Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
BALI - natura si exotism (I) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
6115
post-template-default,single,single-post,postid-6115,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / BALI – natura si exotism (I)
26 nov.

BALI – natura si exotism (I)

BALI este poreclita in toate felurile: insula zeilor, insula pacii, insula diminetilor si mai nou este subiect de film unde totul te invita sa mananci, sa te rogi si iubesti impreuna cu Julia Roberts 🙂

BALI este destinatia superba si perfecta, situata la mare distanta de agitatia civilizatiei nordice si suficient de departe de Australia pentru a nu fi deranjat de replica sudica a emisferei nordice. Aici e un loc unde visezi si atat. Stai, privesti, admiri si visezi …. cu ochii deschisi.

E mica dar cum toate esentele tari stau in sticlute mici, odata ce aterizezi aici vei gasi o lume intr-o palma de uscat.

Insula este populata – 4,2 milioane de suflete traiesc acolo si in majoritatea lor sunt … surpriza … hindusi (84%), cu toate ca suntem intr-o tara musulmana, de fapt una dintre cele mai mari tari musulmane de pe glob – Indonezia.

bali 1

Am ajuns in Bali in februarie in plin sezon ploios (dar nu va faceti griji pentru ca ploua in general doar noaptea), dupa o escala de 5 zile in Hong Kong, zborul de 5 ore fiind cu Cathay Pacific. Un zbor cam zbuciumat, in special la trecerea ecuatorului, zona recunoscuta pentru turbulentele permanente. La aterizarea pe aeroportul din Denpasar, „capitala insulei”, nu realizezi imediat paradisul in care ai ajuns deoarece orasul este o mini metropola cu 900,000 locuitori – motociclete ce curg in permanenta, claxoane si magazine cu de toate pentru toti. Era sa uit ceva … venind din Hong Kong unde in februarie erau „numai” 20 de grade dar aer uscat, purtam o imbracaminte ca de primavara. La iesirea din aeroport, temperatura si umiditatea incredibila (februarie este varf de umiditate si precipitatii) m-au transformat intr-un lac. Arareori am mai avut acea senzatie, dar ce mai conta – eram in Bali 🙂 Peste 8 km scapam de pantalonii necesari pentru emisfera nordica si intram in atmosfera balineza.

bali 31

Intr-un loc asa de mic ca Bali, posibilitatile de relaxare sunt variate: munte si jungla tropicala, plaja si ocean si ….. daca cineva doreste – orase.

Insula are multe plaje, unele vechi si cu traditie in special pentru aerul libertin si flower power al anilor 60 (Legian, Kuta) unele mai noi si care au fost „oferite” turistilor ca urmare a dezvoltarii turismului de lux (Nusa Dua) si unele foarte noi (Sangur, Padang, Balangan, Sanur) ce merita vizitate atata timp cat nu vor fi invadate si ele de hoteluri de masa.

Deoarece am vrut sa traim ambele experiente (hippy si de lux) am luat cazari atat pe Legian – Kuta cat si pe Nusa Dua.

Transferul din Denpasar catre Legian beach, respectiv zona de hoteluri, am facut-o cu un taxi luat din aeroport, fara programari dinainte. La iesire din aeroport te asteapta zeci de oferte dar trebuie sa ai de grija ce alegi si … sa negociezi dinainte pretul. Nu trebuie sa platesti mai mult de 10 EUR.  Daca vrei sa nu fi hartuit 🙂 ai varianta sa cumperi un voucher de taxi de la un ghiseu specializat din zona de sosiri si cu el urci in taxiurile marcate ca taxiuri oficiale. Pentru 2015 noile tarife de taxi pot fi consultate AICI.

Legian – Kuta sunt de fapt doua plaje unite, rezultand o zona superba de aproape 6 km de nisip galben si un ocean unde mareea ofera spectacole si valuri imense de doua ori pe zi. Plaja este foarte cunoscuta celor iubitori de turismul original, care sa-i apropie de localnici si sa le cunoasca viata si obiceiurile. Chiar daca in zona sunt cateva zeci de hoteluri unde ai tot confortul, peste tot vezi palcuri de turisti ce mananca pe plaja de la „fast-food-urile” volante mancarea pregatita la fata locului, se lasa masati de localnice si participa la jocuri de plaja cu localnicii.

bali 32

Plaja Legian-Kuta este plaja publica iar seara este invadata de localnici. Ea mai este cunoscuta si pentru valurile perfecte iubite de surferi.

bali 28

bali 14 bali 4

Noi am stat la Legian Beach Hotel – o miniatura a ceea ce ofera insula: vegetatie abundenta, piscine si bazine superb amenajate, o gradina tropicala imensa si bungalow-uri unde a fost pastrat stilul arhitectonic local.

bali 2 bali 3 bali 5 bali 6 bali 8 bali 13

Kuta este foarte populata atat cu rezidenti cat si cu turisti. Imediat de parasesti zona de hoteluri din apropierea plajei intri in zona de restaurante, pub-uri si terase. Este un amestec si o forfota incredibila: de la steak-ul australian la pub-urile englezesti si terasele cu mancarea gustoasa balineza. Kuta este cunoscuta si pentru atacul cu bomba din 2002 cand au fost ucisi 202 oameni si in amintirea carora a fost ridicat un monument in centrul statiunii.

bali 7

bali 26 bali 27

Daca tot suntem in Kuta trebuie sa atrag atentia ca trebuie evitat schimbul valutar la casele de schimb din statiune. Orice ai face esti pacalit. Initial esti atras printr-un curs de schimb mult mai avantajos decat cel oferit de hoteluri, apoi moneda locala ti se ofera in bancnote mici in teancuri mari din care in timpul numararii cad inapoi in sertar un sfert. Daca esti totusi vigilent si le atragi atentia, imediat tranzactia se anuleaza, valuta iti este inapoiata si esti poftit afara pe usa 🙂

Urmatoarea destinatie unde am stat a fost plaja Nusa Dua. Aici, alta lume, alt stil, alt peisaj. Nusa Dua este plaja de fitze a insulei, aici intalnind doar hoteluri de „brand” (dupa care eu personal nu ma dau in vant deoarece altereaza parfumul local). Plaja este mult mai ingusta, apa mai curata si … multa liniste. Liniste pentru ca zona de hoteluri este „intarcuita” la propriu, fiind interzis accesul localnicilor. Mai scapa cateodata vigilentei gardienilor cate o maseuza sau cate un copil cu geanta frigorifica ce vinde bere. Adio mancare de pe plaja, adio discutii si glume cu localnicii … dar stai la 5* 🙂

bali 16 bali 20 bali 21 bali 22

In plus fata de Legian beach, aici este evidenta originea vulcanica a insulei, in anumite zone putand sa vezi sute de metri de tarm de tuf si roca vulcanica neagra – rosiatica solidificata.

Zona de hoteluri de pe Nusa Dua asa cum ziceam este izolata, pana in sat in zona de terase si baruri fiind vreo 3-4 km. Oricum, o plimbare nu strica iar pentru cei lenesi majoritatea localurilor iti ofera transport gratis de la hotel. Ca tot a venit vorba de restaurante, unul dintre lucrurile care iti gadila toate simturile in Bali este mancarea: un mix de retete din Asia de Sud si bucatarie indiana, meniul fiind dominat de vestitul satay (frigarui cu sos din unt de arahide si lapte de cocos). Combinatiile infinite dintre sosurile de ghimbir, lamaita, lapte de cocos, unt de arahide, lime, coriandru, chilli, curry si mango fac ca o simpla frigaruie sau o supa sa capete gusturi nemaiintalnite.

Cazarea in Nusa Dua am avut-o la Westin Resort din lantul Sheraton, o locatie luxoasa cu servicii ireprosabile si facilitati pe masura: plaja privata, serviciu privat la camera, bucatarie excelenta, spectacole seara si … liniste. La sosirea in hotel, fiecare grup sau persoana sunt intampinati protocolar cu dansuri balineze.

bali 17

bali 15bali 18 bali 19 bali 23

Daca esti in Bali si stai doar pe plaja ai mers degeaba pana acolo. Ia-ti inima-n dinti si paseste catre centrul insulei. Nu vei regreta. Trebuie sa vezi Vulcanul Bali, terasele de orez si Ubud. Poti inchiria un sofer cu masina si-l vei avea la dispozitie toata ziua. Drumul este superb, o sosea ingusta prin vegetatia luxurianta, jungla si orezarii. Totul este de un verde ireal, verde de Bali 🙂

Vulcanul Bali, care este al doilea cel mai inalt munte de pe insula (2276 m), devine vizibil pe masura ce te apropii de centrul insulei, dar acest lucru este posibil doar daca ai un pic de noroc si te lasa in pace norii si aburii generati de ploile tropicale ce apar de nicaieri si racoresc pamantul ars de soare.

bali 30

In drum, vrei nu vrei peisajul teraselor cu orezarii te va face sa opresti. Cele mai renumite sunt dealurile terasate de la Tegallalang, la nord de Ubud. Imaginea oferita te lasa fara cuvinte iar ca sa-ti revii, pe marginea drumului au fost construite niste platforme speciale pe care poti sa urci si sa faci fotografii cu minunatia din spate.

bali 10 bali 11

Serpuind pe sosea, cu terase de orez de o parte si de alta si din loc in loc printre palcuri de palmieri ajungi in Ubud. Ubud este mai mult decat un orasel statiune, este sinonim cu linistea si relaxarea perfecta.

Situat in zona muntoasa a insulei, statiunea se bucura de o infrastructura si logistica turistica deosebita. Locurile de cazare sunt pentru toti si pentru toate buzunarele si ce este mai important, aici hotelurile sunt mici si cochete pentru a-ti oferi spatiul privat de care ai nevoie.

bali 9 bali 24 bali 25 bali 26

Zona este impanzita cu ateliere unde se confectioneaza tot felul de obiecte de arta traditionale: picturi ce „se fac” sub ochii tai si statuiete si obiecte casnice din lemn ce prind forma sub dalta artistului popular. Poti sa cumperi orice deoarece livrarea catre casa iti este asigurata.

Ubud este renumit pentru varietatea culturala si bogatia lucrarilor manuale traditionale inspirate din legende si obieciuri locale. Orasul este de asemenea gazda pentru Muzeul de Arta Agung Rai, Padurea Maimutei Sacre si Palatul Ubud …. dar despre acestea vom vorbi in partea a doua.

Bogatia insulei nu sta numai in natura si exotism. Templele, obiceiurile traditionale (arderea corpului la inmormantare) si dansurile traditionale vin sa completeze cadrul oferit de natura. Dar despre toate acestea, in partea a doua.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.