BRUXELLES – capitala europeana
BRUXELLES – capitala Europei, cu cei 1,8 milioane de locuitori ai sai (ce includ si zonele metropolitane) este gazda institutiilor politice europene, obiective culturale si a unor mari companii. Oras cosmopolit (70% din locuitorii sai nu sunt belgieni), cu multe parcuri, istorie reflectata in arhitectura si bineinteles multa viata si forfota, Bruxelles a devenit in ultimile decenii un oras in care sa-ti doresti o mini vacanta.
Fiind deservit de 2 aeroporturi internationale: Bruxelles (in special operat de curse comerciale) si Charleroi Sud la 70 de km sud de oras (operat de companii aeriene low cost si nu numai), orasul este foarte accesibil si din Romania iar ofertele pentru a ajunge acolo sunt numeroase si ieftine. Daca decizi sa inchiriezi o masina, cum am facut noi, vei vedea ca orasul este foarte ok pentru condus si acces la principalele puncte turistice. Este recomandat sa faci acest lucru in loc sa te bazezi pe transportul public si taxi deoarece nu sunt ieftine iar pretul unei masini/zi este foarte convenabil.
CARTIERUL REGAL
Situat in zona centrala a orasului, in imediata a apropiere a pietei centrale si a garii centrale, zona cuprinde institutii de cultura, resedinta regala, muzee, gradini si parcuri. Strabatut de Rue Royale, cartierul impune prin maretia cladirilor si a privelistii oferite. Simti ca esti intr-o capitala imperiala.
Palatul Regal este piesa de rezistenta si este cladirea oficiala a regalitatii belgiene. Cladirea nu este folosita si ca resedinta permanenta, regele locuind la Castelul Laken, in apropiere de Atomium. Prima cladire pe acest loc a fost ridicata in sec al 12-lea dar a fost distrusa de un incendiu in 1731. Ulterior cladirea a fost refacuta iar Regele Leopold II considerand ca palatul este prea modest pentru ceea ce reprezenta, a adaugat inca o aripa si a redecorat fatada in stilul Louis al 16-lea, lucrare finalizata in 1904. Prezenta steagului pe palat indica daca Regele este in tara sau nu.
Parcul Bruxelles (Warandepark) este situat in vecinatatea palatului regal si este principala zona de verdeata din centrul orasului.
Tot in apropiere se afla Muzeul Regal de Arta si Palatul de Arta.
INSTITUTIILE EUROPENE
Nu poti sa mergi in Bruxelles fara sa te intrebi: Dar unde este Parlamentul? 🙂 Sincer nu este mare lucru de vazut …. ascunse undeva in partea semicentrala a orasului, intr-o zona destul de inghesuita. Aici functioneaza:
- Parlamentul European, puterea legislativa a UE
- Consiliul Uniunii Europene, format din reprezentatii guvernelor tarilor din UE
- Comisia Europeana, cea care propune legi
- Comitetul Economic si Social European, este in principal ”vocea” grupurilor de societati civile
- Comtetul Regiunilor Europei.
PIATA CENTRALA (Grote Markt / Grand-Place)
Oricum vrei sa o numesti, piata este inima orasului. Inconjurata de cladiri impunatoare si care au facut istorie, piata a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. La inceputuri zona era o mlastina nisipoasa intre doua rauri si purta numele de ”broek sella” nume ce i-a fost dat ulterior si orasului ce s-a dezvoltat pe acele baze. Ulterior zona a devenit piata la propriu (aici se comercializau textile, win si bere) si si-a inceput drumul glorios spre ceva a devenit astazi din punct de vedere social si arhitectonic.
In Evul Mediu, imprejurul pietei erau construite case din lemn iar apoi incet incet acestea au inceput sa fie inlocuite de case de piatra ce apartineau celor mai bogati. In 1402 in piata si-a facut aparitia si Primaria Orasului si de atunci a capatat o si mai mare importanta. In trecut ducii, regii si imparatii erau primiti si onorati in aceasta piata …. iar pe de alta parte piata era si un loc in care aveau loc executii.
In prezent, zona este superba, incadrata de cladiri cu o arhitectura impresionanta si numeroase cafenele si restaurante unde poti sa stai. Am fost in perioada in care in piata au loc targuri de flori (Mai – Octombrie) si este bine de stiut ca o data la doi ani piata este decorata cu begonii: peste 75,000 de begonii asezate pe 3,200 de metri patrati in diverse desene.
Jur imprejurul pietei se afla obiective si cladiri importante: Muzeul de Cacao si Ciocolata, Muzeul Orasului Bruxelles, si Primaria iar in imediata apropiere: Galeriile Regale si Muzeele de Figurine si Manuscriselor.
In spatele cladirilor din piata se desfasoara stradute inguste, pavate unde zeci de restaurante si taverne te invita sa iei o masa delicioasa, majoritatea servind fructe de mare. La tot pasul vezi si magazinele de ciocolata, aici in Belgia ciocolata nemaifiind placere ci arta pura.
PRIMARIA
Aminteam de aceasta cladire mai sus. Numele ei adevarat este ”Hotel de Ville” si a fost construita in 1402. Stilul gotic evident, cu ferestre arcuite, tunuri si turnulete si statui (una il reprezinta pe Sf Mihail ucigand un diavol). Pentru o priveliste ”totala” sa urci in turnul Gotic Brabantine inalt de 96 de metri. Nu vei regreta 🙂
Ca sa inveselim un pic atmosfera cladirilor oficiale 🙂 … in spatele cladirii, la intersectia Rue de l’Etuve cu Rue Chêne gasiti cea mai fotografiata statuie din Bruxelles: ”Baiatul nerusinat”, o statuie de numai 60 cm, sculptata de Jerome Duquesnoy si este parte a unei fantani. Baiatul de obicei este dezbracat dar uneori i se pun haine (are peste 600 de costumase 🙂 ).
MUZEUL ORASULUI BRUXELLES
Numit in franceza si ”Maison du Roi” – casa regelui, in fapt regele nu a locuit aici niciodata. Locuitorii mai numesc cladirea si ”Brutaria” deoarece a fost construit pe locul unde a functionat o vestitat brutarie a orasului timp de sute de ani. Muzeul este dedicat in totalitate istoriei orasului, aici putand sa vezi si costumasele baiatului de mai sus si multe piese istorice asezate pe trei etaje, din Evul Mediu pana in prezent. Cladirea este in fata Primariei.
PARCUL HEYSEL si ATOMIUL
Daca ai masina (iar daca nu cu bus-ul) in 30 de minute ajungi departe de nebunia orasului. Situat in partea de nord-vest a orasului, zona a fost conceputa pentru recreatie si diverse evenimente (in apropiere sunt se afla si Complexul Expozitional). Alei unde sa te plimbi, lacuri, balciuri unde toti vand de toate si jocuri pentru copii si adulti – fac sa-ti cheltui usor o jumatate de zi.
Piesa de rezistenta a parcului este insa Atomiul. Avand o inaltime de 102 metri, structura de otel si crom imita stilizat interiorul unui atom de fier marita de 165 de miliarde de ori 🙂 Piesa are 9 sfere conectate prin tuburi prin care se poate circula si unde au loc diverse expozitii. Daca iei liftul de mare viteza pentru a ajunge in varf (23 de secunde) vei avea o priveliste asupra intregului parc. Atomiul a fost construit in 1958 cu ocazia Targului International si se dorea sa simbolizeze intrarea intr-o noua era, a atomului.
PARCUL MINI EUROPA
In imediata apropiere a Atomiului se afla Bruckpark – Mini Europa. Parcul este ingenios construit si scoate in evidenta esenta tarilor componente ale Uniunii Europene prin cladiri sau alte realizari ce definesc tara respectiva. Cladirile sunt reduse la scara 1/25 din dimensiunea originala. Romania este prezentata prin Palatul Mogosoaia.
Aici poti vedea TGV-ul francez, poti auzi sunetul Big Bang ului Londonez, si chiar poti sa ai Turnul Eiffel la picioare.
Tot in parc se mai afla un complex cinema (Kinepolis) un planetarium, un parc acvatic (L”Oceade) si o zona de restaurante.
BISERICA SACRE COEUR
Si Bruxelles are o ”sacre coeur” …. Impunatoarea biserica se vede de la cativa km buni cand te apropii de oras. Nu se poate sa nu o vezi. Definita prin stilul art deco, biserica este a 5-a ca marime in lume (89 de metri inaltime si 167 de metri lungime) si este asezata impunator pe un deal, in Parcul Elisabeth.
Constructia bisericii a inceput la initiativa Regelui Leopold in 1905 si a fost finalizata in 1971. Constructia este facuta din beton si caramizi din argila ceea ce face ca biserica sa nu aiba stralucirea si albul modelului dupa care a fost proiectata: Sacre Coeur din Paris.
SHOPPING
Bruxelles este orasul de unde trebuie sa te intorci cu ceva .. cel putin cu o ciocolata. Avand sute de magazine de ciocolata si chiar un Muzeu al Ciocolatei .. este greu sa te decizi. Totusi, viziteaza Chocolatier Mary (Rue Royale 73) pentru praline si Pierre Marcoloni (Place du Grand Sablon 39) pentru o expozitie ciocolatie de exceptie. Unele piese de arta sunt incrustate cu foita de aur comestibila.
Pentru iubitorii de antichitati, cel mai bun loc este Place du Grand Sablon unde se gasesc numeroase magazine cu arta. Alte strazi ar mai fi Rue de la Paille, Rue des Minimes si Rue de Rollebeek.
Piata de vechituri – Jeu de Ballet merita de asemenea vizitata in special pentru piese de mobilier vechi.
Pentru galerii comerciale si ultimele tendinte in moda: Galeriile Saint Hubert, Galeriile du Roi si Galeriile Reine. Toate trei sunt situate in zona centrala intre Rue du Marche aux Herbes si Rue de l’Ecuyer.
Bruxelles, asa cum spuneam si la inceput, este un oras cosmopolit cu o oferta variata pentru toate gusturile turistice.