BEIRUT – ghid de vizitare
Capitala Libanului, Beirut este cel mai mare oras si cel mai important port al tarii, cu o istorie de peste 5000 de ani. Colonizat de catre fenicieni, numele sau deriva din cuvantul „Be’erot” si face referire la puturile cu apa subterana – care inca sunt folosite de catre localnici.
Un trecut zbuciumat din seria „apa trece, pietrele raman” 🙂
Au venit apoi romanii si l-au transformat in colonie … romana. Beirut apare in documentele istorice ca fiind locul unde a existat o cunoscuta scoala de drept (careia i s-a dus vestea in lumea intreaga, timp de peste 300 de ani). Orasul a fost cucerit de arabi in anul 635, iar in secolele XII si XIII pe aici au poposit Cavalerii Cruciati. A urmat stapanirea otomana, dupa care Beirut a devenit capitala noului stat Liban in 1920 (sub mandat francez) si capitala Libanului independent din 1943.
„Am fost impresionat de modul in care orasul a renascut dupa conflictele care l-au maturat, ultimul incheindu-se de abia in 2006”
Centrul orasului este pe alocuri, in continuare, un santier plin de construcții si lucrari de renovare. In prezent, Beirut cunoaste una dintre cele mai ambitioase evolutii urbane contemporane, care va confirma voința libanezilor de a-si transforma capitala din nou in centrul economic, turistic, cultural si comercial al Orientului Mijlociu.
Haideti sa vedem cateva obiective importante din Beirut si din imprejurimi care vorbesc despre istoria si cultura libaneza.
1. Muzeul National, gazduieste o colectie impresionanta de obiecte arheologice care iti creioneaza o imagine generala asupra istoriei Libanului si a civilizatiilor care au traversat aceasta tara. Punctele de rezistenta sunt celebrele figurine feniciene din bronz aurit gasite ingropate langa Templul Obeliscului din Byblos, un complex de sarcofage umane feniciene, un mormant roman in fresco. Alte repere mai includ un cap de marmura a lui Bachus din perioada romana dar si o colectie superba de obiecte din sticla feniciana, bijuterii si multe alte artefacte interesante. Muzeul National este un “must visit” in Beirut si il recomand ca punct de plecare in periplul vostru prin Liban.
2. Catedrala catolica maronita, Saint George, inspirata ca arhitectura dupa Catedrala Santa Maria Maggiore din Roma, aceasta a fost finlizata in 1894 insa a fost puternic bombardata in timpul razboiului civil libanez, jefuita si defaimata. Catedrala a fost restaurata dupa sfarsitul razboiului si reinaugurata in Aprilie 2000.
3. Moscheea Mohammad Al-Amin, moschee sunita, a fost construita in perioada 2002 – 2007 de catre fostul prim ministru, Rafik Hariri si inaugurata in anul 2008 de catre fiul acestuia. Copie dupa Moscheea Albastra din Istanbul, silueta moscheei este un „landmark” al Beirutului, data fiind si situarea acesteia in Piata Martirilor (Martyr’s Square) din centrul Beirutului.
4. Piata Martirilor – Martyr’s Square.
Situata in centrul orasului, este cea mai mare piata din Beirut. A fost construita in sec. XIX de catre Otomani. A fost numita initial Place de Canons, insa a fost redenumita ulterior, in sec. XX, dupa nationalistii libanezi executati de catre otomani in timpul primului razboi mondial.
Piata a fost complet distrusa in timpul razboiului civil, insa lucrarile de reconstructie ale pietei au pornit la inceputul anilor 1990, astfel ca astazi piata face parte dintr-un proiect de revizuire a master planului de armonizare cu cladirile si soselele adiacente.
In centrul pietei se afla sculptura lui Renato Marino Mazzacurati – Monumentul Martirilor – finalizata in anul 1960. In timpul razboiului civil, Piata Martirilor era linia de demarcatie care impartea Beirut-ul in doua, urmele de gloante din timpul razboiului care au strapuns statuia au fost pastrate si astazi pentru a marca anii grei de suferinta prin care a trecut aceasta tara.
5. Place D’Etoile
Place D’Etoile este situata in zona centrala a Beirutului, centrul vechi. Denumirea vine de la arhitectura locului, piata arata ca o stea din care radiaza 6 strazi. In mijloc se afla Turnul cu ceas Rolex care a fost daruit in anul 1930, inaintea razboiului, de miliardarul mexicano libanez Michel Abed.
Este cea mai populara zona din Beirut, este intesata cu restaurante, cu cafenele si magazine, astfel ca atat localnicii cat si turistii se plimba, se bucura de atmosfera strazii, iau masa la una dintre cafenele sau terasele din piata si admira arhitectura cladirilor. Este unul dintre cele mai frumoase locuri pentru a simti atmosfera din Beirut.
6. Old town Beirut
Centrul vechi Beirut se afla in zona Place D’Etoile si imprejurimi. O plimbare pe stradutele din centrul orasului iti scoate in evidenta cladiri istorice din caramida rosiatica cu o arhitectura superba, strazi pietonale unde predomina stilul otoman din piatra si marmura, dar si locul unde sunt situate mai multe institutii si cladiri guvernamentale. Daca ai minim doua ore la dispozitie sa te plimbi prin centrul Beirut, nu rata obiectivele:
- Catedrala catolica maronita St. George
- Palatul Presedintelui
- Baile romane
- Primaria Beirut
- Moscheea Mohammad Al-Amin
- Al Omari Grand Mosque
- Strazile de shopping, dintre care as aminti Hamra Street
7. Zaitunay Bay
Situat in zona Beirut – marina, in partea de nord a orasului cu iesire, evident, la Marea Mediterana, Zaytunay Bay este o zona de promenada moderna, cu viata de noapte agitata, exceptionala prin oferta de activitati si distractii. O plimbare prin golful Zaytunay spre seara “se cere” ca o relaxare si vine in completarea unei zile petrecute prin centrul istoric, unul dintre cele mai vechi din lume, inconjurat de istorie antica, contemporana, cultura, arhitectura si experiente culinare.
Dincolo de yaht-urile scumpe care sunt parcate in marina si de view-ul de 5 stele catre linia de coasta a orasului cu zone rezidentiale extrem de frumoase si scumpe, poti savura pranzul sau cina la una dintre terasele din zona pietonala, sau poti sa faci shopping la numeroasele boutiq-uri, atat cu bijuterii sau haine cat si cu suveniruri.
8. Stancile pescarusilor in Raouche
Stancile pescarusilor, inalte de aprox 60 de metri, sunt un landmark al Beirut-ului. Se spune ca s-au format in sec.XIII, in urma unui cutremur cu o magnitudine foarte mare. Este un obiectiv foarte popular in randul turistilor, dar si al localnicilor, acestea fiind vizibile de pe cornisa Beirut, unde foarte multa lume se plimba pentru relaxare si pentru a servi un pranz la numeroasele restaurante din zona. Pentru noi, aceste stanci au fost punctul de plecare in aventura noastra prin Liban. Nu pot fi ignorate sau evitate deoarece tot timpul locul este intesat de turisti pentru fotografii.
9. Cornisa Beirut
O plimbare pe cornisa Ain Mreisse pentru a vedea un sunset frumos la Marea Mediterana este un “must do” in Beirut. Chiar seara de seara…. Cornisa este o zona de promenada (faleza) la Marea Mediterana, unde ies localnicii cu familiile pentru plimbare, sport, relaxare. Ca turist, plimbarea pe faleza te ajuta sa cunosti mai bine oamenii, cultura lor, sa observi obiceiurile si chiar sa interactionezi cu ei. Spre seara, poti sa fii martorul unui apus de soare superb pe Marea Mediterana.
10. Experiente culinare in Beirut
Libanezii sunt un popor ospitalier, iar turistii care vin aici sa vada vestigiile istorice si cele mai vechi orase din lume, cunosc “reputatia” bucatariei libaneze. Aceasta este o combinatie intre bucataria mediteraneana si cea orientala si se bazeaza pe doua principia: simplitatea si prospetimea ingredientelor. Rezultatul…..il stiti cam toti, nu cunosc pe nimeni care sa nu iubeasca bucataria libaneza, chiar aici in Romania, ce sa mai spun cum este sa servesti mancare libaneza la ea acasa.
Sunt cateva locatii unde o cina se transforma in festin si as aminti in acest sens restaurantele cu fructe de mare Le Pecheur sau cu specific local Karamna Lebanese de pe cornisa Ain Mreisse. Daca mai adaugi si apusul superb pe care poti sa-l vezi de aici, ai reteta perfecta pentru un final de zi.