Bratislava in doua zile. Ghid de vizitare.
Pe la inceputul secolului XIX, politicianul austriac Metternich spunea: „La est de Viena, incepe Orientul”, o afirmatie pe care multi din acele vremuri au asociat-o cu Bratislava situata la doar 50 de km de Viena si cativa km de granita cu Austria, care era simbolul vestului la acea vreme. Apropierea de Viena face ca uneori Bratislava sa fie privita ca o excursie de o zi de catre majoritatea celor care ajung in Viena, insa orasul are de oferit mai mult decat atat. Iti trebuie doar un pic de documentare inainte.
Bratislava isi descopera frumusetile pe ambele maluri ale Dunarii, acesta fiind unul dintre farmecele orasului. Daca ii observam istoria si realitatea prezenta, vedem ca diversitatea culturala data de convietuirea a trei popoare: slovac, austriac si maghiar a reusit sa umple atat de frumos acest spatiu incat poate fi comparata din multe puncte de vedere cu Budapesta si Viena. Cu toate ca a jucat un rol important in istoria Europei Centrale si in principal a Imperiului Ungariei (fiind capitala imperiului aproape 250 de ani), orasul a reusit sa isi dezvolte propria sa identitate in special dupa ce a scapat din umbra Pragai, capitala fostei Cehoslovacii. Bratislava a devenit capitala Slovaciei in 1993.
Cum ajungem in Bratislava
Chiar daca Bratislava are propriul ei aeroport international (Letisko M. R. Štefánika), apropierea de aeroportul vienez care are mult mai multe legaturi aeriene directe cu orase din toata lumea, face ca majoritatea turistilor sa ajunga in Viena prima data si de acolo sa se transfere cu autobuzul sau trenul. In prezent, datorita numeroaselor companii de transport care opereaza rute directe cu autobuzul intre Viena si Bratislava cel mai usor este sa ajungi aici cu acest mijloc de transport (autobuzele se pot lua atat din aeroport cat si gara centrala din Viena). Am ajuns in Bratislava cu FlixBus si m-am intors in Viena cu Slovak Lines.
Cazarea
In partea centrala a orasului vechi nu prea exista hoteluri iar cele care sunt nu ofera cine stie ce conditii, asa ca singura optiune este gasirea unei locatii in imediata apropiere de Old Town. Am stat la HOTEL DANUBIA GATE, un hotel de 4* situat la 5 minute de mers pe jos de intrarea in centrul vechi. Hotelul are 29 de camere, fiind perfect pentru o vizita de 1-2 zile in Bratislava. Camerele standard sunt spatioase (26 mp) si au toate facilitatile necesare. Pentru alte optiuni exista si camere single, deluxe si executive. Micul dejun este variat iar personalul de la restaurant este extrem de amabil. Atmosfera calda, primitoare si atentia de care se bucura fiecare turist face ca aceasta locatie sa-si merite aprecierile de pe site-urile de specialitate. Mai multe detalii despre hotel si rezervari, AICI.
Odata ajuns in Bratislava, este utila si recomand achizitionarea unui card – Bratislava Card – in care sunt incluse intrari la muzee, transport gratuit in zona metropolitana, chiar un tur pietonal de oras si numeroase reduceri la magazine si restaurante partenere. Cardurile pot fi cumparate de AICI sau direct de la punctele de informare turistica din oras.
Croaziera pe Dunare
Orasul fiind traversat de Dunare, am luat o croaziera de 45 de minute pentru a ma familiariza cu orasul. Dunarea desparte in doua Bratislava, atat geografic cat si istoric. In partea de nord se afla orasul vechi, Stare Mesto, cu bisericile, catedrala, castelul, primaria si toata atmosfera medievala, care le insoteste. In sud se intinde orașul nou, cu multe simboluri datand din epoca comunista.
Portul turistic este in apropierea Muzeului National Slovac si Filarmonica. Tot aici este si sediul companiei LOD care opereaza croaziere pe Dunare, atat in oras cat si inspre Viena si Cilistoc. Detalii despre programe si rezervari, AICI.
In timpul croazierei se trece pe sub cele 4 poduri care traverseaza Dunarea iar privelistea de pe tarmuri iti dezvaluie mare parte din ceea ce are de oferit acest oras. Rand pe rand se trece pe langa dealul unde se afla Castelul Bratislava, Parlamentul, restaurantul UFO din varful stalpului care sustine podul Most SNP, zona docurilor, cartiere rezidentiale si noua zona comerciala si de promenada Eurovea din estul orasului.
Centrul vechi la pas
A fost o placere sa ma plimb pe stradutele micute si intortocheate, pavate cu piatra, stiind ca pe acolo au calcat candva regi, regine si imparati in drumul lor spre marea catedrala Sf Martin, pentru a fi incoronati. Am vazut palatele luxoase ale nobililor si turnurile bisericilor de diferite stiluri si am putut intr-adevar savura pe deplin spiritul medieval al unei Bratislave vechi, cu ecouri puternice in istorie dar in acelasi timp am apreciat bunul gust in felul in care prezentul se face simtit. Si toate acestea se unesc atat de bine cu acele terase si cafenele elegante pe care le intalnesti la tot pasul. Am privit putin si la vitrinele ornate cu bun gust ale magazinelor intalnite in drum si am poposit cateva minute in fiecare piata incarcata de istorie. Sunt patru puncte de intrare in centru vechi dupa cele patru puncte cardinale si sunt marcate prin simboluri pe locurile unde au existat vechile porti. Singura poarta ramasa este Poarta si Turnul lui Michael … dar despre acesta mai tarziu.
Piata Hviezdoslavovo
Numita dupa poetul, dramaturgul si pentru scurta vreme si politicianul Pavol Hviezdoslavovo (a carui statue o gasim aici), piata are peste 1000 de ani vechime si este principalul loc de intalnire si manifestatii politice. Aici s-a adresat multimii in 2005 si G.W. Bush cu ocazia Slovakia Summit 2005. Piata este dominata pe latura estica de cladirea Teatrului National iar pe latura sudica de renumitul hotel Carlton si de ambasadele SUA si Germaniei. Pe mijlocul pietei este amenajata o zona pietonala, un parc si mai multe terase si restaurante. In perioada in care am vizitat orasul era amenajata o expozitie de fotografii care puneau in oglinda trecutul cu prezentul orasului. Din piata nu lipseste statuia lui Arthur Christian Andersen.
Castelul Bratislava (Bratslava Hrad)
Impresionanta cladire careia multi ii spun ca seamana cu o masa intoarsa cu picioarele in sus 🙂 se afla pe un deal, deasupra orasului. Cladirea este masiva si are turnuri in toate cele patru colturi, la picioarele ei curgand linistita Dunarea. Cladirea se afla aproape de inima Bratislavei, si o veti vedea cam de oriunde.
Istoria Castelului se intinde mult in trecut si datorita pozitiei sale strategice (situat pe malul Dunarii, in punctul de trecere dintre Carpati si Alpi) aici fiind construite de-a lungul timpului diverse fortarete si asezari. Prima incercare de a construi o cladire impozanta a fost la inceputul sec. X dar a fost consolidat de abia mai tarziu. In perioada 1531-1783 Castelul a fost sediul regal si al parlamentului Regatului Ungariei, fortat sa-si mute sediul din Budapesta datorita cuceririi acesteia de catre Imperiului Otoman.
Castelul a fost recent renovat (lucrarile au fost finalizate in 2010 si ceea ce vedem azi este o combinatie dintre albul zidurilor si rosul turnurilor si al acoperisului. Curtea si aleile de acces in castel sunt pavate. Mi-au placut boltile perfecte, albe, cu usoare margini aurii, decorate fin. Castelul gazduieste Muzeul National Slovac, si pe langa acesta multe fotografii care redau istoria castelului, expozitii de arta, costume vechi, arme, obiecte vechi, machete ale castelului, tablouri superb realizate cu oameni importanti din istoria Slovaciei, si multe altele. Am fost si in cel mai inalt turn, cel al coroanei, care este foarte frumoasa, cu bijuterii fine incrustate, si de acolo, prin fereastra am putut observa frumoasa Bratislava, de sus. Casutele pitite una langa alta, cu strazi inguste si cu acoperisuri albe.
La Castel se poate ajunge fie cu autobuzul (pana in parcarea din fata Parlamentului) sau ceea ce recomand eu … pe jos. Urcarea incepe din apropierea statiei de autobuz de sub podul Most SNP si se urmeaza marcajele care te duc pe o alee pavata pana sus. Experienta este minunanta iar privelistea pe care o ai asupra Dunarii si orasului, care devin din ce in ce mai mici, te face sa opresti tot timpul pentru fotografii. Intrarea in Castel este marcata de trecerea prin Poarta Sigismund.
Catedrala Sf. Martin
Catedrala Sf. Martin este cea mai veche biserica a Bratislavei, constructia acesteia realizandu-se in perioada 1311-1452. A suferit ulterior mai multe distrugeri, forma in care o vedem astazi capatand-o de abia in 1877. Constructia este realizata in stil neo-gotic, frumoasa in interior dar austera … cel putin la prima vedere. Dupa cativa pasi insa am ramas impresionat de altarele luminate, impodobite cu picturi vechi si de scarile spiralate care duceau pana sus. Totul este la superlativ, vitraliile de asemenea si ma bucur ca am avut ocazia sa intru in aceasta frumoasa biserica. Bineinteles ca nu lipseste statuia lui Sf. Martin – unul dintre sfintii importanti ai Ungariei. In perioada 1563-1830 Catedrala a devenit locul unde avea loc incoronarea regilor Regatului Ungariei. 11 regi si regine si 8 consorti ai acestora i-au pasit pragul pentru a lua parte la momentele festive ale regalitatii acelor vremuri.
Michael gate & tower
Poarta Michael este simbolul orasului si este singura poarta pastrata intacta dintre fortificatiile medievale ale orasului. Se afla in centrul vechi al orasului si are forma unui turn inalt si alb, cu acoperis verde. Este cel mai fotografiat loc din Old Town.
Pentru a urca in turn la platforma cu vedere asupra orasului se urmeaza treptele inguste. Pe fiecare etaj sunt amenajate expozitii cu arme vechi, parte din Muzeul Bratislavei. Cum urci, de la fiecare fereastra mica ramai tot mai impresionat de imaginea ce ti-o ofera asupra strazilor. Dar cand deschizi usa masiva, grea de la ultimul etaj, ramai fara cuvinte. Se vede totul atat de clar si de frumos, de acolo, de sus. Fiecare strada, cu felinare, cu bancute, cu piete pavate, cu cladiri uitate de vreme. Fiecare turn al bisericilor, cu acoperisuri rosii, si nu in ultimul rand frumosul castel de la care tocmai am venit.
Piata Primariei (Piata Centrala)
Piata Primariei este locul unde se intalnesc toate stradutele din centrul vechi si unde se tin mai tot timpul concerte si expozitii de arta. Pe vremuri aici se organizau targuri cu marfuri si animale, acest lucru fiind amintit de masuratoarea din metal (o bara din bronz lipita de zidul Primariei) folosita pentru masurarea lungimilor. In centrul pietei este Fantana lui Roland iar cu un pic de atentie dai peste tot felul de statui din bronz una mai haioasa decat alta: soldatul lui Napoleon (chiar in fata Ambasadei Frantei), om la munca si Schone Naci – un renumit clovn din de la inceputul secolului XX.
O parte a pietei este strajuita de Primaria Veche (Stara radnice) ale carei clopote marcheaza trecerea timpului din turnul sau inalt in stil gotic, terminat cu o cupola verde. Este usor de recunoscut si dupa cladirea adiacenta, lipita de turn, cea cu acoperisul din tigla colorata de un rosu-bordo. A fost zidita in secolul XIV, in acelasi stil gotic, fiind una dintre cele mai vechi cladiri din piatra din Bratislava si cea mai veche primarie din Slovacia. De-a lungul timpului, pe langa primarie, cladirea a servit si altor scopuri: aici a fost si o monetarie iar la un moment dat a adapostit chiar o inchisoare medievala. Astazi, cladirea vechii primarii este transformată in Muzeul de Istorie al orasului. Merita o urcare in turnul vechii Primarii pentru a vedea si aceasta parte de oras de sus.
Langa piata centrala se afla Palatul Primatului Papal (Primacialny palac) sau Palatul Arhiepiscopului, o cladire monumentala in stil baroc, unde a fost semnat un tratat de pace intre Franz I de Habsburg si Napoleon, dupa victoria acestuia in Batalia de la Austerlitz. In prezent, Palatul este muzeu si adaposteste printre altele sase tapiserii renumite din secolul XVII descoperite cu ocazia renovarii cladirii. In acele vremuri, valoarea tapiseriilor depasea cu mult valoarea cladirii in sine. Dintre interioarele Palatului se mai remarca Sala Oglinzilor si sase saloane mobilate cu obiecte decorative medievale.
Biserica Albastra (St. Elizabeth Church)
St. Elizabeth sau Biserica Albastra (1913), cum o stiu turistii, abia asteptam sa o vad. Din pacate am gasit-o inchisa atat dimineata cat si seara dupa ce m-am intors dintr-un circuit. Se afla cam la 15 min de mers pe jos din centru, catre estul orasului, ascunsa fiind printre niste blocuri comuniste. Biserica poarta numele Elizabethei de Ungaria, fiica lui Andrew II, care a crescut in Castelul orasului. Exteriorul este realizat din ipsos de culoare albastra si are si un acoperis … tot albastru. Am reusit sa vad interiorul pe geamul usii si inauntru totul este albastru, pana si bancutele!
Piata Namestie si Palatul Grassalkovich
Daca iesi din centrul vechi prin partea de nord, prin poarta de sub Turnul lui Michael, in 3 minute ajungi in Hodzovo Namestie (Piata Namestie) – un fel de piata Universitatii Bucuresti, KM 0 al Bratislavei. De fapt, KM 0 este marcat chiar pe pavajul portii din Turnul lui Michael. Piata este impresionanta ca si deschidere, aici fiind o mare intersectie de bulevarde supra si subterane care vin din toate directiile. Pe langa cele cateva cladiri moderne de birouri (Tatra Bank, un cazinou si Crowne Plazza) si o fantana arteziana cu un glob numita „Pamantul – Planeta Pacii”, in partea de nord a pietei se zareste o cladire alba, construita in stil rococo impletit cu baroc tarziu. Este vorba despre Palatul Grassalkovich – resedinta presedintelui Slovaciei din 1996. Cladirea este inconjurata de gradini superbe care formeaza un parc public deosebit de frumos, unde se gaseste si o statuie a compozitorului slovac Hummel.
Chiar la iesirea din Old Town se afla unul dintre cele mai renumite restaurante si cluburi din oras – Great Club & Restaurant. Cu un meniu care poate satisface cele mai delicate gusturi si o atmosfera in care atentia pentru detalii si curatenie sunt evidente, este un loc perfect pentru a experimenta bucataria locala si nu numai. In subsol este amenajat un club cu peste 300 de locuri, locatia fiind printre cele mai cautate si „trendy” din oras. Rezervari si mai multe detalii, AICI.
Monumentul Slavin
Din Piata Namestie, cu autobuzele 203 sau 207 poti ajunge in 15 minute pe dealul Slavin, zona rezidentiala, de fitze, a Bratislavei. In drum vei trece pe langa resedinte private si de ambasadori, toate cu o priveliste superba deasupra orasului. De unde te lasa autobuzul se mai merge inca 5 minute pe jos pentru a ajunge la Monumentul Slavin – cel mai mare memorial de razboi din Centrul Europei. Coloana (seamana cu un obelisc) are o inaltime de 52 de metri si domina la propriu orasul si dealul. Aici sunt inmormantati 6845 soldati sovietici care au luptat pentru eliberarea Bratislavei in 1945.
UFO & Podul Most SNP
Construit in 1972, podul asimetric cu nume initial de lozinca specifica perioadei comuniste („Podul Revolutiei Nationale Slovace”) este una dintre mandriile contemporane ale orasului. In prezent numele sau a fost schimbat in Novy Most („Podul Nou”) dar cu toate acestea nu a putut fi schimbata istoria trista a constructiei acestuia. Chiar daca scopul urmarit a fost bun, respectiv conectarea cartierelor noi si vechi ale capitalei separate de Dunare, la momentul realizarii sale a produs multa suferinta deoarece intreg cartierul evreiesc din orasul vechi a fost distrus de autostrada care acum taie partea istorica a orasului de la baza Castelului. In fotografia de mai jos se vede cum a fost construita autostrada chiar pe langa zidurile vechii cetati, distrugand toate casele care erau asezate intre deal si cetate.
Dar sa revenim in prezent si sa urcam in UFO – restaurantul si platforma de observare asezate la 95 de metri inaltime, in varful stalpului de sustinere. Un lift rapid te duce in 45 de secunde pana sus pentru a fi martorul unei privelisti superbe asupra intregului oras. Liftul opreste la platforma cu restaurant si bar si se mai urca un etaj pe scari pentru a iesi pe acoperisul restaurantului. Incerca sa ajungi acolo la apus. Pentru rezervari la restaurant si bilete de acces, puteti accesa linkul de AICI.
Complexul EUROVEA
In partea de est a orasului si la 10 minute din centrul vechi, pe malul Dunarii, se afla o zona rezidentiala si comerciala unde te poti simti bine si poti petrece cateva ore: shopping in Mall-ul Eurovea, cel mai nou centru comercial al Bratislavei, si o plimbare pe malul Dunarii pe promenada amenajata de-a lungul cartierului rezidential, printre zecile de terase ale restaurantelor. Tot aici se afla si noua cladire a Teatrului National.
Am petrecut doua zile pline in Bratislava si as mai merge. Orasul fiind usor abordabil ca distante, nici nu stii cum plimbandu-te pe stradutele uitate de vreme dar frumos aduse in prezent ajungi acolo unde ti-ai propus. Poate o influenta pozitiva asupra impresiei generale a avut-o atmosfera de vacanta de vara cu zecile de terase si berarii in care poposeau turisti de pe toate continentele si veselia locuitorilor. O fi fost de vina si Dunarea situata la cativa pasi de centrul vechi. Prietenia slovacilor e si ea de luat in considerare … Ma mai gandesc … 🙂