BEIJING – orasul interzis
BEIJING – metropola de aproape 22 de milioane de locuitori, centrul puterii politice, culturale si educationale din Marea China este un oras care te uimeste si te zapaceste de cum te apropii de el dinspre aeroport. Un nesfarsit sir de bulevarde si autostrazi suspendate, marginite de cladiri rezidentiale gri de 40-50 de etaje si pe ici pe colo cate un zgaraie nori de sticla, fac o pereche perfecta cu cerul inchis unde soarele se vede din ce in ce mai rar.
Beijing este o entitate uriasa ale carei strazi sunt guvernate de haos si precizie in egala masura. Oriunde te deplasezi in Beijing intre diverse puncte pe care vrei sa le vizitezi necesita un efort mare si un extra timp pe care trebuie sa ti-l planifici intotdeauna.
Beijing este al doilea oras ca populatie din China dupa Shanghai si este recunoscut pentru spatiile sale vaste, palatele opulente chiar grandomane, parcuri, porti, morminte si universitati.
Multa lume cunoaste Beijing si sub numele de PEKIN – nume ce inseamna ”Capitala de Nord” si care isi are originea in istorie odata cu mutarea capitalei la Beijing in 1420 in timpul Dinastiei Ming. De-a lungul istoriei sale de 3,000 de ani orasul a avut mai multe nume iar asa cum spuneam, numele sau este tradus prin ”Capitala de Nord” pentru a-l deosebi de vechea capitala NANJING – ”Capitala din Sud”.
Beijing socheaza prin nou si vechi, prin cladiri noi de 50-60 de etaje si hutong-uri ascunse in spatele zidurilor pentru a fi ferite de ochii vizitatorilor, prin bulevardele sale care par ca nu se mai termina si prin fluxul de masini ce curge fara oprire … Totul este un spectacol, dar unul obositor, si pe care trebuie sa-l ”suporti” daca vrei sa vezi minunatiile din istoria veche si recenta a acestei metropole:
PIATA TIANANMEN
De oriunde vii, nu poti ocoli imensa piata. Este una dintre cele mai mari piete publice din lume, detine simbolurile puterii supreme din China si a fost martora evenimentelor istorice din 1989 . Piata este incadrata de simboluri: Spre nord – intrarea in orasul interzis prin Poarta Pacii Celeste, la sud – Mausoleul lui Mao, spre vest – Marele Zid al Poporului unde se intalneste Parlamentul si Teatrul National.
M-am nimerit acum in Beijing chiar cu ocazia sarbatoririi a 70 de ani de la caderea fascismului (1945). Sa nu mai amintesc despre blocajele din piata, filtrele de securitate, accesul interzis in Orasul Interzis pe poarta Pacii Celeste … si multa multa lume si oficialitati ce blocau totul.
ORASUL INTERZIS
Toata lumea a auzit de Orasul Interzis – locul unde muritorii de rand nu aveau dreptul sa intre pana de curand. Construit intre anii 1406-1420 de catre Imparatul Yongle din Dinastia Ming odata cu mutarea capitalei din Nanjing la Beijing, locul era simbolul perfect al Imparatului distant si inaccesibil. Orasul Interzis a fost resedinta pentru 24 de Imparati (14 din Dinastia Ming si 10 din Dinastia Qing) pana in 1912 cand ultimul Imparat Puyi a abdicat. Din 1925 locul a deveni muzeu iar din 1987 a fost inclus in Patriomiul Mondial UNESCO.
980 de cladiri cu 8900 de camere desfasurate pe 72 de hectare si 4 curti interioare, este un loc care te face sa-ti aduni puterile inainte de a purcede sa-l vizitezi. Daca mai pui si numarul imens de chinezi ce vin sa-l viziteze tot timpul, poti fi declarat o persoana curajoasa la sfarsit 🙂
Intrarea principala in Palat este dinspre Piata Tiananmen iar prima poarta prin care treci este Poarta Pacii Celeste ce are pe ea portretul lui Mao si sloganul scris cu litere albe pe fundal rosu ”Traiasca Republica Populara Chineza”. Odata ce ai trecut de poarta, pe stanga si dreapta sunt numeroase magazine de suveniruri si cateva chioscuri de unde poti lua o bautura racoritoare. Urmatoarea este Poarta Meridian ce marcheaza de fapt intrarea propriu zisa in Orasul Interzis. De aici, in fata ai o curte uriasa ce are in spate 5 poduri ce duc spre Poarta Supremei Armonii.
Curtea in care ajungi dupa ce treci prin poarta are 3 cladiri importante: Sala Armoniei Supreme – folosita de Imparat pentru sarbatorirea zilei sale de nastere si pentru a anunta numele celor ce trecusera examenul pentru a lucra in administratia imperiala, Sala Armoniei Mijlocii – unde erau primiti ministrii si Sala Conservarii Armoniei – unde imparatul superviza examinarea oficiala a civililor. Pana aici era zona administrativa si oficiala a palatului.
Urmatoarea este Poarta Puritatii Celeste ce are la intrare o lespede de marmura cu 2 dragoni sculptati, simbolul puterii totale. Odata trecut de aceasta poarta te afli in inima palatului, zona ce era permisa doar imparatului, rudelor si servitorilor. Aici avem: Palatul Puritatii Celeste – ce contine dormitorul imparatului, Palatul Linistii Terestre – loc de ceremonii a samanilor manciurieni, Haremul – ce gazduieste camerele sotiei si ale concubinelor si Poarta Linistii Terestre ce da inspre gradina imperiala.
Intreg palatul este decorat cu simboluri si obiecte, dintre care amintesc:
- cate doi lei din marmura sau bronz asezati la intrarea in fiecare poarta sau palat: un leu in partea stanga ce tine sub laba o minge si o leoaica in dreapta ce tine sub laba un pui de leu;
- lespezi de marmura cu 2 dragoni sculptati, simbolul puterii totale;
- animale mici din mitologia chineza, sculptate si asezate pe cornisa cladirilor, numarul acestora fiind in functie de rangul cladirii (cu cat cladirea era mai importanta cu atat numarul de animale era mai mare);
- 308 de cazane din bronz folosite pentru a depozita apa ce putea fi folosita in caz de incendiu;
- dragoni sculptati si pictati prin tot palatul.
TEMPLUL RAIULUI
Acest complex este exemplul suprem al maiestriei arhitectonice din timpul Dinastiei Ming. Construit in 1420 pentru a servi ca loc unde imparatul tinea ceremonii si ritualuri pentru traditii legate de agricultura si zeitatile ce o protejau, Templul este asezat intr-o gradina imensa de 267 de hectare. Templul are mai multe cladiri dar cea mai importanta este Sala de Rugaciuni pentru Recolte Bogate. Templul are 3 acoperisuri si 3 terase, simbolul legaturii dintre rai, om si pamant. In interior, pe laterala sunt 12 coloane reprezentand divizarea celor 24 de ore (in traditia chineza ziua era impartita in 12 diviziuni a cate 2 ore fiecare) iar spre interior 4 stalpi ce reprezinta cele 4 anotimpuri.
Bolta are o inaltime de 36,5 metri si a fost ridicata fara a folosi cuie ci doar caneluri.
PALATUL DE VARA
In jurul lacului Kunming au fost construite in secolul al XII -lea numeroase sali, temple, poduri si pavilioane dand nastere la ceea ce a capatat numele de Palatul de Vara. Un rol important in decorarea acestui spatiu din jurul lacului l-a avut Imparateasa ”cheltuitoare” Cixi din Dinastia Qing care a pus la bataie banii imperiului si imaginatia pentru a-si satisface poftele arhitectonice. Numeroase sali din care amintesc: Sala Bunavointei si a Longevitatii, Curtea Virtutii si a Armoniei, Sala Fericirii, Sala Talazurilor de Jad, precum si superbul Pod cu Saptesprezece Arce cu o lungime de 150 de metri impodobesc parcul si tarmurile lacului. Este o zona in care te poti ”pierde” linistit cateva ore admirand peisajul si gradinile frumos amenajate.
Dar piesa de rezistenta a complexului si renumita prin inutilitatea sa este Barca de Marmura construita la ordinul Imparatesei ca omagiu pentru mama sa.
MARELE ZID
Cu o lungime de 6,430 de km si fiind (se spune) singurul lucru facut de mana omului vizibil din cosmos, uimeste prin efortul imens ce a fost depus la construirea sa. Ideea ridicarii zidului a fost foarte veche, inca din sec al VII – lea fiind construite numeroase forturi si foisoare de aparare si semnalizare pe locul unde este acum zidul. Apoi, incet incet, zidul a capatat forma finala in timpul primului Imparat al Dinastiei Qin (cel care a unificat China) si a fost adus la ”perfectiune” si extins si mai mult in Desertul Gobi de catre imparatii Dinastiei Han.
In prezent, zidul a fost renovat si amenajat in cateva sectiuni, doua fiind cel mai des vizitate de turisti: Badaling si Juyongguan. Aici, daca te tin picioarele trebuie sa urci cateva sute de metri ca sa simti ca ai fost pe zid. Peisajul este superb, inconjurat de munti, verde si … zidul unduind pe culmile dealurilor.
MORMINTELE IMPERIALE
La 48 de km nord-vest de Beijing se afla mormintele Dinastiei Ming. Solemne si grandioase, cele 13 morminte sunt desfasurate pe o suprafata intinsa, marginita de munti si ape, in spiritul feng shui. Trei morminte sunt deschise pentru vizitatori: Changling, Dingling si Zhaoling. Imparatul Yongle, cel ce a construit si Orasul Interzis este inmormantat la Changling, acesta fiind si obiectivul cel mai vizitat din tot complexul.
Este impresionant aici sa pasesti pe Drumul Sacru – o alee de 2,5 km marginita de animale sculptate in piatra. Imparatul Yongle a fost transportat pe acest drum la inmormantarea sa.
Sa revenim in oras pentru a aminti de renumitele HUTONGURI – stil arhitectonic specific doar Beijing-ului. Hutong este un cuvant din mongola ce semnifica ”alee” iar planul folosit in constructii consta in dispunerea caselor in forma de patrat in jurul unei curti si utilizarea in comun a curtii si a resurselor de apa (pe vremea cand nu exista canalizare). Hutong-ul este de fapt echivalentul pentru mahala.
Un alt punct ce nu trebuie ratat este vizitarea SATULUI OLIMPIC, construit odata cu Olimpiada din 2008 de la Beijing. Cuibul si Bazinul Olimpic sunt principalele piese de rezistenta din complex.
Artera comerciala XIDAN este locul unde trebuie sa mergi pentru a simti pulsul strazii: comercianti, magazine, mall-uri, mancare gatita in strada (aici poti gasi cele mai neasteptate ciudatenii culinare), lume multa si agitata … un show 🙂
Nu pot sa nu amintesc si de vestitul brand PEKING DUCK, cu locatii peste tot in Bejing si unde trebuie macar o data sa servesti o rata pekineza 🙂
Cam acesta a fost Beijingul de ”trei zile” 🙂 . Este un oras sufocant, destul de obositor, monoton, gri dar merita sa ”induri” toate acestea pentru a vedea simbolurile civilizatiei chinezesti. Dupa ce am parasit orasul am simtit un sentiment de usurare dar si de multumire interioara si recunostiinta pentru ca am putut vizita obiectivele sale marete. Peste cateva zile a ramas doar satisfactia ca am poposit in imensa metropola 🙂 … si important este cu ce ramai …