BALI – temple si traditie (II)
Cand spui BALI spui hinduism, temple, dans si mitologie. De fapt. intreaga viata de zi cu zi a balinezilor respira prin aceste 4 elemente.
Nu exista casa, hotel, curte, sat, strada sau intersectie unde sa nu fie ridicat un altar mic si unde localnicii sa-si aduca ofrandele sub forma de betisoare parfumate, mancare gatita invelita in frunze de bananier, orez, portocale … si chiar sticle cu suc 🙂
Nu exista eveniment sau adunare unde renumitele dansuri balineze sa nu fie prezente si sa nu incante ochiul participantului.
Nu exista locatie publica sau privata unde sa nu vezi statui din mitologie si religie.
Sa incep cu dansuri sau cu temple? Haideti la temple … In Bali sunt inregistrate peste 6.000 de temple si noi am reusit in doua zile sa vedem 4. Putine dar bune, asa cum imi place 🙂 Mai jos este traseul pe care l-am facut in doua zile, cu sofer local si tot tacamul.
Templul Besakih
Templul Besakih mai este cunoscut si sub numele de „Templul Mama” si scruteaza zarile balineze de peste 1000 de ani. Templul este situat in zona inalta a insulei, la peste 1000 de metri altitudine, si la o distanta de 50 de km (cam 2 ore de condus) de Denpasar. Se poate ajunge usor la el incluzandu-l intr-o excursie de o zi pe care o poti rezerva de la orice hotel sau agentie din zona de plaja Kuta-Legian-Nusa Dua.
Templul Besakih este de fapt un complex de 86 temple ce include si Pura Penataran Agung (Marele Templu). Complexul este cel mai mare si cel sfant templu din Bali si odata ce ajungi acolo esti inconjurat de o priveliste ce-ti taie respiratia: terase cu orez, dealuri verzi acoperite cu paduri tropicale, rauri si multa liniste. Pura Penataran Agung are sapte zone ce corespund celor sapte niveluri ale Universului, fiecare zona avand propriul altar.
Pentru balinezi vizitarea templului este considerat un pelerinaj in adevaratul sens al cuvantului. Partea centrala a complexului are 3 temple dedicate trinitatii Hindu: Pura Penataran Agung in centru, cu steaguri albe pentru Shiva distrugatorul; Pura Kiduling Kreteg cu steaguri rosii pentru Brahma creatorul si Pura Batu Madeg cu steaguri negre pentru Vishnu conservatorul. Un alt lucru pentru care este apreciat templul provine din faptul ca portile acestuia sunt deschise oricarei caste sociale.
Templul Tirta Empul
Templul este un important complex de rugaciune situat in partea centrala a insulei, in apropierea satului Manukaya. Intreaga arhitectura a complexului este o reprezentare a vesnicei lupte dintre bine si rau.
Complexul a fost construit in jurul anului 960 in timpul Dinastiei Warmadewa. Numele templului se traduce prin „Apa Sfanta”. Templul are in interior pe langa numeroase altare, piscine folosite pentru diverse procesiuni religioase de purificare corporala ce sunt alimentate de apa din raul Tukad Pakerisan.
Planul templului este comun tuturor templelor balineze, avand trei curti (intrarea, secundara si principala). La inceput vizitatorul este „obligat” de alei sa parcurga o luxurianta gradina tropicala cu poteci marginite de statui si care conduc catre intrarea principala. Dupa ce pasesti prin poarta principala (numita si Poarta Templului – Candi Bentar) in fata ta se deschide o curte uriasa cu piscine artificiale in care vizitatorii dupa ce se roaga la altarele amenajate intra in apa rece de munte din piscina mare. Piscina principala este alimentata prin 13 fantani arteziene frumos sculptate. Daca vrei sa te purifici trebuie sa te speli cu apa de la prima fantana si sa continui pana la a 11-a, ultimele 2 fantani fiind folosite doar pentru ritualuri de purificare funerare.
Templul Batukaru
Templul Batukaru este unul dintre cele mai importante temple hinduse vizitate de pelerini fiind construit in secolul 11. Templul este situat la o altitudine de 2270 m, in muntii Batukaru la 60 de km de Denpasar, in partea central vestica a insulei. Administrativ el apartine satului Wongayagede din districtul Penebel. Imprejurimile sunt superbe: templul este inconjurat de o gradina cu hibiscus si frangipani, totul fiind situat intr-o padure tropicala – motiv pentru care complexul se mai numeste si Templul Gradina. Templul este foarte cautat si datorita faptului ca este situat intr-o zona linistita unde se ajunge mai greu, astfel ca doar cei ce doresc cu adevarat sa se roage in acest loc vin sa-l viziteze, nefiind prea mult „deranjati” de turisti.
Cele trei parti ale templului sunt: partea exterioara (Nista Mandala), curtea mijlocie (Madya mandala) si partea centrala (Utama Mandala). In partea centrala sunt situate altarele cu binecunoscutele acoperisuri terasate, zidurile curtii fiind sculptate cu statui din mitologie. Totul are un aer misterios: de la aburii ce se ridica ca urmare a ploilor tropicale de scurta durata pana la muschii verzi ce imbraca majoritatea zidurilor.
Templul Tanah Lot
Tanah Lot este un templu hindus asezat intr-un peisaj uimitor: a fost construit pe o stanca de corali in mare, ceea ce il face martor pe el si vizitatorii sai unor apusuri de neuitat. Numele templului se traduce prin „mare, ocean” si a fost construit pentru venerarea zeitatilor marine si pentru a invoca prosperitatea si echilibrul dintre apa si uscat. Templul se afla in satul Beraban, districtul Kediri, la aproximativ 25 de km de Denpasar.
Dansurile balineze
Dansurile practicate pe insula sunt o traditie foarte veche si sunt un mod prin care balinezii isi exprima religiozitatea si experienta artistica. Dansurile sunt dinamice si foarte expresive, dansatorii aratand prin gesturi si miscari ale corpului diverse drame povestite ce au radacini mitologice.
Cele mai des intalnite personaje din mitologie sunt Rangda (vrajitoarea) si Barong (bestia) si sunt legate de ritualuri hinduse. Exista insa dansuri care nu sunt legate de ritualuri ci se practica cu ocazia diverselor evenimente: dansuri de bun venit (Pendet) si dansuri la petreceri (Joged).
Costumele sunt superbe, puternic colorate si foarte ingenios si expresiv croite.
Dansuri, mitologie si temple – dar nu poti sa spui ca ai vizitat Bali si superba statiune Ubud fara sa pasesti si in vechiul Palat Regal:
Palatul Regal
Palatul a fost construit in timpul domniei lui Ida Tjokorda Putu Kandel (1800-1823) si a fost in continuare ingrijit si imbogatit arhitectonic de catre urmasii sai. Odata ce treci de poarta principala de la intrare, ti se dezvaluie privirii gradini cu plante tropicale si cladirile din care este compus palatul si care aveau diferite functiuni: primire de oaspeti, sala tronului si apartamentele regale.