Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
ASTANA - capitala viitorului din stepa asiatica - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
9045
post-template-default,single,single-post,postid-9045,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / ASTANA – capitala viitorului din stepa asiatica
29 apr.

ASTANA – capitala viitorului din stepa asiatica

Dupa un zbor de noapte de patru ore si jumatate din Istanbul cu Air Astana, un zbor spre est in care rasaritul se apropie de doua ori mai repede, chiar in momentul in care soarele incepea sa apara la orizont, din imensitatea pustiului Asiei Centrale incepeau sa fie evidente urme de civilizatie. Ne apropiam de ASTANA.

Jos, campia abia iesita de sub troienele iernii era inundata de balti create de topirea prea rapida a zapezii din aceasta primavara. Aici totul este la extrem: inundatii si seceta plus iernile cu -35 de grade in alternanta cu verile la +35 de grade fiind o dovada in acest sens. Aeroportul era inca sub lumina reflectoarelor noptii in momentul in care am ajuns:

INTRODUCERE ….

ASTANA inseamna in limba kazaha „capitala”, orasul jucand acest rol din 10 Decembrie 1997, data de la care s-a decis mutarea institutiilor politice si administrative din ALMATY sau ALMA ATA. Motivele si legendele care explica aceasta mutare sunt diverse si poate fiecare contine un sambure de adevar: o mai buna pozitionare a orasului capitala in centrul tarii, protectie fata de cutremure si inundatii deoarece ALMATY este in zona seismica si in calea suvoaielor din muntii Ile Alatau, mega depozite de uraniu in subsol si protejarea lor impotriva exploatarii prin construirea orasului deasupra, dorinta de a marca un nou inceput …

Oricare ar fi adevarul, orasul este o manifestare evidenta a faptului ca „se poate” si „avem cu ce” 🙂 Master planul orasului nou a fost conceput de arhitectul japonez Kisho Kurokawa  si multor altor arhitecti printre care Norman Foster li s-au permis sa-si materializeze imaginatia si conceptele futuriste. 

Orasul are in jur de 860.000 de locuitori, majoritatea lucrand in administratia centrala de stat si in cele cateva companii care isi au sediul central aici – KazMunaiGaz fiind una dintre ele. Chiar daca mutarea capitalei a fost usor de facut printr-o decizie politica, viata economica si sociala inca mai are drum de parcurs pana va ajunge la nivelul celei din Almaty, vechea capitala. In acest sens, am simtit din discutii o rivalitatea greu de stapanit intre locuitorii celor doua orase, de multe ori evidentiata nu cu foarte multa diplomatie 🙂

NOU si VECHI

ASTANA „noua” a fost ridicata langa vatra oraselului Akmoly (fondat in 1830 de rusi ca o fortareata impotriva invaziilor cazacilor din Siberia). Orasul rezultat este impartit de raul Ishim – o linie de delimitare destul de evidenta intre nou si vechi.

Daca in partea veche bulevardele „verzi” taie cartiere cu blocuri de 4-8 etaje, cu o arhitectura sovietica, cu multe parcuri si vestigii din istoria de aproape doua secole a asezarii si poate pe alocuri cu un aer usor boem, in zona nou construita dupa 1997 cladiri de 40-50 de etaje schimba peisajul stepei asiatice si sute de mii de copaci tineri incearca sa indulceasca imaginea si sa formeze incet incet noile parcuri ale orasului. Aceasta este una dintre imaginile care daca ignori monolitii de beton si sticla, frapeaza: procesul amplu de impadurire al orasului nou. Dorinta de a avea un oras cu o „fata umana”.

Noile cartiere rezidentiale care rasar la tot pasul m-au facut sa pun de multe ori intrebarea … Dar cine va popula aceste locuinte? Raspunsul: oameni care lucreaza in administratie. Credibil si nu prea. Oricum, in industrie putine sanse sa gasesti un job deoarece majoritatea economiei tarii este localizata in sud si vest. Sau poate sunt planuri de coagulare a vietii economice si in Astana in viitor.

UNDE STAM

Venind in intampinarea aspiratiilor si imaginii noului oras, aici sunt prezente majoritatea lanturilor hoteliere internationale (Marriott, Intercontinental, Rixos, Hillton, Park Inn, Radisson ..) precum si cateva locale si regionale de foarte buna calitate – Kazzhol de exemplu. Am vizitat cateva hoteluri si am stat la Rixos President Astana. Calitatea serviciilor, curatenia si dorinta de a multumi clientul sunt evidente iar standardele de calitate exced multe dintre locatiile din cadrului aceluiasi brand de prin alte parti ale lumii.

CE VIZITAM?

Punctele de interes (culturale, sociale, religioase, administrative) au fost construite in ultimii 10-15 ani si reprezinta transformarea in realitate a celor mai avangardiste idei arhitectonice. Majoritatea cladirilor – simbol avangardist sunt situate in zona noua, pe o distanta liniara de 5 km (Blv Nurzhol si Piata Independentei) iar cateva sunt in noile cartiere rezidentiale din sud-vest si vest. Mai jos, Blv. Nurzhol – vedere est – vest.

Sunt trei puncte situate „la inaltime” in oras unde daca urci vei intelege si vei vedea multe. Acestea sunt: turnul Bayterek, hotelul Marriott si Khan Shatyr. Am avut ocazia sa vizitam cateva dintre cele 27 de etaje de la Marriott si uite ce am vazut … prin geam:

1. Palatul sporturilor pe gheata Alau (Alau Ice Palace)

Constructia a inceput in 2007 si a fost finalizata in 2011 pentru a fi gazda jocurilor olimpice de iarna asiatice. In interior pot fi gazduiti 8.000 de spectatori si are al doilea teren de patinaj ca marime din tara dupa cel din statiunea Medeo de langa Almaty.

2. Centrul cultural islamic (Nur Astana Mosque)

Cunoscuta si sub numele de Moscheea Nur Astana, cladirea a fost un dar facut de emirul Qatarului. Este a treia moschee ca marime din Asia Centrala si este plina de simboluri: inaltimea partii centrale este de 40 de metri – varsta la care profetul Mohamed a avut revelatii si minaretele au 63 de metri – varsta la care profetul a murit. Complexul poate adaposti 5.000 de credinciosi.

3. Monumentul Bayterek (Bayterek Tower)

Este unul dintre cele mai fotografiate monumente din Astana, fiind pozitionat in partea centrala a orasului. Are o inaltime de 105 metri si are o punte de observatie la 97 de metri (cifra corespunde anului in care Astana a devenit capitala – 1997). Designul este o transpunere arhitectonica a legendei mitologice cu arborele vietii in varful caruia pasarea fericirii „Samruk” si-a depus oul. Se spune ca actualul presedinte Nursultan Nazarbayev a avut ideea construirii acestui turn si l-a schitat pe un servetel.

4. Primaria din Astana

5. Turnurile de aur 

Poreclite de localnici si „halbele de bere”, cele doua turnuri din sticla aurita stau in fata palatului prezidential. Nu au o utilitate economica, fiind construite din motive pur decorative.

6. Palatul Prezidential (Ak Orda Presidential Palace)

Palatul este simbolul presedintiei Kazakhstanului dar nu este si resedinta presedintelui. Cladirea a fost construita in 2004. Cladirea are o inaltime de 80 de metri si are in varful domului o minge aurita simbolizand soarele sub care zboara un vultur de stepa stilizat.  Multa lume compara designul acestei cladiri cu ceea ce este imaginat a fi sediul Noii Ordini Mondiale.

7. Palatul pacii si reconcilierii

O alta cladire langa care trebuie sa faci o fotografie: Piramida cu o inaltime de 62 de metri si cu baza un patrat cu latura de 62 de metri. Cladirea a fost finalizata in 2003 pentru Congresul liderilor lumii si al religiilor, eveniment care are loc la fiecare 3 ani. Cladirea a fost proiectata de renumitul arhitect britanic Norman Foster.

8. Monumentul Kazakh Eli

Coloana cu o inaltime de 91 de metri (anul dobandirii independentei) este situata in Piata Independentei, in fata Palatului Pacii si Reconcilierii  – o piata imensa unde mai sunt: Universitatea de Arte Shabyt, Moscheea Hazret Sultan, Palatul Independentei si Muzeul National. Constructia este o coloana alba care are in varf pasarea mitologica Samruk iar la baza un postament cubic cu patru basoreliefuri reprezentand: primul presedinte kazah, curajul, creatia si viitorul. Monumentul este inconjurat de un pavaj de 5 hectare de marmura alba 🙂 In spatele monumentului se afla un ansamblu de coloane pe care sunt desenate scene din istoria tarii.

9. Universitatea de Arte Shabyt

Numita si „castronul cainelui”, este o structura gigantica unde sunt laolalta scoala de arte, sali de lectura si expozitii si o librarie. In interior este o sala unde incap 4.500 de vizitatori, mai multe sali de 100-400 de locuri, un restaurant cu 700 de locuri …. Finalizata in 2009, cladirea se intinde pe 3 hectare.

10. Moscheea Hazret Sultan

Este a doua moschee ca marime din Asia Centrala dupa  Türkmenbaşy Ruhy. Constructia a fost finalizata in 2012 si poate gazdui 10.000 de oameni. Domul principal are 51 de metri si alte 8 domuri mai mici impreuna cu 4 minarete cu inaltimea de 77 de metri, fac constructia vizibila din toate partile orasului. Complexul moscheii se intinde pe 11 hectare.

11. Palatul Independentei

Imensa cladire se potriveste perfect in peisajul Astanei, fiind proiectia perfecta a orasului viitorului. Palatul este locul unde se tin multe din evenimentele cu rang oficial ale statului, tot aici fiind si un muzeu etnografic, muzeu de arheologie si antropologie si muzeul orasului Astana.

12. Muzeul National

Deschis in 2014 cladirea din sticla albastra si marmura alba are peste 7 hectare si gazduieste obiecte si exponate unice: statui si ornamente din epoca bronzului ce au apartinut legendarului razboinic din secolul 3 si poreclit „razboinicul de aur” dupa ceea ce a fost descoperit in mormantul acestuia in 1969. In fata muzeului este un complex statuar inspirat din viata razboinicilor din trecut.

13. Khan Shatyr

Numita si „cortul inclinat”, este o structura unica finalizata in 2010 si are o inaltime de 150 de metri. Complexul are la baza 14 hectare si adaposteste un mall, o zona de plaja cu nisip adus din Maldive si piscina la etajul 4, un parc de distractii si restaurante. Proiectantul a fost Norman Foster iar forma si materialele utilizate fac ca temperatura in interior sa fie tot timpul anului in jurul a 25 de grade.

14. Circul Astana

Printre atatea cladiri neobisnuite, faptul ca niste extraterestrii si-au abandonat nava aici iar localnicii au inceput sa faca in ea spectacole de circ … nu mai mira pe nimeni 🙂 In fata cladirii, un complex statuar ne indica cam ce se petrece in interior.

15. Opera Nationala 

Deschisa publicului in 2013, sala principala are 1.250 de locuri. Cladirea este un pic atipica printre cladirile de diverse forme si inaltimi care o inconjoara, aducand mai mult a templu grecesc.

16. Sediul KazMunaiGaz

Impresionanta cladire ce aminteste de complexul Atlantis din Bahamas este situata la capatul bulevardului pe lungimea caruia se insira obiectivele amintite mai sus. Cladirea este chiar in fata cortului Khan Shatyr, de pe scarile caruia se pot realiza niste fotografii de ansamblu superbe si de unde se poate vedea pana la Palatul Prezidential Ak Orda.

17. Turnurile „Luminile Nordului”

Un complex de cladiri de birouri a caror forma a fost inspirata din acest fenomen natural. Seara, sistemul de iluminare face ca numele lor sa fie binemeritat.

18. Complexul rezidential „Triumph”

Seamana cu Universitatea Lomonosov din Moscova si Casa Scanteii din Bucuresti dar … este bloc de locuinte. Oricum, prin dimensiuni si forma atrage orice privire.

19. Sala de concerte 

A fost inaugurata in 2009, pe 15 Decembrie cu ocazia sarbatorilor dedicate zilei nationale. Forma este asemanatoare unui trandafir caruia i se deschid petalele intr-o miscare evolutiva sugereaza si dinamica muzicii. Foaierul are 30 de metri inaltime si are aria de 3.000 de metri patrati.

20. Teatrul de balet Astana

Cladirea se afla in acelasi complex cu Academia si Universitatea Astana si impresioneaza prin dimensiuni. Situata in cea mai noua zona a orasului, inconjurata de complexe rezidentiale, ea a fost finalizata in 2012 si primul spectacol de balet a fost prezentat aici in 2013.

21. Universitatea Nursultan Nazarbayev

Infiintata la initiativa presedintelui Nursultan Nazarbayev, institutia se doreste a deveni un punct central in educatie in Asia Centrala.

22. Mall-ul Mega Silk Way

Complexul comercial a fost deschis in martie 2017 si se intinde pe o suprafata de 12 hectare. Oferta de magazine de aici este mai buna decat cea din Khan Shatyr.

23. Complexul EXPO ASTANA

Este cel mai grandios proiect in derulare si are termen de finalizare 10 Iunie 2017 – data la care Astana va deveni gazda evenimentului global „Future Enery” – Astana Expo 2017. Situat in sud-vestul orasului, proiectul are un buget de 3.5 miliarde dolari si se intinde pe 2 km patrati.

24. Orasul vechi

Vechi este un pic impropriu deoarece orasul langa care a fost fondata „noua Astana” exista din 1830. Separat de Astana „viitorului” prin raul Ishim, imediat ce se traverseaza podul ce leaga cele doua zone intri parca in istorie … o istorie sovietica. Simbolurile acesteia sunt inca prezente si se remarca prin blocuri de locuinte tip cazarma cu basoreliefuri pe fatade pentru a mai indulci atmosfera. Cartierul este invadat de parcuri si de asemenea are o promenada pe malul raului unde sunt cateva terase si locuri de recreere pentru copii.

Pe malul raului poate fi vazuta statuia lui Kenesary Khan – ultimul conducator kazakh si luptator inversunat impotriva Imperiului Rus.

In zona sunt si cateva cafenele, unele bine ascunse prin parcurile dintre blocuri. Am servit o cafea „kazaha” la Alibaba Cafe, intr-o atmosfera traditionala.

Tot in apropiere este si Muzeul Primului Presedinte Kazah, amenajat in vechea resedinta presedentiala. Aici sunt peste 40.000 de exponate prin care se evidentiaza viata presedintelui din copilarie si pana in prezent, relatiile politice ale acestuia, diverse cadouri primite in intalniri oficiale si manuscrise a cartilor scrise de acesta. In fata cladirii sunt statuile lui Zhanibek si Kerey – cei doi khani (conducatori) care au fondat khanatul Khazakhstan.

Astana nu este un oras de care sa te indragostesti la prima vedere, mai ales daca ajungi acolo dimineata dupa un zbor de noapte si cazi direct de la aeroport in mijlocul unor megaliti de sticla si otel ridicati in mijlocul stepei. Dar dupa jumatate de zi si o cafea invioratoare incepe sa-ti placa si sa intelegi mesajul transmis: secolul 21 este al celor care investesc in tehnologie si in surse alternative de energie.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.