural mai multe specii, inclusiv pasarea Colibri. Turistii stau intr-o cabana bine camuflata de jungla si privesc pasarile din spatele unui geam fara a putea fi vazuti din afara de catre acestea.
In gradina botanica a fost construit un punct de observare, un schelet metalic in forma de turn (sunt aproximativ 220 de trepte pana in varf). Odata ajuns sus ai o imagine panoramica asupra junglei iar de aici se poate observa, in toata splendoarea sa, Casa cu fluturi care bineinteles … are forma de fluture. Turul se incheie cu vizita la Casa de fluturi unde se pot observa in jur de 1500 de specii de fluturi, intr-un cadru natural superb.
Vizita la o ferma de cafea
Am pastrat „cireasa de pe tort” pentru finalul calatoriei in Armenia, si anume o vizita de jumatate de zi la o plantatie de cafea.
Am ales Ferma „La Morelia Coffee” situata la 10 de minute de orasul Armenia, o plantatie cu o istorie de peste jumatate de secol. Plantatia a fost preluata in 1982 de familia Torres si dezvoltata an de an, astfel ca astazi La Morelia este un brand de cea mai buna calitate, avand numeroase certificari din partea Federatiei Nationale a producatorilor de cafea.
Turul te ajuta sa intelegi procesul de cultivare a cafelei, colectarea boabelor si tehnica folosita pentru selectia boabelor de cafea. Se continua cu uscarea si sortarea boabelor in asa fel incat sa se aleaga cele mai bune boabe de cafea. Toate aceste informatii iti sunt prezentate de un ghid profesionist intr-o plimbare relaxanta printre aleile din interiorul plantatiei. Vei afla informatii interesante despre speciile de cafea, clasificarea acestora in functie de continutul de cofeina, timpii de prajire si care este ponderea in consumul pe plan mondial al diferitelor tipuri de cafea.
„Veti invata sa apreciati mai mult cescuta cu cafea pe care o veti savura de acum inainte”
Experienta de pe plantatia se incheie cu o degustare de cafea (blind style) care ne pune imaginatia si gustul la incercare. Esti invitat sa treci pe rand sa mirosi cestile cu cafea macinata apoi aceleasi tipuri iti sunt oferite pentru degustare. Urmeaza sa faci un clasament personal care de multe ori are rezultate neasteptate. Degustarea este un bun exercitiu pentru a vedea cum marketingul iti influenteaza decizia de a cumpara o cafea 🙂 La final, gazdele vor aprecia vizita la ferma lor prin servirea unei cesti de cafea, dupa preferinte: expresso, capucino, latte machiato, etc si un suvenir sub forma unei pungulite de cafea La Morelia.
Iubitorii de cafea vor petrece doua ore si jumatate de rasfat pe una din plantatiile de cafea din Columbia, savurand cea mai buna cafea din lume chiar la ea acasa.
Regiunea cafelei este o zona rurala situata intr-un cadru natural pitoresc, unde ai ocazia sa simti 100% stilul columbian de viata. Pentru a te bucura pe deplin de aceste zile petrecute in inima regiunii cafelei, ai mai multe optiuni de cazare in zona Armenia.
Cazarea in zona cafelei
Poti sa alegi oraselul Salento, sunt multe hosteluri si pensiuni la un buget redus, majoritatea in locatii mici insiruite pe stradutele orasului. Sunt hoteluri si in Armenia, insa orasul este ceva mai mare si cu toate ca de aici sunt mai multe optiuni de transfer in zonele de interes, nu este foarte atragator pentru petrecerea timpului liber si relaxare.
Asa se face ca noi ne-am orientat spre o locatie care sa intruneasca toate conditiile de care aveam nevoie pentru a simti cat mai intens ca suntem in Columbia: Mirador las Palmas. Lodgia-resort este situata la 20 km de Armenia si este o locatie superba pentru a petrece cateva zile in natura. Lodgia are apartamente spatioase, majoritatea cu vedere catre Valea Cauca, oferind imagini spectaculoase. Piscina „infinity” ofera aceeasi vedere panoramica catre vale; gradina hotelului este amenajata si bine ingrijita, cu spatii de joaca si de relaxare. Hotelul dispune de un spa si un restaurant unde servesti micul dejun si cina.
Facilitatile hotelului si mai ales locatia perfecta te indeamna sa petreci aici cat mai mult timp la relaxare. As putea spune ca timpul petrecut in Mirador las Palmas echivaleaza cu experienta columbiana autentica, rurala: ai cazarea perfecta, cu o piscina infinity cu panorama spectaculoasa deasupra junglei columbiene, cu mancare autentic columbiana si cu cea mai buna cafea din lume…..fix la ea acasa. Daca nu v-am convins inca, imaginile de mai jos sunt de ajutor 🙂
Daca esti in Columbia…..trebuie sa experimentezi si bucataria locala, nu?
Poate cea mai cunoscuta mancare traditionala columbiana este „bandeja paisa”, un platou care include: doua tipuri de carnati columbieni, carne de vita fiarta si macinata sau taiata in bucati mici, orez, fasole rosie, bacon de porc – chicharron, o felie de avocado, un plantain prajit (banana folosita la gatit) si pe deasupra, un ou prajit … pentru a fi „tacamul” complet. Evident, acompaniat de un fresh de „lulo” sau „sour soap”, toate servite de „seniora colombiana” te face sa te simti un oaspete iubit si apreciat in frumoasa tara latina, Columbia.
Am incercat sa transmit sentimentele pe care le-am trait in aceasta zona si va las pe voi sa apreciati daca Regiunea Cafelei merita cele trei zile petrecute aici. As repeta experienta avuta in „triunghiul cafelei” fara nici o rezerva.