Bergamo Citta Alta – vizita intre doua zboruri
BERGAMO – orasul satelit aflat la 50 de km de Milano si pe care il zaresti de cum avionul termina de traversat Alpii, este asezat la egala distanta de doua lacuri renumite: Como si Iseo. Multa lume cunoaste Bergamo datorita aeroportului Orio al Serio International, principala destinatie pentru cei ce viziteaza regiunea Lombardia si folosesc companiile aeriene low cost. Pentru multi Bergamo este punctul final de calatorie cu avionul dar sunt si cazuri in care este un loc de tranzit inspre alte destinatii din Italia sau internationale.
In oricare dintre situatiile de mai sus te-ai afla, daca ai cel putin 4-5 ore la dispozitie intre doua zboruri, sau ai o jumatate de zi cu care nu stii ce sa faci .. le poti „umple” cu o vizita scurta si densa a orasului.
Documenteaza-te
Imediat ce iesi in sala de sosiri dai peste Oficiul de Turism al orasului Bergamo. Daca ai noroc ca personalul de acolo sa nu-si fi uitat amabilitatea acasa, faci rost de o harta gratis a orasului si de un bilet de autobuz (mai bine il iei de aici decat sa butonezi la aparate, pretul fiind la fel – 2 EUR/sens de mers). Am avut ne-„placerea” sa obtin informatii de la o doamna cu un puternic accent britanic (sigur era „originala”) si care m-a facut sa ma bucur inca o data de BREXIT.
Dar sa revin … pentru ca ne grabim. Printre dinti mi-a spus ca autobuzul numarul 1, pe care il iei din fata terminalului sosiri (acolo unde stationeaza toate autocarele care fac transfer catre Milano), ne va duce direct in inima orasului Bergamo – CITTA ALTA. Bonus, biletul include si calatoria cu funicularul (tramvai cu cremaliera) care te ajuta sa urci in cetate.
Scapa de bagaje
Cu harta in mana si cu biletul de bus in buzunar, iute catre iesire … esti in contratimp .. nu uita …. avionul pleaca peste 4-5 ore 🙂 . In fata terminalului de sosiri, dupa ce treci de parcarea de autobuze, dai peste biroul de bagaje. Scapi de 5 eur / bagaj dar ai scapat si de o grija.
Transportul
Dupa cum ziceam, din fata terminalului sosiri se ia autobuzul nr. 1. Distanta pana la Citta Alta este in jur de 4 km si este parcursa cam in 30 de minute. Autobuzul, dupa ce opreste si in Gara Centrala a orasului, parcurge in linie dreapta Viale Roma si Vittorio Emanuele II, o buna ocazie de a surprinde cat de cat arhitectura orasului nou – „orasul de jos” (Citta Bassa). De fapt, daca ai mai mult timp te poti cobori in una din statii si iei urmatorul autobuz deoarece biletele sunt valabile 90 de minute de la prima utilizare. Capatul de linie este statia funicularului care urca in Citta Alta in dreptul Castelului San Vigilio. Coborarea insa trebuie facuta la penultima statie.
Bergamo Citta Alta …
Tot am amintit de Citta Alta … normal, pentru ca este inima orasului Bergamo si zona unde asezarea de astazi si-a inceput existenta. Este locul unde toti vor sa ajunga. Citta Alta – un amestec de palate, biserici si catedrale ridicate intre secolele XII-XVII si legate intre ele printr-un paienjenis de stradute pavate. Intreaga zona este bine incercuita de un zid de aparare din secolul XVI, acesta fiind primul lucru pe care il vezi in timpul calatoriei de 5 minute cu tramvaiul care urca din Citta Bassa in Citta Alta.
Odata ce ai ajuns sus in cetate, esti teleportat in alta lume. Cladirile respira istorie iar o plimbare pe stradutele inguste, marginite de patiserii si ciocolaterii face ca timpul sa treaca repede … prea repede. Fara sa-ti dai seama, datorita distantelor scurte, treci dintr-o piata in alta, traversezi prin tuneluri si arcade si iti tragi sufletul la umbra vreunei cladiri imbracate in iedera sau sub vreun copac secular. La drum! Aveam la dispozitie doar 3 ore.
Aflat sub stapanire venetiana pe parcursul a trei secole (XV-XVIII), insemnele acestei perioade sunt vizibile chiar si pentru un ochi nu foarte versat in a descoperi povestea decoratiunilor de pe cladiri si monumente: Poarta San Giancomo, Poarta San Alessandro, Portalul cu lei de la intrarea in Basilica Santa Maria di Maggiore
Dupa ce iesi din statia de funicular prima piata peste care dai este PIATA MERCATO delle SCARPE (Piata Pantofarilor) – una dintre cele mai vechi piete din oras. Numele sau se trage de la targul de pantofi care se tinea aici pe la inceputul sec. XIV. Interesant de stiut este faptul ca sub piata este inca functional un rezervor de apa construit in sec. XV. In prezent, pe margine sunt cateva terase si patiserii.
PIAZZA VECCHIA este la cateva sute de metri de Piata Pantofarilor si ajungi la ea destul de simplu pe strazi ce-si schimba numele la fiecare pas. Oricum, nu trebuie sa-ti bati capul prea mult pentru ca distantele sunt atat de mici incat fara sa vrei ajungi sa vezi toate locurile importante. Piazza Vecchia este fara tagada inima vechii cetati. In mijlocul pietei avem Fantana Contarini – un monument din marmura alba donat in 1780 de un renumit magistrat – Alvise Contarini ca semn al legaturii puternice care a existat intre Venetia si Bergamo.
Situate in parti opuse ale pietei avem doua cladiri pe care spatiul generos al pietei (rar intalnit in Citta Alta) te lasa sa le fotografiezi in detaliu: Palazzo Nuovo si Palazzo della Ragione.
Palazzo Nuovo este cladirea unde a functionat primaria orasului pana in 1873, in prezent fiind sediul bibliotecii Angelo Mai. Constructia Palatului a fost finalizata partial in 1611 dar fatada in forma actuala a fost redecorata in 1928 pe baza planurilor originale, de catre arhitectul Ernesto Pirovano. In prezent, pe langa cele cateva sute de mii de carti si manuscrise este interesanta de vazut colectia de globuri a lui Vincenzo Maria Coronelli, un renumit cosmograf din timpul republicii Venetienie. Globurile au o circumferinta de 3 metri si sunt facute prin adaugarea si lipirea a 50 de foi cu desene.
Palazzo della Ragione a adapostit sediul administratiei orasului (primaria) in timpul epocii in care existau „comunele” ca si forma de organizare administrativa si este considerat a fi cel mai vechi sediu de primarie din Italia. Constructia a fost finalizata in 1198 iar epoca venetiana a fost marcata printr-un basorelief cu un leu, situat deasupra ferestrei din mijoc de pe fatada principala.
Numele sau vine tot din timpul dominatiei venetiene, atunci cand in interiorul cladirii functiona si tribunalul. Deoarece in italiana, „a judeca rational pe baza faptelor si argumentelor legale” se traduce prin „ragione” … termenul a fost inclus si in numele cladirii.
In dreapta palatului este Turnul Civic (numit si Campanone). Avand o inaltime de 53 de metri, constructia este specifica oraselor medievale, fiind folosit pe post de „alarma” in caz de catastrofe si razboi sau pur si simplu pentru a anunta locuitorii sa se adune in piata centrala. Turnul a fost construit in secolul XII, intr-o perioada in care bogatasii competitionau care sa ridice turnului cel mai inalt din oras. Acest turn a fost construit de familia Suardi. Stiati ca Bergamo a fost numit si „orasul celor o suta de turnuri?
PIAZZA DUOMO o gasesti daca apropiindu-te de Palazzo della Ragione te lasi dus de atmosfera si treci pe sub arcadele de la baza acestuia. Inca 10 metri si esti in Piata Domului. Mult mai mica decat piata anterioara, densitatea de cladiri importante incarcate de istorie si semnificatie, atinge aici maximul. Piata este atat de mica incat de jos nu poti suprinde bine cladirile ci doar daca te apleci pe sub arcade sau daca urci in turnul civic.
Si aici, doua cladiri impresioneaza nu atat prin ceea ce vezi la exterior ci prin decoratiunile interioare: Basilica de Santa Maria Maggiore si II Duomo (Catedrala).
Basilica de Santa Maria Maggiore a inceput sa fie construita in anul 1137 si construirea a durat pana la inceputul secolului XV. Construirea bisericii a insemnat respectarea unui pact cu divinitatea, pact pe care locuitorii l-au facut in acele vremuri (1100) in care bantuiau tot felul de boli si epidemii. Ei au promis ca daca locuitorii vor fi ocoliti de epidemia de ciuma, drept recunostinta vor construi acest lacas de cult. Locul pe care a fost ridicata biserica a fost ocupat de o alta biserica din secolul XVII iar mai inainte, pe acelasi loc, a existat un templu roman ridicat in onoarea zeitei Clementa. Exteriorul bisericii reflecta stilul romanesc iar interiorul este baroc si uimeste prin tapiserii flamande si florentine, sculpturi in lemn aurite, fresce .. In fata intrarii dinspre piata domului sunt doi lei din marmura rosie. Biserica mai are o intrare dinspre Piata Rosate.
Catedrala este dedicata Sf. Alexandru. Cladirea a fost partial finalizata la sfarsitul secolului XVII iar fatada si domul in 1866. Chiar daca la exterior pare simpla, odata ce pasesti in interior stilul baroc schimba atmosfera.
Alte obiective din piata mai sunt Baptiseriul – construit in 1340 de Giovanni da Campione. Initial a fost ridicat in interiorul bisericii si ulterior demolat in 1680. A fost reconstruit in 1898 pe locul unde este acum. Pe acoperis, la baza turlei sunt opt statui de marmura reprezentand cele opt virtuti iar in varf un arhanghel.
Capela Colleoni este o anexa a bisericii Santa Maria Maggiore si are o arhitectura renascentista. Constructia s-a derulat intre 1471-1475 si a avut rolul de necropola pentru Bartolomeo Colleoni, un comandant renumit din armata republicii venetiene. Langa sarcofagul acestuia a fost pus si cel al fiicei sale Medea.
Cam atat se poate vedea si experimenta in 4 ore, cu drumul dus-intors inclus si cu o mica pauza de masa. E mult? e putin? … e suficient pentru un timp atat de scurt si motivant pentru a reveni sa cunosti acest oras in cele mai mici detalii. Cu siguranta Bergamo merita mai mult decat patru ore. In final, o imagine de la revedere, de sus.