Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
city break berlin
fade
4902
post-template-default,single,single-post,postid-4902,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
5 apr.

BERLIN – city break


BERLIN este o destinatie de vacanta unde poti sa iti petreci 3-4 zile pline fara sa te plictisesti. Orasul este renumit pentru numeroasele sale obiective culturale (muzee, palate), zone comerciale si obiective istorice ce amintesc de vremurile tulburi prin care a trecut orasul.

Cel mai usor si eficient mod de a vizita orasul este cu ajutorul unui Berlin Welcome Card. Pachetul include accesul la peste 200 de atractii, transportul public si o harta a orasului. Mai multe detalii despre cum poate fi achizitionat, AICI.

Ca urmare a evenimentelor din cel de-al doilea razboi mondial Berlin a fost reconstruit in proportie de peste 80%, lucru vizibil pe bulevarde unde nu prea vezi multe cladiri vechi. In prezent orasul mai trece printr-un proces de revigorare, in special a partii sale estice.

Cu toate framantarile prin care a trecut, Berlin ”respira” un aer imperial si asa cum spuneam, sunt obiective ce ne amintesc de acest lucru la fiecare pas.

O zona buna de cazare in Berlin se afla situata in apropierea aeroportului Tegel. Aici gasesti o mare diversitate de hoteluri de 3-4 stele la preturi bune iar distanta de 3-4 km pana in Mitte (centrul vechi) este usor de parcurs, fie ca inchiriezi o masina sau cu transportul public.

Este bine ca la inceput sa incepi cu partea centrala-veche, respectiv cu o plimbare pe bulevardul Unter den Linten, tradus prin ”pe sub tei” – si chiar asa si este. Bulevardul larg, cu tei, are pe mijloc o zona de promenada. Bulevardul ”taie” Berlinul vechi in doua, la capatul vestic, in Pariser Platz aflandu-se POARTA BRANDENBURG. Poarta este monumentul definitoriu al Berlinului si imprumuta o particica din arhitectura monumentului Acropole din Atena. Poarta a fost construita in cinstea Regelui Frederick Wilhem al II -lea in 1791 si a fost prima constructie neoclasica din oras. Ca si material de constructie este facuta din caramizi de argila, are 26 de metri inaltime, 6 perechi de coloane ce formeaza 5 cai de trecere iar in varf a fost asezata o sculptura reprezentand o caruta trasa de 4 cai.

berlin 22

Poarta a fost intregrata in zidul Berlinului in perioada de pana la 1989. In prezent, in piata a fost evidentiat simbolic locul pe unde trecea zidul prin cateva dale inserate in pavaj si asfalt.

berlin 20 berlin 21

PARIZER PLATZ este imensa si gazduieste pe margini hoteluri, restaurante si cluburi de top. Piata este dominata spre vest de Poarta Brandemburg.

berlin 23

Dincolo de Poarta incepe imensul parc Tiergarten, strabatul de strada 17 Iunie pe o distanta de 3 km. In mijlocul parcului se afla COLOANA VICTORIEI (Siegessaule) construita in 1873 pentru a celebra victoria Prusiei in razboiul Pruso-Danez.

berlin 24

La cativa pasi de Poarta Brandenburg se afla Piata Republicii, unde gasesti toate insemnele institutionale ale statului German. De departe se remarca GUVERNUL GERMANIEI (Reichstag) un mix de vechi si nou deoarece cladirea a fost reconstruita in mare parte, pastrandu-se originale doar zidurile laterale pentru arhitectura lor deosebita. Interiorul cladirii si acoperisul cu ingeniosul dom ce atrage multi turisti din toata lumea sunt noi. Pentru a vizita cladirea si pentru a urca in dom exista o procedura foarte stricta, cu rezervare si verificarea datelor personale cu mult timp inainte (mai multe informatii AICI). De la momentul mutarii Guvernului din Bonn in Berlin peste 39 milioane de vizitatori au vazut cladirea 🙂

berlin 6

Prin modul ingenios in care a fost construita, cladirea este un model pentru cladirile ce folosesc eficient si ingenios energia solara.

berlin 1

berlin 2 berlin 3 berlin 4 berlin 5

Ca tot suntem in zona, in partea de sud a bulevardului Unter den Linten se gaseste superba piata GENDARMENMARK – una dintre cele mai mari piete din Berlin, locul unde se afla 3 cladiri superbe de cultura: Palatul de Concerte (Konzerthaus) construit in 1821, Catedrala Franceza si Catedrala Berlinului (Berliner Dom). Piata isi are originile in secolul 17 si a primit numele dupa un regiment de jandarmerie care a avut garnizoana aici.

berlin 29

Tot in piata se afla si Monumentul lui Schiller, o sculptura ce se evidentiaza prin grupul statuar format din 4 femei ce stau langa o fantana, fiecare reprezentand cate ceva: poezia lirica (cea cu o harpa), drama (cea cu un pumnal), istoria (cea cu o tabla pe care sunt scrise numele Goethe, Beethoven, Michelangelo) si filozofia (cea cu un papirus pe pe care scrie ”descopera-te singur”).

berlin 25

Iarna functioneaza aici una dintre cele mai frumoase piete de craciun ale orasului.

Un alt obiectiv cultural important este PALATUL CHARLOTTENBURG situat in parcul cu acelasi nume, la o distanta de 7 km de Poarta Brandenburg. Construit in secolul 17, palatul este cea mai veche si masiva constructie de acest tip de origine Prusaca si a fost pentru multe decenii resedinta regalitatii Germaniei. Domul sau are o inaltime de 50 de metri. Pentru vizitarea palatului se ia un tur ce cuprinde: aripa noua cu apartamentele regale si sala de banchete, sufrageria regala si galeria aurita si palatul vechi cu biroul de portelan.

Parcul in care se afla palatul dateaza din 1697 si cuprinde: pavilionul nou, casa de ceai Belvedere, mormintele regale si marea curte ce contine statuia lui Frederick William de Brandemburg. Mai multe detalii despre programul de vizitare si preturile biletelor, AICI.

berlin 26

ZIDUL BERLINULUI – a carui constructie a inceput in 1961 pentru a opri refugiatii din Germania de Est catre Vest are 4 metri inaltime, o lungime de 155 km, traversa 55 de strazi si avea 293 de turnuri de observatie si 57 de buncare. Astazi a mai ramas in picioare doar o portiune de 1,4 km pentru a aminti de acele vremuri.

berlin 18

berlin 19

Tot in zona se afla Muzeul Refugiatilor unde sunt prezentate date si intamplari despre cei 1,5 milioane de berlinezi ce au trecut zidul ca refugiati si Monumentul in Memoria Orasului Divizat si a Victimelor Comunismului. Un loc special atrage atentia prin culoare si modul grafic cum a fost repus in valoare: Checkpoint Charlie – un cunoscut punct de trecere oficiala a zidului.  La acest punct de trecere sunt reamintite scenete din istorie, cu soldati imbracati in uniformele de atunci ce pot sa-ti stampileze un document ca dovada ca ai trecut pe acolo.

berlin 16

berlin 10berlin 17

In zona se afla si Muzeul Trabantului unde iubitorii acestei masini pot conduce cateva exemplare si le pot admira.

berlin 15

ALEXANDER PLATZ – binecunoscuta piata berlineza trebuie neaparat si ea vizitata. Locul a fost piata de vite in evul mediu si ulterior a folosita pentru parade militare pana mijlocul secolului 19. Numele i-a fost dat in onoarea tarului Alexandru I al Rusiei ce a vizitat Prusia in 1805. In zilele noastre piata se remarca prin turnul TV de 365 de metri care este cea mai inalta constructie din Berlin, fantana prieteniei dintre oameni (The Brunnen der Völkerfreundschaft) si ceasul timpului mondial (World Time Clock) ridicat in 1969. Tot aici sunt mall-uri si zone de distractie.

berlin 27

La mica distanta de Alexander Platz se afla CARTIERUL LUI NIKOLAI (Nikolaiviertel), considerat a fi inima orasului vechi si avand ca punct de atractie Biserica Sf Nicolae. Zona are un aer boem, cu muzee, multe zone pedestriene, stradute inguste cu restaurante, cafenele si ateliere cu lucrari traditionale. De asemenea, in cartier dai peste multe fantani si case istorice vechi ca de exemplu Palatul Ephraim (1760) si Casa Knoblauch (1760) – locuinta unui bogat comerciant evreu din acele vremuri.

Nikolaiviertel an der Spree mit Nikolaikirche, Berlin, Deutschland
POTSDAMER PLATZ – este situat in zona noua a orasului, aici cladirile comerciale si birourile fiind la ele acasa. Piata se afla cam la 1 km sud de Poarta Brandemburg. Piata este un important loc public pentru berlinezi cu mall-uri, restaurante si parcuri. La momentul inceperii constructiei ei in 1990, locul s-a vrut a ramane o marturie a renasterii Berlinului. In piata cele mai importante cladiri sunt: Daimler City (1998), Sony Center (2000) si Beisheim Centre (2004).

berlin 9 berlin 11 berlin 12 berlin 13

MEMORIALUL HOLOCAUSTULUI – este situat in apropierea Pietei Potsdam si a fost inaugurat in 2005. Pe o suprafata de aproape 2 hectare au fost ridicate 2,711 de corpuri paralelipipedice avand diverse dimensiuni.

berlin 7 berlin 8

Nu poti sa spui ca ai fost in Berlin fara sa vizitezi si vestita artera comerciala Friedrichstrasse cu malluri, restaurante si zone de promenada. Strada este inima comerciala a Berlinului.

In apropiere se afla si piata Gendarmenmark despre care am povestit mai sus, cu doua obiective importante:

CATEDRALA FRANCEZA – compusa din Biserica Friedrichstadt si un turn cu un dom ce a fost adaugat mai tarziu, catedrala a fost construita in 1705 pentru a servi comunitatea hughenota ce s-a asezat in Berlin in 1685. Turnul catedralei are o inaltime de 70 de metri si contine 60 de clopote ce sunt puse in miscare de la o tastatura. Tot in complex se afla si o balustrada situata la 40 de metri inaltime ce ofera o priveliste excelenta asupra orasului.

berlin 30

CATEDRALA BERLINULUI – situata in fata Catedralei Franceze, cladirea a fost construita in 1905 pe locul unei biserici mai vechi, din timpul lui Frederick cel Mare. Construita in stilul Noul Baroc, biserica este cea mai mare din Berlin si este divizata in 3 sectiuni: Biserica Memoriala, Baptismal si Biserica Nuptiala si Biserica Parohiei.

Catedrala a fost aproape complet distrusa in razboi iar reconstructia ei a luat mult timp. Punctele de interes din interior cuprind: Scarile Imperiale decorate cu cornise de bronz si 13 picturi de Albert Hertel, Galeria Imperiala, Cripta Hohenzollern ce contine peste 100 de sarcofage, sicrie si monumente datand din secolele 16-20.

berlin 31

Cam acestea au fost punctele principale din Berlin si pe care le poti acoperi cu usurinta in 3-4 zile. Chiar daca la inceput orasul pare un pic ”rece”, te imprietenesti foarte usor cu el.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.