BAVARIA in 5 zile
Vine vara, hai la …. munte. Rimeaza cu „mare” dar la verile noastre si inghesuiala de la „mare” ca o fi ea Neagra, Egee, Mediterana sau Adriatica parca tot mai „mare” bucurie este sa respiri un aer curat si sa vezi niste munti inegalabili: Alpii. Inegalabili, de ce? Sunt cei mai tineri de pe glob (isi disputa titlul cu Himalaya) deci semeti, exista o infrastructura rutiera si pentru drumetii pentru toate categoriile (masini, biciclete, poteci bine marcate) si … totul este verde, curat, respirabil si civilizat. Pe langa faptul ca sunt tineri, Alpii mai sunt si cei mai intinsi munti din Europa (au vreo 1.200 km) asa ca daca vrei sa-i intelegi va trebui sa-ti programezi mai multe „iesiri”.
Am inceput cu BAVARIA deoarece pe langa peisaje si statiunile de munte superbe din Alpii Bavariei aici este si arta, istorie si capitala economica a Germaniei: Munchen. Si la drum. Mai jos este traseul parcurs:
Ziua 1
Optiunile de zbor inspre Munchen sunt multiple iar ideal ar fi sa se ajunga cat mai de dimineata acolo pentru a beneficia de intreaga zi. Am stat in Munchen la sfarsitul perioadei, asa ca odata ajunsi am luat masina si …. inspre munti.
Din aeroport, urmand soseaua 96 si mai apoi 12, cobori inspre sud pana la HOHENSCHWANGAU pentru a vizita doua dintre piesele de rezistenta din Bavaria in materie de castele nemtesti si recunoscute in lumea intreaga: Neuschwanstein si Hohenschwangau. Drumul se parcurge lejer in doua ore (140 km) cu blocaje rutiere incluse 🙂 Micuta localitatea Hohenschwangau a aparut ca urmare a dezvoltarii turistice din zona si afluxului de turisti pe care il aduc cele doua castele, la 4 km aflandu-se sora sa mai mare – Schwangau, de unde isi trage numele. De fapt, Hohenschwangau se afla exact intre cele doua minunatii arhitectonice. Sunt multe denumiri cu „schwan” in zona, in traducere inseamna lebada, aceasta pasare fiind simbolul regiunii.
Castelul Neuschwanstein nu este un palat ci o vila de vanatoare construita de Ludovic al II-lea in dorinta lui de a se retrage din cand in cand din viata publica. Constructia a fost finalizata in anul 1886 si credeti-ma pe cuvant ca nu putea gasi o locatie mai inspirata. Nu stiu daca in acele vremuri era la moda in Europa „filozofia ZEN” dar acest castel (si nu numai) este ZEN 100% 🙂 :munte, apa, paduri. 1,4 milioane de turisti anual cu o medie de 6.000 turisti per ziua lucratoare … sunt cifre care spun ceva. Oare din acest motiv s-a inspirat si Disney pentru castelul de basm din parcurile sale?
Castelul Hohenschawangau, situat de partea cealalta a localitatii cu acelasi nume, este casa parinteasca a Regelui Ludovic al II-lea si a fost restaurat de Regele Maximilian al – II -lea (tatal sau) in forma in care o vedem acum in anul 1855. Cladirea are o vechime mai mare si o istorie zbuciumata ce se intinde pana in secolul al XII-lea. De pe balcoanele castelului se vede Neuschwanstein si cred ca la randul sau Ludovic al II-lea privind in copilarie peisajele superbe din departare si-a imaginat viitorul sau castel acolo. Si visul a devenit realitate.
Oportunitatile de cazare sunt multiple dar nu este recomandat sa te lasi pe ultima suta de metri sau „vad eu acolo”, mai ales in perioada de vacante. Cazarea am ales-o in Fussen, o localitate de la poalele Alpilor Bavarezi, la 2 km de granita cu Austria si situata pe soseaua „Deutsche Alpenstrasse” – vestita ruta scenica printre munti si lacuri. Micutul orasel are toate facilitatile (de la supermarke-uri de brand pana la hoteluri pentru toate buzunarele) iar in imediata apropiere (2-3 km de centrul orasului) sunt trasee turistice, lacuri de agrement (Weißensee) si bineinteles munti.
Ziua 2
A doua zi urma sa fie una cu multe ore de vizite si experiente. Prima parte a zilei a fost dedicata urcarii pe acoperisul Germaniei, ZUGSPITZE (2964 m) – cel mai inalt varf „alpin” din Germania. Pentru a ajunge acolo, din Fussen se urmeaza soseaua 7 pana la granita cu Austria, care mai apoi se transform in 179. Nu uitati ca in Austria este nevoie de vigneta. Costa 8.80 EUR si se cumpara de la orice statie de benzina. Mai jos, Zugspitze, vedere din Austria 🙂
Pentru a urca pe Zugspitze trebuie sa ajungi in Eibsee (daca vrei sa urci cu cable car) sau in Garmish – Grainau (daca vrei experienta cu trenul). Am ales varianta cu telecabina deoarece traseul trenului trece mai mult prin tunele si nu vezi mai nimic iar drumul cu telecabina este spectaculos. Biletul de urcare este de 53 EUR/adult dus-intors indiferent daca mergi cu trenul sau telecabina (sau o combinatie de cele doua). In varful muntelui te asteapta o platforma cu restaurante si .. granita dintre Germania si Austria. Tot din varf (este inclus in pret) poti cobori vreo 300 de metri cu telecabina pe un alt traseu catre ghetarul Zugspizte. Aici, in iulie poti schia, poti sa te dai cu sania sau sa faci plaja 🙂 . Atentie la bere: esti la aproape 3000 de metri si aerul este mai rarefiat. Coborarea este la fel de spectaculoasa, iar perdeaua de nori ce a invaluit varful la plecare a sporit spectaculozitatea. Mai multe detalii despre urcarea pe Zugspitze, AICI.
In partea a doua a zilei am plecat 35 de km spre nord pentru a vizita Palatul LINDERHOF. Ascuns in munti, in mijlocul unui parc imens, intins pe dealuri, palatul … care de fapt este tot o vila de vanatoare regala, incanta prin asezare si designul gradinilor: in spate sunt scari ce urca spre munte si pe langa care au fost amenajate mici cascade si grupuri statuare iar in gradina din fata este un lac cu o statuie aurita in mijloc iar mai apoi urmeaza din nou scari si terase ce urca pe dealul din fata. La fiecare jumatate de ora, pentru 10 minute, se pornesc fantanile arteziene. Vizitarea gradinilor si a curtilor exterioare este gratis iar pentru interiorul cladirii palatului tariful este de 8.50 EUR/persoana. Mai multe detalii despre palat si ce se poate vizita, AICI.
De aici, la o distanta de 15 km se afla satul OBERAMMERGAU – un magnet pentru turisti. Localitatea atrage prin casele pictate si ornamentele sculptate in lemn. O plimbare pe strazile orasului te face sa crezi ca treci printr-o expozitie de picturi pe ziduri si unde din loc in loc sunt terase cu restaurante si cofetarii. Oberammergau este un important centru de sculptura traditionala germana aici aflandu-se si Scoala Bavareza de Sculptura in Lemn. Asezarea este un pic prea comerciala si aglomerata cu turisti dar draguta.
Spre seara am plecat catre vestita statiune de ski SEEFELD din Austria, trecand din nou prin Garmish de unde am urmat soseaua 2 spre Mittelwald, granita cu Austria si … cazarea. Drumul pana in Seefeld este spectaculos deoarece traversezi Alpii Bavarezi de la nord la sud. Din loc in loc se vad pistele de ski si trambulinele olimpice. Seefeld este o localitatea foarte linistita 🙂 in ciuda faptului ca era plina cu turisti. Aici, muntii si natura sunt aproape si la ei acasa, asezarea fiind scufundata intr-o mare de piscuri si paduri de conifere.
Ziua 3
Dimineata, devreme, am intrat pe cel mai spectaculos traseu de pana acum: soseaua ce trece prin Innsbruck (A12, E45), Ellmau (178) si Berchtesgaden din Parcul National cu acelasi nume. Pana la Berchtesgaden sunt 190 km din care 27 km pana la Innsbruck, ruta purtand numele de Traseul Alpin (Tirolian) Austriac. Destinatia finala a zilei a fost Berchtesgaden, acolo putandu-se ajunge si pe autostrada 8 din Germania dar se pierd peisajele oferite de ruta scenica alpina austriaca.
Nu poti sa nu opresti cateva ore in INNSBRUCK – vestita statiune de ski de la poalele Alpilor Austrieci si locul unde in 1964 si 1976 au fost gazduite Jocurile Olimpice de Iarna. Orasul numara 130.000 locuitori si are o asezare perfecta: intre lantul nordic si sudic al alpilor, oferind acces de nota 10 inspre multe statiuni montane si piste de ski. Asezarea, desi curata si bine organizata (cu un centru istoric, zone rezidentiale si industriale) si-a cam pierdut din atmosfera linistita montana poate si datorita faptului ca este singurul centru urban din zona ce a adunat industrie. Totusi, odata ce pasesti in zonele pietonale din centrul istoric, linistea revine – poate si datorita peisajului coplesitor oferit de muntii ce stau parca sa intre la portile orasului.
Din Innsbruck, dupa ce se termina E45 si intri pe soseaua 178 drumul devine din ce mai spectaculos, mai ingust si necesita multa atentie mai ales datorita faptului ca esti distras de peisajele de afara. Odata ce se intra in PARCUL NATIONAL BERCHTESGADEN salbaticia este la ea acasa. Muntii te coplesesc iar ici si colo cate o pensiune varuita si bineinteles cu multe flori mai indica faptul ca pe acolo sunt si oameni.
Localitatea principala din zona este BERCHTESGADEN si atrage turistii in principal prin ea insasi 🙂 – are o asezare naturala superba, prin Kehlsteinhaus – cabana lui Hitler si Lacul Konigsee. Sa le luam pe rand 🙂
Ziua s-a incheiat la 1834 de metri in cuibul de vultur al lui Hitler – KEHLSTEINHAUS – cabana construita strategic si oferita cadou de nazis lui Hitler cu ocazia implinirii varstei de 50 de ani. Obiectivul este monumental din punct de vedere „ingineresc”, arhitectonic, geografic si …. in zilele noastre turistic. Accesul cu masina personala este posibil pana la 1500 de metri unde se lasa masina (exista aici o parcare, zona comerciala, casierii pentru bilete) si de unde esti luat intr-o buna organizare si regula nemteasca de autobuze si dus pana la 1700 de metri. Odata ajuns aici se intra printr-un tunel in inima varfului de stanca si se ia un lift sapat in piatra ce parcurge 124 de metri pana in varf. Cand iesi din lift … esti in „cuibul de vultur” 🙂 – senzatia este extraordinara, invaluit de nori, deasupra tuturor si imaginea lacului Konigssee la picioarele tale …. Sa va mai spun de traseul autobuzului? Soseaua unde in multe locuri era doar cu un sens, haul din stanga si dreapta vizibil de la peste 1600 de metri si trei sferturi dintre pasageri cu miinile la ochi 🙂 Biletul de acces, ce include si transportul cu autobuzul, este 16,10 EUR/persoana.
Cazarea am avut-o jos in statiune, in Berchtesgaden.
Ziua 4
O noua zi, la fel de lunga si de plina si care in final se va termina in Munchen … dar pana atunci … 160 de km si multe de vazut.
La plecare am mai dat o tura de la revedere prin BERCHTESGADEN pentru ca merita 🙂 . Asezarea este idilica si nu stii la ce sa te uiti mai intai: muntii ce o inconjoara, cladirile din centrul vechi, norii ce se lasa si se ridica si care sporesc aerul de mister … La plecarea din localitate am mai parcurs 20 de km prin parcul national pana la conexiunea cu A8 ce duce inspre Munchen si care a insemnat si iesirea din zona montana.
Pe drum nu se poate poate sa nu opresti la jumatatea distantei de Munchen pentru a vizita PALATUL HERRENCHIEMSEE situat pe o insula din lacul Chiemsee. De pe A8 se ajunge usor, directiile fiind marcate si se poate utiliza iesirea inspre Prien am Chiemsee. Aici este amenajat un port turistic de unde cu 7.80 EUR esti dus cu vaporasul catre insula Herreninsel unde se afla Palatul Herrenchiemsee si Manastirea Augustiniana. Pretul include si intoarcerea. De fapt din acel port sunt organizate trasee turistice cu vaporasul pe cele doua insule din lac si in localitatile de pe partea cealalta a lacului. Pretul de intrare in Palat si Manastire este de 8 EUR iar doar pentru Manastire 4EUR.
In 1873 Regele Ludovic al II-lea a cumparat insula Herreninsel pentru a-si construi aici palatul visurilor sale .. iar cum admiratia sa pentru Versailles si Regele Louis al XIV-lea era totala (fapt vizibil in interioarele ce au copiat decoratiunile din Versailles precum si tablourile cu Regele Soare agatate peste tot) … a rezultat un Versailles Bavarez. Regasim aici redate/copiate cu acuratete milimetrica: sala oglinzilor, scarile principale, decoratiuni, dormitoarele regale … Constructia a inceput in 1878 si a durat pana in 1886 (cand regele a murit), multe sectiuni din palat ramanand neterminate. Se spune ca Ludovic al II-lea a stat in total doar 10 zile in palatul visurilor sale ….
Dupa masa am ajuns in Munchen, gata pentru a „simti” atmosfera orasului in weekend.
Ziua 5
Dupa aproapte 800 de km parcursi in 4 zile prin munti, trasee, palate si castele, orasul era binevenit dar senzatia a durat putin deoarece forfota, aglomeratia si blocajele in trafic ne aminteau de unde am plecat 🙂
MUNCHEN este capitala economica a Germaniei si are peste 1,5 milioane de locuitori. Desi este un oras din „liga mare” te imprietenesti repede cu el, avand foarte multe de oferit: parcuri, muzee, palate, centre comerciale si zone istorice.
Odata ajuns in Munchen nu poti sa ratezi plimbarile prin centru vechi, pietonal si comercial al orasului unde inevitabil treci pe langa aglomerata si fotografiata Marienplatz, catedralele din imprejurimi (Frauenkirche, Asam, Sf. Petru, Sf. Mihail, Theatina), Munich Rezidenz – fostul palat regal ce acum a devenit o colectie de muzee, sali de spectacole si gradini, Opera Bavareza si bineinteles numeroasele berarii din al caror meniu nu lipsesc ciolanele, varza si cartofii 🙂
Un alt punct ce trebuie vizitat este fabrica BMW. Exista tururi organizate in diverse variante ce iti prezinta BMW Welt, Muzeul BMW si bineinteles liniile de fabricatie unde vezi efectiv robotii si oamenii la lucru. Pretul unui tur variaza de la 22 EUR (include cele 3 obiective), 18 EUR (BMW Welt si fabrica), 7,5 EUR (BMW Welt) si 13 EUR (muzeul BMW).
Munchen este capitala landului Bavaria si bineinteles ca si aici exista un palat 🙂 : Nymphenburg – a fost construit in secolul al XVII-lea ca resedinta de vara pentru Regele Max Emanuel. Gradinile acestuia amintesc de geometria gradinilor de la Versailles asa ca merita cateva ore de relaxare din agitatia orasului, mai ales ca este situat la 7 km de zona centrala a orasului.
Mai multe detalii despre oferta turistica din Munchen se poate citi AICI.
Cam aceasta a fost Bavaria in 5 zile, mai bine spus sudul Bavariei. Ca o concluzie, Bavaria ofera extrem de multe lucruri variate astfel ca nu ai cum sa te plictisesti.